2.16.2018

ÎMI ESTE DOR DE PRIMĂVARĂ ! VOUĂ VĂ ESTE DOR ?





CHINA ESTE O ȚARĂ CU MARI AMBIȚII, ”NU-ȘI FURĂ SINGURĂ CĂCIULA”, AȘA CUM FACE ROMÂNIA






Aşa arată o gară pentru trenuri în China


Pare ireal, dar realitatea aceasta este. La ora actuală, China are cel mai dezvoltat și mai rapid transport cu trenul, este pe primul loc în lume. Aceste trenuri sunt confortabile, încăpătoare și circulă cu  viteze uimitoare -  350 și 400 km/oră. 

De ce este posibil ca populația din China să beneficieze de un astfel de transport iar populația din România nici măcar nu îndrăznește să viseze la așa ceva ? Pentru că în China, la cârma țării sunt politicieni adevărați, patrioți, iar chinezul de rând este harnic, priceput și foarte rapid în tot ceea ce face. Spre deosebire de China, în România ”Doreii” stau în fruntea țării, dar ei se închină la străini nu în fața românilor, fură sau înstrăinează bogățiile țării și apoi tot ei strigă ”penalii-penalii”, dorm sau se îmbată când ar trebui să muncească, doar concediile lor sunt singurele lucruri pe care le fac cu multă seriozitate... (n.m.)

Din septembrie 2017, în China circulă și trenuri cu viteza de 400 km/oră.

Trenurile parcurg in patru ore si jumatate distanta de 1.300 km dintre Beijing si Shanghai, iar un bilet de clasa a doua costă echivalentul a 83 de dolari.





Trenuri lungi, confortabile și foarte rapide


Trenurile dispun de un sistem care permite oprirea automată a garniturii in caz că este detectat un obstacol pe linie sau daca sunt conditii meteo vitrege. Un tren ce ruleaza cu 350 km/h are nevoie de cativa kilometri pentru a opri.

China a construit 20.000 de kilometri de cale ferată pentru trenurile de mare viteză şi intenţionează să adauge acestui număr încă 10.000 de km până în 2020.





Gara din Shanghai





 


Așa arată interiorul unui tren care circulă în China




În China transportul cu trenul este considerat mai confortabil și mai rapid decât cel cu avionul. Deja, o parte din cursele pe distanțe mai scurte, cu avionul, au fost suspendate.






Fantasticele trenuri din China



Sursa: South China Morning Post

2.10.2018

Cum sa-ti echilibrezi intreg organismul prin masajul degetelor de la mâini






Arta vindecarii japoneze: Cum sa-ti echilibrezi intreg organismul prin masajul degetelor de la mâini.

”Jin Shin Jyutsu” este o artă si o filozofie de viată, precum și o puternica alternativa de sănătate care va poate ajuta să găsiți metode practice de a vă menține echilibrul, bunăstarea fizică și mentală .

Foloseste acest puternic medicament energetic si te va ajuta la depășirea afectiunilor și bolilor de care suferi frecvent. 

Această abordare eficientă pentru vindecare poate fi utilizată, împreună cu practicile de prevenire dar și alte tratamente de medicină alternativă si complementară, pentru a accelera procesul de vindecare si de a reduce timpul de recuperare.

”Jin Shin Jyutsu” este o artă a vindecarii cu o istorie de peste 5000 ani și înseamnă ”arta creatorului prin omul plin de compasiune”. 




Arta de a vindeca la care se refera aceste cuvinte se bazează pe propria noastră abilitate naturala, înnăscută, de a ne armoniza. 

De mii de ani, popoarele antice au folosit această conștientizare pentru a se vindeca atât pe ei înșiși dar și pe alții.

Corpul nostru are mai multe căi energetice care, daca sunt perturbate, provoacă dezechilibre in organism, simptome neplacute, cea din urma fiind chiar durerea.
Daca nu îti poti echilibra emoțiile ”Jin Shin Jyutsu”, metoda curativa japoneza te va ajuta in acest sens.



Acest tip de medicina alternativa echilibreaza energia corpului si ofera organismului sanatate emotionala si fizica. 

Principiul pe care se bazează este faptul că fiecare deget functioneaza în stransa legatura cu o anumită emoție sau un anumit organ. 

Presează timp de 3-5 minute degetul care este corelat cu organul tău afectat sau cu emoția pe care vrei sa o eliberezi, timp în care vei respira adânc. 

Este important să-ți masezi toate degetele pentru a ajunge la un echilibru în tot corpul.

Degetul Mare

– Organe:  stomacul si splina;
– Emotii:  anxietate si depresie;
– Simptome Fizice:  durerile stomacale, probleme ale pielii, nevroza, dureri de cap.

Arătătorul

– Organe:  rinichii si vezica;
– Emotii:  dezamagirile, confuzia, teama;
– Simptome Fizice:  dureri de dinti, dureri de spate, dureri musculare, probleme ale sistemului digestiv .


Degetul Mijlociu

– Organe:  colecist si ficat;
– Emotii:  incertitudinea si furia;
– Simptome Fizice:  probleme ale sistemului circulator, dureri menstruale, oboseala, dureri de cap frontale, migrene.


Inelarul

– Organe:  Intestinul gros si plamani;
– Emotii:  pesimism si tristete;
– Simptome Fizice: probleme ale pielii, astm, probleme ale sistemelor digestive si respirator.


Degetul Mic

– Organe:  inima si intestinul subțire;
– Emotii: anxietate, nervozitate, teama si lipsa respectului de sine;
– Simptome Fizice:  dureri cardiace, dureri de gât, probleme ale oaselor, balonare.



sursa: http://oficialmedia.com

2.09.2018

CARTOFII DULCI - delicioși. sănătoși și ușor de cultivat






Cartofii dulci au foarte multe beneficii pentru sanatatea noastra, asa ca nu de putine ori, medicii nutritionisti ne recomanda să îi includem in alimentația noastra.

Multe studii au sugerat că un consum sporit de alimente cum sunt cartofii dulci scade riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, contribuie la sanatatea tenului, ofera un plus de energie.

Cartofii dulci sunt considerati un aliment cu un indice glicemic scazut, iar cercetarile recente sugereaza ca acestia pot reduce episoadele de hipoglicemie si de rezistenta la insulină in cazul persoanelor cu diabet. 


Studiile au aratat ca persoanele care sufera de diabet de tip 1 care consuma alimente bogate in fibre au un nivel mai scazut al glucozei in sange, iar bolnavii de diabet de tip 2 ar putea avea nivele imbunatatite ale glucozei din sange, lipidelor si insulinei. 

Un cartof dulce mediu ofera organismului aproximativ 6 grame de fibre (cu tot cu coaja). Specialistii recomanda un consum cuprins intre 21 si 25 g de fibre pe zi (in cazul femeilor) si un consum intre 30 si 38 de grame pe zi (in cazul barbatilor).

Mentinerea unui nivel scazut al sodiului este esentiala pentru a reduce tensiunea arteriala, insa chiar si asa, nu trebuie să uitam ca daca crestem consumul de alimente bogate in potasiu, acesta este un aliat la fel de important in cazul pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala. 

Potrivit specialistilor, un cartof dulce mediu are aproximativ 542 miligrame de potasiu, iar statisticile arata că adultii cu greu intrunesc necesarul zilnic când vine vorba de acest mineral.

O dieta bogata in betacaroten (in cazul barbatilor tineri) poate avea un rol protectiv impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu efectuat la Harvard School of Public Health (departamentul de nutritie).

Deoarece au un continut bogat in fibre dietetice, cartofii dulci ajuta la prevenirea constipatiei si contribuie la reglarea tranzitului intestinal, pentru ca tu să ai un tract digestiv sanatos.

In cazul femeilor care îsi doresc copii, este ideal să consume mai mult fier din produse de origine vegetala, care incurajeaza fertilitatea, potrivit Harvard Medical School. Vitamina A din compozitia cartofilor dulci (consumata ca betacaroten si apoi convertita in vitamina A in interiorul corpului nostru) este, de asemenea, esentiala in timpul sarcinii si lactatiei.

Alimentele precum cartofii dulci, care sunt bogate atât in vitamina C, cât si in ceea ce priveste continutul de betacaroten, ofera o crestere a imunitatii, tocmai prin prisma combinatiei puternice de substante nutritive.

Colina este un nutrient extrem de important care se gaseste in cartofii dulci; aceasta ajuta in mai multe privinte, incepând de la somn, miscarea muschilor, procesul de invatare si memorie. 

Colina ajută in mentinerea structurii membranelor celulare, in absorbtia grasimilor si reduce inflamatia cronica.

In cadrul unui studiu publicat in „Journal of Medicinal Food“, extractul de cartof dulce violet s-a dovedit a avea efecte pozitive antiinflamatoare.


Cartoful dulce poate fi colorat în roșu, violet sau maron.

Acest deliciu culinar poate fi consumat copt, fiert, prăjit, piure, în amestec cu alte legume, cu brânză, cașcaval, ouă sau cu carne. Coaja nu se înlătură, nu este toxică.


PENTRU PERSOANELE CARE DORESC SĂ CULTIVE CARTOFUL DULCE, PREZINT ÎN CONTINUARE CÂTEVA DATE ÎN ACEST SENS :


Ipomoea batatas sau cartoful dulce este o plantă legumicolă, erbacee anuală sau perenă, în funcţie de condiţiile de climă în care se cultivă. 

Frunzele mari, cordiforme (cu formă de inimă) seamănă cu cele de zorele. 





Originar din America Centrală, batatul se găseşte astăzi răspândit în toate regiunile globului. 

Suprafeţe mari se cultivă în China, Japonia, ţările din sud-estul Asiei, regiunile mediteraneene ale Europei.

În România, de câțiva ani, se cultivă pe suprafețe întinse, cartoful dulce adaptându-se bine la clima țării.

Datorită conţinutului în amidon, se foloseşte în industria textilă sau la fabricarea hârtiei. Rădăcinile tuberizate şi vrejurile, care nu se usucă după maturizarea tuberculilor, se folosesc în hrana animalelor. 

Tulpina târâtoare ajunge până la 10 m şi mugurii axilari în contact cu solul emit rădăcini advetive – este forma naturală de înmulţire vegetativă a plantei. Datorită acestei caracteristici, acoperă terenul cu frunze în scurt timp, constituind un covor care menţine umiditatea solului. 

Cartoful dulce are flori de culoare liliachie, însă la noi în țară nu înflorește.

Este o plantă pretențioasă la căldură și sensibilă la frig. 

Cultura reușește numai în regiunile unde are o perioadă de vegetație de cel puțin 4 luni de zile, cu zile și nopți călduroase. 

Lucrările de pregătire a terenului sunt: arătura de toamnă și fertilizarea cu gunoi de grajd sau îngrășăminte chimice. 

Cartoful dulce se înmulțește prin lăstari înrădăcinați în răsadnițe sau sere, prin forțarea rădăcinilor tuberizate stratificate cu mraniță în șănțulețe distanțate la 15 cm și acoperite cu 3-4 cm de pământ, la temperatura de 18-25 grade Celsius, din luna martie.









După 10-12 zile, în care se udă de câte ori este nevoie, se detașează lăstarii apăruți, de peste 10 cm, și se plantează în răsadnițe la distanța de 10 cm pe rând și 10 cm între plante. 

Se aplică lucrări specifice îngrijirii răsadurilor. 

Plantele la rândul lor emit alți butași care se desprind și se plantează în alte răsadnițe, astfel se poate obține în serie un număr foarte mare de plante. 

Plantarea în teren se face după ce trece perioada brumelor de primăvară, 20 mai -10 iunie. Se aplică îngrășăminte complexe la 4-5 săptămâni de la plantare și la 20-25 zile după prima fertilizare.







Recoltatul la începutul lunii octombrie este foarte greoi pentru că trebuie strânse tulpinile verzi, urmează dislocarea rădăcinilor cu plugul sau unelte (sapă, cazma, furcă). 

Rădăcinile rănite nu se pot păstra peste iarnă. Temperatura de păstrare este 10 grade Celsius, sub această temperatură rădăcinile putrezesc.

Ca boli, este afectat de ofilirea provocată de Verticilium sp. care se combate prin măsuri de igienă și dezinsecție. Afidele și viermele sârmă atacă batatul în faza de butași în răsadnițe. 

Păstrarea batatului peste iarnă se face prin însilozare sau în depozite moderne cu temperaturi controlate. 










sursa: https://www.casa-gradina.ro/cartoful-dulce-cum-se-cultiva-ii/; https://doc.ro








ESTE WEEKEND ... SĂ NE BUCURĂM DE LINIȘTE ȘI DE PUȚIN RĂSFĂȚ CULINAR ..














POVEȘTI PENTRU MINTE ȘI SUFLET






”VULPEA și CALUL” - poveste cu tâlc










DESCOPERĂ ROMÂNIA





Eroi Reali, ”ascunși” în Mitologia Folclorului Românesc




ESTE WEEKEND ... CEVA DULCE NE FACE MAI VIOI ...




ESTE WEEKEND ,,, AȘA CĂ PUTEM SĂ DANSĂM PUȚIN ... ÎMBUNĂTĂȚEȘTE CIRCULAȚIA ȘI NE BUCURĂ SUFLETELE




2.02.2018

SPECTACOLUL NATURII - IMAGINI CARE TE COPLEȘESC CU FRUMUSEȚEA LOR






”Lacul Retba” - Lacul Roz din Senegal


”Lacul Retba” sau Lacul Roz (adica Pink Lake) este situat la nord de Peninsula ”Cap Vert” din Senegal, la aproximativ 30 km (18 mile) nord-est de capitala Dakar, în nord-vestul Africii. 

Lacul este separat de Oceanul Atlantic doar printr-un coridor îngust de dune. Suprafața lacului este de 3 km.p, și are o adâncime maximă de 3 m.




Culoarea acestui lac este dată de algele ”Dunaliella salina” și este cunoscut pentru conținutul ridicat de sare, până la 40% în unele zone.


Algele produc un pigment roșu pentru a ajuta la absorbția luminii, care oferă energie pentru a crea ATP.  Adenozin trifosfat ( ATP ) este o substanță chimică organică complexă care participă la numeroase procese. Găsit în toate formele de viață, ATP este adesea denumit "unitatea moleculară de monedă" a transferului de energie intracelulară .

Culoarea este deosebit de vizibilă în timpul sezonului uscat (din noiembrie până în iunie) și este mai puțin vizibilă în timpul sezonului ploios (iulie-octombrie).





Lacul este cunoscut pentru nivelul ridicat de sare, până la 40% în unele zone, care este în principal datorită pătrunderii apei de mare și evaporarea ulterioară a acesteia. Datorită nivelului ridicat de sare, oamenii pot pluti ușor pe apă.





Sarea este exportată în întreaga regiune. Bărbați și femei din toată Africa de Vest, lucrează 6 -7 ore pe zi, protejând pielea lor cu ”Beurre de Karité” ( unt de shea ), un emolient produs din nuci Shea, care ajută la evitarea deteriorării țesuturilor. 





Sarea este folosită de pescarii senegalezi pentru a conserva peștele, o componentă a multor rețete tradiționale, inclusiv mâncarea națională, o tocană de pește numită ”thieboudienne”.

Peștii din lac s-au adaptat la conținutul ridicat de sare. Peștii sunt de aproximativ patru ori mai mici decât cei care trăiesc într-un mediu normal.

”Lacul Retba” este considerat de UNESCO drept sit de patrimoniu mondial . 





sursa: https://en.wikipedia.org