2.25.2022

41 la sută dintre români vor neutralitate, 27 la sută cred că UE-NATO au fost o greșeală !

 

Un studiu făcut de Centrul pentru Participare Civică și Democrație din cadrul SNSPA răstoarnă tot ce se știa despre opțiunile geopolitice ale românilor și relevă succesul răsunător al Sputnik Moldova-România

Studiul intitulat ”România în contextul crizei din Ucraina. Orientări ale populației & trenduri în comunicarea online” și publicat de PSnews arată că opțiunile anti-NATO și pentru neutralitate ale românilor sunt în creștere.

Potrivit autorilor, studiul conține rezultate derivate din analiza conversațiilor online, a tendințelor de căutare online, precum si a atitudinilor populației.

Concluziile studiului au fost făcute în urma unor analize complexe, autorii recunoscând că scanează și monitorizează mediul online din România, căutând ”vocile pro-Rusia”:

”Astfel, analizăm comunicarea pe Facebook (pentru a identifica tendințele de manifestare a vocilor pro-Rusia din Romania), căutările pe Google (pentru a identifica nivelul interesului românilor pentru evoluția situației din Ucraina, dar și pentru Rusia și NATO), date de sondaj (pentru evaluarea încrederii românilor în actorii geopolitici principali), precum și date de context din spațiul online (pe baza unei analize complexe referitoare la evoluția recentă a narativelor populiste în social media din Romania)”, spun autorii cercetării.

Dar, surpriză: chiar autorii studiului menit să arate cât de pro-Vestică este populația României recunosc că ”peste un sfert dintre români (27%) au ajuns să considere integrarea României în NATO și UE “o greșeală”. Tot 27% consideră că NATO nu ar ajuta România în cazul unui atac și că Rusia este mai puternică decât NATO, se mai arată în studiul citat.

Tinerii români au încredere în Rusia

Aceeași cercetare a descoperit șocată că în rândul tinerilor încrederea în Rusia a ajuns la 23 la sută, chiar dacă autorii vor să demonstreze că nu ar fi reprezentativi pentru că ar fi inactivi și fără studii superioare, doar că, recunoaște tot studiul în discuție, aceștia compun 45% din populație!

Cercetarea mai observă că în zona social media există ample clustere conservatoare unde lumea se îndoiește de Occident și că paginile și grupurile de Facebook care apreciază Rusia sunt mai vizibile decât în trecut.

Rusia, mai puternică decât NATO

În desfășurarea cifrelor, studiul relevă că există un segment numeros (18%) care crede ca “modelul estic” ar fi mai potrivit pentru România, iar un procent de 27% estimează ca Rusia este mai puternica decât NATO. La fel, 23% dintre români consideră că problemele din regiune sunt din vina NATO și a Statelor Unite.

Șocurile pentru cei care au făcut studiul nu contenesc: ”O majoritate fragilă (56%) crede că România ar trebui să sprijine NATO în regiune ca parte din îndatoririle de membru al Alianței, în timp ce 41% dintre români aleg varianta neutralității”!

La fel, peste un sfert dintre români (27%) consideră că intrarea în NATO și UE a fost o greșeală pentru România!

Datele uluitoare nu încetează să șocheze: Grupul care are încredere în Rusia include mai mulți tineri decât în urmă cu 3 ani (în 2019, 22% din publicul cu încredere în Rusia era sub 30 de ani, acum acest procent a crescut la 30%).

Apreciere pentru Sputnik bazată pe cifre

O apreciere deosebită are această cercetare și cu privire la Sputnik: ”Iar pagina ediției românești Sputnik este mult mai activă decât alte ediții Sputnik din regiune”, recunoaște studiul citat.

Cercetarea remarcă faptul că, începând cu vara trecută, se remarca o tendință de creștere a interactivității paginii românești de Facebook a Sputnik și spune că acest ritm de creștere susținut generează o influență tot mai mare a Sputnik în spațiul online românesc, ceea ce constituie o apreciere evidentă a muncii echipei Sputnik.

Sputnik Moldova-Romania este cea mai activă pagina a rețelei Sputnik din regiune, mai arată cercetarea, care notează că nivelul de interactivitate a paginii românești Sputnik este mai ridicat decât al celorlalte pagini Sputnik din regiune, poziționându-se pe locul II după Sputnik în limba arabă, cu 3,15 milioane de interacționări.


Studiu - ce cred românii despre neutralitate față de acțiunile NATO




Studiu - atitudinea românilor față de NATO


https://ro.sputnik.md/20220225/41-la-suta-dintre-romani-vor-neutralitate-27-la-suta-cred-ca-ue-nato-au-fost-o-greseala-49324204.html


PUTIN este gata să trimită la Minsk o delegație pentru negocieri cu Ucraina

 


Rusia este gata să trimită o delegație la Minsk, pentru negocieri cu Ucraina, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

“Așa cum este cunoscut, astăzi președintele Ucrainei Zelenski a anunțat disponibilitatea de a discuta statutul de neutralitate al Ucrainei. Din start, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că scopul operațiunii este de a ajuta RPL și RPD, inclusiv pe calea demilitarizării și denazificării Ucrainei. Iar asta, de fapt, este o componentă integrantă a statutului de neutralitate”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, din delegația respectivă vor face parte reprezentanți ai ministerelor de Externe și Apărării, dar și ai administrației prezidențiale.

Cu o zi înainte, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. El a asigurat că planurile Moscovei nu includ ocuparea Ucrainei, ci doar demilitarizarea și denazificarea acesteia.

Ministerul Apărării a subliniat că Forțele Armate Ruse nu efectuează lovituri cu rachete, cu bombe de avioane sau de artilerie asupra orașelor ucrainene: infrastructura militară este dezactivată de arme de înaltă precizie și că nimic nu amenință populația civilă.

https://ro.sputnik.md/20220225/putin-este-gata-sa-trimita-in-minsk-o-delegatie-pentru-negocieri-cu-ucraina-49336691.html

Zelenski îi propune lui Putin negocieri. 118 instalații militare ucrainene au fost scoase din funcțiune, centrala nucleară de la Cernobîl a fost luată sub control

 


Vladimir Zelenski i-a propus lui Vladimir Putin să se așeze la masa de negocieri pentru a evita vârsările de sânge.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a propus lui Vladimir Putin să se așeze la masa de negocieri în legătură cu situația din Ucraina.

“Vreau să mă adresez încă odată președintelui Federației Ruse (...) Haideți să ne așezăm la masa de negocieri, pentru a opri vărsările de sânge”, a spus liderul ucrainean.

După cum a spus anterior ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Moscova va fi pregătită pentru negocieri de îndată ce Forțele Armate ale Ucrainei vor depune armele. Potrivit acestuia, după aceea, popoarele care trăiesc în Ucraina vor putea „să-și determine propriul viitor fără nicio presiune din exterior”.

Cu o zi înainte, Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. El a dat asigurări că planurile Moscovei nu includ ocuparea Ucrainei, ci doar demilitarizarea și denazificarea acesteia.

Șeful statului rus a numit obiectivul operațiunii - protecția locuitorilor din Republicile populare Donețk și Lugansk, care au fost supuși genocidului timp de opt ani. El a cerut armatei ucrainene să nu urmeze ordinele criminale, să depună armele și să plece acasă. Potrivit lui Putin, toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va fi pe conștiința regimului de la Kiev.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că nu lovește ținte civile pe teritoriul Ucrainei - doar infrastructură militară; populația civilă nu este în pericol. Ulterior, instituția de forță a adăugat că grănicerii ucraineni „nu opun nicio rezistență”, unii dintre militarii ucraineni se predau și după aceea se pot întoarce acasă la familiile lor.

Vineri dimineață, 118 instalații militare ucrainene au fost scoase din funcțiune, centrala nucleară de la Cernobîl a fost luată sub control. Sistemele de apărare aeriană ucraineană au fost suprimate, infrastructura bazelor aeriene militare a fost neutralizată, a menționat Ministerul Apărării.

https://ro.sputnik.md/20220225/zelenski-propune-lui-putin-negocieri-49329690.html

Sute de militari ruși au fost paraşutaţi în suburbiile Kievului, blocând orașul din partea de vest

 


Forțele Armate Ruse au efectuat o operațiune de aterizare cu succes în apropierea aerodromului Gostomel din suburbiile Kievului, a transmis Ministerului Apărării de la Moscova.

În timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, parașutiștii ruși au blocat Kievul din partea de vest, a declarat generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia. „În prezent, principalele forțe ale trupelor aeropurtate și-au unit forțele cu unitățile de aterizare ruse pe aerodromul Gostomel, blocând orașul Kiev dinspre vest”, a spus el, citat de TASS.

În operațiune au fost implicate peste 200 de elicoptere rusești. „Succesul aterizării a fost asigurat de suprimarea întregului sistem de apărare aeriană din zona de aterizare, izolarea completă a zonei de luptă de aer și desfășurarea activă a războiului electronic”, se arată în comunicatul Moscovei. Ministerul Apărării a mai raportat că peste 200 de naționaliști din unitățile speciale ale Ucrainei au fost uciși în timpul capturării aerodromului. Nu există pierderi în rândul armatei ruse.

De asemenea, armata rusă a finalizat blocada de la Cernihov. Konașenkov a asigurat că nu au existat victime în rândul armatei ruse.

https://www.romaniatv.net/rusia-c%d0%benfirma-incercuirea-kievului-si-spune-ca-a-ucis-peste-200-de-luptat%d0%beri-ucraineni-sute-de-militari-au-f%d0%best-parasutati-in-suburbiile-capitalei-ucrainei_6273168.html