8.30.2017

ADEVARURI ASCUNSE DESPRE COLESTEROL





COLESTEROLUL – una dintre cele mai mari înşelătorii din vremurile noastre !

În ultimele decenii, transformarea oamenilor sănătoşi în pacienţi a devenit cea mai importantă strategie de marketing a companiilor farmaceutice. 
Pe principiul „ce-i sperie mai mult pe oameni decât alterarea sănătăţii ?”, teama de boală umple buzunarele producătorilor de medicamente. Şi uite-aşa a devenit colesterolul „inamic public”, iar mitul acestuia – una dintre cele mai mari înşelătorii ale vremurilor noastre.

Colesterolul este o componentă esențiala în desfășurarea metabolismului celulelor organismului. Este o substanța din categoria grăsimilor (lipidică), răspândită în întregul corp uman, pe care organismul o folosește pentru a construi pereții celulelor din corpul nostru (structura membranelor celulare).

Odată cu înaintarea în vârstă, vasele de sânge se uzează şi devin mai rigide, iar colesterolul se depune mult mai uşor pe pereţii arterelor. Astfel, cu timpul, vasele de sânge se îngustează, micşorând capacitatea inimii de a pompa suficient sânge în tot organismul, iar dacă se produce blocarea completă a vasului datorită aglomerărilor de grăsime şi colesterol apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Colesterolul nu este însă nociv în complexitatea sa, fiind o componentă esenţială în desfăşurarea metabolismului celulelor organismului, însă atunci când este în exces din cauza unei alimentaţii neadecvate sau a unei afecţiuni metabolice, acesta poate favoriza îngustarea şi ulterior blocarea vaselor de sânge.

Principala sursă de colesterol este producţia hepatică (70%) şi doar 30% din colesterol provine din alimentaţie.

De ce este considerat colesterolul „inamicul numărul 1” ? 

Iată câteva răspunsuri oferite de specialişti în domeniu:

Atrag atenția populației că poate nu există nici un mit care să fi alimentat mai mult panica generală și să fi băgat mai mulți bani în buzunarele unor șmecheri, decât cel referitor la colesterol.

Cu un marketing bine pus la punct, s-a băgat în capul oamenilor ideea că deja ești candidat la infarct sau accident vascular dacă ai un colesterol mai mare de 180-200 mg% !

Planul pus la punct de către magnații mondiali ai industriei farmaceutice și-a arătat roadele. 

Printr-o presiune mediatică insistentă și continuă, milioane de oameni au devenit brusc bolnavi. Asta pentru că cineva a hotărât să scadă limita de risc la niște parametri imposibili. Valorile considerate „normale” ale colesterolului s-au tot micșorat și de la 260-280 mg%, cum era înainte de asaltul industriei farmaceutice, s-a ajuns la anomalia ca omul sănătos să fie considerat pacient și să i se administreze medicație de sinteză pentru un colesterol mai mare de 240 !

În ultimele 3 decenii industria farmaceutică a făcut miliarde de dolari exploatând teama oamenilor de a nu muri subit din cauza imaginilor apocaliptice sugerate de un colesterol crescut. Cum te duci la doctor, cum îți propune imediat să treci pe statine. Și știți de ce ? Pentru că acest tip de tratament se ia toată viața, deci odată ce devii pacient, industria farmaceutică câștigă lunar, pentru tot restul vieții tale, de pe urma acestei încadrări !

Ceea ce omul obișnuit nu știe, este faptul că atunci când ia statine colesterolul scade într-adevăr, dar efectele secundare generează alte probleme, de la alterări ale memoriei până la diabet și de la dureri de cap până la somnolență perpetuă. Aceste atenţionări aparţin cercetătorului Ştefan Manea.

Dr. Ștefan Balaban: Colesterolul este un fel de sperietoare agitată de oricine are un interes în această direcție. Oul de găină este alimentul care a fost pus cel mai mult în legătură cu creșterea colesterolului, substanța de importanță majoră în organism, care a predispus la nașterea a numeroase mituri.

Din fericire lumea este din ce în ce mai inteligentă și mai informată în ziua de astăzi și mulți oameni refuză să se lase influențați. 

Cu ajutorul internetului, oricine este interesat de sănătatea sa și a copiilor săi își poate face propria muncă de documentare. 

Oamenii nu mai pot fi mințiți decât dacă vor să se lase mințiți, iar colesterolul este una dintre acele povești de groază care bine mânuite, reușesc să genereze suficientă anxietate încât opțiunea pentru medicația de sinteză să pară cea mai convenabilă.

Pacientului cu un colesterol considerat mărit i se cere să scoată ouăle din dietă. 

Ceea ce este adevărat în toată acesta poveste este faptul că oul are într-adevăr colesterol, dar molecula din ou nu este similară cu cea din organism. Mai mult de atât: în gălbenuș se găsesc rezerve importante de lecitină care previn depunerea ateroamelor pe vasele sanguine. Lecitina are rol major în dinamica celulei nervoase și a tuturor proceselor care se desfășoară în creier, deci ouăle pot avea partea lor de contribuție la scăderea colesterolului. La ora actuală este de neconceput să scoți ouăle din alimentație, având în vedere câte proprietăți nutritive, biologice și de construcție au.

Colesterolul, cea mai profitabilă „boalăˮ din lume

Cel mai bine vândut medicament din lume, în ultimii ani, este ”Lipitor”, unul dintre cele mai prescrise produse farmaceutice.
 Medicii au recomandat acest produs pentru reducerea colesterolului la peste 30 de milioane de „bolnaviˮ anual. 
Doar în 2006, acest medicament produs de compania Pfizer a avut vânzări ce au însumat aproape 14 miliarde de dolari. 
Pe durata valabilităţii patentului, Lipitor a avut vânzări totale de 131 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de al doilea cel mai bine vândut medicament al tuturor timpurilor, Plavix. Produs de Bristol-Myers Squibb, Plavix este indicat pentru reducerea evenimentelor aterosclerotice (infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.).

Un alt medicament menit a scădea nivelul de colesterol „răuˮ din sânge, Crestor (AstraZeneca), a înregistrat, de asemenea, o creștere foarte mare a vânzărilor, ajungând în top 10 cele mai vândute medicamente din lume.

”Statinele” sunt medicamente care tratează colesterolul, care a fost asociat şi este considerat „vinovatˮ de apariţia bolilor cardio-vasculare. Statinele acţionează prin blocarea unor enzime din ficat, responsabile cu producerea de colesterol, şi au fost sintetizate pentru prima dată în Statele Unite, în anii ’70. Apariția primelor tipuri de statine a coincis cu o adevărată panică indusă populaţiei vizavi de grăsimi.

Tot în anii 70, în America, alimentele care conțin colesterol – adică untul, ouăle, carnea – au fost declarate oficial „inamicul nr.1 al sănătățiiˮ, pentru că fac boli cardio-vasculare. Și atunci au zis: «mâncați cereale !». 
Exista și până în anii ’70 supraponderabilitatea, însă după aceea a apărut cu adevărat obezitatea aceasta epidemică și este în strânsă legătură nu cu grăsimile, ci cu carbohidrații, în special cu cei cu absorbție rapidă, precum cerealele de mic dejun. 
Problema cu grăsimile a fost fundamentată pe o interpretare eronată a unor studii care se făcuseră până atunci și care au pus în legătură apariția bolilor cardiovasculare cu colesterolul alimentar. 
Astăzi, reluând acele studii la puricat, s-a văzut clar că această legătură nu există. 
Nu exista nici atunci, dar au fost niște interese economice.
Se spune: «mănânc colesterol și mi se depune grăsimea pe artere». Nu-i adevărat, nici pe departe. Este o minciună întreținută tocmai pentru a se induce isteria și psihoza asta a colesterolului, a explicat, pentru Ziua News, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare București (ICA).

PENTRU A MENȚINE COLESTEROLUL ÎN LIMITE NORMALE, VĂ DIVULG CÂTEVA SFATURI  PRIMITE DE LA PĂRINȚII MEI, PE CARE EU LE APLIC DE CÂND ERAM COPIL : 

- MÂNCAȚI PUȚIN DAR BUN !

- MÂNCAȚI ORICE FEL DE MÂNCARE, DAR PREPARATĂ ÎN CASĂ DIN ALIMENTE NATURALE;

- CARNE PUȚINĂ LA O MASĂ, ASORTATĂ CU LEGUME ȘI CONDIMENTE CÂT MAI MULTE;

- MÂNCAREA PENTRU O ZI SĂ FIE ÎMPĂRȚITĂ ÎN 3-4 PORȚII MICI, PENTRU CA STOMACUL SĂ ”RUMEGE” FĂRĂ EFORT ȘI REPEDE ALIMENTELE; 

ORGANISMUL OBIȘNUIT CU MÂNCARE MULTĂ, ARE NEVOIE DE 1-2 LUNI PENTRU A SE OBIȘNUI CU MÂNCARE PUȚINĂ.
STOMACUL SE VA REGLA ÎN AȘA FEL ÎNCÂT NU VEȚI MAI SIMȚI NEVOIA SĂ MÂNCAȚI MULT.
ORGANISMUL DEVINE MAI REZISTENT, ”BOLILE” EXISTENTE SE AMELIOREAZĂ SAU CHIAR DISPAR.

NU-I MAI HRĂNIȚI BINE PE CEI DIN INDUSTRIA MEDICAMENTELOR, CI HRĂNIȚI-VĂ BINE PE DVS.  !

VĂ DORESC MULTĂ SĂNĂTATE  !

sursa: D.Roman; https://infoalert.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu