Începând cu 2020, Guvernul trebuie să stabilească anual, până în data de 15 ianuarie, zilele libere suplimentare de care beneficiază bugetarii în următoarele 12 luni. Termenul legal a trecut însă, ceea ce înseamnă că, practic, bugetarii nu se vor mai putea bucura de vestitele ”punți”, adică nu vor avea libere suplimentare.
Anul trecut, Legea nr. 153/2019 a venit cu o nouă obligație a Guvernului; stabilirea anuală a liberelor suplimentare pe care le vor primi lucrătorii la stat în anul în curs până cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie.
Având în vedere că termenul limită pentru luarea unei decizii în acest sens a trecut, bugetarii vor beneficia în 2020 doar de liberele legale pentru toți salariații, nu și de unele suplimentare. Cu excepția punții din 3 ianuarie 2020, liberele legale din acest an pică fie în timpul weekendului (sâmbătă sau duminică), fie în completarea weekendului (vineri, luni sau chiar luni și marți).
Motivul pentru care a apărut această schimbare este predictibilitatea muncii din sectorul public, care să ajute bugetarii (să-și programeze și organizeze mini-vacanțele), firmele private (care au obligații legale de îndeplinit în relația cu statul), dar și firmele sau operatorii din turism.
Anterior, liberele suplimentare ale bugetarilor erau stabilite de la caz la caz, de cele mai multe ori, cu puțină vreme înainte de venirea lor.
Fiecare salariat, chiar dacă lucrează la stat sau la privat, are dreptul la concediu de odihnă anual, de 20 de zile lucrătoare. Concediul de odihnă se acordă separat de zilele de sărbătoare legală, de zilele de repaus săptămânal și chiar de zilele libere luate pentru evenimente familiale deosebite. De anul trecut, a apărut și o schimbare specifică pentru femeile care, pentru a concepe un copil, apelează la fertilizare in-vitro.
Concediul de odihnă le este garantat salariaților prin lege, adică prin Codul muncii. Ei au dreptul la 20 de zile lucrătoare pentru un astfel de concediu. De asemenea, angajatorii pot alege să le dea mai multe zile de concediu de odihnă angajaților, dar nu pot să le dea mai puțin de 20 de zile lucrătoare.
Dincolo de faptul că zilele de concediu de odihnă sunt garantate, salariații nu pot renunța la ele și nu le pot ceda colegilor lor.
În același timp, trebuie menționat că există anumite categorii speciale de salariați, care beneficiază de cel puțin trei zile de concediu suplimentare, pe lângă cele 20, care se acordă în mod obișnuit:
cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare;
nevăzătorii;
alte persoane cu handicap;
cei care au până în 18 ani;
de anul trecut, salariatele care vor să devină mame, prin utilizarea procedurii de fertilizare in-vitro.
Zilele de concediu de odihnă sunt diferite de:
zilele libere legale ;
zilele libere cerute pentru evenimente familiale deosebite;
zilele de repaus săptămânal (care, de regulă, sunt sâmbata și duminica).
În privința programării propriu-zise a concediului de odihnă, astfel de zile libere trebuie programate în avans și, teoretic, până la sfârșitul anului precedent celui în care va fi efectuat concediul propriu-zis.
Și când vine vorba de cereri făcute pentru concediu de odihnă, conform Codului muncii, acestea trebuie depuse cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea efectuării concediului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu