Prognoza meteo arată că va urma o săptămână de ger cu temperaturi care coboară și la minus 20 de grade, dar autoritățile spun că sunt pregătite, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, instituția care acoperă Comandamentul de Iarnă. Sistemul Energetic Național ar fi pregătit pentru situația meteo deosebită, potrivit unui comunicat, Transgaz, Transelectrica, grupurile termo fiind pregătite să gestioneze situația.
“Miercuri, 10 februarie, s-a organizat ședința Comandamentului de Iarnă coordonată la nivelul ministerului Energiei de către Secretarul de Stat, Niculae Havrileț. La ședință au participat cei mai importanți actori ai sectorului energetic care mențin în funcțiune Sistemul Energetic Național și asigură furnizarea continuă și în siguranță. Din partea Comandamentului, transmitem că, începând cu ziua de vineri, până pe o durată de șapte-opt zile, România va traversa un șoc termic cu minime nocturne de până la – 20 de grade, pe alocuri chiar mai scăzute. De asemenea, temperatura diurnă va avea un nivel negativ de până la – 8 grade. Sistemul Energetic este pregătit pentru traversarea acestui șoc termic. Toți actorii esențiali care asigură funcționarea Sistemului Energetic Național au precizat că sunt pregătiți pentru perioada care urmează. CE Oltenia va funcționa normal, iar în cazuri deosebite va fi pus la dispoziție un grup de producție de energie electrică de la Turceni”, se arată în comunicat.
Menționăm că atât Translectrica, cât și Transgaz, au capacitatea de a asigura importurile și exporturile de energie, având conexiuni cu vecinii și piețele regionale și că, încă o dată, se dovedește necesitatea de a avea grupuri pe cărbune, cum e CE Oltenia, pentru că, în situații deosebite, acestea sunt cele care se pot porni cel mai rapid și funcționează bandă. România, dar și toată UE, „au pus însă cruce” cărbunelui, pe motiv de poluare, iar închiderea grupurilor de profil trebuie să se facă pe repede înainte. Prin urmare, România nu mai are decât puțin timp de a găsi noi soluții de generare a electricității care să funcționeze ca reglatori de sistem. Acum, din total MW instalați, cărbunele acoperă încă 30%.
sursa:https://www.cotidianul.ro/vine-gerul-ce-se-asteapta-de-la-sen/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu