Administrația românească a pierdut (cel puțin până acum) lupta cu criza economică. Ceea ce ni se prezintă ca fiind o bătălie câștigată este, de fapt, un mare eșec. Și pentru a înțelege cât de mare este eșecul actualului guvern în înfruntarea cu criza economică, nu avem decât să ne comparăm cu celelalte țări din UE.
Pentru că am avut, nu? aceeași criză și același virus. Nu a fost un coronavirus românesc și unul polonez. România a înregistrat a șasea cea mai proastă performanță europeană, la egalitate cu Italia, epicentrul pandemiei pe continent și a rămas mult în urma Poloniei, Cehiei și Slovaciei. Ba chiar a Bulgariei.
Criza indusă de epidemia COVID va schimba dramatic economia europeană. Același virus, aceeași criză va lovi mai mult sau mai puțin diferitele națiuni europene. Cele mai afectate state vor fi cele sudice, mediteraneene, care se vor vedea trântite mult mai jos decât statele nordice sau cele cnetral-europene. Dar astea sunt tendințe globale, parcursuri medii. Fiecare guvern a avut acum șansa de a performa mai bine pentru a-și poziționa națiunea cât mai sus în ierarhia europeană sau de a-și dezamăgi propriul popor. A trecut trimestrul II al anului 2020, trimestrul cel mai dificil și cel în care economia a fost cel mai afectată. Cum s-ar spune, răul cel mai mare a trecut și putem să tragem primele concluzii.
Statele Unite, cea mai mare și mai importantă piață a planetei, și-a văzut economia redusă cu un incredibil 9,5% (trimestrul II față de trimestrul I) și, la un ritm anualizat se află la – 32,9%. Este catastrofal, spun unii, este incredibil de rău, cred alții. Dar hai să privim lucrurile și din perspectivă istorică:
Acum parcă nu mai pare chiar așa de înspăimântător ce s-a petrecut în inima economică a
planetei. În ceea ce privește al doilea cel mai important motor economic global, China, acolo se pare că are loc o revenire timidă după prăbușirea din primul trimestru al anului:
Pe ansamblul anului 2020, economia chineză are, deocamdată, un declin de 1,6% în ritm anualizat.
Economia Uniunii Europene a scăzut cu 11,7% față de trimestrul precedent, ceva mai abrupt decât SUA (-9,5%) și ceva mai puțin decît zona Euro (-12,1%):
Dintre statele membre ale Uniunii, cel mai rău a suferit Spania (-18,5%), Ungaria (-14,5%), apoi Portugalia (-13,9%) și Franța (-13,8%), urmate de Italia (-12,4%) și Belgia (-12,2%). România , cu -12,3% se află pe locul 6 din clasamentul groazei în UE dar stăm ceva mai bine decât ungurii (a doua cea mai mare prăbușire). față de polonezi, însă (-8,9%) stăm mult mai prost, ca și față de cehi (-8,4%).
Ungaria, dintre toate țările est-europene, a cunoscut cea mai importantă cădere, cu un spectaculos -14,5% în trimestrul II 2020 față de trimestrul anterior și un, la fel de dramatic, -13,5 față de trimestrul similar al anului 2019:
Valorile cele mai mari ale ratei anuale ale inflației, în luna iulie 2020, le găsim tot în estul continentului, cu cel mai ridicat nivel în Ungaria:
România, cu 2,5%, stă ceva mai bine decât Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%) sau Cehia (3,6%), dar este departe de media Uniunii (0,9%).
În ceea ce privește șomajul, în aprilie 2020, luna când s-a atins cea mai mare intensitate a acestui indicator, țara noastră (cu 4,8%) stătea mult mai confortabil decât media UE ( 6,6%), dar, totuși, departe de performerii Cehia (2,1%), Polonia (2,9%) sau Ungaria (3,7%). De remrcat diferența enormă dintre rata șomajului din Germania (3,5%) sau Olanda (3,4%) și state precum Spania (14,8%) și Grecia (16,1%)!
Sursa: https://bbj.hu/business/investment-volume-falls-after-years-of-expansion_184077
Și acum să tragem linie și să vedem ansamblul: marile economii globale (SUA și China) nu au avut reculuri atât de mari precum așteptările inițiale, dar Uniunea Europeană rămâne, din nou, cu o lungime în spatele Americii. De data aceasta, cel mai lovit grup de state din UE sunt cele mediteraneene, datorită pierderilor uriașe din turism (care vor continua și în trimestrul III).
România are, însă, o poziționare care nu este deloc îmbucurătoare: a scăzut mai jos decât media Uniunii. Am rezistat mai bine decât ungurii, dar avem un rezultat mult mai slab decât polonezii sau cehii. Este totuși o contraperformanță pentru o țară atât de dinamică până acum, situată în estul aflat în plină expansiune, să avem o cădere comparbilă cu Italia, epicentrul pandemiei. Privit din perspectivă europeană, guvernul de la București este printre guvernele cele mai prost performante din Europa: ne aflăm, totuși, departe de statele –locomotivă din est (Polonia, Cehia, Slovacia) sau de cele nordice (Suedia, -8,6%, Finlanda , -3,2%, Danemarca, -7,4%), dar și de cele central-europene (Germania, -10,1%, Olanda, -8,5% sau Austria , -10,7%). Mediocritate ar fi cel mai ușor cuvânt pentru a caracteriza performanța guvernului Orban.
Singurele guverne care au performat mai prost decât guvernul Orban sunt cele ale Spaniei, Franței, Portugaliei, Italia și Ungaria. De ce oare? Simplu, pentru că acestea sunt puternic dependente de turism, având o pondere însemnată în PIB a acestei ramuri, iar turismul a fost practic desființat în timpul pandemiei, îndeosebi în perioada aprilie-iunie.
36% din paturile turistice din Uniunea Europeană sunt în doar două țări, Franța și Italia (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/1171.pdf ). Știți cum arată piața de turism pentru ne-rezidenți din Uniunea Europeană? Păi cam așa: 23% din nopțile petrecute în afara țării de reședință s-au petrecut în Spania, 16% în Italia și 11% în Franța, 8% în Grecia, câte 7% în Germania și Austria, 6% în Croația și 4% în Portugalia.
Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/1171.pdf
Mai pe românește, oameni buni, România a fost atât de bine condusă că a reușit să aibă cea mai mare cădere economică din UE, cu excepția națiunilor puternic afectate de închiderea sectorului turistic! Parcă nu mai avem așa multe motive de mândrie, nu? Ce înseamnă asta? Păi adâncirea sărăciei și a înapoierii, întârzierea marilor programe de investiții, creșterea, pe termen mediu, a dobânzilor la care ne vom împrumuta și, nu în ultimul rând, amânarea creșterilor de pensii și salarii pentru mai mulți ani…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu