Este pericol de război în apropierea României? O serie de declarații dure au fost făcute de oficiali ruși care au spus clar și răspicat cui revine întreaga responsabilitate în cazul unei posibile agravări a situaţiei în regiunea Mării Negre. General-colonelul Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei principale de operaţiuni din cadrul Statului Major al armatei ruse a susținut că responsabilitatea va reveni SUA.
Serghei Rudskoi a atras atenția, citat de agenţia de presă TASS, împotriva unei tensionări a situaţiei în regiunea Mării Negre în legătură cu intensificarea activităţilor de recunoaştere a forţelor NATO în apropierea graniţelor Federaţiei Ruse în zona peninsulei Crimeea.
„Întreaga responsabilitate în cazul unei eventuale escaladări a situaţiei din regiune va reveni în totalitate SUA şi aliaţilor lor din NATO”, a punctat generalul rus. El a atras atenția că avioanele de recunoaştere străine şi-au intensificat operaţiunile de patrulare în regiunea Mării Negre cu 40% faţă de anul trecut.
„Numai în ziua de 4 septembrie deasupra Mării Negre se aflau simultan cinci avioane de recunoaştere străine”, a indicat generalul Rudskoi, afirmând că acestea se aflau la doar 15 kilometri distanţă de frontiera rusă.
Rușii nu sunt deloc încântați că, în afară de aviaţia de recunoaştere a NATO, în zona Mării Negre operează şi bombardiere strategice americane. Acest lucru a fost susținut de generalului rus, care a explicat că bombardiere strategice americane B-52 Stratofortress au simulat în cadrul exerciţiilor efectuate în august-septembrie atacuri aeriene asupra Rusiei.
Potrivit acestuia, pe 28 august, 4 şi 14 septembrie, bombardiere americane B-52 Stratofortress au simulat utilizarea rachetelor de croazieră deasupra apelor Mării Negre şi Mării Azov şi aplicarea de lovituri împotriva unor ţinte de pe teritoriul Districtului militar Sud al Rusiei. În cursul acestor zboruri, avioanele americane s-au apropiat de graniţa rusă la o distanţă de până la 11 kilometri, a spus Rudskoi, citat de TASS.
„Ministerul rus al Apărării a fost întotdeauna favorabil unui curs vizând edificarea unui dialog constructiv cu NATO şi alte ţări. În cadrul contactelor bilaterale cu Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică, am iniţiat în mod repetat discuţii cu privire la prevenirea incidentelor în sfera militară şi am propus măsuri specifice menite să reducă activităţile militare periculoase de-a lungul liniei de contact Rusia-NATO. Propunerile noastre nu au fost înţelese”, a arătat Rudskoi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu