7.08.2020

Scăpată din clenciul penibil cu CEDO, uitată în România, Laura Codruța Kovesi reapare cu un interviu la Euronews. Probabil că admiratorii s-au topit de dragul ei cînd au văzut-o. Dar, dincolo de reacțiile patetice ale unora, reapariția fostei șefe a DNA a fost de o banalitate cumplită.


În lipsă de dovezi, încă nu m-am lămurit dacă Romania a izbutit o fentă majoră la Comisia Europeană. Sau cei de la Bruxelles sunt atît de naivi încît să înghită, pe post de expert, o făcătură de personalitate juridică. Mai rămîne încă o variantă. Că ne-au astupat gura, zicînd că au promovat un român, adică ne-au repartizat o funcție importantă și, în fapt, au înrolat o figurantă pe care s-o manevreze după dorința lor. Dacă ar fi să cîntăresc toate cele trei variante, ar trebui să o exclud pe prima. N-am fenta pe nimeni pentru că în materie de politică externă suntem Lemn Tănase.

Sorina Matei, despre Kovesi: „Noi lupte, dar cu aceleaşi tactici”

Mitul lui Bogdan Aurescu a ținut pînă la celebra broșură cu hărțile României și Franței, oferită ministrului de Externe al Germaniei. Atunci s-a văzut că uriașul e pitic și, pe deasupra, gol pușcă! Atunci am priceput că faimosul succsul în procesul pentru Insula Șerpilor de la Haga nu putea fi rezultatul unui asemnea diplomat mediocru și gafeur. Ulterior, Bogdan Aurescu avea să confirme tot ce arătase în trecut. Că este altă nulitate de politică externă promovată din rațiuni care încă ne scapă. Așa și cu Codruța Kovesi. Nu România a repurtat un succes la Bruxelles, ci Burxelles-ul a păcălit Bucureștii, promovînd un instrument de protecție a multinaționalelor din România la nivelul Parchetului European.

România, lovită de trenul ticăloșilor

Despre procesul dubios deschis la Curte Europeană a Drepturilor Omului am scris nu demult. O lucrătură grosolană la adresa țării noastre și o cîrpeală judiciară demnă de un student cu multe restanțe. (/). Acceptarea dosarului Kovesi contra României nu este decît o probă că și la Strasbourg, cînd este vorba de interese majore, plîngerile și procesele se mai pot rezolva. Vă dați seama ce situație penibilă s-ar fi iscat dacă viitorul procuror european ar fi fost trimis la plimbare pentru o plîngere care să probeze neînțelegerea elementară a mecanismelor justiției.

Kovesi, interviu la Euronews: Sunt sigură că vor urma atacuri

Ei bine, scăpată din clenciul penibil cu CEDO, uitată în România, Laura Codruța Kovesi reapare cu un interviu la Euronews. Probabil că admiratorii s-au topit de dragul ei cînd au văzut-o. Dar, dincolo de reacțiile patetice ale unora, reapariția fostei șefe a DNA a fost de o banalitate cumplită. Înșir-te prostii, amenințări și banalități! Fie Laura Codruța Kovesi nu mai are sfătuitori de taină, fie s-a certat cu Monica Macovei care o alimenta la greu, fie, convinsă de alura sa europeană și mondială, nu mai vorbește decît singură. Dumnezeu știe! Eu am reținut doar nefericirea sa față de nepăsarea Maltei. ”Din decembrie, tot procesul a fost amânat. (…) Fără procurori europeni, nu putem avea un colegiu, iar fără acesta nu avem reguli procedurale şi un cadru normativ cu care ar trebui să funcţioneze Procuratura europeană”.
De ce n-or fi trimis maltezii propunerile de procurori europeni? Din cauza vremii? Din răzbunare față de rapoartele Monicăi Macovei? Sau cineva le-a șoptit să o lase mai moale? Nepăsarea Maltei poate fi rezultatul disputelor interne din această țară, acuzată de atîtea cazuri de corupție. Dar, ar putea ascunde și poziția sugerată de cineva de la Bruxelles care și-a dat seama cu ce expert de lemn se încalță Comisia Europeană. Nu se poate ca la Bruxelles și la Starsbourg să fie toată lumea cu ochelari de cal și să nu vadă ce nivel de înțelegere a justiției și ce ego săpat de sub control prezintă vedeta Carpaților. Așa că, pînă cînd Parchetul European nu intră în funcțiune și nu întocmește primele dosare, eu tot nu cred în funcționarea lui.
Întrebată de corupţia din România, madam Kovesi a spus că „independenţa Justiţiei a fost afectată constant prin atacuri şi modificări legislative”, făr să înțeleagă că existența ei în fruntea DNA, practicile și felul în care a fost protejată de președinte și de serviciile secrete reprezintă cea mai mare lucrătură în materie de independența Justiției.
Decît să dea un interviu, cu talentul ei de poliglot dîmbovițean, mai bine tăcea și admiratorii și-ar fi putut imagina că se gîndește la ceva important.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu