Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați azi la urne pentru a alege parlamentul în cadrul alegerilor anticipate. La ora 15:30 prezența la vot este de 33%. Peste 3.2 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați să își exercite dreptul la vot
Peste 21% dintre alegătorii din Republica Moldova şi-au exprimat, până la ora 12.00, votul la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisie Electorale Centrală (CEC), Dorin Cimil.
Maia Sandu, declarații după vot: "Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor şi vreau să îi încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Astăzi este o zi importantă, pentru că astăzi cetăţenii se pot elibera de hoţi, astăzi cetăţenii pot alege un parlament cinstit, un parlament care să lucreze în interesul tuturor cetăţenilor şi alegerile parlamentare sunt importante. Vreau să vă amintesc că Parlamentul administrează banii ţării, banii cetăţenilor şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când decidem cui să încredinţăm banii ţării, Parlamentul este cel care votează legi şi de alegerea noastră, de alegerea cetăţenilor depinde ce fel de legi vor vota viitorii parlamentari. Noi putem să facem ordine în ţară. Eu pentru asta am votat, am votat pentru Parlament cinstit cu care să pot să lucrez, împreună cu Guvernul, cu Parlamentul pentru binele cetăţenilor şi îi îndemn şi pe cetăţeni să facă următorul pas, să curăţăm Parlamentul, să curăţăm celelalte instituţii ale statului, aşa încât să putem să ducem la bun sfârşit lucrurile pe care ni le-am propus. (...) De decizia de astăzi depinde cât de repede vom ajunge să construim o ţară bună pentru toţi aici, în Republica Moldova"
Igor Dodon, declarații după vot: "Este o zi importantă, nu doar din considerentul că alegem Parlamentul Republicii Moldova. De votul de astăzi contează cine va fi la guvernare în următoarea perioadă. Va fi o guvernare responsabilă, profesionistă, care se gândeşte la ţară, sau va fi o guvernare care va da ţara pe mâini străine. (...) În cei 30 de ani de independenţă, aproape două treimi din această perioadă au fost la guvernare partidele de dreapta. Partidele de dreapta au avut majoritate parlamentară şi nu ştiu cu ce s-a soldat acest lucru, şi în anii '90, şi din 2009 încoace"”
Voronin, declarații după vot: "Eu în primul rând doresc ca aceşti 12 ani de stagnare a Republicii Moldova, de umilinţă a poporului ţării noastre să se termine cu ziua de astăzi. Aş mai dori ca dezvoltarea ţării să fie direcţionată în primul rând pe interesele noastre naţionale, interesele şi cerinţele fiecărui cetăţean al Republicii Moldova şi mai departe aş mai dori ca noi să fim în rând cu ţările civilizate, la toate capitolele, la democraţie, la libertate, pe dimensiunea europeană, în relaţie de prietenie cu toate ţările, începând de la vecinii noştri tradiţionali şi geografici, cu toate ţările care au şi ele interes, dar şi noi suntem cointeresaţi în dezvoltarea acestor relaţii. Aş dori ca noul Parlament să conştientizeze situaţia de astăzi, să se ridice la nivelul responsabilităţii, la realizarea acelor promisiuni care au fost multe, multe aduse în faţa cetăţenilor în această campanie electorală. Să dea Dumnezeu să avem şi noi un Parlament care în primul rând să se gândească la cetăţeni", a declarat liderul comunist, citat de Agerpres.
Republica Moldova organizează astăzi alegeri parlamentare anticipate, în contextul dizolvării, în luna aprilie, a celui de-al zecelea legislativ, ca urmare a faptului că nu a reuşit să formeze un guvern în termenul constituţional.
Bătălia pare să se dea între două forțe politice majore, una pro-europeană iar cealaltă anti-europeană cu o agendă dură pro-rusă.
Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul fondat de Maia Sandu este principalul favorit în sondaje. Pentru prima oară în istoria țării un partid de dreapta ar putea forma majoritatea în Parlament.
Totul depinde de prezența la vot și de diaspora.
De partea cealaltă următorul favorit este Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, alianță formată între comuniștii conduși de Vladimir Voronin și socialiștii lui Igor Dodon, cândva aflați la cuțite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu