12.09.2021

Preşedintele Hidroelectrica : „Dacă nu înlocuim centralele închise, va trebui să stingem lumina”

 


România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante, a afirmat, joi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Bogdan Badea a fost audiat în comisia de anchetă parlamentară privind cauzele preţurilor mari la energie şi a afirmat că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate şi întârziate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale.

„Vreau să aduc la cunoştinţă comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei existenţa unor incoerenţe legislative care nu sunt de azi, de ieri. Au fost de-a lungul timpului în România şi au generat contradicţii între actele normative în vigoare, iar interpretarea lor a dus la situaţii absurde. Trebuie să vedem cum se pot corecta aceste situaţii absurde, astfel încât, respectând directivele europene şi legislaţia naţională, să ne atingem obiectivele”, a precizat Badea, potrivit Agerpres.

El a arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000.

„Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica.

Badea a arătat că există situaţii în care Hidroelectrica vrea să schimbe echipamente vechi cu unele noi şi i se cer, de către autorităţile de mediu, studii de impact asupra mediului care durează ani de zile.

Este profund anormal. Este un exemplu de legislaţie care trebuie modificată. Nu cred că încălcăm vreo directivă europeană, nici legislaţia naţională. Nu există un impact suplimentar, sunt lucrări de mentenanţă normale”, a precizat şeful Hidroelectrica.

Trucul care ține parbrizul dezghețat pe timp de iarnă

 


Iarna și-a intrat în drepturi, iar temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute. Șoferii se confruntă cu cel mai crunt coșmar în sezonul rece, atunci când sunt nevoiți să dezghețe mașina.

Tot ce trebuie să faci este să cureți parbrizul, iar apoi să îl freci cu jumătate de ceapă roșie sau cartof, nimic mai simplu. Metoda trebuie practicată seara, înainte de culcare, iar pe parcursul nopții nicio pojghiță de gheață nu se va prinde de parbriz, iar dimineața totul va fi curat.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş vine cu un apel la adresa șoferilor și le recomandă să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo. Mai mult decât atât, aceștia sunt rugați  să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.

Astfel, dacă șoseaua este umedă sau acoperită de zăpadă, gheaţă sau polei, șoferii trebuie să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum. Aceștia sunt rugați să fie mai prudenți şi calmi la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur.

Prima condiţie a deplasării autovehiculului în deplină siguranţă este corelarea manierei de condus cu specificul suprafeţei carosabile.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire. Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Ridicolul elitelor românești

 


Cascada spectaculoasă a delimitărilor de Klaus Iohannis nu poate scăpa nici măcar cetățeanului mai puțin preocupat de politică și de arte. Abia observase faptul că scena publică românească este din ce în ce mai săracă în vedete veritabile, în personalități culturale de substanță, în atitudini care să vizeze chestiuni de fond pentru țară.

Când mulți se întrebau ce se petrece, totuși, cu oamenii de valoare, cu agenda publică preluată de prostocrați, hop și primii intelectuali patrioți preocupați să-și spele păcatele. Întîi s-a grăbit Tudor Chirilă să-l facă pe președintele Iohannis în fel și chip. Apoi, Marius Manole a anunțat că restituie Ordinul „Meritul Cultural“ și a încercat să facă un pic de caterincă în folosul său. Dar fără succes. Nici Oanei Pellea nu i-a ieșit delimitarea, actrița fiind de multă vreme ieșită din circuitul premierelor și al filmelor de mare succes.

Însă Ana Blandiana, ca militantă de dreapta și luptătoare anticomunistă (mai mult după 1990!),  s-a grăbit să se considere trădată de acordul colaborării PNL cu PSD. 

Viața politică românească, leșinată de-a binelea, trădată de oamenii de curaj și de patrioți, a ajuns la soluția numită PNL-PSD. Nu știu dacă familia Rebengiuc o fi dat fuga pe treptele Teatrului Național București cu niște calupuri de hîrtie igienică să se șteargă la gură de urmele isteriilor comise de-a lungul anilor. Sigur, Gabriel Liiceanu nu a descins la stomatologi să-i mobilizeze într-o campanie de reparatul dinților pentru cei săraci, care nu știu să voteze. Și nici Mircea Cărtărescu nu s-a grăbit să-și retragă pupincuristele osanale politice la adresa lui Traian Băsescu.

Adevărul este că așa-zisele elite românești s-au răzbunat pe tăcerea lor din anii comunismului practicînd un anticomunism deșănțat după 1989. N-au fost de aruncat la coș, mai ales că majoritatea populației alunecase într-un fesenism violent și cu expresii ridicole. 

Pot să depun mărturie că în perioada în care FSN-ul se instaura ca „organ democratic”, demonstrațiile din Piața Universității s-au bazat exact pe asemenea oameni și pe aceste elite. Cei care mai tîrziu au continuat să sprijine CDR (și, mai apoi, pe Traian Băsescu și pe Klaus Iohannis) au alcătuit cîndva mulțimile din Piața Universității și suportul masiv pentru democrație și orientare europeană. Au fost anii cei mai frumoși, de răscumpărare a tăcerii sau a complicității, cînd lumea culturală și, în general, intelectualii, au apărat drumul spre democrația de tip european. Și au presat pentru decontul abuzurilor din comunism și a exceselor comise de fosta Securitate. Victoria CDR în1996 a fost și expresia acestei energii proeuropene, a acestor elite reunite simbolic de mitingurile din Piața Universității.

Cum s-au lipit aceste elite, personalitățile mai mici sau mai mari de mecanismele de satisfacere a intereselor personale rămîne un subiect de mare dosar de psihologie socială și politică. Eu nu izbutesc să-mi explic. Nu au fost racolate doar de rețeaua Soros sau de SRI, nu au fost agățate doar cu niște contracte, funcții sau titluri zornăitoare. Unii au devenit mari vînători de bani și putere, alții au rămas doar bieți propagandiști pe lîngă forțele de dreapta în speranța unor recompense viitoare.

Un lucru este clar. Despărțirea elitelor de poporul fesenist din 1990 s-a adîncit, s-a înrăit și a devenit o trăsătură comportamentală. Cei care au fost huiduiți de imeghebiști, care au fost fugăriți de mineri și care au fost ținta violențelor pentru că aveau plete și purtau ochelari au rămas cu un resentiment nevindecat față de cei mulți și fără școală, de popor, în genere. Au păstrat resentimentele și umilințele, agresiunile și amenințările de atunci drept bază pentru această atitudine anti-PSD, anticomunism, anti Securitate. 

Cu vremea și atitudinea anticomunistă și anti Securitate a devenit o profesie destul de profitabilă. Unii au practicat-o din credință, alții au fost folosiți iar cei mai mulți au fost cumpărați. 

Din păcate, la 32 de ani, intelectuali de vază, unii cu performanțe notabile, au rămas încremeniți în proiect. Continuă să lupte orbește împotriva PSD și a fostei Securități, să sprijine un model cu multe trăsături morale pe care nu le pot reprezenta. 

Unii latră în pustiu și nu mai înțeleg ce se întîmplă cu poporul din care se trag și cer mereu arestări, limitări de drepturi și vor puterea în mîinile procurorilor și ale Noii Securități (cum sunt denumite, mai nou, misterioasele și necontrolatele noastre servicii secrete).

Se delimitează intelectualii și artiștii de președinte și de PNL pentru că s-au depărtat de popor sau pentru că nu le-au făcut pe plac?

Vă invit să revedeți protestele și delimitările apărute în ultima vreme. Ele n-au legături strînse decît cu nemulțumirile și vanitățile celor care și le-au asumat. Din păcate, nici una nu trădează o legătură cu durerile adînci ale României.

https://www.cotidianul.ro/ridicolul-elitelor-romanesti/?fbclid=IwAR1hDCV1JcTSuDR1Yd5nbVp4HtonmtvwpbOpnKrcUAluyp9Co_lgsyGva8c

Prea fericiții Ciucă și Ciolacu

 


Presupun că ați observat valul de optimism și fericire pornit dinspre Palatul Victoria și din spre sediul PSD către țară. Parcă s-ar fi deschis porțile Raiului și heruvimi cu coșurile pline de vorbe și daruri ar da fuga spre casele pensionarilor, ale copiilor cu alocații mici și ale celor neajutorați. 

În cadrul unei asemenea campanii de revărsare a fericirii peste poporul român a fost organizat și transportul mediatizat din Africa de Sud și cel mai dezumflat (dezorganizat) din Maroc. Și, tot în cadrul aceluiași val de sirop propagandistic, premierul și ministrul Transporturilor au dat fuga la drumuri și la poduri pentru a le inaugura sau pentru a le evalua stadiul de realizare. Toate merg de trăsnește! 

Poporul să vază că s-a schimbat guvernul, că toate relele au dispărut și bucuria Sărbătorilor curge peste țară. Parcă alungarea lui Sorin Vasilică Cîțu din Piața Victoriei și a istericilor USR din guvern ar fi rezolvat toate necazurile din toate domeniile. 

Fie au fost inventate, fie au fost repede strecurate sub preș. Aceste vești bune (cresc pensiile, ajutoarele sociale și alocațiile cu două kilograme de fasole, unul de cafea, cu patru pîini și un kilogram de carne!) arată mai degrabă o campanie propagandistică improvizată amatoristic. Exact ca la instalarea guvernelor precedente. Două-trei vești de ochii lumii și „Salutare, taică! Noi avem treabă la cazan!”

Cineva se ocupă să umfle tot ce-i cade sub ochi, pentru a crea impresia că țara noastră s-a lovit de aisbergul bucuriei. Care, zic eu, se topește cît ai zice pește!

Vin și trec Sărbătorile de iarnă și vom vedea că n-am aflat ce s-a ales din banii împrumutați de Cîțu. Auditul va fi ca în greaca veche. Va fi necitibil sau nu vom pricepe nimic. 

Nu se rezolvă nimic nici cu funcționarea sistemului de Sănătate. N-are cum! Parcă văd că faimoasa companie visată de Vlad Voiculescu rămîne în picioare. Dar la alt unchi. O administrează un om desemnat de PSD. Vreau să spun că nu ne folosește la mai nimic intrarea PSD-ului la guvernare cu prima sa megalinie. 

La ce ne încălzește pe noi că Vasile Dîncu visează avioane și face eseuri la Apărare? Sau faptul că Gabriela Firea le învață pe mămici cum să se protejeze sau pe bărbați cum să-și sărbătorească ziua? Cam, la fel, de același tropăit în vînt se ocupă și lătrăul liberal numit Florin Roman, un pîrlit de ziarist cu tupeu din Alba Iulia, pornit spre București în căutarea unei opere economice și informatice inexistente.

Promisiunea lui Marcel Ciolacu privitoare la o mare companie energetică națională sună la fel ca marea inițiativă a Gabrielei Firea de a „naște” douăzeci și patru de companii municipale peste care plînge praful.

Ce s-a ales de marele plan de guvernare al PSD-ului? Două avioane cu repatriați din Africa de Sud și trei vizite la drumuri neterminate! Ăsta a fost debutul și de la el trebuie să ne topim de fericire!

Naivi mai suntem! Noi ne gîndeam că vom avea parte de o schimbare de macaz! Adică scăpăm de imaginația de căprar a lui Raed Arafat, aflăm de drumul banilor împrumutați, citim lista cu numele celor băgați pînă în gît în importurile de medicamente etc. 

Ziceam noi că specialiștii vor face ordine! Merg îndesat pe drumul precedenților specialiști. Profesorul Alexandru Rafila, marea speranță de la Sănătate, s-a topit ca o ciocolată la soare. Și el a uitat ce-a zis acum două săptămîni în legătură cu preluarea coordonării de la Raed Arafat. Citiți ce a scris Ion Cristoiu și întrebați-l pe ministru dacă nu îi crapă obrajii! 

Vasile Dîncu recită delirant pe tunuri, Florin Roman hămăie pe mail drept răspuns la ce nu pricepe din domeniu, iar madam Firea ține cursuri de ciulama în vreme ce Marcel Ciolacu cîntă magraonic și mieros pe la televiziuni despre proiectele de viitor. 

La liberali, Gheorghe Flutur a fost obligat să-și schimbe omul necultural de la Cultură spre a face loc aghiotantului lui Marcel Ciolacu iar scriitorul cu oi de la Suceava (strigaciul de rezervă al PNL-ului!) a primit la schimb un post la turism și IMM-uri. Cum să nu aibă și Gheorghe Flutur un picior în guvern, dacă mierosul Marcel Ciolacu are patru picioare în aceeași groapă?

Vin Sărbătorile! Savurăm ciocolata și bezeaua de pe promisiunile politice și ne pregătim să aflăm că nu s-a schimbat mai nimic.

https://www.cotidianul.ro/prea-fericitii-ciuca-si-ciolacu/