DESIGNERI CELEBRI


Karl Otto Lagerfeld, nascut pe 10 septembrie 1933 in Hamburg, este un designer german ce exceleaza in moda pariziana.

De-a lungul timpului a colaborat cu diverse case de moda, fiind directorul de creatie al caselor Chanel, Fendi si Karl Lagerfeld.

Karl Lagerfeld nu este numai cel mai renumit designer vestimentar din lume, dar este si cel mai activ.

Pe langa cariera de designer, Karl Lagerfld este proprietarul librariei pariziene 7L, a unei imprimerii si este unul dintre cei mai talentati fotografi din lumea modei. In plus are un imens apetit pentru cultura ce merge de la arta, la colectia de mobilier Louis al XV-lea si pana la muzica.

In 1972 a devenit designerul casei Fendi, iar din 1983 Karl Lagerfeld a preluat conducerea Departamentului de Creatie pentru haute couture al Casei Chanel si cea a departamentului pentru pret-a-porter in 1984. Astazi continua sa se afle in fruntea celor doua case si sa primeasca aprecieri si aplauze sezon dupa sezon.

Liber de constrangerile impuse de conducerea unei case de moda cu istorie, designerul isi foloseste propria casa – Karl Lagerfeld – ca teren de joaca pentru creativitatea sa exploratoare. Iar rezultatul – costume in alb si negru, de la jachete military purtate cu cizme de motociclisti la jachete cambrate cu pantaloni skinny – imprumuta foarte mult din stilul deja consacrat al designerului.

Cu coama sa alba, omniprezentii ochelari negri si manusile negre, Lagerfeld, a creat un personaj legendar a carui aura stylish transforma orice atinge. Colectia lui din 2004 pentru H&M a creat senzatie la nivel international, vanzandu-se in numai cateva zile.

In toamna 2008 a debutat cu un trio de parfumuri unisex numite Kapsule.

Lagarfeld nu numai ca este protagonistul campaniilor publicitare, dar este si fotograful lor.

A facut o adevarata pasiune pentru fotografie, publicand mai multe albume, dupa ce in 1987, nemultumit de un album creat pentru presa, se decide sa il refaca singur. De atunci a devenit fotograful tuturor campaniilor Chanel. In 1998 isi deschide chiar propria galerie fotografica – un concept inedit care reuneste in acelasi loc doua arte complementare – moda si fotografia.

Personalitatea designerului nu are limite. De o eruditie extraordinara, avand un adevarat cult al muncii inteligente, Karl Lagerfeld continua sa uimeasca prin modurile inedite si extrem de diversificate in care isi exprima personalitatea – este critic de arhitectura, publica numeroase carti de arta, este realizatorul unor scurt metraje foarte interesante.

In ultimii ani, enigmaticul creator s-a implicat in domenii in care nimeni nu ar fi banuit ca poate sa dea dovada de un talent la fel de mare ca in moda – este animator la un radio virtual in jocul video Grand Theft Auto 4, a pozat pentru o campanie de prevenire a accidentelor rutiere, si-a creat propriul urs de plus, care ii seamana leit, a imbracat-o pe Barbie pentru cea de-a cinzecea aniversare, si-a imprumutat vocea excentricului Fubu in desenul animat Totally Spies si este arhitectul luxoasei Isla Moda din Dubai.

Complexitatea uluitoare a acestui om carismatic i-a atras extrem de multa publicitate. Si totusi, in ciuda numeroaselor documentare care i-au fost dedicate, Karl Lagerfeld ramane in continuare un paradox enigmatic: extravagant, dar riguros, fantezist, dar sobru, generos, dar extrem de critic si de direct.

Dincolo de orice paradox, ramane insa ceea ce conteaza cu adevarat pentru orice artist – opera. In cazul lui Lagerfeld – moda pe care o va lasa in urma si de care isi vor aminti toti pasionatii acestui univers miraculos.