11.29.2019

POFTĂ BUNĂ !



David, uriașul de marmură creat de genialul Michelangelo




Michelangelo este unul dintre cele mai cunoscute genii din istoria artei, iar creația sa emblematică – statuia lui David, regele israeliților – este, probabil, cea mai celebră sculptură din lume.

Este o lucrare incredibilă, pe care toată lumea o recunoaște și despre care fiecare știe câte ceva. Cu toate acestea, numai atunci când privești statuia de aproape devin evidente priceperea și răbdarea cu care Michelangelo a creat această capodoperă.





Pe umărul său stâng, David ține o praștie, iar în mâna dreaptă are o piatră. Cu aceste arme rudimentare, David este gata să-l atace pe campionul uriaș al filistenilor, Goliat, în fața căruia va ieși victorios, în primul său act semnificativ înainte de a ajunge cel mai faimos rege al Israelului.





Numele lui David a fost tradus în latina biblică drept „fortis manu, sive desiderabilis”, unde „fortis manu” înseamnă „mână puternică”. Poate din acest motiv, mâna dreaptă a lui David nu este proporțională cu restul corpului său.

Statuia lui David are înălțimea de 5 metri și cântărește 5.572 kg. David se ridică deasupra noastră, ceea ce este foarte important, dacă luăm în considerare faptul că, în povestea lui David și a lui Goliat, David este văzut ca fiind cel slab.




De vreme ce își ține praștia în mâna stângă, mulți cred că Dravid este stângaci. Cu toate acestea, alții susțin că poziția corpului viitorului rege arată că el este, de fapt, dreptaci.

Statuia lui David a fost sculptată dintr-o singură bucată de marmură. Un aspect foarte interesant este faptul că această bucată de marmură mai fusese achiziționată de două ori înaintea lui Michelangelo, de artiști care fie nu au mai putut, fie nu au mai vrut să prelucreze blocul de piatră.

Marmura a fost lăsată la o parte timp de 40 de ani înainte ca Michelangelo să înceapă să lucreze la ea timp de doi ani, pe când avea 29 de ani. Patru ani mai târziu, Michelangelo a fost însărcinat să lucreze la Capela Sixtină.

Inițial, statuia lui David trebuia să fie amplasată pe acoperișul domului catedralei din Florența. Cu toate acestea, pentru că lucrarea a uimit pe toată lumea prin frumusețea sa, planul a fost abandonat, astfel încât sculptura să poată fi apreciată de oricine de aproape.

Iată ce scria criticul de artă Giorgio Vasari imediat după ce a văzut statuia lui David :

„Oricine a văzut această lucrare nu trebuie să-și mai facă griji să vadă și altă sculptură, nici din zilele noastre, nici din alte vremuri”.






Chipul lui David reconstituit prin manipulare digitală a imaginii statuii.


Se spune că Michelangelo și-a bazat imaginea lui David pe reprezentările tipice ale lui Dumnezeu Hercules, care era considerat o figură importantă în Florența renascentistă.

Când Marele Duce de Toscana a realizat o copie a statuii lui David pentru regina Victoria, suverana britanică a fost atât de jignită de nuditate, încât a ordonat ca goliciunea statuii să fie acoperită cu o modestă frunză de smochin.

În fiecare an, opt milioane de oameni vizitează Galleria dell’Accademia, locul unde se află statuia lui David. Din păcate, pașii acestor curioși îl poartă pe David spre distrugere, deoarece provoacă vibrații care fisurează marmura. Din acest motiv, statuia este restaurată frecvent.

sursa:

https://incredibilia.ro/statuia-lui-david-michelangelo/

11.18.2019

Secretele longevității japonezilor





Speranța de viață în Japonia este de 86 ani la femei şi 80.5 la bărbaţi, cifre neegalate până acum de locuitorii niciunei alte țări.

Pentru a fi sănătoși timp îndelungat și pentru a ne bucura de viață mai mult, am putea să luăm exemplul japonezilor în ceea ce privește nutriția, sportul, dar și folosofia de viață. 


Iată câteva motive pentru care niponii au ajuns de la nația cu cea mai scăzută speranță de viață în perioada post-belică, la o longevitate record în zilele noastre :


Japonezii consumă mult pește proaspăt
Deși în ultima vreme poluarea apelor marine (oceanice) face ravagii, orice medic nutriționist îți va recomanda includerea peștelui proaspăt cât mai des în meniul zilnic. 
Este cunoscut faptul că includerea peștelui în alimentația zilnică aduce beneficii majore pe termen scurt, mediu și lung. 
Dacă peștele oceanic - macroul, de exemplu - este bine să fie consumat de maxim trei ori pe săptămână, peștele autohton poate fi consumat zilnic, fără restricții. 
Japonezii consumă foarte mult pește, preparat sau crud (sashimi) și pun mare preț pe prospețimea alimentelor. 
În piețele japoneze, termenul de garanție a mâncării este exprimat nu în zile, ci în jumătăți de oră.




În Japonia se bea mult ceai
Chiar dacă, mai ales în ultima vreme s-au deschis foarte multe cafenele, mai ales în orașele japoneze mari, niponii au un adevărat cult pentru ceai (negru, verde, roșu), pe care îl consumă din abundență la orice oră din zi. 
Ceaiul japonez de calitate conține foarte mulți antioxidanți, ceea ce constribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire și la creșterea stării de bine. Dacă încă nu ați servit o cană de matcha, e cazul să-l încercați.


În ce privește hrana, se pune accentul pe calitate, nu pe cantitate
Japonezilor le place să consume hrană delicioasă, dar în porții mici și echilibrate. 
Tonkatsu, tenpura, shabu shabu și supa miso sunt toate feluri de mâncare ce implica fierberea, gătitul lent, fermentarea (mai puțin prăjitul în ulei), și care se consumă cu moderație. 
Supa (udon, miso soup) este nelipsită de la masa japonezilor. Carnea, grăsimile, produsele lactate și zahărul nu se află printre preferințele culinare ale niponilor, iar pâinea este înlocuită de japonezi cu orezul, care are mai puține calorii decât pâinea sau pastele.


Japonezii pun accent pe mișcare

Japonezii preferă să meargă pe jos sau să folosească transportul în comun zilnic. 
Cluburile sportive sunt arhipline, japonezii adorând baseball-ul, tenisul, fotbalul și înotul. 
De asemenea, golful și sporturile de iarnă sunt foarte populare în arhipelagul nipon. 
În afară de cluburile de sport, japonezilor le place să petreacă timp în aer liber, admirând natura, discutând cu prietenii și bucurându-se de lucrurile simple. 




Serviciile medicale sunt excelente
Un alt motiv care contribuie la longevitatea poporului japonez este sistemul excelent de servicii medicale. 
În medie, un japonez vizitează medicul de 12 ori pe an, față de un american, care se prezintă la medic doar de 3 ori pe an, sau românii care vizitează medicul numai atunci când sunt foarte grav bolnavi.

Conform unui cunoscut proverb japonez, „cine are stomacul incarcat doar 80% nu va avea nevoie de un doctor”. 

Dacă la importanța moderației în alimentație adăugăm și preocuparea japonezilor pentru mișcare și plasarea în centrul preocupărilor lor a conceptul de Ikigai (un fel de joie de vivre japonez), ne putem da seama de unde provine longevitatea și sănătatea locuitorilor din arhipelagul nipon. Studiind limba și cultura japoneză, putem afla mai multe dintre secretele modului de viață japonez, pe care-l putem considera un ideal spre care tindem.





Din păcate, în următorii ani, am putea observa câteva schimbări în topul celor mai longevive persoane de pe planetă, căci japonezii au adoptat în ultimele decenii stilul de viaţă occidental. 
Astfel, numărul fumătorilor a crescut în Japonia, la fel ca şi numărul celor care au renunţat la alimentaţia tradiţională în favoarea celei occidentale, de tip fast-food. 
Aşa se face că niponii se confruntă cu un fenomen străin lor până acum: obezitatea. 


11.15.2019

TARTĂ CU FRUCTE și FRIȘCĂ



ȚĂRILE EUROPEI SUNT PE MOARTE !





„Polonia Mare! Europa e pe moarte! Nu Uniunii Europene!”


Mii de persoane au participat la marșul Independenței, la Varșovia, susținând protejarea „valorilor tradiționale”

Mii de polonezi au participat, luni,(11 nov.2019) la un marș anual, de Ziua Independenței, susținând protejarea „valorilor tradiționale” și denunțând impactul LGBT, transmite Al Jazeera.

Un pumn ridicat care ține un rozariu, într-un gest de rezistență, a devenit simbolul Marșului Independenței din acest an - un eveniment naționalist intrat în tradiție la Varșovia, pentru a marca Ziua Independenței Poloiniei.

Independență redobândită de Polonia în 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia, după Primul Război Mondial.

Polonezii au mărșăluit sub sloganul: „Aveți grijă de întreaga națiune” - un extras dintr-un cântec catolic polonez în care Fecioara Maria este rugată să protejeze țara.

Cel puțin 47.000 de oameni au participat la marșul anual, potrivit oficialilor locali, dar purtătorul de cuvânt al Asociației „Martie pentru Independență” spune că numărul participanților a fost de 150.000.

„Marșul este apolitic, este nepartizan, dar ne pasă de binele comun", a declarat Ziemowit Przebitkowski, unul dintre organizatori, într-un discurs împotriva imigrației în masă.

„De la început am pornit sub sloganul de a opri migrația în masă. Acest lucru este foarte bun pentru că ne pasă de bunăstarea națiunii și trebuie să facem legi care favorizează morala națională”, a spus el.

Manifestanții au purtat steaguri ale Poloniei și au scandat „Nu Uniunii Europene” și „Dumnezeu, onoare, patrie !”. Au existat însă și manifestanți cu chipurile acoperite, care au ținut pancarte în care cereau o „Intifada poloneză” și denunțau sionismul.

Organizatorul Robert Bakiewicz a ținut un discurs în care a susținit că lumea ”L-a abandonat pe Dumnezeu și creștinismul”, iar Polonia va muri „pe măsură ce națiunile din vestul Europei vor muri și ele”, a informat Reuters.

sursa: https://www.activenews.ro/externe/%E2%80%9EPolonia-Mare-Europa-e-pe-moarte-Nu-Uniunii-Europene-Mii-de-persoane-au-participat-la-marsul-Independentei-la-Varsovia-sustinand-protejarea-%E2%80%9Evalorilor-traditionale-158784?fbclid=IwAR1jMB0rWSP4QGm1kR7jKd0_3LER_eQeSqp6iyTRcQXuCl9DhmhWh9ywTgc