2.02.2021

Pentru prima dată în istoria sa, ROMÂNIA funcționează ca un HUB GAZIER

 


Exportăm gaze în Ungaria și Bulgaria, 

România importă, dar și exportă gaze, iar cantitățile relativ mari care circulă prin interconectorii cu vecinii arată că, pentru prima dată în istoria sa, țara noastră funcționeaza ca un hub gazier. Potrivit datelor interactive Transgaz, importăm 8,,7 milioane mc de gaze din Rusia. 6,1 mil mc vin prin  Ucraina și încă 2,6 mil. mc vin prin Turcia(TurkStream) și Bulgaria. Pot să intre gaze din Bulgaria după ce pe conducta dobrogeană T1 au fost executate, de către Transgaz, lucrări pentru asigurarea reverse flow, adică gazele să poată fi împinse și către amonte.

1,2 milioane de metri cubi de gaze exportă acum România, iar acest lucru este o premieră, atât din punct de vedere al cantității, dar și a direcțiilor de export. Astfel, 0,5 mil mc pleacă în Bulgaria, prin interconectorul Giurgiu – Ruse și alți 0,7 mil mc pleacă în Ungaria, prin  Arad-Szeged, ambele gazoducte făcând parte din proiectul mai mare BRUA, de interes strategic european Line pack intraday | Transgaz. Exporturi către Bulgaria au mai fost, cantități mici, dar noutatea este exportul în Ungaria, unde asemenea volum de gaze este nemaiîntâlnit. De obicei, pe Arad – Szeged importam, dar contextul actual de piață este favorabil producătorilor și tranderilor români, pentru că piața locală este mai ieftină decât cea a vecinilor, Desigur, ar fi fost preferabil ca gazul să nu fi fost exportat, ci procesat local, pentru că, în general, exportul de materie primă este un specific al tărilor mai puțin industrializate. Cu toate acestea, exportul este o oportunitate de piață pe care orice firmă din domeniu o speculează, dacă poate.

Per total, România are acum un consum total de gaze de 54,5 mil mc, asigurat preponderent din surse interne(producție și extras din depozite). Importurile sunt de circa 14% din total consum, există și excedent, care este exportat din motive comerciale.

Pentru prima dată în istoria ei,  cumpără și vinde gaze în cantități semnificative, are interconectare cu toți vecinii(mai puțin Serbia) , are depozite subterane , deci este hub gazier. Pasul următor este înființarea la noi a unui centru regional de tranzacționare, astfel încât Bucureștiul să facă jocurile pe piața de profil a Europei Centrale și de Sud-Est Se înființează hub gazier în România. Același lucru îl vrea însă și Budapesta, astfel încât lucrurile sunt în plină evoluție. Spere deosebire de toți vecinii ei, România are avantajul că are și o producție proprie de gaze, care ar putea să crească și mai mult odată cu începerea exploatării în Marea Neagră, însă Budapesta se mișcă mai repede, are o diplomație externă foarte angajată, precum și relații bune atât la Bruxelles, dar și la Moscova.

sursa:https://www.cotidianul.ro/romania-hub-gazier-pentru-prima-data-in-istorie/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu