7.18.2020

POVEȘTILE VERII în IMAGINI - ”OMULEȚUL DIN TURTĂ DULCE”
























”RUGĂCIUNEA” - POVESTE PENTRU MINTE și SUFLET



– „Tatăl nostru care ești în ceruri…”

– Da.

– De ce mă întrerupi ? Nu vezi că mă rog ?

– Bine, dar M-ai chemat.

– Te-am chemat ? Eu nu Te-am chemat, eu mă rog: „Tatăl nostru care ești în ceruri…”

– Vezi ? Iarăși M-ai chemat.

– Cum adică Te-am chemat ? Ce vrei să spui ?

– M-ai chemat. Ai spus: „Tatăl nostru care ești în ceruri…”

Iată-Mă ! Sunt aici. La ce te gândești acum ?”

– La nimic. Am vrut doar să spun o rugăciune. Îmi place să spun „Tatăl nostru”. Întotdeauna mă simt bine după aceea, așa, ca și când mi-aș fi îndeplinit o datorie.

– Bine, atunci continuă.

– „Sfințească-se Numele Tău…”

– Stai ! Ce vrei să spui prin asta ?

– Prin ce ?

– Prin „Sfințească-se Numele Tău…”

– Oh… (surprins)… nu știu ce înseamnă. De unde să știu ? Face parte din rugăciune. Chiar așa – ce înseamnă ?

– Înseamnă „[sa] fie onorat, cinstit, făcut sfânt”.

– Da, are sens ! Niciodată nu m-am gândit ce-ar putea să însemne acest „sfințească-se”. Acum trebuie să continui: „Vie Împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer, așa și pe pământ…”

– Chiar crezi ce-ai spus ?

– Desigur ? De ce nu ?

– Bine, și-atunci ce faci cu privire la aceasta ?

– Cum ce fac ?… Păi, ce-aș putea face ? Nu fac nimic… Mă gândesc doar, că ar fi minunat dacă Tu ai deține controlul peste toate lucrurile, mari și mici, de aici, de pe pământ, așa cum fără-ndoială deții controlul acolo sus, în ceruri.

– Dețin Eu controlul peste viața Ta ?

– Peste viața MEA ? Bine… eu merg la biserică…

– Nu, nu asta te-am întrebat. Ce poți să spui despre poftele firii pământești cu care te lupți ? Ce faci cu temperamentul tău, mai ales când – cum spui tu – te calcă cineva pe bătătură ? Știi prea bine că asta este una dintre problemele tale… Și amintește-ți ce fel de cărți citești, ce programe TV urmărești…

– Oprește-Te ! Nu mă mai critica ! Nu sunt eu nimic mai rău decât ceilalți din biserică !

– Oh, iartă-Mă, te rog. Credeam că te rogi ca voia Mea să se facă pe pământ precum în cer. Iar aceasta nu se poate face decât dacă începe cu cei care se roagă pentru aceasta. Deci… cu TINE.

– Bine, recunosc că am unele cusururi și, pentru că Tu ai menționat câteva dintre ele, mă gândesc că aș mai putea adăuga și altele.

– Cred și Eu că ai mai putea adăuga și altele…

– Știi, adevărul e că nu m-am prea gândit la ele până acum, dar mi-ar plăcea să mă las de unele obiceiuri rele. Și așa, treptat, aș fi cu adevărat LIBER !

– Bine, acum ești pe drumul cel bun. Vom lucra împreună: Tu și cu Mine. Nici nu bănuiești câte biruințe vom avea ! Mă bucur pentru tine.

– Ascultă, Doamne, acum trebuie să închei. Rugăciunea asta mi-a luat mai mult timp ca de obicei. „Pâinea noastră cea de toate zilele, dăne-o nouă astăzi”

– Rugăciunea este un lucru periculos. Poți sfârși prin a fi complet schimbat – știai asta, nu-i așa ? Tocmai asta vreau Eu, să alegi tu pentru viața ta. M-ai chemat și iată-Mă, sunt aici. Acum este prea târziu să te oprești. Continuă-ți rugăciunea, mergi mai departe.

– Mi-e frică !

– Frică ? De ce ți-e frică ?

– Pentru că știu deja ce vei spune.

– Haide, pune-Mă la încercare și-ai să vezi.

– „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri…”

– Ce se întâmplă cu TINE și OANA ?

– Vezi ? Am știut ! Am știut c-o să-mi amintești de ea ! Doamne, Oana împrăștie numai minciuni despre mine și nici până în ziua de azi nu mi-a plătit datoria. Mi-am promis solemn s-o pun la punct o dată pentru totdeauna !

– Dar ruga ta cum a fost ? cum te-ai rugat ?

– Nu asta am vrut să spun !

– Bine, cel puțin ești sincer. Dar cred că nu este deloc ușor să porți povara amărăciunii în inima ta…

– Nu-mi pasă ! Cel puțin mă voi simți mai bine, după ce mă voi răzbuna pe ea. Oh, planul e gata, până în cel mai mici amănunte ! O să-i pară rău de absolut tot ce mi-a făcut !

– Te înșeli, dragul meu. Nu te vei simți deloc mai bine, ci va fi mai rău. Răzbunarea doar pare dulce. Gândește-te numai cât de nefericit ești deja. Dar știi ceva ? Eu pot schimba totul.

– Tu poți schimba totul ? Cum ?

– Iart-o pe Oana și atunci Eu te iert pe tine. Ura și păcatul vor rămâne problema Oanei după aceea, nu a ta. S-ar putea să pierzi banii ăia cu care spui că-ți este datoare, dar cel puțin vei avea pace în inima ta.

– Dar, Doamne, NU POT s-o iert !

– Atunci nici Eu nu pot să te iert.

– … Bine, ai dreptate. Mai mult decât să mă răzbun pe Oana, vreau să am pace în inimă. Bine, o iert ! Ajut-o să găsească și ea calea cea dreaptă în viață. Doamne, știu că se simte mizerabil acum – și oricine ar face ca ea s-ar simți la fel. Într-un fel sau altul, Te rog, arată-i calea.

– Foarte bine ! Minunat ! Cum te simți acum ?

– Hmmm, bine, chiar foarte bine. Știi, cred că deseară nu voi merge la culcare atât de încordat ca de obicei… parcă nici nu mai sunt atât de obosit.

– Dar nu ți-ai terminat încă rugăciunea. Continuă…

– Ai dreptate ! „Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău…”

– Bine, am să fac și asta, numai nu te pune singur în locul unde poți fi ispitit.

– Ce vrei să spui cu asta ?

– Schimbă-ți prieteniile, renunță să mai mergi în locurile în care ai mers până acum, nu te mai uitat la filme murdare, nu mai asculta discuții păcătoase, nu te mai pune în situații îndoielnice. Unii dintre prietenii tăi au deja o influență mult prea mare asupra ta. Vor să te implice în lucruri incorecte, nu te lăsa păcălit de ei ! Te mint ca să se distreze pe seama ta, dar în cele din urmă prietenia cu ei te va ruina. Și încă ceva: nu face din Mine țapul tău ispășitor.

– Nu înțeleg ! Ce vrei să spui ?

– Înțeleg prea bine ! Așa procedezi mereu – te bagi în probleme și apoi fugi de Mine : Doamne, ajută-mă să ies din încurcătura asta și Îți promit că nu mai fac alte prostii !… Iti-aduci aminte de câte ori te-ai târguit cu Mine ?

– Da, Doamne… Mi-e atât de rușine… Îmi pare rău. Te rog să mă ierți.

– Te iert. Mergi mai departe, termină-ți ruga.

– „Căci a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin.”

– Știi TU ce Mi-ar aduce Mie slavă ? Ce M-ar face cu adevărat bucuros ?

– Nu știu, Doamne, dar vreau să știu ! Vreau să-ti găsești plăcerea în mine. văd cât de mizerabilă a fost viața mea până acum, dar vreau atât de mult să fiu unul din urmașii Tăi.

– Iată și răspunsul la întrebarea Mea !

– Da ?

– Da, asta Îmi aduce Mie slavă : să am oameni ca TINE pe pământ, care Mă iubesc și care caută voia Mea în viața lor.

– Doamne, abia aștept să văd ce poți face Tu din mine ! Facă-se voia Ta în viața mea !

– Amin ?

– Amin, Doamne.

– Așa să fie !


Autor necunoscut 

Sindicaliștii de la Cartel ALFA cer Guvernului să oprească „distrugerea” Combinatului de Oțeluri Speciale din Târgoviște.


Cartel ALFA arată că administratorii COS Târgoviște au anunțat întreruperea activității combinatului pe perioada nedeterminată și concedierea celor 1200 de salariați. În opinia sindicaliștilor, statul poate opri distrugerea acestei unități industriale prin convertirea creanțelor în acțiuni.

„CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să îşi convertească creanța pe care o are la COS Târgoviște – de cca. 10 milioane de euro, în acțiuni la COS Târgoviște. Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legi insolvenței, printr-o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgoviște să fie declarată ca fiind o societate care desfășoară o activitate strategică în metalurgie pentru România și un Ordin al ministrului de finanțe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanței statului în acțiuni.

Aceste propuneri noi le-am făcut de mult timp în adrese oficiale și discuții cu reprezentanții autorităților publice, membrii noștri susținându-le inclusiv prin acțiuni de stradă în ultimii ani, odată cu semnalele distrugerii a unor unități de producție și dispariția unor utileje, care aratau în mod clar intențiile speculative ale așa-zișilor investitori”, explică un comunicat al Cartel ALFA remis Cotidianul.ro.

“In contextul pandemiei actuale – când a devenit clară necesitatea ca statul să aibă sub control unități economice strategice – este unul potrivit pentru a opri, cel puțin în acest caz, distrugerea obiectivelor industriale românești. Șansele de recuperare a celor 10 mil. de euro de către creditorul statul roman, prin Ministerul Finanțelor, sunt oricum destul de scăzute, ceea ce face ca această soluție, salvatoare pentru combinat și locurile de muncă, este de fapt singura de bun simț în aceste împrejurări.“ a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târ­govişte (simbol bursier COS), aflat în insolvenţă, a anunţat că intenţionează să-şi sisteze activitatea de producţie şi să concedieze 1200 de angajaţi.

Societatea, prin administrator special si administrator judiciar, a notificat oficial, in baza art. 69 (1) din Codul Muncii, cele doua sindicate existente in societate ca intentioneaza sistarea activitatii de productie pe termen nedefinit, respectiv desfiintarea unui numar mare de posturi, ceea ce va antrena o serie de concedieri colective. Din analiza realizata se preconizeaza ca sistarea activitatii de productie va determina desfiintarea unui numar de aproximativ 1200 de posturi”, se arată într-un anunţ publicat la Bursă.

Decizia a fost determinată de situaţia generală a combinatului, ca urmare a problemelor financiare, agravate de lipsa activităţii în contextul pandemiei, timp în care compania a suportat din fonduri proprii indemnizatiile de somaj tehnic ale salariatilor.

Sistarea producţiei şi concedieraa angajaţilor sunt motivate şi de imposibilitatea continuarii productiei in lipsa capitalului de lucru, precum si de necesitatea de a nu creste datoriile provenite din activitatea curenta precum si epuizarea resurselor financiare din care s-ar fi putut asigura plata indemnizatiilor de somaj ethnic, se precizează în anunţ.

Compania este deţinută de Mazur Investments Ltd din CIpru, cu 86%, şi de statul român cu 4%.

Potrivit anunţului, creditorii societăţii au aprobat în octombrie 2019 un plan de reorganizare care prevedea vânzarea combinatului către Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise, deţinută de compania poloneză Sunningwell International Polska, conform ofertei depuse de catre acestea in schimbul unui pret care ar fi constituit sursa financiara pentru plata integral a datoriilor bugetare si salariale.

Planul a fost ulterior atacat în instanţă de un creditor al COS Târgovişte. În urma acestei măsuri, Laminorul Danube Mettallurgical Enterprise a anunţat administratorul judiciar privind imposibilitatea de a face plata în condiţii de incertitudine.

În plus, investitorul a decis suspendarea contractului de închiriere a activelor COS după ce Polonia a instituit măsuri severe de restricţionare a activităţilor economice.

COS Târgovişte a încheiat 2019 cu venituri din vânzări de 590.8 milioane lei şi un profit net de 140.4 milioane lei. Activele companiei se ridică la 319 miliaone lei, iar datoriile la 543 milioane lei.

În T1 2020, afacerile companiei s-au redus la 19 miliaone lei, faţă de 158 milioane lei în T1 2019, şi a raportat piederi de 24 milioane lei, faţă de 14 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Sindicatul Valahia a anunţat, joi, pe pagina de Facebook, că a primit o notificare de la conducerea COS Târgovişte cu privire la încetarea producţiei pe termen nedefinit şi că se va face concedierea colectivă care va viza aproximativ 1.200 de angajaţi, dar nu se precizează data de la care se vor face aceste concedieri.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alo-guvernul-se-aude/

Mână criminală la catedrala din Nantes - Franța


Un incendiu a izbucnit sâmbătă dimineaţa la catedrala din Nantes. 

O anchetă a fost deschisă pentru „incendiere premeditată”.

Conform procurorului regiunii, Pierre Sennes, trei focare au fost observate în interiorul catedralei – unul la nivelul marii orgi, unul la dreapta şi altul la stânga naosului -, ceea ce l-a făcut să decidă că a existat o mână criminală.

O angajată a unei brutării aflate peste drum de catedrală a alertat pompierii sâmbătă dimineaţă după ce a văzut flăcări.

Pompierii au anunțat în jurul orei 10.00 că focul e sub control.

„Pagubele sunt concentrate în jurul marii orgi, care pare complet distrusă. Platforma pe care se situează este foarte instabilă și amenință să se prăbușească”, a declarat directorul departamentului de pompieri, generalul Laurent Ferlay.

Într-o primă reacție Centrul operaţional departamental pentru situaţii de urgenţă (Codis) a transmis: ”Focul nu a fost stins, este în curs de atac. Este un incendiu mare”.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. La 28 ianuarie 1972, turla catedralei gotice Saint-Pierre-et-Saint-Paul, situată în centrul oraşului Nantes şi construită între secolele XV şi XIX, a fost distrusă de flăcări.


Când ești în direct la TV se poate întâmpla tot felul de lucruri, cum ar fi probleme tehnice sau oaspeți neprevăzuți și nu poți trage un nou cadru. Dar o prezentatoare din Ucraina s-a confruntat cu o problemă neobișnuită săptămâna aceasta când o bucată dintr-un dinte din față s-a rupt și a căzut în timp ce vorbea, relatează BBC.


Marichka Padalko prezenta știrile când, în timp ce vorbea, o bucată dintr-un dinte din față îi coborâse între buze.
Cu toate acestea, ca o adevărată profesionistă, pur și simpul și-a dus mâna la gură, a luat bucata de dinte în palmă și a continuat.

”Sincer, am crezut că incidentul va trece neobservat”, a scris ea pe Instagram.

Padalko a spus că și-a reparat dintele acum aproximativ 10 ani după ce fiica sa a lovit-o accidental în timp ce se juca cu un ceas din metal.

Prezentatoarea a postat video-ul cu ea pe YouTube, după ce multă lume și-a exprimat susținerea.

”În fiecare situație, păstrează-ți calmul”, a adăugat ea. ”Ne vedem mâine dimineață”.



În data de 18.07.2020 , Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București - Brigada de Poliție Transport Public a desfășurat acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile Legii nr 55/2020, măsurile de protecție împotriva infectării cu virusul COVID-19, la metrou.



În urma verificărilor efectuate, în care au fost implicați și reprezentanți ai jandarmeriei, au fost constatate și aplicate sancțiuni contravenționale, din care 7 pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 55/2020.

Aceste acțiuni vor continua, pentru siguranța cetățenilor și pentru menținerea unui climat de liniște publică.

sursa:https://www.dcnews.ro/controale-la-metrou-pentru-respectarea-masurilor-de-protectie-politia-a-dat-mai-multe-amenzi_760341.html

URMĂRIȚI VIDECLIPUL ALĂTURAT, PENTRU CĂ MERITĂ !



URMĂRIȚI LINK-ul, VĂ ROG !

https://www.facebook.com/enk.adrn/videos/10218108774092946/

O serie de hărți realizate pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie mai multe de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Harta realizată de compania Terrasigna arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile. În București, câteva zone de-a lungul salbei de lacuri de pe râul Colentina și de-a lungul râului Dâmbovița au o variație a deplasării terenului de până la 1 cm pe an.


BUCUREȘTI

Câteva zone bine delimitate din București se scufundă cu până la 1 cm pe an. Este vorba de clădiri din apropierea râului Colentina și a salbei de lacuri și de-a lungul râului Dâmbovița, care au fost construite pe un teren moale, stabilizat artificial, anunță compania printr-un comunicat.

Acele zone sunt cunoscute pentru riscurile seismice încă din anii ‘70-’80, dar studiile pe baza imaginilor din satelit pot confirma tasarea terenului.

„Din cauza poziției sale pe râul Dâmbovița și a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în capitală este ridicat. În plus, apropierea sa de zona seismică Vrancea sporește riscul unor deformări cauzate de cutremure”, a declarat Florin Șerban, directorul general Terrasigna.

Pe hărți se mai observă și alte câteva zone care au suferit scufundări: Giulești-Sârbi, zone din Chiajna sau Pantelimon.
  • Pentru a facilita citirea și interpretarea hărților, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la roșu — ce marchează zone cu o scufundare/tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde — ce marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru - ce marchează zone cu o ridicare/umflare însemnată, de peste 10 mm/an.

 


Clujul are, la rândul său, câteva zone problematice. Cartierul Bună Ziua, în care s-au construit rapid foarte multe clădiri rezidențiale, se deplasează cu pana la 12 mm/an. „De asemenea, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii aluneca cu 6-8 mm/an”, a declarat Florin Șerban, directorul general Terrasigna.




Centrala Nucleară de la Cernavodă, o infrastructură critică pentru țara noastră, este stabilă, conform informațiilor obținute prin procesarea imaginilor din satelit. La analiza datelor a apărut și o surpriză plăcută: „Studiul regiunii Cernavodă a relevat faptul că podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedește în continuare solid și stabil”, a evidențiat Florin Șerban. În vecinătatea imediată a Dunării, precum și în orașul Cernavodă, există însă câteva zone în care pământul se tasează cu 3-6 mm/an.





Pe harta orașului Constanța, majoritar marcată în culoarea verde, se pot observa și zone problematice, în special în apropierea țărmului la Marea Neagră. „Un nou district rezidențial din partea de nord a esplanadei se tasează cu 5 mm/an. De asemenea, sunt vizibile câteva instabilități în unele zone industriale și în zona portului”, a menționat Florin Șerban, directorul general Terrasigna.





Iași






Timișoara





Aceste măsurători de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km. Informațiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie românească specializată în procesarea datelor satelitare.

„Sateliții Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la șase zile peste aceeași zona de 150 km x 250 km și realizează imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare în cadrul Terrasigna. „Pentru a obține deplasarea terenului se apelează la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI).”

„Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar (care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri) și timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanța lor față de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală.”




Guvernatorul statului Georgia, Brian Kemp, a dat în judecată autoritățile locale din Atlanta pentru a preveni ca orașul american să impună obligativitatea purtării măștii în public, relatează BBC.


Coronavirus SUA: Guvernatorul statului Georgia a dat în judecată primăria Atlanta pentru a o împiedica să facă obligatorie purtarea măștii.


Guvernatorul spune că primarului Atlantei, Keisha Lance Bottoms, îi lipsește autoritatea de a implementa această regulă.

Kemp a scris un ordin executiv săptămâna aceasta care anulează obligativitatea purtarea măștii în stat.

Bottoms, care a fost testată pozitiv la coronavirus săptămâna trecută, a spus că ordinul nu va opri Atlanta în a impune propriile reguli.



"M-ați sunat să mă trageți pe mine la răspundere? Vă rog să mă lăsați să lucrez, nu am timp", a fost reacția managerului Spitalului Elias, Mugur Ardelean, în momentul în care l-am sunat să îl întrebăm cum explică faptul că unitatea medicală pe care o conduce a cerut doar aviz de spital de triaj pentru un spital modular cu 38 de paturi de terapie intensivă pentru pacienți COVID în stare critică. Spitalul modular construit de Asociația ”Dăruiește Viață” din donații și sponsorizări, cel mai modern de acest fel din țară, este gata de o lună. În timp ce Raed Arafat se plânge la tv că în spitalele din București nu mai sunt locuri în secțiile ATI pentru COVID, spitalul modular zace nefolosit.


Kafka și paturile de Terapie Intensivă pentru COVID: În timp ce Raed Arafat se plânge că în București nu mai sunt locuri, spitalul modular construit de Dăruiește Viață e gata de o lună. Nu a putut fi folosit din cauză că spitalul Elias, în curtea căruia se află, nu a cerut aviz


"M-ați sunat să mă trageți pe mine la răspundere? Vă rog să mă lăsați să lucrez, nu am timp", a fost reacția managerului Spitalului Elias, Mugur Ardelean, în momentul în care l-am sunat să îl întrebăm cum explică faptul că unitatea medicală pe care o conduce a cerut doar aviz de spital de triaj pentru un spital modular cu 38 de paturi de terapie intensivă pentru pacienți COVID în stare critică. Spitalul modular construit de Asociația Dăruiește Viață din donații și sponsorizări, cel mai modern de acest fel din țară, este gata de o lună. În timp ce Raed Arafat se plânge la tv că în spitalele din București nu mai sunt locuri în secțiile ATI pentru COVID, spitalul modular zace nefolosit. Cauza: spitalul Elias, în curtea căruia a fost construit, nu a cerut Ministerului Sănătății și DSP aviz pentru spital COVID de terapie intensivă, ci doar pentru spital de triaj, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru HotNews.ro. Ministrul Sănătății mai spune că a discutat sâmbătă dimineață cu managerul spitalului Elias și au convenit ca spitalul modular să fie folosit ca spital ATI COVID. Nelu Tătaru speră ca procedura să dureze în jur de două zile.


Ministrul Sănătății l-a convins pe managerul spitalului Elias că e nevoie de spitalul modular



Nelu Tătaru a mai declarat, pentru HotNews.ro, că știe că spitalul modular este foarte bine dotat pentru terapie intensivă, dar ministerul era inițial legat de mâini și de picioare, deoarece Spitalul Elias nu este în subordinea sa, ci a Academiei Române. Spitalul Elias a solicitat inițial la Direcția de Sănătate Publică aviz de spital ATI COVID pentru spitalul modular construit din donații în curtea sa. S-a răzgândit însă la foarte scurt timp după aceea și a solicitat doar aviz de spital tampon (spital de triaj), spune ministrul Sănătății, care afirmă că instituția pe care o conduce era legată de mâini și de picioare în acest caz, solicitarea pentru aviz neputând veni, conform legii, decât din partea spitalului.

În cele din urmă, Nelu Tătaru și managerul Spitalului Elias au convenit, sâmbătă dimineață, ca spitalul modular din curtea spitalului Elias să fie folosit ca spital ATI COVID. Nelu Tătaru speră ca procedura și acordarea avizului de către DSP să nu dureze mai mult de două zile, iar spitalul să poată fi apoi folosit, deoarece "este nevoie de el", spune ministrul Sănătății.

Practic, acest lucru înseamnă că un spital ATI cu toate dotările de terapie intensivă putea fi folosit, până în acest moment, doar pentru trierea pacienților pozitivi la coronavirus și a celor negativi, după care cei negativi erau internați la Elias, iar cei pozitivi erau trimiși la spitale dedicate COVID. Triajul pacienților pozitivi și al celor negativi se face, în acest moment, în multe spitale din țară, în corturi instalate în fața unităților medicale, nu într-un spital modular cu dotări ATI, care a costat peste 2 milioane de euro. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția spitalului Dăruiește Viață și zeci de companii au sponsorizat proiectul.

"Dumneavoastră mă sunați să mă trageți la răspundere? Vă rog să mă lăsați să lucrez, pentru că sunt în discuții cu domnul secretar de stat Arafat despre modalitatea în care putem conforma acel spital, mă rog, acea incintă, pentru a putea deveni o incintă în care să se acorde îngrijiri de Terapie Intensivă. În acest moment eu vorbesc cu domnul secretar de stat în acest sens, nu am timp." - prima reacție a lui Mugur Ardelean, managerul Spitalului Elias, sâmbătă dimineață, în momentul în care a fost contactat de HotNews.ro.

Despre spitalul modular din curtea spitalului Elias a vorbit sâmbătă și premierul Ludovic Orban, într-o conferință de presă: "Deja am vorbit și cu domnul ministru Tătaru, și cu domnul secretar de stat Arafat, am discutat și cu doamna Gheorghiu, care a fost implicată într-un proiect umanitar, și există un sistem modular, există o secție practic care poate fi folosită pentru terapie intensivă, de 38 de paturi, care este în cadrul spitalului Elias. Imediat am vorbit cu domnul ministru Tătaru, cu domnul secretar de stat Arafat, pentru a asigura înzestrarea - nu au ventilatoare, nu au monitoare - și trebuie mobilizate din rezerva strategică aflată în administrarea Departamentului pentru Situații de Urgență toate echipamentele necesare și, de asemenea, să fie asigurată asistența medicală. E necesar să identificăm fie la spitalul Elias, fie să luăm prin detașare de la alte spitale medicii și asistentele care să poată să asigure asistența medicală pentru pacienți. Am înțeles că este vorba despre 38 de paturi, care oricum nu vor putea fi folosite toate pentru terapie intensivă, pentru că sunt necesare paturi și pentru pacienții care ies din intubare și au nevoie de tratament."

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat vineri seară că în acest moment nu mai există locuri libere pentru pacienții COVID la Terapie Intensivă, în spitalele din București. Pacienții gravi sunt duși la spitale din afara Bucureștiului, dar și acestea încep să nu mai aibă locuri la Terapie Intensivă, a afirmat Raed Arafat, la Digi 24.


Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață): Nu știm de ce spitalul nu este folosit, mai ales acum, când autoritățile anunță că nu mai au locuri în Terapie Intensivă


"Nu știm de ce spitalul nu este folosit, mai ales acum, când autoritățile anunță că nu mai au locuri în Terapie Intensivă. Poate că trebuie să le amintim de el, ca să trimită pacienți", a declarat sâmbătă Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.

"Spitalul modular a fost gândit de la început pentru pacienți în stare gravă diagnosticați cu COVID, tocmai pentru că atunci când am început noi construcția vedeam ce se întâmplă în Italia și ne dădeam seama că va fi o problemă dacă vom avea ceva similar. Avem un parteneriat cu spitalul Elias, am predat spitalul modular spitalului Elias, după ce el a fost construit și dotat. Spitalul modular a fost construit pentru pacienții COVID, a fost verificat de Direcția de Sănătate Publică și am înțeles că a fost găsit totul în regulă, nu s-a spus nimic despre conformarea lui, așa cum înțeleg că se vorbește acum", mai spune Oana Gheorghiu.


Cel mai modern spital modular COVID din țară. 250.000 de români au donat pentru construirea lui


Construcția spitalului modular din curtea spitalului Elias a costat aproximativ 2,2 milioane de euro, iar spitalul este cel mai modern de acest fel din România. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția lui și zeci de companii au sponsorizat proiectul.

Pe șantierul spitalului, o echipă de aproximativ 70 de oameni a lucrat zi de zi pentru finalizarea proiectului.

Spitalul modular are 38 de paturi, iar fiecare pat este dotat cu gaze medicale pentru a putea trata cazuri grave (de terapie intensivă). Este un spital care crește numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 și care va fi transformat, după epidemie, în spital pentru mari arși, în condițiile în care România are extrem de puține paturi și pentru acești pacienți, chiar și la aproape 5 ani după Colectiv. Costurile de relocare și de refolosire ca spital pentru mari arși sunt mici, spun reprezentanții Dăruiește Viață.


Dăruiește Viață a achiziționat și echipamentele necesare pentru funcționarea spitalului și a montat inclusiv tancuri de oxigen pentru gaze medicale, necesare în terapie intensivă.

Din momentul izbucnirii crizei coronavirusului în România, Asociația Dăruiește Viață a direcționat toate donațiile primite către sprijinirea spitalelor în lupta împotriva coronavirusului - aparatură și materiale de protecție. La începutul lunii aprilie, asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu a anunțat că începe construcția unui spital modular în curtea Spitalului Elias din București, unde urmează să fie tratați pacienți infectați cu coronavirus.

Spitalul modular din curtea Spitalului Elias este al doilea spital construit de Asociația Dăruiește Viață, după cel pentru copii bolnavi de cancer, care este în construcție, în curtea Spitalului Marie Curie din București.



Legea privind carantina și izolarea a fost promulgată, astăzi sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis, potrivit Mediafax. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, moment din care va începe să își producă efectele.


„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (PL-x 418/07.07.2020)”, a transmis Administrația Prezidențială.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, însă odată ajuns  la Senat, proiectul de act normativ a născut numeroase controverse.

După zile întregi de dezbateri, senatorii jurişti au stabilit următoarele reguli : izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.

Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului”, au mai decis senatorii jurişti.

În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.

Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

În plus, au stablit şi ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei. Părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.