5.12.2021

Închiderea balcoanelor la ansamblurile rezidențiale noi. E o chestiune abuzivă, dacă nu se semnează

 


Proprietarii din noile ansambluri rezidențiale întâmpină o problemă atunci când dezvoltatorii imobiliari le cer să nu facă modificări la ceea ce înseamnă închiderea balconului cu termopan. Avocatul Adrian Cuculis a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre riscurile la care se supun noii proprietari.

Cea mai mare parte a dezvoltatorilor imobiliari le interzic noilor proprietari să facă modificări la balcoane pe o perioadă de trei sau cinci ani, după caz. Pe mai multe forumuri online, diverse persoane au lansat o discuție în acest sens, dacă există posibilitatea unor repercusiuni în cazul în care balconul se închide, deși nu este stipulat nicăieri acest lucru.

”Salutare, mi s-a spus ca nu am voie sa închid cu geam termopan balconul, măcar pentru 3 ani. Si nu numai în rezidențialul unde mi-am luat eu, ci întrebând, am aflat că e o regulă generală. De ce există această regulă și ce risc dacă o încalc? Dacă e vreo amendă ceva, mă gândesc că se aplică o singură dată sau cum?”, a scris un proprietar pe un forum online.

Redacția DC News l-a contactat pe avocatul Adrian Cuculis pentru a afla dacă există vreo reglementare ori dacă proprietarii, în cazul în care își închid balcoanele, riscă vreo amendă în cazul în care nu este stipulat nicăieri acest fapt:

„Vânzările se pot face cu condiție sau sub condiție, iar o asemenea vânzare ar putea să fie făcută dacă există dovada faptului că acea condiție a fost asimilată de către părți de la bun început și a fost stipulată în contract. Acest nu-mi dă voie dezvoltatorul este o chestiune abuzivă, iar în condițiile în care ar exista o îngrădire în timp a acestei obligații trebuie să existe și o sancțiune. Din moment ce nu există așa ceva, pentru că în esență nu poate exista, ar fi inegal motivată, deoarece atunci când ai strămutat dreptul de proprietate, ai strămutat toate prerogativele și atributele, iar acestea se referă la folosință, la dispoziție și la uz și uzufruct în același timp.

Atâta vreme cât tu ai strămutat dreptul de proprietate și nu aș avea voie să închid sau să modific ori să extind, ar însemna că dreptul de folosință a fost strămutat sub condiție. Dacă nu există vreo clauză, nu există niciun fel de repercusiuni. Se pot implementa anumite norme, de bună conduită, iar odată ce sunt agreate de toate părțile, ele să fie respectate. Dacă nu se semnează nimic, sănătate“, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu