China a început o ofensivă a informațiilor, pentru a încerca să se disculpe de vina pe care o poartă, în urma izbucnirii pandemiei.
Răspunsul Chinei la pandemia de COVID-19 a fost supus scrutinului public încă de la debutul virusului din Wuhan. Beijingul a încercat să preia controlul asupra mediului online și al presei, pentru a diminua sau pentru a cenzura ceea ce se spunea despre implicarea Guvernului în gestionarea pandemiei, relatează BBC.
Tacticile folosite de puterea centrală au fost de multe ori îndoielnice. China dorește să ofere imaginea unei țări care a gestionat bine criza de COVID-19, mai ales pentru a se debarasa de responsabilitatea izbucnirii primului focar. Ofensiva de informații a Beijingului a luat forma negării focarului zero din Wuhan și discreditării vaccinurilor create în Europa de Vest și Statele Unite.
Presa chineză și oficiali de la Beijing au pus accent pe știrile care susțineau că mai multe persoane inoculate cu Pfizer au decedat în urma primirii vaccinului. Majoritatea știrilor au fost considerate nefondate.
Postul TV chinez CGTN afirmă, într-un raport amplu, că virusul nu își are originea în Wuhan, ci într-un laborator al unei baze militare americane.
Aceste afirmații au venit ca răspuns la acuzațiile Statelor Unite ale Americii, formulate prin persoana fostului președinte Donald Trump, conform cărora virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan. China susține că atleți militari din echipa SUA au adus infecția cu ei când au participat la o competiție din zonă, în octombrie 2019.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu