Iată ce a declarat Klaus Iohannis la ultima Conferință de presă, cea din 30 septembrie 2020, după întîlnirea cu ministrul Justiției:
„Reintroducerea concursului pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, ASIGURAREA INDEPENDENȚEI PROCURORULUI, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcții de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituțional în numirea și revocarea în aceste funcții și reducerea influenței factorului politic, ca și desființarea mult discutatei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iată, cîteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate”.
Rețineți! Această declarație a fost făcută de Iohannis imediat după întîlnirea cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu cu Turcan sau Anisie. Să nu-i fi spus Predoiu, un profesionist al dreptului, că teoria „independenței procurorului” este o prostie care contrazice prevederile Constituției României, cea pe care, oricum, Klaus Iohannis calcă zilnic ca pe dude?
Și, pentru demonstrație, să revedem ce spune Constituția, atît despre „Statutul procurorilor”, cît și despre „Statutul judecătorilor”:
Deci, conform art. 124, al. 3 din Constituție, „judecătorii sînt independenți și se supun numai legii” și nici o altă autoritate nu le poate cenzura deciziile!
În schimb, tot Constituția, la art. 132, al. 1, definește statutul procurorilor, cărora le impune cu totul alte principii: legalitatea, IMPARȚIALITATEA și – atenție! – își desfășoară activitatea SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTIȚIEI!
Pentru cine cunoaște bine limba română și are habar de logica juridică, nimic mai clar: doar judecătorul este INDEPENDENT, căci nu se supune nici unei autorități, ci doar legii, pe cînd procurorul trebuie să fie IMPARȚIAL, așa cum îi impune Codul de procedură penală la art. 100, al. 1: „În cursul judecății, instanța administrează probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părților și, în mod subsidiar, din oficiu, atunci când consideră necesar pentru formarea convingerii sale”.
De asemenea, este absurd și contradictoriu ca, mai ales de la nivelul Președintelui și al ministrului Justiției, să se vorbească despre INDEPENDENȚA PROCURORULUI, din moment ce Constituția prevede explicit că activitatea lui se desfășoară „sub autoritatea ministrului justiției”! Este la mintea cocoșului că, desfășurîndu-și activitatea sub o autoritate executivă și politică, așa cum este ministrul justiției, procurorul nu este și nu trebuie să fie independent, așa cum ar vrea Klaus Iohannis!
Confuzia aceasta care demonstrează limita lui Iohannis de a înțelege limba română vine din faptul că la noi, în mod ciudat, atît judecătorii, cît și procurorii sînt băgați la grămadă în categoria „MAGISTRAȚI”, ceea ce, la un moment dat, ar trebui lămurit și pentru înțelegerea lui Klaus Iohannis.
În Franța, de pildă, separarea acestor cariere este lămurită și legiferată:
– „les magistrats du siège – les juges – sont chargés de dire le droit en rendant des décisions de justice ;
– les magistrats du parquet – les procureurs – ont pour fonction de requérir l’application de la loi”.
La noi, însă, toți sînt magistrați, pur și simplu! Chiar și unii dintre cei care fac parte din aparatul ministerului sau al altor instituții din Justiție (asistenți, consilieri etc). În zadar au militat cîțiva judecători din CSM (Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Lia Savonea, de pildă) și reprezentanții asociațiilor magistraților (UNJR-ul condus de judecătoarea Dana Gîrbovan și AMR-ul condus de judecătoarea Andreea Ciucă) pentru „SEPARAREA CARIERELOR”, cîștig de cauză au avut pînă acum cei din secția de procurori și cîțiva judecători #Rezist, care urmează teoria lui Klaus Iohannis, cel care merge pe calea bătută de personajele acelea sinistre: Monica Macovei și Raluca Prună.
De la oricine te aștepți ca, în lipsa unei legislații clare, care să separe carierele judecătorilor și procurorilor, să facă astfel de confuzii, dar nu de la Președintele României, care este garantul respectării Constituției, sau de la ministrul Justiției, cel care – culmea! – este cel care, prin autoritatea sa asupra procurorilor, tocmai face imposibilă „independența procurorilor”!
Deci, ar fi bine să-i spună cineva și lui Klaus Iohannis acest lucru simplu, impus de logica juridică: judecătorul este „independent”, căci se supune doar legii, pe cînd procurorul este doar „imparțial”, supunîndu-se autorității ministrului justiției.
sursa:https://www.cotidianul.ro/spuneti-i-si-lui-iohannis-procurorii-nu-sint-independenti-ci-impartiali/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu