6.09.2018

Românii nu îşi cunosc pe deplin nici astăzi singurul lider militar care l-a îngrozit, la propriu, pe cuceritorul Constatinopolului.

 


Indiferent ce au relatat saşii şi şvabii din Transilvania, de-a lungul anilor, în cronicile şi în gravurile lor, românii nu îşi cunosc pe deplin nici astăzi singurul lider militar care l-a îngrozit vreodată, la propriu, pe cuceritorul Constatinopolului. 

Andy Roberts, operator  ”Discovery Channel” 
, spune că este extrem de interesant cum o ţară mică, precum Valahia, a reuşit să înfrunte unul dintre cele mai de temut imperii din toate timpurile.

O echipă de producători care filmează pentru renumita televiziune Discovery, formată dintr-un operator şi un producător, au vizitat Curtea Domnească de la Târgovişte, locul în care a domnit Vlad Ţepeş. 
Jurnaliştii britanici spun că încearcă să-l facă cunoscut pe Vlad Ţepeş ca domnitor al Ţării Româneşti din secolul al XV-lea şi nu ca un vampir însetat de sânge, cum îl prezintă producătorii de filme de la Hollywood.
„Toată lumea crede că Vlad Ţepeş este Dracula. Încercăm să aflăm mai multe despre Vlad Ţepeş şi nu despre Dracula. Am venit aici să vedem unde a locuit, de unde a condus Ţara Românească. 
În Anglia, Vlad este cunoscut ca Dracula. 
Eu provin din Nordul Angliei şi toată lumea crede că Vlad Ţepeş este Dracula. 
Suntem aici, în România, pentru a respinge aceasătă teorie. 
Dracula şi Vlad Ţepeş sunt două personaje diferite. 
Dracula este ficţiune, pe când Vlad este o persoană reală şi un erou, care a învins Imperiul Otoman și a făcut din Ţara Românească o ţară independentă. 
În toată Europa se ştie doar de Dracula, nimic de Vlad Ţepeş”, spune Amy Poulsen, producătorul documentarului. 

În opinia sa, România ar trebui să profite mai mult de pe urma mitului Dracula şi să atragă cât mai mulţi turişti. Odată sosiţi în ţară, ei vor afla adevărul despre conducătorul Vahaliei. 

„România cred că ar trebui să promoveze ambele personaje, pentru că lumea ştie de Dracula. Atunci când turiştii vor veni să afle despre Dracula, ei vor afla că de fapt este ficţiune. 
Este timpul să afle adevărul. 
Vlad Ţepeş a fost un conducător carismatic, un conducător isteţ, care a reuşit, cu o armată mică, să ţină piept acestui imperiu mare”, mai spune Amy. 

Vlad Ţepeş - personalitate militară,  Municipiul Târgovişte este al doilea punct de documentare pentru echipa din Anglia, după Bucureşti. 

Urmează ca ei să ajungă la castelul din Poenari, la Rucăr - Bran, dar şi în cetatea Sighişoarei. 

Englezii încearcă să vadă unde a trăit temutul prinţ. 

“Este extrem de interesant cum o ţară mică, precum Valahia, a reuşit să înfrunte unul dintre cele mai de temut imperii din toate timpurile. Pe noi ne interesează foarte tare reuşitele sale de pe câmpul de luptă şi ce tactici adopta”, spune Andy Roberts, operator.
Nu este pentru prima dată când echipe de filmare din străinătate vin la Târgovişte pentru a afla adevărata istorie a lui Vlad Ţepeş. 

“Cred că piaţa media este saturată de acest subiect al lui Dracula şi pe fondul unei întâlniri culturale care se realizează, de exemplu, de românii stabiliţi în Anglia sau în alte ţări şi localnici, există acest inters faţă de legenda lui Dracula şi despre Vlad Ţepeş. 
Totodată, ei vor să afle mai multe despre personajul istoric ce a stat în spatele acestei legende. 
La Târgovişte au mai venit echipe de filmare din America sau Germania, iar filmările de la Curtea Domnească sunt un prilej ca noi să ne creştem vizibilitatea pe plan internaţional. 
Pe ei îi interesează Vlad Ţepeş ca geniu militar”, explică Mihai Năstase, muzeograf la Curtea Domnească.
Documentarul a fost difuzat de ”Discovery” în luna septembrie 2016. 

Vlad Ţepeş a fost subiectul multor creaţii, atât literare, cât şi istorice. 
Celebrul roman „Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker nu ţine cont de adevărul istoric şi ni-l prezintă pe Vlad ca pe un personaj negativ, înconjurat de o oarecare aură mitică. 
Supranumele purtat de tatăl lui Vlad Ţepeş, Dracul, provine de la faptul că acesta era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce avea ca scop lupta împotriva ereticilor şi a necredincioşilor, şi păstrarea valorilor catolicismului occidental. 
De la numele acestui ordin, au început sa apară tot felul de derivaţii: Dracula, Drăculea, Dragulia, Dracea. 

Numele de Dracula reprezintă unicul element comun al legendei medievale cu legenda modernă, născută prin graţia lui Bram Stoker, care a preferat să accentueze negativismul personajului. 

În ceea ce îl priveşte pe Vlad, există numeroase legende legate de caracterul său sau de calităţile militare. 

O serie de istorici precum Georgios Sphrantzes nu mentionează decât în treacăt de campania lui Mehmet II sau de Vlad Ţepeş. 

Pe de altă parte Ducas şi Laonic Chalcocondil sunt surse de mâna întăi. 
Istoricii bizantini, ambii au încercat sa creeze o istorie obiectivă a vremii, dar cu un oarecare accent pe istoria Imperiului Otoman, a cărui putere creştea nestăvilită. 
De la ei aflăm faima de care se bucura Ţepeş, de frica pe care o inspira nu numai soldaţilor turci, cât şi propiilor oameni, ceea ce îi determina pe cei din urmă să nu-l trădeze.

Conform detractorilor saşi din Transilvania, Vlad Țepeș ordona deseori ca osândiţii să fie jupuiţi de piele, fierţi, decapitaţi, orbiţi, strangulaţi, spanzuraţi, arşi, fripţi, ciopârţiţi, bătuţi în cuie sau îngropaţi de vii. 
De asemenea, punea să li se taie victimelor nasul, urechile, organele genitale şi limba. 
Însă supliciul favorit era trasul în ţeapă, de la care provine porecla Ţepeş, cel care trage în ţeapă.

Această formă de execuţie a folosit-o în anii 1457, 1459 şi 1460 contra negustorilor transilvăneni care nu respectaseră legile sale comerciale. 
Incursiunile pe care le făcea împotriva saşilor din Transilvania erau în acelaşi timp şi acte de protecţionism menite să promoveze activităţile comerciale din Ţara Românească. 


Surse: Discovery Channel - YouTube; http://adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu