1.02.2021

În afara pandemiei, ce a fost mai deosebit în 2020 ?

 


Anul 2020 a fost numit în numeroase rânduri, și pe drept, un „an oribil” sau un „an negru” ca urmare a pandemiei de Covid-19, care a zguduit întreaga lume, provocând circa 1,8 milioane de decese, și a efectelor ei directe și indirecte, în primul rând a numeroasele pagube economice și sociale, și care obligă și azi milioane de oameni să trăiască în restricții severe, spre a stăvili propagarea ei. În paralel, în 2020, s-au consemnat numeroase alte știri importante, pentru a căror evidențiere am efectuat un trial sever. Într-un fel sau altul, ele au salvat anul 2020…


Donald Trump…cel mai admirat om din SUA!

Sondajele de opinie continuă să surprindă în Statele Unite.Astfel, miercuri, renumitul institut Gallup a dat publicității rezultatele sondajului său anual, al 74-lea, referitor la cele mai admirate personalități de către americani. Potrivit acestora, un anume Donald Trump, de fapt președintele în exercițiu al țării până la 20 ianuarie, este pe primul loc! El îl devansează pe predecesorul său, Barack Obama, care a deținut primul loc timp de 12 ani! Totuși, încă din 2019 se contura asecensiunea lui Trump, dat fiind că ambii au fost la egalitate! Rezultatele din acest an sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Trump a fost învins în alegerile prezidențiale, el fiind supus unui tir încrucișat de critici în presă nemaiîntâlnit în istoria SUA. Pe locurile următoare s-au situat Obama, cu 15%, Biden, președintele ales, cu doar 6%, și dr. Anthony Fauci, cu 3%. La femei, pe primul loc este, pentru al treilea an consecutiv, Michelle Obama, care le devansează pe viitoarea vicepreședintă a SUA, Kamala Harris, și pe actuala Prima Doamnă a țării, Melania Trump.


Angela Merkel, la al 16-lea, și ultimul, mesaj de An Nou

Criza „istorică” determinată de coronavirus se va prelungi în 2021, a declarat cancelara Germaniei, Angela Merkel, în tradiționalul mesaj de An Nou adresat concetățenilor săi, chiar dacă vaccinul anti Covid a adus „speranțe”.„Aceste zile și aceste săptămâni (…) sunt dificile pentru țara noastră, iar acest fapt va dura încă un timp”, a spus ea în alocuțiunea sa, a 16-a, și ultima, în calitate de cancelară, dat fiind că, în septembrie, își încheie cel de al patrulea mandat.„Iarna va dificilă”, a adaugat cea care, de 15 ani, conduce prima economie a Europei, calificând noua pandemie drept „criză istorică”. Multă vreme considerată drept un „bun elev” european al felului cum gestionează pandemia, Germania a fost lovită din plin de al doilea val al coronavirusului și a trebuit să impună o carantină parțială până la 10 ianuarie.„Sfidările care ni le lansează pandemia rămân imense”, a spus Merkel. În total, au decedat 32.107 persoane, iar bilanțul zilnic al morților a depășit cifra o mie chiar miercuri, ziua în care Merkel își rostea ultimul său mesaj de Anul Nou.


În plin Brexit, tatăl premierului britanic vrea cetățenie franceză și europeană

Cu doar câteva ore înainte întrării în vigoare a acordului care reglemetează relațiile dintre Regatul Unit al Marii Britani și UE, o știre deosebită a fost transmisă de mai toată toată presa audio, video și on-line vest-europeană. Potrivit ei, Stanley Johnson, tatăl premierului britanic Boris Johnson, a anunțat că își va face dosar pentru a căpăta cetățenie franceză, calitate în care va rămâne și cetățean european. Stanley Johnson a fost funcționar al Băncii Mondiale și al Comunității Europene, a fost eurodeputat între 1979 și 1984, el votând împotriva Brexit și anunțând acest fapt și public.Într-un interviu acordat joi RTL, el declara: „mama mea este născută în Franța, mama ei era era franțuzoaică sadea, iar bunicul ei la fel.Deci, pentru mine, nu este o problemă să cer ceea ce am deja.Datorită acestui fapt sunt mulțumit”. De notat că, la 22 martie, cunoscutul ziar „Sunday Times” l-a atacat foarte violent pe „patriarhul ” Johnson, azi în vârstă de 80 de ani, pentru că-și făcea dosar de naturalizare franceză. La rândul lui, cel atacat de influentul cotidian londonez spunea:„Voi fi mereu european. Asta e sigur.Nu li se poate spune englezior: Nu sunteți europeni. Europa este întotdeauna mai mult decât o piață comună, mai mult decât Uniunea Europeană. Astea fiind zise, da, a avea o legătură bună ca asta cu Uniunea Europeană este important!


Decesul lui Robert Hossein, monstru sacru al filmului și teatrului francez

Ultima zi a lui 2020 nu i-a dezmințit caracterizarea de „an negru” pe care am amintit-o deja: a murit Robert Hosseiin, cel care, cum scria BMFTV, aproape 90 de ani „a jonglat între teatru și cinema, mergând până acolo încât a unit cele două domenii în realizări de excepție pe care le-a pus în scenă”. Actor, realizator, scenarist, regizor, producător…Remarcat pentru rolul său Joffrey de Peyrac din filmul „Angelica, marchiza îngerilor”, de care cei de vârsta mea își amintesc cu mare plăcere și nostalgie, cel ce avea să fie numit „monument al artei franceze” s-a inspirat masiv din rădăcinile sale rusești. „Geniul înseamnă 18 ore de muncă pe zi”, era una dintre devizele acestui artist devenit una dintre cele mai prolifice figuri ale celei de a 4-a și a 9-a arte. Născut în 1927, la Paris, dintr-o mamă rusoaică și un tată compozitor azer originar din Samarkand (Uzbekistan), Robert Hosseinoff, pe adevăratul lui nume, a știut să se impună pe marile ecrane și pe scenă, ca și în culise. Primul film în care a apărut a fost regizat de Sacha Guitry și se numea „Le diable boiteux”, el nefiind încă major.1955 este anul în care a realizat primul lui film: „Les salauds vont en enfer” , ulterior el jucând în peste o sută de filme și apărând pe afișe alături de mari nume ale cinematografului francez: Jean Gabin, Brigitte Bardot, Francis Huster, Jean Rochefort, Jean-Pierre Belmondo. A devenit un nume de referință în 1964 când a jucat rolul lui Joffrey de Peyrac, soțul nefericit al Angelicăi, marchiza îngerilor. În acest film și în ceelate patru care i-au urmat, șin caare au avut mare succes și pe ecranele românești, el a jucat rolul principal. A fost căsătorit de trei ori: prima dată, în 1955, cu Marina Vlady , azi în vârstă de 82 de ani, și ea fiică aunor imigranți ruși. Tatăl ei, Vladimir Poliakoff, cântăreț de operă, care ajunsese la Paris în 1915. Mama ei, Militza Envald, era dansatoare. Născută Catherine Marina de Poliakoff-Baidaroff, în 1918, ea mai avea încă trei durori. Cu Marina, Robert Hhossein a avut doi fii. Apoi, în 1962, s-a însurat cu Caroline Eliatcheff, fiica publicistei Francoise Giroud, care avea doar 15 ani! Are un copil și cu ea. A treia soție a fost actrița Candice Patou, pe care actorul a numit-o „infirmiera eroică”, ea rămânând 40 de ani alături de el. Și cu Candice are un fiu. Paradoxal, cu actrița Michelle, alături de care a jucat în cinci filme, a avut io relație foarte încordată. Ca realizator de filme, nu a ezitat să încredințeze roluri principale unor necunoscuți.


Sputnik V a fost vândut în 50 de țări n pofida „războiului vaccinurilor”

În ultima zi a lui 2029, publicația franceză „Courrier International” informa că, în pofida „războiului vaccinrilor”, Spuntik V, produs într-o clinică din orașul Domododevo de lângă Moscova, ar fi fost vândut deja în 50 de țări, îndeosebi latino-americane și asiatice. La ora actuală, un miliard de doze sunt destinate exporturilor. Fondul de Investiții Direct Rus (RDIF) , care a finanțat cercetările în cazul producerii vaccinului Sputnik V și gestionează comercializarea lui, a anunțat că 50 de țări au semnat deja contracte de aprovizionare cu vaccin din Rusia. Informația a furnizat-o cotidianul on-line Gazeta.ru.Deocamdată se asigură exportul în 20 de state, printre acestea afându-se Mexic, 32 milioane de doze, statul brazilian Bahia ( 50 milioane de doze), Venezuela ( 10 milioane), Argentina ( 25 milioane). În această ultimă țară vaccinarea a început deja. Și Bolivia a semnat un contract de achiziționare a 2,6 milioane doze, scrie Kommersant. Agenția TASS a transmis că și Algeria are de gând să vaccineze populația cu Sputnik V. În Asia, India a comandat 100 milioane de doze, iar din Europa, Bielorusia și Serbia fac parte dintre clienții Rusiei, ca și Ungaria.

În fine, BMFTV a inventariat și 40 de evenimente care, într-un fel sau altul, au salvat anul încheiat. Între acestea sunt știri referitoare la: creșterea numărului de elefanți din Kenya; reperarea unor bebe rinoceri în insula Java, unde azi mai sunt doar 74 de asemenea animale; Polonia a devenit a treia țară din lume care înterzice creșterea de animale spre a li se folosi blănurile; ursoaicele din Pirinei au fătat de șase ori, un record după ce au fost readuse pe acele meleaguri; China a deschis drumul spre sfârșitul consumului de carne de pisică și câine; statul indian Uttar Pradesh a început să planteze 250 de milioane de arbori pentru a lupta împotriva scimbărilor climatice; muzeul Louvru din Paris a bătut recordul de vizitatori în februarie la expoziția Leonardo da Vinci cu cele 1.071.840 de persoane care au trecut pragul; o descoperire „incredibilă”: Egiptul a anunțat că s-au găsit o sută de sarcofage vechi de peste 2.000 de ani, etc.

sursa:https://www.cotidianul.ro/in-afara-pandemiei-ce-a-fost-mai-deosebit-in-2020/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu