1.08.2021

Cazuri de reacții adverse la vaccinarea anti Covid-19

 


În ultimele 24 de ore, a fost raportată o nouă reacție adversă, apărută în urma imunizării cu serul produs de BioNTech/Pfizer. 

Este vorba despre un cadru medical, vaccinat la un centru din Ploiești, care a prezentat cefalee, înțepături la nivelul feței, tahicardie, frison.

”Persoana în cauză era sub supraveghere medicală post-vaccinare, iar, în prezent, este în stare bună, nefiind necesară internarea. În total, în județul nostru, de la debutul vaccinării (31 decembrie 2020) și până în prezent au fost raportate două reacții de tip alergic apărute în urma administrării vaccinului împotriva noului coronavirus” – informează Prefectura Prahova.

Conform informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, până la data de 08 ianuarie 2021, dintre cele 2750 de doze de vaccin anti SARS-CoV-2 care au ajuns în județ, 2621 au fost consumate (ora raportării – 13.30), alte 129 fiind în curs de administrare personalului medico-sanitar.

Alte 625 de doze, solicitate de către centrele de vaccinare, vor ajunge în Prahova și vor fi distribuite de către DSP, pe parcursul zilei de sâmbătă, 09 ianuarie, în teritoriu.

sursa:https://gazetaph.ro/cazuri-de-reactii-adverse-la-vaccinarea-anticovid-la-cadre-medicale-prahovene/


Ciolacu : „Îl avertizez pe Iohannis”

 


Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită președintelui Klaus Iohannis să ceară „imperativ” ca Guvernul să nu vândă pe nimic companiile românești: „Să nu fie părtaș la acest furt”.

„Iohannis trebuie să facă un singur lucru la șueta anticonstituțională cu miniștrii de la Cotroceni: să ceară imperativ ca acest Guvern să nu vândă pe nimic companiile românești!

Timp de un an am nu am permis ca acest Guvern de dreapta care a dus România în faliment să vândă tot din casă! Ne-am bătut cu ei în Parlament și am reușit să stopăm vânzarea activelor celor mai profitabile companii de stat: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, CEC și Aeroporturi București.

Acum însă, pentru că știe că în curând nu-l va mai împrumuta nimeni, Cîțu vrea să dea un nou asalt asupra avuției naționale și să treacă peste legea PSD care îl bloca să vândă activele în plină criză sanitară și economică.

10 miliarde de euro și aproape 18.000 de salariați. Aceasta este miza lui Cîțu!

Îl avertizez pe Iohannis să nu fie părtaș la acest furt! Și să ia aminte că nici acum nu-i vom lăsa!”, a scris Ciolacu vineri pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu premierul Florin Cîțu și miniștrii USR PLUS, iar vineri are o întrevedere cu miniștri PNL.


Nota mea:

Domnule Ciolacu, înainte de alegerile parlamentare erați contra ca PNL-Iohannis să vândă companiile românești. Acum, după ce v-ați văzut sacii în căruță, îl ”sfătuiți” pe Iohannis doar  ”să nu vândă pe nimic companiile românești.” 

D-aia n-are ursul coadă, D-le Ciolacu !

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-striga-furt-il-avertizez-pe-iohannis/

Consorțiul Universitaria propune implementarea unor măsuri pentru o reformă a învățământului superior și a cercetării în România.

 


Consorțiul Universitaria, din care parte Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, propune implementarea unor măsuri pentru o reformă a învățământului superior și cercetării în România.

„Pentru ca aceste măsuri și altele specifice educației și cercetării, să fie agreate și implementate la nivel național fără a fi ulterior chestionate și modificate, propunem elaborarea sub patronajul Președintelui României a unui document privind reforma educației și cercetării în România, document care să fie agreat și semnat de toate partidele politice parlamentare până la sfârșitul anului 2021”, se arată într-un comunicat al Consorțiului.

Conform reprezentanților universităților, principalele obiective ale sistemului de învățământ superior sunt acelea de a genera cunoaștere, de a produce idei novatoare, soluții pentru problemele sociale și economice ale României (prin sistemul de cercetare), de a forma resursă umană de calitate (prin programele de educație și formare) care să implementeze aceste soluții în piața muncii, în societate și în economie, pentru a crea o calitate a vieții mai bună pentru toți românii.

Iată măsurile propuse de Consorțiul Universitaria:

1. Finanțarea cercetării științifice, a creației universitare și a performanței sportive în universități

a. Implementarea unui nou program și a unei linii distincte de finanțare a cercetării științifice, a creației universitare și a performanței sportive dedicate universităților cu performanțe reale în domeniul cercetării la nivel național și internațional, măsurabile prin indicatori de impact utilizați și la nivel internațional.

b. Finanțarea din fondurile alocate Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a proiectelor și infrastructurii de cercetare din universități, printr-un mecanism similar programului „Nucleu”.

2. Reprezentarea echitabilă, proporțională cu numărul de studenți și cadre didactice, a tuturor universităților, tipurilor de universități (comprehensive, de medicină, de artă etc.) și tuturor domeniilor de studii majore (domeniile sociale, umaniste, vocaționale etc.) în toate structurile consultative și decizionale din domeniile învățământului superior și al cercetării.

a. Reprezentarea în consiliile și birourile de conducere CNFIS, CCCDI, CEMU, CNSPIS, CNBU, CNECSDTI, CNCS etc. să fie asigurată cu locuri distincte și cu respectarea principiului proporționalității de reprezentare, pe tipuri de universități și pe domenii.

b. Procesele de selecție a conducerilor instituțiilor menționate anterior trebuie fundamentate pe principiul meritocrației și bazat pe programele lor manageriale, și nu pe apartenența (doar) la anumite domenii de studii, tipuri de universități sau grupuri de interese.

c. Reprezentarea proporțională a universităților în Consiliul Național al Rectorilor cu 1 reprezentant (1 vot) la 3-5 mii de studenți înmatriculați și stabilirea în consecință și a unei cotizații diferențiate.

3. Îmbunătățirea sistemului de acreditare a universităților și programelor de studii și de evaluare a calității în cercetare și în învățământul superior.

a. Alinierea sistemului educațional românesc la sistemul internațional de clasificare a domeniilor de studii ISCED.

b. Evaluarea urgentă a studiilor doctorale (domenii, școli, IOSUD).

c. Analiza și îmbunătățirea reglementărilor privind selecția membrilor și funcționarea ARACIS (ex: OM 5751/2015) pentru a asigura o bună reprezentare a specialiștilor și a membrilor comunităților academice,

bazată pe principiul meritocrației și al reprezentării, precum și pentru evitarea disfuncționalităților, a formalismului birocratic și a lipsei profesionalismului și a echidistanței în procesul de evaluare.

4. „Redesenarea” hărții învățământului superior românesc, printr-o clasificare a universităților în funcție de misiunea asumată și de anvergura lor internațională.

a. Elaborarea unei metodologii de clasificare a universităților și ierarhizare a programelor de studii în urma unei dezbateri ample cu toți actorii interesați.

b. Promovarea internaționalizării, dimensiunii globale a învățământului superior românesc, prin susținerea financiară distinctă și consistentă a universităților cu relevanță internațională reală (membre în alianțele universitare recunoscute de Comisia Europeană, prezente în topurile internaționale, care au proiecte asumate credibile de a deveni „world-class universities”). Această susținere financiară trebuie însoțită și de o politică fermă de eliminare a reglementărilor care împiedică integrarea universităților din România în programe educaționale de cooperare europeană. Reluarea elaborării metarankingului universitar de către Ministerul Educației și sprijinirea suplimentară, mai ales din punct de vedere financiar, a celor mai performante universități din România pentru a avansa în topurile internaționale.

c. Stimularea (inclusiv financiară) creării de universități metropolitane pentru o utilizare mai eficientă a resurselor și o creștere a performanței. Încurajarea inclusiv a consorțiilor dezvoltate în comun de universități cu parteneri externi (companii private, institute de cercetare).

5. Revizuirea sistemului de finanțare a universităților

a. Revizuirea sistemului de indicatori și coeficienți de finanțare pe student a programelor de studii pe baza de analiză a costurilor realizată de experți independenți și de benchmarking cu sisteme de finanțare din alte țări europene.

b. Lansarea unor proiecte punctuale de finanțare pe programe de studii strategice pentru interesele culturale și socio- economice ale României, dar pentru care nu există o cerere și finanțare adecvate (e.g. în domeniul științelor, limbilor clasice etc.) și care nu pot funcționa eficient și sustenabil prin finanțarea de bază. Proiectul recent de finanțare a studiilor universitare de masterat didactic este un bun model ca punct de plecare.

c. Majorarea coeficienților de cost pentru programe cu dublă specializare, unde standardele ARACIS impun un volum mărit al activităților didactice și trecerea din anul universitar 2021-2022 la programe de studii cu durata 4 ani pentru acestea, în baza unei analize făcute prin raportare la programe similare din țări ale Uniunii Europene.

d. Scoaterea veniturilor proprii ale universităților din calculul deficitului public național, permițând astfel universităților realizarea de investiții necesare pentru menținerea competitivității.

6. Promovarea meritului și performanței, dar și a incluziunii și echității în rândul studenților, printr-un sistem coerent de suport constând în:

a. burse de performanță, de merit și burse sociale;

b. finanțare publică a studiilor;

c. împrumuturi garantate public acordate tinerilor pentru studii;

d. locuri de cazare de calitate în cămine studențești/sprijin pentru locuire;

e. acces la masa pregătită în cantine universitare;

f. consiliere academică și în carieră adecvate.

7. Crearea unui mecanism de monitorizare a parcursului profesional al absolvenților și realizarea interoperabilității tuturor platformelor electronice de gestiune a elevilor, studenților și absolvenților (SIIIR, REI, ANS, RMUR, REVISAL etc.) și includerea ratei reale de angajabilitate între indicatorii de performanță.

8. Întărirea autonomiei universitare, concomitent cu promovarea democrației academice și a culturii participării, printr-un set de principii și reguli ce vor promova, de la nivelul departamentelor și până la vârful universității, libertatea de gândire și de exprimare, votul democratic și evitarea abuzurilor, a nepotismului și a altor practici nedemocratice.

sursa:https://www.cotidianul.ro/pai-si-cu-romania-educata-a-presedintelui-cum-ramane/

Cumpănașu – o matrioșcă periculoasă

 


Personajul sinistru de la Coaliția pentru Modernizarea României a fost detonat pentru ca presa și concetățenii cu spirit critic să întoarcă fața spre altceva. Dacă rămîneau concentrați pe subiectul vaccinării anti-Covid 19, ar fi ieșit în evidență dezorganizarea cumplită, total amatoare, păstorită de căprarul de la Sibiu. Așa, a fost detonat Alex Cumpănașu! Şi peste el, au năvălit repede valurile scandalului din Congresul american. Acolo, mulțimea a năvălit în așa zis-ul templu al democrației, iar la noi, sătui de adevăr, televiziunile au părăsit vaccinarea - un subiect care încinge toată țara - și s-au aruncat pe Alexandru Cumpănașu. Capul lui Moțoc era necesar și capul lui Moțoc a fost dat pentru scoaterea lui Klaus Iohannis din înjurăturile populației.

Zisul Alex Cumpănașu este președintele reales în 2020 (pentru încă 4 ani) al unei ”Coaliții Naționale pentru Modernizarea României”. Găsiți în Cotidianul.ro comunicatul CNMR, cu turma de vicepreședinti aleși la congresul din 2020. Este șocant să citești alături de Cumpănașu tot soiul de nume cu reznonanță din cultură, politică, armată, economie, diplomație, medicină etc. Unii pensionari, altii activi. Unii de-a dreptul respectabili, alții cîrpiți de soartă după eșecuri repetate.

CNMR a adunat un mănunchi de oameni dispuși să își pună numele la bătaie pentru o cauză nobilă, dar să nu facă mai nimic pentru ea. Mi se pare mult prea suspectă nașterea acestei Coaliții. Şi anvergura ei, la fel. La un moment dat, CNMR selecta invitați pentru un work shop la Costinești și zeci de tineri se zbăteau să obțină o invitație. CNMR părea o anticameră a politicii, un spațiu civic de manifestare a unor personalități preocupate de modernizarea țării noastre.

Părea, dar n-a fost niciodată ceea ce zice numele ei. Şi nici nu va fi. Este vorba de o mare farsă civică jucată de oamenii din serviciile secrete românești.

Am mai scris de cîtea ori despre acest dubios personaj numit Cumpănașu. Duhnea de la o poștă a fals și agățat. Drumul său a început de la Ministerul de Interne, de pe vremea cînd titular la ”milițieni” era cultul în fălci și limbi străine, azi europarlamentarul Vasile Blaga.

De la Minsterul de Interne, Alexandru Cumpănașu a primit un spațiu de un etaj și bani cît zece asociații neguvernamentale. Din banii cheltuiți de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de Cumpănașu, se puteau finanța cheltuielile unui spital de dimensiuni medii.

Mai apoi, cu CNMR, Cumpănașu a devenit partener sau parte din organisme consultative pentru guvern sau ministere, inclusiv pentru fonduri europene. Cum? Toți cei care l-au susținut erau orbi? Atîția oameni n-au văzut cu cine au de-a face? N-au realizat că individul sună a gol și ei sunt cooptați într-o organizație de modernizare a țării? N-au observat că CNMR nu există și este condusă de unul care scapă caii și căruța în bălării de cîte ori trebuie să facă o cotitură? Cîți s-au prins și au demisionat pînă la izbucnirea scandalului din aceste zile? Cine vrea să parcurgă în amănunt toată cariera sinuoasă a birjarului de la CNMR n-are decît să-i tasteze pe Google numele și titulaturile celor două asociații pe care le-am menționat și se lămurește. Realizează imediat proporțiile contrafacerii, ale gonflării. Miroase imediat a operațiune de servicii.

Dacă sfertodoctul acesta ar fi fost o tipografie de bani, tot n-ar fi putut produce atîtea fonduri cîte a cheltuit. Prost a fost nu el că le-a luat. De condamnat și de tras la răspundere sunt cei care i-au dat, chiar dacă se numesc ministere, guvern sau SNSPA (cuib de rezerviști!)

Existența lui Alex Cumpănașu este un caz școală a modului în care serviciile secrete confecționează personaje și instituții inutile, bune la tocat bani, la diversiuni și la tot soiul de operațiuni dirijate și dubioase. Cum au ajuns asociațiile lui Cumpănașu de la Interne la servciiile secrete, e greu de spus. Nici Florian Coldea nu cred să-și mai aducă aminte, nu pentru c-ar fi vorba de un fapt minor, ci pentru că gonflarea lui Cumpănașu intră la etc-ul operațiuilor aberante derulate în regimul Băsescu-Maior-Coldea.

Alexandru Cumpănașu ar putea candida cu șanse serioase la titlul de mare șarlatan al tranziției. A făcut de toate și a dus de nas cele mai felurite categorii profesionale și umane. S-a umflat periculos de mult, a scăpat și hățurile, iar acum din favorit al bieților s-a transformat în ținta acestora.

Şi, dacă tot trebuie să scape de el, de ce nu l-ar folosi pe post de poveste care să acopere situația dezastruoasă din vaccinarea populației?

Adică să acopere bîlbele unei operațiuni în fruntea căreia Klaus Iohannis se instalase țanțoș ca un gînsac. Credea că se alege cu glorie și admirație și s-a trezit numai cu fluierături și înjurături !

sursa:https://www.cotidianul.ro/cumpanasu-o-matriosca-periculoasa/

Partidul care-l spală cu limba pe picioare pe IOHANNIS

 


Cum i-a scos la tablă Klaus Iohannis pe ministrii USRPLUS, deși aceștia nu-i sînt elevi. Este titlul unui editorial postat astăzi pe blogul propriu de Ion Cristoiu și în care jurnalistul precizează: scopul convocării de către Klaus Iohannis a fost cel de a demonstra românilor că nu numai PNL, dar și USRPLUS e Partidul Meu, Partidul care-l spală pe picioare cu limba.

Jurnalistul pornește de la comunicatul remis presei de Administrația prezidențială și în care se vorbește despre întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și membri ai Guvernului.

Iată editorialul integral, așa cum a fost el postat pe site-ul jurnalistului.

„Potrivit unui Comunicat remis presei, Klaus Iohannis a avut joi, 7 ianuarie 2021, ora 15, la Cotroceni o întîlnire cu cu premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, ministrul Justiției, Stelian Ion, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.

Formularea mea e nițel știrbă.

Textul întîlnit pe site-ul Administrației Prezidențiale, capitolul Anunțuri de presă, informează pe români, că Președintele „va avea o întîlnire” și nu că „Președintele a avut o întîlnire”.

Revenirea mea la textul corect al Comunicatului nu ține de o acribie de cercetător. Tine de o întrebare pusă sub credinței că democrația înseamnă transparență. Opinia publică din România e informată doar că va avea loc o întîlnire. Întîlnirea a avut loc. Ba mai mult, miniștrii au plecat vii și nevătămați de la întîlnire. Joi seara, erau prezenți, pentru a ciripi vesel pe crăcile televiziunilor de știri. Ar fi fost normal ca după întîlnire președintele României să dea publicității un Comunicat prin care să ni se spună scopul convocării miniștrilor și mai ales, ce s-a discutat.

Convocarea anticonstituțională a miniștrilor la Cotroceni a fost în Guvernarea de un an PNL o realitate marcată de psihologia poporului român. Fiind vorba de o premieră postdecembristă și, evident, de o încălcare a Constituției (Legea fundamentală reglementează precis relația dintre președinte și Guvern într-o republică semiprezidențială), presa și Opoziția au luat foc la cele dintîi convocări. Cum luările de poziție ale PSD și Pro România de la vremea respectivă n-au fost dublate de începerea procedurilor de suspendare, Klaus Iohannis a procedat în stil moldo-valah. Dacă nu i s-a întîmplat nimic (în Ferentari s-ar spune, dacă nu i s-a dat peste lăbuță) a considerat această încălcare a Constituției ca pe un drept cîștigat de el. Iar românii definiți prin sindromul focului de paie (aprindere iute, cu vîlvătăi, stingere iute, fără nici o urmă, nici măcar cenușă), au văzut, la rîndul lor, ceva firesc în convocarea anticonstituțională a miniștrilor în frunte cu premierul la Cotroceni. Deoarece despre aceste întîlniri sau mai degrabă convocări în stil de Carol al II-lea, Klaus Iohannis a catadicsit să vorbească la conferințele de presă și uneori chiar prin intermediul unui Comunicat, s-a priceput repede că ședințele de la Cotroceni țineau de transformarea de către Klaus Iohannis pe șest a Republicii semiprezidențiale în Republică prezidențială.

Miniștrii, în frunte cu premierul Ludovic Orban, erau convocați la Cotroceni ca la un superpremier. În prezența slugarnică a lui Ludovic Orban, președintele le cerea să dea raportul asupra a ceea ce au făcut, le freca ridichea celor care-l nemulțumeau și le dăruia un zîmbet binevoitor celor care-l satisfăceau, după care le împărțea indicații. Miniștrii și le notau conștiincioși în caiete. Premierul le nota pe toate, împărțindu-le pe nume de ministru, pentru a putea urmări îndeplinirea lor cu maximă sfințenie.

Această tutelare părintească a miniștrilor sau, în limbaj de frizerie, această Călărire a Guvernului, era posibilă și pentru că miniștrii, în frunte cu Premierul, aparțineau PNL, alintat de Klaus Iohannis drept Partidul Meu. Provenit din rîndul PNL, ba chiar fiind la un moment dat șef, Klaus Iohannis ne putea spune, dacă l-am fi întrebat, că îi convoca pe miniștri la Cotroceni nu atît ca Președinte în exercițiu, cît mai ales ca Tătuc al celor din PNL.

O simplă privire aruncată asupra miniștrilor convocați de Klaus Iohannis la Cotroceni, de Sfîntul Ion, ne dezvăluie un adevăr:

Dintre miniștrii celor trei partide care alcătuiesc Coaliția de Guvernare, Klaus Iohannis i-a chemat la ordine doar pe miniștrii USRPLUS.

E singura notă care sare în ochi în cazul acestui moment.

O altă notă ne e imposibil să găsim. Nu poate fi vorba de o întîlnire de lucru cu miniștrii Guvernului pe probleme economice, pentru că lipsesc ministrul Energiei, de la PNL, și al Dezvoltării, de la UDMR. Nu putem vorbi de o întîlnire cu miniștrii care țin de partidele de Dreapta, pe care președintele pariază în resetarea țării, deoarece lipsesc miniștrii PNL.

În absența unor note comune și mai ales în absența unui Comunicat din partea lui Klaus Iohannis, ne-am gîndit să iscodim declarațiile miniștrilor USRPLUS care au fost la întîlnire. Evident, declarațiile lor nu pot fi luate în serios de Istoricul clipei în dezlegarea misterului întîlnirii. N-ar fi prima oară în Istorie cînd, potrivit unei înțelegeri, participanții declară după întîlnire că s-a discutat despre ceva cînd în realitate s-a discutat despre altceva. Claudiu Năsui a dezvăluit la Antena 3 că președintele s-a interesat de ce au găsit ei prin ministere. Claudiu Năsui ne crede proști. Dacă ăsta ar fi fost scopul reuniunii, Klaus Iohannis trebuia să-i cheme pe toți miniștrii care au luat în primire ministere noi, nu numai pe cei de la USRPLUS. Tot Klaus Iohannis – spune Claudiu Năsui – i-a pus, într-un gest amintind de scosul la tablă (zic eu, nu, Doamne ferește! ministrul, cum să cuteze o asemenea formulare?) – pe fiecare ministru să-și spună prioritățile.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman a scris pe pagina sa de Facebook:

„După amiază, alături de prim-ministrul Florin Cîţu şi vicepremierul Dan Barna, am participat însoţit de colegii mei, miniştri din USR PLUS, la o întâlnire cu preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Am vorbit împreună despre priorităţile miniştrilor USR PLUS, iar preşedintele ne-a îndemnat să ne asumăm curajos reforme. Şi vom face acest lucru! Mai mult, nu doar că ne vom susţine unul pe celălalt pentru îndeplinirea obiectivelor pe care coaliţia de guvernare şi le-a propus, dar ne bucurăm şi de sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis”.

USRPLUS n-are nici o legătură cu Klaus Iohannis.

La prezidențiale, USRPLUS a avut candidat propriu. În campania electorală pentru parlamentare, liderii USRPLUS au criticat unele derapaje ale Președintelui. Din perspectiva platformei intitulate Un altfel de politică. Pentru că Un altfel de politică presupune și curmarea năravului prezidențial, semn al vechii politici, de a o face pe Tătucul Națiunii.

Ar fi fost normal ca miniștrii USRPLUS să nu meargă la Cotroceni. Hai, la o adică, dacă erau invitați, miniștrii și de la alte partide ale Coaliției, mersul lor la Cotroceni ar mai fi fost cît de cît acceptabil.

Dar așa, convocați doar ei și pentru a fi scoși la tablă de către președinte, miniștrii USRPLUS nu aveau ce căuta acolo.

Și nu numai pentru că USRPLUS a făcut mare caz de un Altfel de Politică, dar și pentru că scopul convocării de către Klaus Iohannis a fost cel de a demonstra românilor că nu numai PNL, dar și USRPLUS e Partidul Meu, Partidul care-l spală pe picioare cu limba, fără să-l doară șalele de atîta aplecare, deoarece stă în genunchi.“

sursa:https://www.cotidianul.ro/ion-cristoiu-de-ce-i-a-scos-la-tabla-klaus-iohannis-pe-ministrii-usrplus/

A fost lansat sistemul de recunoaștere facială care identifică oamenii chiar daca poartă mască: Lufthansa și Swiss Airlines printre primii clienți

 


Compania NEC din Japonia a lansat un sistem care să răspundă la nevoile persoanelor care poartă mască, o practică care era deja obișnuită în Japonia, înainte ca pandemia de COVID-19 să determine firma de IT să accelereze procesul de dezvoltare. Deja mai multe companii aeriene dar și autorități din mai multe țări au achiziționat sistemul.

Sistemul se concentrează pe părți ale feței care nu sunt acoperite, cum ar fi ochii, pentru a verifica identitatea unei persoane.Verificarea durează mai puțin de o secundă, cu o rată de precizie mai mare de 99,9%, spune NEC, potrivit BBC.

Poliția din Londra folosește  deja programul de recunoaștere facială NeoFace Live de la firma NEC, pentru a compara fețele dintr-o mulțime cu cele aflate pe o listă de urmărire.

„Nevoile au crescut și mai mult datorită pandemiei, mai ales că starea de urgență s-a prelungit de anul trecut, așa că am introdus această tehnologie pe piață”, a spus Shinya Takashima, managerul adjunct NEC. Compania nu a precizat și prețul pentru această tehnologie.

Sistemul recunoaște părțile care nu sunt acoperite de mască, precum ochii, pentru a verifica identitatea subiectului. Pentru a funcționa, utilizatorii sunt nevoiți să înregistreze o fotografie a feței lor în avans. 

Noul sistem poate fi utilizat la porțile de securitate ale clădirilor de birouri, precum și în alte locații. Acesta a fost pus în vânzare la finalul anului trecut, iar printre clienți se numără companiile aeriene Lufthansa și Swiss International Airlines.

Compania testează deja  tehnologia și pentru plăți automate

„Recunoașterea facială înseamnă că nu ai nevoie de un card de securitate, care poate fi pierdut sau furat, și, de asemenea, ajută la prevenirea răspândirii germenilor”, a mai declarat Takashima.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/sistem-recunoastere-faciala-oameni-cu-masca-590553.html

Când se redeschid școlile? Anunțul a fost făcut cu scurtă vreme în urmă

 


Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat joi, că din discuțiile pe care le-a avut cu factorii decizionali din Ministerul Educației, școlile ar urma să se redeschidă, însă într-o primă fază doar pentru elevii din anii terminali, adică cei din clasele a 8-a și a 12-a, care urmează să susțină examene peste 6 luni.

”Da, se va deschide, dar prioritizând. Nu pentru toți anii de studiu, pentru că este aproape imposibil, ci în primul rând pentru anii terminali, rămânând să vedem dacă reușim și pentru clasele din ciclul primar. Este vorba despre clasele a 8-a și a 12-a, cele care vor avea examene peste 6 luni”, a declarat Iulian Cristache pentru b1.ro. 

Elevii cer Ministerului Educaţiei descentralizarea deciziei privind revenirea în școli

Consiliul Naţional al Elevilor cere ca reluarea cursurilor faţă în faţă să fie decisă la nivel local, în funcţie de rata incidenţei SARS-CoV-2. Şcoala reîncepe în format online pe 11 ianuarie, iar elevii au mai multe doleanțe de transmis ministerului Educației. 

Școala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung

"Pe data de 11 ianuarie se va încheia vacanţa de iarnă, iar elevii se vor întoarce la şcoală în format online, conform anunţurilor făcute de către Ministerul Educaţiei. Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung. Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă

Reprezentanţii elevilor mai spun că "este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învăţare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulţi elevi le-au acumulat la începutul pandemiei şi în perioada de învăţare online din acest an şcolar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit".  

"Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ: prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite, şi realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet. În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă! Solicităm Ministerului Educaţiei demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/redeschidere-scoli-iulian-cristache-clase-ani-terminali-590556.html

Ăsta e sistemul medical din România ! Gheorghiță a aruncat 87 de doze de vaccin

 


Răzvan Dumitrescu a prezentat, în cadrul emisiunii Subiectiv de joi seara, un interviu cu managerul Spitalului din Găești, Laurențiu Belușică.

Este vorba despre medicul care declara, zilele trecute, că va căuta soluții pentru a nu fi nevoit să arunce doze de vaccin în situația în care cei care ar fi trebuit să se vaccineze refuză sau nu se prezintă la vaccin. 

”Sistemul medical din România este născut și funcționează în forma în care există acum, cu foarte mici modificări, din anii 50. El ăsta este. Și eu mi l-am imaginat ca pe o hidră urâtă, grasă, cu 7 capete, cu solzi, cu puțină uniformă militară, și mă refer la anumite lucruri, dar nu contemporane, cu puțin halat de medic, dar puțin, și vechi și vai de mama lui, cu o robă de honoris causa, și mă refer la învățământul medical care aparține aceluiași sistem și de care nimeni nu zice nimic. Și nu poate fi vorba că m-aș referi la o persoană anume. Mă refer la o chestie care plutește în jurul nostru...

Vă dau un exemplu foarte simplu. Zilele trecute, trezit din somn noaptea la 3, sunt rugat de un membru de familie: „Du-mă la stomatologie, la Urgențe, în București, pentru că am un abces dentar și nu mai pot dormi„. Normal, în mașină, și am ajuns acolo. Ne-a întâmpinat un portar în stradă. „Ce problemă aveți? Nu am spus cine sunt... Am și eu o urgență, un abces dentar.. Abces dentar? Stă și se gândește... Da, e urgență!„. Își ia telefonul, se preface că formează un număr, și începe să vorbească. „Domnule doctor, mă iertați că v-am trezit din somn. E la poartă un domn care zice că are un abces dentar. Da, e urgență! Am înțeles! Să trăiți!„. Se întoarce la mine și spune: „Ne pare rău! La ora asta avem în tratament un pacient cu COVID, nu puteți intra, după care sterilizăm, și ne vedem dimineață la 6„. Și eu întreb: „Și eu ce fac? Stau în stradă?„. La care el: „E cu COVID, nu se poate!”, Eu: ”Sunt director de spital, și pentru bolnavii mei eu am cumpărat un cort pentru așteptare! Uite, plouă, e frig! Cum facem? A, da? Sunteți director? Stați să vedem! Nu mai avem ce vedea, mă duc în altă parte„. Și ne-am dus la un privat care ne-a vorbit foarte frumos, am dat 250 de lei, ne-a rezolvat abcesul, am stat la căldură, nu am stat la coadă... Ăsta e sistemul medical din România! 

Sistemul medical din România este o chestie la care te duci când ești bolnav! Și care nu te primește bine niciodată! Nu are cum! Ici-colo are câte un membru mai de calitate. Nu se poate face primăvară cu o singură floare! Nu ai cum! Acest sistem medical trebuie schimbat din rădăcini! Trebuie scos ca un copac și pus altul! Sper ca cine se ocupă de acest lucru să reușească! Eu nu fac decât să trag niște semnale de alarmă absolut modeste”, a declarat Laurențiu Belușică la Antena 3.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare anti-COVID, a reacţionat, marţi, la iniţiativa lui Beluşică şi a estimat că acesta va fi investigat de Ministerul sănătăţii.  

"Faptul că au fost vaccinate azi (marţi, n.r.) persoane care nu aparţin etapei 1 nu este o tragedie. Important este că au fost vaccinate. Faptul că nu au fost respectate procedurile iar beneficiarii nu au fost persoane din etapa 1 - pentru că etapizarea s-a făcut tocmai pentru echilibra disponibilitatea vaccinului cu persoanele care au cea mai mare nevoie de vaccinare - este un alt aspect, care urmează a fi investigat. Vorbim, din acest punct de vedere, local, de un management defectuos". 

La rândul lui, managerul Spitalului din Găești nu consideră că a greșit. 

”Eu nu am aruncat nicio doză doză până acum. Iar domnia sa, prin sistemul pe care îl conduce, a aruncat 87. Acum să stabilească dumnealui..”, a mai spus Laurențiu Belușică. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/laurentiu-belusica-manager-spital-gaesti-doze-vaccin-590558.html

China avertizează: ”Dorim să amintim Statelor Unite că oricine se joacă cu focul se va arde.”

 


Ambasadorul american la ONU, Kelly Craft, va vizita Taiwan în perioada 13-15 ianuarie și se va întâlni cu înalți oficiali taiwanezi, a anunțat joi misiunea SUA la ONU, China avertizând imediat că se joacă cu focul, transmite Reuters.

Beijingul, care pretinde că această insulă auto-guvernată este teritoriul său, este de mai multă vreme furioasă de sprijinul tot mai mare pentru Taiwan al Administrației Trump.

Avioane de luptă chineze s-au apropiat de Taiwan în august și septembrie, în timpul ultimelor două vizite ale unor oficiali americani, secretarul pentru sănătate Alex Azar și secretarul pentru creștere economică Keith Krach.

Deși Statele Unite, la fel ca majoritatea țărilor, nu are relații diplomatice formale cu Taiwan, este cel mai mare susținător internațional și furnizor de arme al insulei, fiind obligată să o ajute să se apere singură de Legea Relațiilor cu Taiwan din 1979.

China spune că se opune ferm vizitei. ”Dorim să amintim Statelor Unite că oricine se joacă cu focul se va arde. Statele Unite vor plăti un preț mare pentru acțiunea lor greșită”, a transmis misiunea chineză la ONU.

”China îndeamnă cu putere Statele Unite să oprească provocarea lor nebunească, să stopeze crearea de noi dificultăți pentru relațiile China-SUA și să nu mai meargă pe calea greșită”, a mai transmis Beijingul.


sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24527221-china-dupa-anuntat-ambasadoarea-sua-onu-merge-taiwan-joaca-focul-vor-plati-scump.htm