Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la finele acestui an, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că introducerea acestei măsuri va fi făcută în baza unui algoritm decis de specialişti.
Guvernul anunţă noi decizii cu privire la introducerea certificatului verde în România. Premierul Nicoale Ciucă a anunţat că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, și cu directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, despre stabilirea cadrului legal prin introducerea certificatului COVID-19 (vaccinare, trecere prin boală, testare) în momentul în care se înregistrează o creștere semnificativă timp de trei săptămâni consecutive.
„Renunțarea la certificatul COVID-19 se va face după trei săptămâni de scădere consecutivă și atingerea unei incidențe care să nu pună în pericol sănătatea publică. Indicatorii vor fi stabiliți de către specialiștii din cadrul INSP”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.
Anterior, ministrul Alexandru Rafila a anunţat, într-o conferinţă la Palatul Victoria, că renunţarea la certificatul verde se va face după ce vor fi îndeplinite o serie de cerinţi.
„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (…) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a declarat Rafila.
Întrebat ce se va întâmpla dacă vor exista cazuri de angajaţi daţi afară după introducerea obligativităţii certificatului COVID la locul de muncă, acesta a punctat: „Eu nu cred că aţi auzit, că am discutat despre datul afară al cuiva de la locul de muncă”.
„O să încercăm să găsim o soluţie. Eu v-am spus un principiu în momentul de faţă, dumneavoastră, deja, mă întrebaţi nişte detalii tehnice, nu am ce să vă răspund, pentru că nu ăsta este scopul, ca să împiedici dreptul la muncă, ci scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”, a declarat el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu