Poliţiştii anunţă că în acest sfârşit de săptămână, se vor concentra mai mult să-i informeze pe oameni ce au voie să facă şi ce nu şi mai puţin pe dat amenzi.
De luni însă, aveţi grijă, pentru că intră în vigoare legea care reglementează starea de alertă şi în care sunt prevăzute penalizări care pot ajunge până la 5.000 de lei.
Sfatul poliţiştilor pentru cei care au în gând să plece în acest weekend din localitate, este să nu încerce să se ascundă de echipaje, ci să se gândească mai bine la sănătatea lor şi a familiei.
Chiar dacă hotărârea de azi-noapte a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu prevede sancţiuni pentru aceste 3 zile, poliţiştii pot da amenzi pe alte legi în vigoare.
Specialiştii în drept spun că lipsa măştii în spaţii aglomerate, poate fi sancţionata pe Legea 61 privind siguranţa publică, cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei.
Organizarea de mitinguri poate fi sancţionată pentru tulburarea ordinii publice, iar părăsirea locului de carantină înseamnă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
De luni, sancţiunile sunt scrise clar în lege. Iată câteva exemple:
► Dacă nu purtăm mască la magazin sau în autobuz, riscăm o amendă între 500 şi 2.500 de lei.
► Dacă nu respectăm izolarea la domiciliu sau carantina, între 1.000 şi 5.000 de lei.
► Dacă ieşim din casă între anumite ore când autorităţile vor interzice circulaţia, putem plăti între 500 şi 2.500 de lei.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va lansa o campanie de informare privind măsurile care trebuie respectate de cetăţeni în această perioadă şi de abia după această perioadă, dacă oamenii nu vor respecta regulile, vor putea fi date şi amenzi.
“Guvernul va lansa o campanie de informare publică cu privire la toate măsurile sanitare şi de securitate în muncă care trebuie respectate pentru a feri cetăţenii de riscul infectării. O perioadă de timp recomandarea pe care am dat-o către forţele de ordine este aceea de a informa, de a solicita respectarea regulilor.
În fiecare domeniu de activitate va exista o reglementare specifică care va trebui cunoscută întâi şi abia apoi respectată. Ca atare, în prima parte, mai ales cu portul măştii, cu triajul la intrarea în instituţii sau în companii, aceste reguli practic vor fi transmise cetăţenilor să le cunoască, transportul public, vor fi nişte condiţii care au şi fost emise prin ordin comun.
După această perioadă de informare, dacă cineva nu va respecta, putem să dăm şi amenzi, dar deocamdată să fie corect informaţi oamenii”, a declarat Ludovic Orban, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sebeş, judeţul Alba, potrivit News.ro.
Întrebat dacă cineva poate merge pe malul mării sau la munte să se plimbe, premierul a spus: “Dacă vă încadraţi la motivele de deplasare în afara localităţii prin ceea ce declaraţi nu vă amendează nimeni şi aveţi deplina libertate să ieşiţi din localitate”.
Ludovic Orban a mai afirmat că îi îndeamnă pe cetăţeni să respecte toate regulile care au fost luate pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor.
El a precizat că terasele s-ar putea deschide din 1 iunie.
″Îi îndemn pe cetăţenii români să respecte toate regulile, toate normele care le-am stabilit, că nu le-am făcut că aşa am vrut noi. Toate aceste norme sunt instituite, nu numai în România, ci în foarte multe ţări, tocmai pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului.
Intenţia noastră este aceea de a relaxa gradual, bine gândit, pe baza unor evaluări de risc epidemiologic foarte bine puse la punct toate restricţiile. În măsura în care, până la data de 1 iunie, nu vom înregistra o creştere semnificativă a numărului de cazuri, vor urma următoarele măsuri de relaxare pe care le-am gândit şi acestea în funcţie de evaluările de risc epidemiologic.
Nu s-a dat drumul la terase din data de 15 mai, dar mai ales că se va face vreme frumoasă, în condiţiile în care putem să găsim nişte soluţii ca să reducem riscul de transmitere a virusului, se poate da drumul la terase. Şi în măsura în care oamenii se comportă responsabil, în măsura în care oamenii respectă regulile, înţeleg care sunt metodele de transmitere a virusului şi iau atitudinea corectă pentru a se proteja sau pentrui a-i proteja pe ceilalţi, uşor, uşor o să revenim la normalitate”, a mai afirmat Ludovic Orban.
Întrebat dacă persoanele care au plătit amenzile declarate neconstituţionale vor primi banii înapoi, premierul a răspuns: “Suntem în analiză pentru a găsi o soluţie legată. Când vom găsi această soluţie legală, o vom anunţa public”.
Răspunsul premierului Orban, întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu respectă măsurile din starea de alertă
Oficial, am intrat în stare de alertă pentru următoarele 30 de zile. Iar joi seară, autorităţile au anuntat că vom fi obligaţi sa purtăm masca, dar scăpăm de declaratiile pe proprie raspundere – însă numai în localitate.
Daca vrem să părăsim localitatea, trebuie să avem declaraţia pe proprie răspundere pentru ieşirea din localitate la noi – şi un motiv întemeiat.
Restaurantele şi terasele sunt în continuare închise.
Şi enoriasii se vor putea bucura din nou de slujbele oficiate în aer liber, dar cu măsuri stricte de distanţare.
Cu toate acestea, autorităţile nu au specificat ce sancţiuni vor fi impuse daca vom încălca aceste reguli. Nici măcar şeful Guvernului nu a dat un răspuns concludent joi seară.
sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cand-vor-incepe-politistii-sa-dea-amenzi-pentru-incalcarea-restrictiilor-din-starea-de-alerta.html; News.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu