Vizita lui Macron la Washington pare să fi avut efect: pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina, Biden se declară gata să negocieze Pacea cu Putin.
La conferința de presă care a urmat straniei primiri a lui Emmanuel Macron la Casa Albă și a discuțiilor oficiale cu oaspetele său, președintele american a aruncat bomba:
„Sunt pregătit să discut cu dl. Putin, dacă într-adevăr manifestă vreun interes să pună capăt războiului.”
Și a adăugat, parcă pentru a dori să atenueze șocul schimbării de discurs:
„Nu a făcut-o încă. Dar dacă o va face, prin consultare cu prietenii mei francezi și din NATO, voi fi fericit să discut cu Putin pentru a vedea ce intenționează.”
Mai departe, Biden a precizat:
„Există o singură cale pentru ca acest război să se încheie, calea rațională: Putin să se retragă din Ucraina, în primul rând. Se pare că nu o va face.”
Însă schimbarea de discurs este frapantă, după cum a remarcat și Financial Times:
„Afirmațiile făcute la o conferință de presă, la Washington, în cadrul summit-ului bilateral cu președintele francez Emmanuel Macron, marchează cea mai mare deschidere de care a dat până acum dovadă Biden privind discuțiile despre situația războiului cu Putin.”
Până acum, administrația Biden a repetat cu obstinație că doar Ucraina singură este cea care poate decide momentul și condițiile pentru discuții despre un potențial armistițiu.
Iar în luna martie, aflat în vizită la Varșovia, după un summit NATO, Biden declara că scopul războiului este răsturnarea lui Putin de la putere.
Schimbarea importantă de discurs a Washingtonului coincide cu vizita de trei zile a lui Macron în Statele Unite, pe fondul creșterii nemulțumirii aliaților vest-europeni față de prelungirea conflictului, care agravează criza energetică în care se află țările lor.
Cu doar o săptămână în urmă, publicația Politico nota:
„Oficialii europeni de prim rang sunt furioși pe administrația Biden și îi acuză pe americani că se îmbogățesc de pe urma războiului, în timp ce țările UE suferă.”
Schimbarea de discurs a Washingtonului a fost întâmpinată cu precauție la Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremilinului, a declarat:
„Președintele Federației Ruse a fost întotdeauna, este și rămâne deschis negocierilor pentru a apăra interesele noastre.”
El a adăugat însă că refuzul Statelor Unite de a recunoaște „noile teritorii” ca fiind rusești împiedică orice compromis potențial.
„Aceasta complică în mod considerabil căutarea unui teren comun de înțelegere pentru discuție. Practic, este ceea ce Biden a spus: a afirmat că negocierile nu sunt posibile decât după plecarea lui Putin din Ucraina.”
Lucru imposibil, din punctul de vedere al Moscovei, a precizat Peskov.
De la invazia sa, pe 24 februarie, Rusia a ocupat circa 20% din teritoriul Ucrainei.
Nu poate fi o coincidență că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a făcut o declarație trasă la indigo, într-un interviu acordat ziarului german Süddeutsche Zeitung, în care a afirmat:
„Majoritatea războaielor se încheie la masa negocierilor, iar acesta (războiul din Ucraina - A.P.) nu va face probabil excepție. Înțelegem totuși că ceea ce se întâmplă la aceasta masă este indisolubil legat de situația de pe câmpul de luptă.”
La fel ca Biden, Stoltenberg nu a uitat să adauge că, până acum, nu a văzut nici o dovadă că „Rusia vrea să negocieze cu bună credință”.
Schimbarea de discurs a lui Biden și a NATO vine nu doar după primirea lui Macron la Casa Albă, ci și după cele trei ore și jumătate pe care le-a avut cu Xi Jinping la Bali.
Pe 29 noiembrie, afirmam că aceasta ar putea pune capăt războiului și relansa Marea Resetare.
Semnele încep să apară.
A doua zi, pe 30 noiembrie, Volodimir Zelenski vorbea despre un efort de 1 trilion de dolari pe care comunitatea internațională va trebui să îl facă pentru a reconstrui Ucraina.
Or, pentru reconstrucție, este nevoie mai întâi să înceteze distrugerile. Să se oprească războiul.
Abia atunci Build Back Better va putea începe în acest Poligon de Încercare pentru viitoarea Ordine Mondială pe care pare să îl reprezinte Ucraina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu