5.18.2021

Se dau lupte grele, dar ce credeți, că pentru țară ?

 


Se ascute lupta din interiorul PNL pentru șefia partidului. Ludovic Orban apasă pe pedala Congresului, dar nici adversarii săi din partid nu stau cu mâinile în sân. Potrivit unor informații, Florin Cîțu și Emil Boc ar urma să candideze în tandem pentru șefia formațiunii, știut fiind faptul că Orban nu mai are sprijinul grupării din Ardeal, cu precădere la Cluj. 

Cîțu a confirmat luni seară că a avut o nouă întâlnire cu Boc, dar a refuzat să dea detalii.

Întrebat de jurnalişti, despre o întâlnire cu Emil Boc pentru a vorbi despre Congresul PNL, Cîţu a replicat: „Foarte informaţi sunteţi. Domnul Boc este în Bucureşti în aceste zile şi ne vedem de fiecare dată când vine în Bucureşti”.

Întrebat, de asemenea, dacă îşi doreşte o funcţie în conducerea PNL, Cîţu a afirmat: „Bineînţeles”.

„Am spus întotdeauna că eu cred că experienţa pe care am acumulat-o ca parlamentar, ministru de Finanţe şi premier este o experienţă care poate să adauge, să ajute partidul din orice poziţie”, a susţinut premierul.

Întrebat care este relaţia sa cu Ludovic Orban în acest moment, a replicat: „Una foarte bună”.

Chestionat ulterior dacă este posibil să îl susţină pe Ludovic Orban pentru şefia PNL, Cîţu a spus că deocamdată nu crede că este vreun candidat.

Atunci când i s-a spus că Orban şi-a anunţat candidatura, a afirmat: „Am înţeles, o să avem Congres şi discutăm, vedem care sunt candidaţii şi atunci puteţi vedea şi susţinerea mea”.

Consiliul Naţional al PNL se va reuni, în cel mai scurt timp posibil, pentru convocarea Congresului partidului, a anunţat, luni,  Ludovic Orban.

El a precizat că în şedinţa Biroului Executiv al PNL s-a discutat despre organizarea Congresului, prilej cu care a reiterat că, atunci când condiţiile epidemiologice vor permite, se va demara procesul de alegeri în interiorul partidului.

„Congresul PNL, conform prevederilor statutare pe care le avem, nu înseamnă doar alegeri la nivel naţional. Alegerile la nivel naţional sunt precedate de conferinţe de alegeri în fiecare localitate, în fiecare organizaţie locală, urmate de conferinţe de alegeri în fiecare judeţ, în cadrul fiecărei filiale judeţene şi abia la capătul procesului de alegeri la nivel local şi judeţean urmează să se deruleze Congresul. Procedura statutară – voi propune la prima reuniune a Biroului Executiv pe care îl vom avea proiectul de hotărâre, Biroul Executiv va înainta acest proiect de hotărâre către Consiliul Naţional, pentru că, în conformitate cu prevederile statutare, decizia de convocare a Congresului şi implicit toate elementele statutare care trebuie să cuprindă această decizie vor fi luate în cadrul Consiliului Naţional, care va fi convocat în cel mai scurt timp posibil”, a explicat Orban, după şedinţa BEx a PNL.

El a afirmat că vor fi organizate alegeri în toate filialele PNL înainte de Congres.

„Noi vrem să organizăm alegeri peste tot. (…) În cadrul prevederilor statutare, la noi, asta înseamnă Congresul, înseamnă o reîmprospătare a legitimităţii celor aleşi plecând de la baza organizaţiilor locale, mergând spre judeţe şi spre conducerea naţională. Dacă nu se pot organiza fizic în toate, există un procent de minim 75% din organizaţiile locale pentru a putea ţine conferinţele judeţene, iar Congresul este valabil în prezenţa a minim două treimi dintre delegaţii care urmează să reprezinte filialele judeţene”, a adăugat Orban.

Preşedintele PNL a susţinut că, dacă va avea un contracandidat, va face o campanie „corectă”. „Oricine vrea să candideze poate să candideze, important este că în PNL există democraţie. Din punctul meu de vedere, dacă voi avea un contracandidat îl asigur de o campanie corectă, pozitivă, spre binele partidului, care să nu vizeze candidatura colegului meu şi care să vizeze proiectul meu pentru PNL şi pentru România în următorii patru ani”, a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit unor surse liberale, Ludovic Orban le-ar fi propus liderilor PNL organizarea Congresului în jurul datei de 15 septembrie.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, că Ludovic Orban va avea cu siguranţă un contracandidat „foarte puternic” pentru şefia partidului, adăugând că Florin Cîţu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Robert Sighiartău s-ar putea număra printre opţiuni.

„Primul lucru într-un Congres, într-o bătălie este să ai o retorică bună, retorica învingătorului. Mai e mult până departe. Îl asigur cu simpatie pe Ludovic Orban că va avea contracandidat şi va avea unul foarte puternic. (…) Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (…) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie, cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat, sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă, frumoasă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune, avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie – voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare”, a afirmat Rareş Bogdan, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a amintit că, în prezent, 11 filiale ale PNL au conduceri interimare, iar alegerile ar trebui organizate cât mai curând cu putinţă, cu analiza rezultatelor scrutinelor din ultimii ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu