3.29.2021

ȘTIRI NOI la NTD/România

 

Gabriela Firea, după ce protestatarii anti-restricţii au ocupat Piaţa Victoriei : Fac un apel la forţele de ordine

 


Prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a comentat, luni, la Subiectiv, protestele anti-restricţii din România. În contextul în care protestatarii au reuşit să ocupe Piaţa Victoriei, Firea a estimat că o intervenţie în forţă pentru degajarea zonei va dovedi faptul că Jandarmeria şi Poliţia acţionează pe baza unor duble standarde.

Gabriela Firea, apel către forţele de ordine

"Fac apel la forţele de ordine să se gândească la faptul că aceşti oameni nu au ieşit în stradă de plăcere, de bine, ci dimpotrivă.

Şi să pună în balanţă că reprezentanţii Guvernului nu şi-au onorat partea lor de datorie, de responsabilitate faţă de cetăţeni.

Şi atunci să nu se mire că, din disperare, din cauza înăspririi restricţiilor, la peste un an de la debutul pandemie, când ni se spunea că e doar o gripă uşoară, acum s-a ajuns la proteste stradale.

Gabriela Firea: Dacă jandarmii îi bat pe protestatari, înseamnă că avem dublă măsură

În anumiţe ţări europene protestele au început mai devreme şi au fost de amploare. Chiar dacă au ieşit mai târziu, românii au îndurat şi suferit foarte mult.

Dacă forţele de ordine vor înţelege să rezolve problema alungându-i şi bătându-i pe protestatari, în timp ce la alte proteste doar supravegheau zona, înseamnă că avem dublă măsură", a spus prim-vicepreşedintele PSD, luni, la Antena 3.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/educatie/gabriela-firea-protestatari-piata-victoriei-forte-de-ordine-597281.html


A 4-A ZI CONSECUTIV - Zeci de adolescenți au format un zid uman pe șosea, la protestul anti-restricții din Brăila. Au blocat traficul și mașinile jandarmeriei

 


Peste 1000 de brăileni au ieșit luni seara să protesteze, pentru a patra zi consecutiv, împotriva noilor restricții pentru combaterea pandemiei COVID-19. Circulația a fost blocată de adolescenți care au ieșit pe carosabil și au făcut zid uman in fața mașinilor de la jandarmerie, blocând și coloanele de mașini de pe șosea.

Brăilenii au ieșit în stradă luni, vizibil mai mulți decât în serile precedente, ca să protesteze din nou, pentru a patra zi consecutiv, împotriva restricțiilor impuse de autorități, interzicerea circulației după ora 20.00 fiind principala lor nemulțumire.

Grupul de protestatari este format în special din tineri și adolescenți, mulți dintre ei fără mască de protecție. Numărul protestatarilor continuă să crească. Peste 1.000 de brăileni s-au adunat în coloana care mărșăluia pe Calea Călărașilor. În ciuda prezenței oamenilor legii, protestatarii au pătruns pe carosabil și au blocat circulația și pe Călărași, după ce făcuseră același lucru și pe Șoseaua Buzăului, potrivit presei locale.

În imaginile apărute pe rețelele de socializare se poate vedea cum un grup de adolescenți blochează complet mașinile de jandarmerie care însoțeau alaiul și refuză să elibereze carosabilul deși sunt somați de forțele de ordine să facă acest lucru. 


sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/zid-uman-zeci-adolescenti-blocat-trafic-masini-jandarmerie-protest-anti-restrictii-597283.html

Angajații Metrorex ies la protest în stația Piața Victoriei

 


Oamenii sunt nemulţumiţi că NU au fost chemaţi azi la negocieri cu conducerea companiei, aşa cum a fost înţelegerea de vineri.

În paralel, după greva care a paralizat oraşul acm trei zile, sunt în desfăşurare şi două anchete penale.

Reamintim că angajații Metrorex au intrat în grevă spontană în dimineața zilei de vineri, 26 martie. Circulația trenurilor de metrou din Capitală a fost suspendată în cursul zilei. 

Protestul spontan al unor reprezentanți ai sindicatului USLM în stația Piața Unirii a blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Metrorex a evaluat pagubele provocate de greva de la metrou

Metrorex anunță că a terminat cuantificarea preliminară a pierderilor înregistrate în urma blocării ilegale a circulației metroului din ziua de 26 martie. Mai mult, compania a precizat că se va îndrepta împotriva celor responsabili de aceste pagube folosind toate mijloacele legale la dispoziție.

"Acțiunea ilegală de ocupare a metroului bucureștean a produs pagube de 2.826.642 lei. După media ultimelor trei zile de vineri, pierderile din vânzări sunt estimate la 450.028 lei. Pentru angajații care au venit la lucru normal, dar nu au putut munci.

Metrorex a plătit venituri brute de 339.761 de lei. Și acestea sunt pagube provocate companiei”, se arată în comunicatul companiei.

Și pentru că metroul nu a circulat, compensația pentru serviciu public prestat nu va fi încasată.

Valoarea aferentă unui număr mediu de 25.000 km se ridică la 2.036.853 lei.

Metrorex se va îndrepta împotriva celor responsabili de aceste pagube folosind toate mijloacele legale la dispoziție."

Cîțu: Participanţii la greva de la metrou, salariu redus pentru recuperarea prejudiciului

Premierul Florin Cîțu a anunţat, duminică, faptul că prejudiciul creat în urma grevei de vineri de la metrou va fi acoperit de participanții la protest, astfel că participanților li se va reduce salariul cu o zi.

Conducerea Metrorex va stabili cine a participat și va dispune reducerea salariilor, a precizat prim-ministrul, în mesajul postat duminică pe o pagină de socializare.

"Nimeni nu este mai presus de lege! 

Și ca să mă asigur, acestea sunt măsurile pe care le impun, ca urmare a acțiunii ilegale de la metrou, condusă de fostul deputat PSD, Ion Rădoi:

- recuperarea prejudiciului la nivelul societății comerciale și imputarea sumei stabilite ca prejudiciu celor care se fac vinovați;

- constuituirea Metrorex ca parte civilă în eventualele procese de recuperare a daunelor;

- Metrorex va stabili clar cine a participat la acțiunea ilegală și va reduce salariul acestora cu o zi;

- instituțiile statului trebuie să-i ajute pe cetățenii și societățile comerciale să recupereze pierderile cauzate de acțiunea ilegală;

- sesizări penale care au fost deja făcute.

Cîţu: În mandatul meu, nu voi permite să fim șantajați de un grup de oameni organizați în stil mafiot

Așa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea strictă a legii. 

REFORMA companiilor de stat continuă!", a anunţat premierul Florin Cîţu, duminică, pe pagina de Facebook.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/angajatii-metrorex-greva-noua-protest-statia-piata-victoriei-597267.html

ROMÂNIA A DEVENIT FURIOASĂ ! Protestatarii au ocupat Piața Victoriei

 


După ce jandarmii au încercat să îi oprească protestatarii au ocupat Piața Victoriei – transmisii Live de la Iosefina Pascal și Diana Șoșoacă.

Tot mai mulți protestatari împotriva restricțiilor s-au adunat în Piața Victoriei din București. O coloană masivă a plecat de la Universitate către Piața Victoriei.

Printre protestatari sunt figuri cunoscute, precum senatoarea Diana Șoșoacă, Iosefina Pascal, Luis Lazarus, Adriana Bahmuțeanu.

Se scandează contra lui Raed Arafat, dar și contra Guvernului.

”În acest moment toți miniștrii și Raed Arafat sunt în Guvern, strigați DEMISIA”, a anunțat Diana Șoșoacă – iar reacția mulțimii a fost imediată și furtunoasă.


sursa:https://m.ro.sputnik.md/society/20210329/34175302/Acum-Live-Protestatarii-au-ocupat-Piaa-Victoriei.html

A DOUA ZI de PROTESTE în Piața Universității și în țară. Jandarmeria întărâtă manifestanții pentru Libertate prin acte de reprimare brutală. Se alătură Timișoara, Arad, Deva, Cluj, Sibiu, Brașov, Brăila, Constanța, Botoșani și alte orașe

 


A început a doua zi de proteste consecutive la București și în marile orașe ale Țării. Protestatarii anti-restricții s-au adunat la ora 17:30 în Piața Universității din Capitală și în fața Prefecturilor sau în piețele centrale din provincie.

