11.04.2020

Puterea politică a ciumei

 


Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc după graficul stabilit, indiferent de evoluțiile situației sanitare. 

Sistemul nostru public este unul lipsit de resorturile integrității morale și ale responsabilitații integrate. Este un moment de criză pe care participanții  la alegeri îl exploatează într-o contradicție totală cu însuși obiectivul alegerilor, umbrit în totalitate. Urmând exemplul Franței, și mai nou al SUA, Guvernul Orban și clasa politică își pun agenda electorală deasupra siguranței publice. In fond, nu atât programarea alegerilor într-o perioadă supusă unor proceduri speciale, ar fi problema de fapt, ci anarhia publică declanșată implicit, în sensul  neîncrederii în măsurile coercitive.

Funcționând într-un fel de interimat, al deresponsabilizării, Guvernul nu gestionează criza din sănătate, preferând să o plaseze în sarcina constatatorilor. In varianta Guvernului, lupta cu epidemia este una împotriva cetățenilor români, atât de neglijentă și ineptă îi este atitudinea. Adăugat crizei  economice, ce își lărgește aria de cuprindere locală și europeană, un asemenea mod de eludare pune în dificultate absolută nu sistemul public, dar și funcționarea tarabelor în piață.

Amânarea alegerilor ar fi fost obligatorie fie și  ca măsură în consecința obligațiilor impuse până acum. A vota pe un fond de teroare internă și internațională, într-o expunere mediatică destabilizantă până dincolo de absurd, este un risc generator de totalitarism în căutarea legitimării. Criza din sănătate este plasată tot mai mult în alte direcții, dovadă că propaganda specifică și-a stabilit comandamentele. Nici ministerul de resort, nici Guvernul nu se mai află în prima linie, de parcă epidemia ar fi exterminat aceste entități iar soluțiile sunt lăsate exclusiv pe seama medicilor care, epuizați, uzați de  o administrație  incalificabilă sunt deja transformați în responsabili.

Vina Guvernului în gestionarea crizei epidemice este o realitate. Insă Parlamentul, parlamentarii au o vină de netrecut, obturând orice perspectivă. In această perioadă critică era și este nevoie de o revizuire legislativă, de legi noi care să dinamizeze reacția instituțională în plan general. In aceste condiții, de ce atâta grabă pentru alegeri într-un teritoriu asediat? Pentru un supliment de legitimitate a unor abuzuri care altminteri încă nu se pot desfășura în toată gravitatea lor?

sursa:https://www.cotidianul.ro/puterea-politica-a-ciumei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu