2.02.2018

SPECTACOLUL NATURII - IMAGINI CARE TE COPLEȘESC CU FRUMUSEȚEA LOR






”Lacul Retba” - Lacul Roz din Senegal


”Lacul Retba” sau Lacul Roz (adica Pink Lake) este situat la nord de Peninsula ”Cap Vert” din Senegal, la aproximativ 30 km (18 mile) nord-est de capitala Dakar, în nord-vestul Africii. 

Lacul este separat de Oceanul Atlantic doar printr-un coridor îngust de dune. Suprafața lacului este de 3 km.p, și are o adâncime maximă de 3 m.




Culoarea acestui lac este dată de algele ”Dunaliella salina” și este cunoscut pentru conținutul ridicat de sare, până la 40% în unele zone.


Algele produc un pigment roșu pentru a ajuta la absorbția luminii, care oferă energie pentru a crea ATP.  Adenozin trifosfat ( ATP ) este o substanță chimică organică complexă care participă la numeroase procese. Găsit în toate formele de viață, ATP este adesea denumit "unitatea moleculară de monedă" a transferului de energie intracelulară .

Culoarea este deosebit de vizibilă în timpul sezonului uscat (din noiembrie până în iunie) și este mai puțin vizibilă în timpul sezonului ploios (iulie-octombrie).





Lacul este cunoscut pentru nivelul ridicat de sare, până la 40% în unele zone, care este în principal datorită pătrunderii apei de mare și evaporarea ulterioară a acesteia. Datorită nivelului ridicat de sare, oamenii pot pluti ușor pe apă.





Sarea este exportată în întreaga regiune. Bărbați și femei din toată Africa de Vest, lucrează 6 -7 ore pe zi, protejând pielea lor cu ”Beurre de Karité” ( unt de shea ), un emolient produs din nuci Shea, care ajută la evitarea deteriorării țesuturilor. 





Sarea este folosită de pescarii senegalezi pentru a conserva peștele, o componentă a multor rețete tradiționale, inclusiv mâncarea națională, o tocană de pește numită ”thieboudienne”.

Peștii din lac s-au adaptat la conținutul ridicat de sare. Peștii sunt de aproximativ patru ori mai mici decât cei care trăiesc într-un mediu normal.

”Lacul Retba” este considerat de UNESCO drept sit de patrimoniu mondial . 





sursa: https://en.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu