Ungaria consideră "inacceptabilă" propunerea Germaniei privind condiţionarea acordării fondurilor europene, inclusiv a asistenţei financiare pentru relansarea economică, de respectarea normelor statului de drept, a declarat marţi Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei. "Este vorba de un act de şantaj, este inacceptabil", a afirmat ministrul, potrivit agenţiei de presă Reuters.
Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.
Germania, care exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a elaborat un nou mecanism european prin care accesarea fondurilor comunitare, inclusiv a bugetului pentru relansare economică post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, să fie condiţionată de respectarea principiilor statului de drept.
Consiliul European a acceptat în principiu un astfel de mecanism în iulie, dar a evitat detalierea sistemului, pentru a nu atrage blocarea planului de către Polonia şi Ungaria, acuzate de subminarea independenţei justiţiei şi de acţiuni împotriva presei şi a organizaţiilor nonguvernamentale. Însă majoritatea statelor membre UE vor un sistem clar de condiţionare a accesării fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept.
"Statul de drept necesită ca toate puterile publice să acţioneze în cadrul limitărilor stabilite prin lege, sub controlul unor instanţe judiciare independente şi imparţiale", se arată într-un proiect de directivă elaborat de Preşedinţia germană a Consiliului UE, conform Reuters.
Eurodeputatul german Moritz Korner ar vrea şi un sistem clar de sancţionare a statelor care încalcă principiile statului de drept. "Fără un sistem automat de sancţionare, propunerea Germaniei nu reuşeşte să protejeze statul de drept şi corectitudinea cheltuielilor bugetare europene", a explicat eurodeputatul.
Potrivit proiectului legislativ german, sancţiunile ar include suspendarea fondurilor europene printr-o decizie cu vot majoritar a ţărilor membre, la recomandarea Comisiei Europene. În acest fel, ar fi evitată blocarea unei decizii prin veto de către Polonia sau Ungaria. Însă ţările care pledează pentru o abordare mai dură ar vrea ca votul majoritar să fie necesar pentru blocarea sancţiunilor, nu pentru aprobarea acestora.
Totuşi, unii funcţionari UE se tem că un sistem prea ambiţios de sancţionare ar putea atrage reacţii dure. "Este important ca toate părţile să rămână la compromisul delicat la care s-a ajuns. Ceea ce nu a primit susţinerea liderilor în acel moment cu siguranţă o va primi acum", a subliniat un oficial UE.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. "Nu există o acceptare din partea Poloniei de a permite aplicarea arbitrară a diverselor clauze şi de a fi blamat cineva doar pentru că Guvernul nostru nu este plăcut", a spus Mateusz Morawiecki, potrivit Mediafax.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu