2.09.2018

CARTOFII DULCI - delicioși. sănătoși și ușor de cultivat






Cartofii dulci au foarte multe beneficii pentru sanatatea noastra, asa ca nu de putine ori, medicii nutritionisti ne recomanda să îi includem in alimentația noastra.

Multe studii au sugerat că un consum sporit de alimente cum sunt cartofii dulci scade riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, contribuie la sanatatea tenului, ofera un plus de energie.

Cartofii dulci sunt considerati un aliment cu un indice glicemic scazut, iar cercetarile recente sugereaza ca acestia pot reduce episoadele de hipoglicemie si de rezistenta la insulină in cazul persoanelor cu diabet. 


Studiile au aratat ca persoanele care sufera de diabet de tip 1 care consuma alimente bogate in fibre au un nivel mai scazut al glucozei in sange, iar bolnavii de diabet de tip 2 ar putea avea nivele imbunatatite ale glucozei din sange, lipidelor si insulinei. 

Un cartof dulce mediu ofera organismului aproximativ 6 grame de fibre (cu tot cu coaja). Specialistii recomanda un consum cuprins intre 21 si 25 g de fibre pe zi (in cazul femeilor) si un consum intre 30 si 38 de grame pe zi (in cazul barbatilor).

Mentinerea unui nivel scazut al sodiului este esentiala pentru a reduce tensiunea arteriala, insa chiar si asa, nu trebuie să uitam ca daca crestem consumul de alimente bogate in potasiu, acesta este un aliat la fel de important in cazul pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala. 

Potrivit specialistilor, un cartof dulce mediu are aproximativ 542 miligrame de potasiu, iar statisticile arata că adultii cu greu intrunesc necesarul zilnic când vine vorba de acest mineral.

O dieta bogata in betacaroten (in cazul barbatilor tineri) poate avea un rol protectiv impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu efectuat la Harvard School of Public Health (departamentul de nutritie).

Deoarece au un continut bogat in fibre dietetice, cartofii dulci ajuta la prevenirea constipatiei si contribuie la reglarea tranzitului intestinal, pentru ca tu să ai un tract digestiv sanatos.

In cazul femeilor care îsi doresc copii, este ideal să consume mai mult fier din produse de origine vegetala, care incurajeaza fertilitatea, potrivit Harvard Medical School. Vitamina A din compozitia cartofilor dulci (consumata ca betacaroten si apoi convertita in vitamina A in interiorul corpului nostru) este, de asemenea, esentiala in timpul sarcinii si lactatiei.

Alimentele precum cartofii dulci, care sunt bogate atât in vitamina C, cât si in ceea ce priveste continutul de betacaroten, ofera o crestere a imunitatii, tocmai prin prisma combinatiei puternice de substante nutritive.

Colina este un nutrient extrem de important care se gaseste in cartofii dulci; aceasta ajuta in mai multe privinte, incepând de la somn, miscarea muschilor, procesul de invatare si memorie. 

Colina ajută in mentinerea structurii membranelor celulare, in absorbtia grasimilor si reduce inflamatia cronica.

In cadrul unui studiu publicat in „Journal of Medicinal Food“, extractul de cartof dulce violet s-a dovedit a avea efecte pozitive antiinflamatoare.


Cartoful dulce poate fi colorat în roșu, violet sau maron.

Acest deliciu culinar poate fi consumat copt, fiert, prăjit, piure, în amestec cu alte legume, cu brânză, cașcaval, ouă sau cu carne. Coaja nu se înlătură, nu este toxică.


PENTRU PERSOANELE CARE DORESC SĂ CULTIVE CARTOFUL DULCE, PREZINT ÎN CONTINUARE CÂTEVA DATE ÎN ACEST SENS :


Ipomoea batatas sau cartoful dulce este o plantă legumicolă, erbacee anuală sau perenă, în funcţie de condiţiile de climă în care se cultivă. 

Frunzele mari, cordiforme (cu formă de inimă) seamănă cu cele de zorele. 





Originar din America Centrală, batatul se găseşte astăzi răspândit în toate regiunile globului. 

Suprafeţe mari se cultivă în China, Japonia, ţările din sud-estul Asiei, regiunile mediteraneene ale Europei.

În România, de câțiva ani, se cultivă pe suprafețe întinse, cartoful dulce adaptându-se bine la clima țării.

Datorită conţinutului în amidon, se foloseşte în industria textilă sau la fabricarea hârtiei. Rădăcinile tuberizate şi vrejurile, care nu se usucă după maturizarea tuberculilor, se folosesc în hrana animalelor. 

Tulpina târâtoare ajunge până la 10 m şi mugurii axilari în contact cu solul emit rădăcini advetive – este forma naturală de înmulţire vegetativă a plantei. Datorită acestei caracteristici, acoperă terenul cu frunze în scurt timp, constituind un covor care menţine umiditatea solului. 

Cartoful dulce are flori de culoare liliachie, însă la noi în țară nu înflorește.

Este o plantă pretențioasă la căldură și sensibilă la frig. 

Cultura reușește numai în regiunile unde are o perioadă de vegetație de cel puțin 4 luni de zile, cu zile și nopți călduroase. 

Lucrările de pregătire a terenului sunt: arătura de toamnă și fertilizarea cu gunoi de grajd sau îngrășăminte chimice. 

Cartoful dulce se înmulțește prin lăstari înrădăcinați în răsadnițe sau sere, prin forțarea rădăcinilor tuberizate stratificate cu mraniță în șănțulețe distanțate la 15 cm și acoperite cu 3-4 cm de pământ, la temperatura de 18-25 grade Celsius, din luna martie.









După 10-12 zile, în care se udă de câte ori este nevoie, se detașează lăstarii apăruți, de peste 10 cm, și se plantează în răsadnițe la distanța de 10 cm pe rând și 10 cm între plante. 

Se aplică lucrări specifice îngrijirii răsadurilor. 

Plantele la rândul lor emit alți butași care se desprind și se plantează în alte răsadnițe, astfel se poate obține în serie un număr foarte mare de plante. 

Plantarea în teren se face după ce trece perioada brumelor de primăvară, 20 mai -10 iunie. Se aplică îngrășăminte complexe la 4-5 săptămâni de la plantare și la 20-25 zile după prima fertilizare.







Recoltatul la începutul lunii octombrie este foarte greoi pentru că trebuie strânse tulpinile verzi, urmează dislocarea rădăcinilor cu plugul sau unelte (sapă, cazma, furcă). 

Rădăcinile rănite nu se pot păstra peste iarnă. Temperatura de păstrare este 10 grade Celsius, sub această temperatură rădăcinile putrezesc.

Ca boli, este afectat de ofilirea provocată de Verticilium sp. care se combate prin măsuri de igienă și dezinsecție. Afidele și viermele sârmă atacă batatul în faza de butași în răsadnițe. 

Păstrarea batatului peste iarnă se face prin însilozare sau în depozite moderne cu temperaturi controlate. 










sursa: https://www.casa-gradina.ro/cartoful-dulce-cum-se-cultiva-ii/; https://doc.ro








ESTE WEEKEND ... SĂ NE BUCURĂM DE LINIȘTE ȘI DE PUȚIN RĂSFĂȚ CULINAR ..














POVEȘTI PENTRU MINTE ȘI SUFLET






”VULPEA și CALUL” - poveste cu tâlc










DESCOPERĂ ROMÂNIA





Eroi Reali, ”ascunși” în Mitologia Folclorului Românesc




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu