10.07.2017

LACUL ”BELEU” - MICA DELTĂ A MOLDOVEI






LACUL ”BELEU” - MICA DELTĂ A MOLDOVEI

Lacul Beleu este situat pe cursul râului Prut. Suprafața medie a oglinzii lacului este de 9.5 km², Beleul fiind unul din cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova. După provenență, lacul Beleu este un relict al limanelor Dunării formate acum 5-6 mii de ani și a fost, în acest caz, colmatat de aluviunile Prutului. Lungimea lacului este de 5 km, lățimea - 2km, adîncimea medie 0,5-1,5 m, adîncimea maximă fiind de 2,5 m. Nivelul apei din lac depinde în mare măsură de nivelul apei din Dunăre și din Prut.




Păsări diverse pe Lacul Beleu

Lacul Beleu este un tărâm mirific al păsărilor, nuferilor, se întâlnesc peste 20 de specii de pești, inclusiv plătica-de-Dunăre, bibanul-soare, țigănușul-bătrân, crapul, șalăul, văduvița ș.a. Lacul Beleu face parte din Rezervația naturală Prutul de Jos.



Lunca Lacului Beleu

Lacul Beleu, parte componentă a rezervației științifice „Prutul de Jos”, este situat în partea de sud-vest a Republicii Moldova, în cursul inferior al Prutului, între localitățile Slobozia Mare și Văleni, Raionul Cahul, la 204 km de orașul Chișinău, pe drumul național R34.






Pelicani pe Lacul Beleu

Lacul Beleu ocupă 628 ha, este înconjurat de pajiști inundabile și mici păduri de sălcișuri amenajate insular. 
Hidrografia acestui lac s-a format în depresiunea râului Prut, cândva cu 13 mil. ani în urmă făcând parte din întinderea vastă a mării Sarmațiene.



 
Apus de soare pe Lacul Beleu

Lacul are o vechime de 5-6 mii de ani, iar după proveniență este un relict al Dunării. Malul lacului este brăzdat de îngrămădiri de nisip și calcare în regiunile de luncă, iar în regiunile împădurite insulare predomină mâlul.


sursa: https://ro.wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu