Fosta consilieră pentru Securitate a președintelui Barack Obama nu ocupă locul din Biroul Oval, dar este cea care conduce din umbră actuala administrație Biden, spune Richard Grenell, fost director al comunității de informații și fost ambasador în Germania în timpul administrației Trump.
Susan Rice a fost numită de Joe Biden directoare a Consiliului pentru Afaceri Interne al Casei Albe. ”Uitați, am spus anterior asta, însă cred că merită să repet… i-a fost oferit un portofoliu în politica internă. Cu toții știm că asta e o glumă”, a spus Grenell, la Fox News. Rice nu are experiență în politica internă, a spus Grenell, însă a fost consilier pentru Securitate și a fost ambasadoare la ONU.
”Cunoaște Departamentul de Stat și cu siguranță vrea să fie secretar de Stat, deci nu încape discuție că ea este cea care conduce atât politica internă, cât și cea externă”.
Contextul este favorabil pentru Susan Rice, pentru că vicepreședinta Kamala Harris, care este și președinta a Senatului, va fi concentrată pe activitatea din Congres, unde va trebui să încline mereu balanța, căci în Senat democrații și republicanii se află la egalitate de mandate, 50-50.
”Avem un vicepreședinte care trebuie să stea mai mult în Senat, pentru că este 50-50. Deci, Susan Rice se bucură ca vicepreședinta Kamala Harris este preocupată de Senat și ar trebui să ne concentrăm atenția asupra președinției din umbră a lui Susan Rice”, a spus Grenell.
Susan Rice este cunoscută în afara Americii și aproape deloc acasă, nu are charismă, notorietate, nu a candidat vreodată în SUA, nu are experiență la colectarea de fonduri de campanie.
Presa conservatoare din SUA avertiza că Susan Rine a fost și ar putea să fie coșmarul politicii Externe a SUA. Rice a fost vârful de lance al neoconservatorilor din administrația Obama. Ea a fost cea care a făcut presiuni asupra președintelui Obama pentru a bombarda Siria și Libia, pentru a escalada luptele din Afganistan și pentru ca SUA să-i sprijine pe rebelii anti-Assad din Siria. După Hillary Clinton, atunci secretar de Stat, Rice este considerată celălalt vinovat pentru atacul terorist de la Benghazi (septrembrie 2012) în urma căruia au murit agenți CIA și ambasadorul american în Libia.
Înainte de nominalizarea Kamalei Harris pentru candidatura la vicepreședinție, analiștii americani apreciază că o administrație Biden-Rice ar fi mai agresivă în privința Rusiei, ar duce la revenirea SUA în acordul nuclear cu Iranul și în acordul climatic de la Paris (ambele negociate de administrația Obama), ar duce la extinderea NATO și ar menține o linie mai fermă față de China. Rice nu a strălucit în materie de politică externă, dar a fost un bun executant al strategiei statului profund și a avut grijă mereu ca declarațiile să o plaseze exact în zona consensului de la Washington în materie de politică externă. ”Dacă va fi aleasă vicepreședinte, politica noastră externă nu va fi diferită față de cea din ultimii 30 de ani (…) Însă mi-e teama că finalul administrației Biden ne va prinde dezbătând în continuare dacă să ne retragem sau nu din Afganistan sau dacă sa ne oprim sau nu să bombardăm locuri precum Irakul”, a spus John Glaser, expert în relații internaționale la Cato Institute, într-un interviu pentru The American Conservative.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu