Autorităţile din oraşul chinez Shanghai, plasat în lockdown total de la începutul acestei luni, au anunţat miercuri o uşoară relaxare a restricţiilor anti-COVID-19, care perturbă fluxurile de aprovizionare şi afectează grav economia Chinei.
Locuitorii din capitala economică a Chinei par tot mai exasperaţi de dificultăţile privind accesul la hrană şi de izolarea forţată a persoanelor pozitive în centre de carantină, în care condiţiile de confort şi de igienă sunt uneori precare.
Companiile multinaţionale din Shanghai sunt îngrijorate din cauza consecinţelor generate asupra lanţurilor de aprovizionare de acest lockdown, care ar fi trebuit să dureze iniţial doar patru zile. Numeroase companii din acest oraş şi-au oprit producţia.
Cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai sunt vizaţi, în principiu, de o izolare strictă la domiciliu. Însă, de săptămâna trecută, o uşoară relaxare a restricţiilor este permisă, a anunţat miercuri Primăria locală. Peste 12 milioane de persoane pot astfel să iasă din locuinţele lor, însă trebuie să rămână în perimetrul lor de domiciliu sau în cartierul lor, au precizat reprezentanţii Primăriei, citați de Agerpres.
Gradul de mobilitate rămâne condiţionat de voluntarii Partidului Comunist Chinez, care aplică, uneori cu mult zel, măsurile anti-COVID-19.
Autorităţile locale rămân prudente în faţa creşterii numărului de decese asociate COVID-19, raportate în special la vârstnici, care sunt mai vulnerabili şi mai puţin vaccinaţi împotriva noului coronavirus.
Impactul restricțiilor asupra economiei
Shanghai a raportat miercuri şapte decese suplimentare în ultimele 24 ore, ridicând la 17 bilanţul total al deceselor asociate COVID-19 în perioada de lockdown. Oraşul chinez a raportat, de asemenea, peste 18.000 de cazuri pozitive.
Acest număr este în continuare mult mai mic în comparaţie cu bilanţurile zilnice anunţate recent în alte ţări ale lumii, dar rămâne totuşi ridicat pentru China după prima fază a pandemiei, înregistrată la începutul anului 2020.
Într-o perioadă în care multe ţări optează pentru o coabitare cu virusul şi ridică majoritatea restricţiilor, China continuă să respecte politica sa de "zero COVID".
Astfel de măsuri, care afectează grav transporturile şi lanţurile de aprovizionare, au determinat închiderea unui număr foarte mare de companii şi afectează economia gigantului asiatic.
Autorităţile chineze au început să repertorizeze companiile considerate strategice, pentru care producţia trebuie să continue. Peste 600 de companii au fost selectate pentru o reluare anticipată a activităţilor în Shanghai.
Tesla, gigantul american din sectorul maşinilor electrice, care dispune de o importantă unitate de producţie în oraş, şi-a reluat activitatea marţi după o suspendare de 20 de zile, potrivit mass-media locale.
De asemenea, activităţile de producţie sunt reluate progresiv în nord-estul ţării, leagănul industriei automobilului, unde zeci de milioane de chinezi au fost plasaţi în lockdown în ultimele săptămâni.