2.08.2022

”MAREA UMILINȚĂ”, de Corneliu Vadim Tudor

 


”Marea umilinţă”

Corneliu Vadim Tudor
Ferice, dar, de voi, prieteni morţi
Că nu vedeţi cum ni se sparge ţara
Cum lupii trag cămaşa ei la sorţi
Şi-n iarnă ni se schimbă primăvara.
Eu pe-ntuneric scriu acest poem
Nişte nemernici iar ne-au stins lumina
Pe cine să înjur sau să blestem
Cînd noi, românii, purtăm toată vina?
Şi gazele, ca mîine, s-or opri
Pe urmă vom bea apă ruginie
Trăim calvarul ăsta zi de zi
Drum bun spre Evul Mediu, Românie!
Nici n-ai unde să suni, toţi se ascund
Eşti prizonierul neamurilor proaste
La Primărie? Eşti prea rupt în fund!
La Minister? Te bate la trei coaste!
Nici o instanţă nu te bagă-n seamă
Nici nu exişti, tu, cetăţean de rînd
Ţesutul societăţii se destramă
Iar statul e doar un vampir flămînd.
Tu nu mai ştii ce-i aia "trai decent"
În beznă stai, te speli cu apă rece
Mai cald e-afară ca-n apartament
Exterminaţi sîntem, din zece-n zece.
Îmi beau cafeaua trist şi gînditor
Nu mai fumez, dar viciul tot mă muşcă
Regret profund că sînt doar scriitor
Aş da stiloul astăzi pe o puşcă.
Aprind o lumînare şi mă văd
În casa scundă, a copilăriei
Cînd vijelia-n pomi făcea prăpăd
Dar îngeri zdraveni ţineau piept urgiei.
Însă atunci era după război
Rănită era ţara, şi datoare -
Acum, ea este pradă la strigoi
Şi sclava unei Mafii-ngrozitoare.
Am dat lumina, gazele şi apa
Pe mîna unor mercenari străini
Zic că-s prieteni, dar ne sapă groapa
Scot bani din piatră seacă şi din spini.
Nu ne putem gospodări în viaţă?
Ajuns-am un popor de retardaţi?
Atunci e clar : scuipaţi-ne în faţă!
Ne place să fim viermi? Să fim călcaţi!
Umilitoare e această stare
Să nu mai ai nimic în ţara ta
Să vezi cum ultima redută moare
Şi să te rogi de moarte să te ia.
Eu vă invidiez, amici plecaţi
În altă lume, unde e lumină
Acolo sînteţi, toţi, surori şi fraţi
Şi beţi nectar, nu apă cu rugină.
V-a luat la vreme Dumnezeu la cer
Eu văd în asta, poate, o răsplată
El v-a ferit de acest timp mizer
Cînd ţara noastră e crucificată.
Cînd lumea plînge-n pumni şi n-are bani
Nici de mîncare, sau medicamente
În timp ce politrucii talibani
Fac şi desfac Guverne, Parlamente.
E un dezastru grav şi general
Mai jos de-atîta chiar că nu se poate
Mai bine-n groapă decît la canal
Şi cred că doar războiul mondial
Ne poate vindeca de laşitate!

Vladimir Putin a rezumat rezultatele negocierilor cu Macron. Pericolul unui război cu NATO

 


Președintele rus Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron despre Ucraina, garanțiile de securitate și extinderea NATO

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat întâlnirea cu liderul francez Emmanuel Macron, care a avut loc la Moscova și a durat puțin peste cinci ore, ca fiind semnificativă și utilă.

Șeful statului rus a remarcat nerespectarea de către Kiev a acordurilor de la Minsk, a criticat politica NATO și a avertizat cu privire la amenințarea unui război dacă Ucraina încearcă să recucerească Crimeea prin forță.

Despre garanțiile de securitate

În cadrul discuțiilor, potrivit lui Putin, s-au discutat aspecte legate de garanțiile de securitate.

„Suntem foarte conștienți că domnul președinte a venit în Rusia, în primul rând, pentru a discuta probleme stringente legate de asigurarea securității europene și globale, pentru menținerea cărora țările noastre, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, au o responsabilitate specială”, el a spus.

Părțile, așa cum a spus președintele Rusiei, au făcut schimb de opinii cu privire la inițiativele rusești adresate SUA și NATO. Preocuparea Moscovei cu privire la această problemă este dictată de securitatea europeană în ansamblu, a remarcat Putin.

Liderul de la Kremlin a subliniat că nu există un singur punct în propunerile Moscovei care să nu poată fi pus în aplicare. Dialogul cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate pentru Rusia nu s-a încheiat, a mai spus președintele rus.

După cum a remarcat Putin, în răspunsul SUA cu privire la toate problemele cheie, cum ar fi neproliferarea NATO, nedesfășurarea sistemelor de lovitură în apropierea granițelor ruse, revenirea infrastructurii Alianței la starea de până în 1997, nu doar că nu există nicio poziție pe oricare dintre aceste puncte, acestea „au fost pur și simplu ocolite”.

Șeful statului rus a adăugat că l-a informat pe Macron asupra fondului răspunsului pe care Rusia îl va trimite SUA și NATO cu privire la propunerile de garanții de securitate.

Despre Ucraina și azilul pentru Poroșenko

Vladimir Putin a spus că i-a atras atenția lui Macron asupra refuzului Kievului de a respecta acordurile de la Minsk.

„Desigur, din partea mea, i-am atras atenția domnului președinte asupra lipsei de voință a actualelor autorități de la Kiev de a respecta obligațiile din pachetul de măsuri și acorduri de la Minsk în format Normandia, inclusiv cele la care s-a ajuns la summit-uri”, a spus el. .

Kievul, a declarat liderul de la Kremlin, s-a îndreptat spre demontarea acordurilor de la Minsk.

"Nu există progrese în chestiuni atât de fundamentale precum reforma constituțională, amnistia, alegerile locale, aspectele juridice ale statutului special al Donbasului. Cunoscuta formulă Steinmeier, cel puțin pentru specialiști, nu a fost încă consacrată în legislația ucraineană", a spus președintele Rusiei.

Totodată, Putin a subliniat că nu există nicio alternativă la acordurile de la Minsk.

"Repet încă o dată, Kievul fie spune că se va conforma, fie spune că acestea le vor distruge țara. Actualul președinte a spus recent că nu-i place niciun punct din aceste acorduri de la Minsk. Îți place - nu-ți place, rabdă, frumoasa mea. Trebuie îndeplinite, altfel nu iese”, a spus liderul rus.

Vladimir Putin a mai declarat că i-a oferit azil politic lui Petro Poroșenko dacă avea dificultăți, când acesta era încă președinte al Ucrainei, iar Rusia este pregătită să facă acest lucru acum.

Potrivit lui, Poroșenko „a ironizat mult în această problemă”. „Dar astăzi vreau să-mi confirm propunerile, în ciuda diferențelor de opinii serioase cu privire la problema reglementării în Donbas, și cred că (Poroșenko - n.red.) a făcut multe greșeli în această direcție, dar totuși, urmărirea lui ca infractor de stat, în opinia mea ", este, de asemenea, o declarație de succes excesivă a actualei conduceri. Suntem pregătiți să acordăm azil politic în Rusia unor oameni precum domnul Poroșenko", a spus Putin.

Despre NATO

Vorbind despre strategia NATO, șeful statului rus a amintit că Rusia este desemnată ca adversar în aceasta. Încă mai sunt încercări de a liniști Moscova prin argumentele conform cărora Alianța Nord-Atlantică este o alianță pur defensivă, dar cetățenii multor țări au văzut din propria experiență cât de adevărat este acest lucru, a subliniat Putin, citând drept exemple Irakul, Libia și Afganistanul.

Membrii NATO, a mai amintit Putin, continuă să furnizeze arme Ucrainei.

"Țările membre NATO însele continuă în acompaniament să pompeze în Ucraina arme moderne, alocă resurse financiare importante pentru modernizarea armatei ucrainene. Trimit specialiști și instructori militari", a spus el, menționând că a discutat această problemă cu Macron.

Rusia este categoric împotriva extinderii NATO prin noi membri în Est, a subliniat președintele Federației Ruse.

„Pentru că aceasta: a) reprezintă o amenințare comună pentru noi - extinderea în continuare a NATO spre granițele noastre, doar nu noi ne îndreptăm spre NATO, ci NATO se îndreaptă spre noi. Prin urmare, să spunem că Rusia este agresivă - cel puțin nu corespunde unei logici sănătoase”, a spus el.

„De 30 de ani încercăm să convingem să nu facă una, a doua sau a treia, dar este, pur și simplu, o ignorare completă a preocupărilor, cererilor și propunerilor noastre”, a mai spus Putin.

Pericolul unui război cu NATO

Putin a avertizat că admiterea Ucrainei în NATO va avea ca rezultat pericolul unui război între Alianța Nord-Atlantică și Rusia, care nu va permite încercări ale Kievului de a întoarce Crimeea pe cale militară.

„De ce este atât de periculoasă posibila admitere a Ucrainei (în NATO - nota red.)? Există o problemă: țările europene, inclusiv Franța, cred că Crimeea, de exemplu, este Ucraina, iar noi credem că face parte din Rusia. Și dacă se încearcă schimbarea acestei situații pe cale militară, iar documentele doctrinare ale Ucrainei afirmă că: a) Rusia este un adversar, b) întoarcerea Crimeei pe cale militară este posibilă. Imaginați-vă că Ucraina este membru NATO - articolul 5 nu a fost abrogat, dimpotrivă, domnul Biden a spus recent că al cincilea articol este absolut imperativ și va fi implementat. Deci va exista o confruntare militară între Rusia și NATO... Noi trebuie să luptăm cu NATO?", a remarcat președintele rus.

Țările europene, a avertizat Putin, într-o astfel de situație vor fi automat atrase într-un război în care nu vor exista învingători. El a remarcat că, desigur, potențialul NATO și al Rusiei este incomparabil.

"Înțelegem acest lucru. Dar înțelegem și că Rusia este una dintre principalele puteri nucleare. Și după unele componente și tehnică militară modernă suntem chiar înaintea multora. Nu vor fi câștigători. Și vă veți trezi atrași de acest conflict împotriva voinței dvs. Nici măcar nu veți avea timp să clipiți din ochi, că veți respecta paragraful cinci din Tratatul de la Roma. Domnul președinte, desigur, nu vrea această evoluție. Nici eu nu vreau. Nici eu nu vreau. De aceea este aici și mă chinuie de șase ore la rând cu întrebări, garanții, variante la soluții", a spus Putin.

„Ne auzim la telefon”

Liderul rus i-a mulțumit lui Macron pentru eforturile acestuia de a reglementa relațiile dintre Moscova și Bruxelles, asigurând securitatea și stabilizând situația din sud-estul Ucrainei.

„Ne-am adunat deja la Paris și acum, știu, în ciuda problemelor pe care le are cu vârf și îndesat fiecare șef de stat, în special al unui stat european major, domnul președinte a considerat totuși necesar să vină în Rusia pentru a face schimb de opinii asupra modului în care ar trebui să acționăm în continuare”, a spus Putin.

Unele dintre ideile lui Macron pot fi folosite ca bază pentru pașii următori în Ucraina, a menționat șeful statului rus. Totodată, el și-a exprimat opinia că președintele Franței „va avea dificultăți” în negocierile cu conducerea Ucrainei.

„Acesta este un set complex (de întrebări - nota red.), de aceea am și vorbit atâtea ore... și mâine domnului președinte <...> nu-i va fi deloc ușor nici la Kiev. Dar am convenit că după consultările cu conducerea Ucrainei ne vom auzi la telefon și vom primi un fel de feedback, ce consideră actuala conducere ucraineană acceptabil și ce este inacceptabil, cum are de gând să acționeze. Și, în funcție de asta, ne vom construi propriii pași mai departe", a spus Putin.

El a adăugat că consideră aceasta o misiune nobilă și îi este recunoscător lui Macron pentru un asemenea efort. „Ce ține de noi, vom face totul pentru a găsi aceste compromisuri care să fie convenabile tuturor”, a asigurat președintele rus.

https://ro.sputnik.md/20220208/noi-trebuie-sa-luptam-cu-nato-putin-a-rezumat-rezultatele-negocierilor-de-5h-cu-macron-48684276.html

MedLife : Sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă, iar valul 5 să se încheie în această primăvară

 


Medlife transmite că, în urma secvenţierii unui nou lot de 94 de probe, toate probele au fost identificate cu tulpina Omicron, iar în cazul a 3 probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini. Nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvenţiate provin din Bucureşti, Brăila, Bacău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte. Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din Bucureşti (2) şi Bacău (1).

“Deşi această nouă subvariantă este în atenţia unui număr tot mai mare de ţări şi chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluţie lentă, cel puţin acest lucru se observă pe loturile noastre de studiu în acest moment. Astfel, dacă în urmă cu 2 săptămâni am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarinta BA.2. Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiaşi parametri, atunci sunt şase mari ca traiectoria prognozată de către autorităţi cu privire la evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.

Până în prezent, autorităţile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

În prezent, varianta BA.1 este dominantă în România. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluţia în dinamică a răspândirii variantei iniţiale a tulpinii Omicron (BA.1). S-a observat că, din momentul în care, în urma evaluărilor pre-screening făcute de MedLife, au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive).

Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiştii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situaţia unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt şanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească.

“Dacă ne raportăm la varianta iniţială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val.

Totodată, până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuţi prin infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puţin decât alte ţări din nordul şi vestul Europei, aşadar ne aşteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câţi dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.

Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta şi Omicron din ultima perioadă, sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. În acest sens, MedLife va lansa un nou studiu pentru a determina câţi români au trecut prin boală. Compania continuă procesul de monitorizare pentru a urmări evoluţia pandemiei.