Din păcate, Jandarmeria, care dăduse cu o seară înainte dovadă de moderație, a început luni să își schimbe tactica. Un protestatar din Piața Universității a fost întrebat de ce nu poartă mască la mitingul anti-mască, apoi i s-a cerut să se legitimeze. Pentru că a refuzat, jandarmii l-au trântit la pământ, l-au încătușat și l-au dus la dubă. Acest gest de forță i-a înfuriat pe cei din Piață.

La protestul de la București s-a alăturat și colaboratorul nostru, Mihai Târnoveanu, președintele asociației Calea Neamului. Un semnal puternic că și din provincie se vine la București.



Filmări live puteți urmări pe paginile Legitimă Apărare și Stare de Libertate, respectiv Pompiliu Diplan, dar și la România TV, uneori și pe pagina de Facebook a televiziunii.

Și la Cluj oamenii revoltați de restricții au ieșit în stradă, după cum se vede din filmările postate de ActiveNews:



Am primit o mărturie foto de la Deva, mulțumită colaboratorului nostru, Ovidiu Tânjală. 

Și sibienii au ieșit în stradă la Prefectura județului Sibiu, dar, din cauza locului foarte îngust de pe trotuar, s-au mutat în Piața Mare, în fața Primăriei. Și aici jandarmii au luat cu duba pe unii dintre protestatari. Ulterior, protestatarii au început să mărșăluiască pe străzile municipiului: Calea Dumbrăvii - Bulevardul Mihai Viteazul - Bvd. Vasile Milea și retur, după cum se vede în filmarea făcută de Ziua Online.

La Timișoara sute de oameni mărșăluiesc spre centrul municipiului, în frunte cu avocatul Gheorghe Vela, potrivit filmării de pe pagina Timișoara fără mască.

sursa:https://www.activenews.ro/stiri/VIDEO-Au-inceput-Protestele-din-Piata-Universitatii-si-din-tara.-Jandarmeria-intarata-manifestantii-pentru-Libertate-prin-acte-de-reprimare-brutala.-Se-alatura-Timisoara-Arad-Deva-Cluj-Sibiu-Brasov-Braila-Constanta-Botosani-si-alte-orase-165969

Înscrierea Brailei pe harta protestelor nocturne, unice in Europa, este dovada clara ca Romania s-a trezit furioasa in miez de noapte si niciun Arafat, Catu, Helvig, Werner sau alti falnici oameni de stat nu sunt pregatiti pentru ce va urma

 


Cine nu cunoaste Braila si brailenii, nu intelege ce inseamna cateva sute de oameni in strada, protestand spontan.

Daca poporul roman a fost caracterizat de Marx si Engels drept "contrarevolutionar”, atunci braileanul este chintesenta poporului roman, in aceeasi acceptiune !

Revenind, braileanul nu protesteaza, de obicei, nu pentru ca duce lipsa de atitudine civica, ci, pur si simplu, pentru ca a avut dintotdeauna o atitudine oarecum detasata fata de "autoritate” (substantiv mult-iubit de papagalii care-si spun jurnalisti !). Braileanul a facut supravietuire si pe timpul lui Ceausescu (cand Braila era "grânarul tarii”, dar brailenii gaseau in piete doar cartofi degerati si mere flescaite), a continuat supravietuirea si dupa Revolutie, intr-un stil unic.

Cam asta ar fi explicatia atitudinii antiprotest a concitadinilor mei.

Prin urmare, ca brailean get-beget, cu state vechi in jurnalismul local, va pot asigura ca scanteia revoltei, aprinsa la Braila dupa mai bine de 30 de ani, ar trebui sa le dea fiori satrapilor de la Bucuresti. Analistilor din Servicii le-as spune ca inscrierea Brailei pe harta protestelor nocturne, unice in Europa, este dovada clara ca Romania s-a trezit furioasa in miez de noapte si niciun Arafat, Catu, Helvig, Werner sau alti falnici oameni de stat "cu origini sanatoase” nu sunt pregatiti pentru ce va urma.

Butoiul cu pulbere brailean ii are la fitil pe tinerii din cartierele sarace ale orasului. Prezenta catorva "AUR-ri” in ecuatie este absolut intamplatoare.

Numarul protestatarilor din mediile defavorizate ale urbei va creste de la o zi la alta, asa cum se va intampla in toate orasele tarii, de altfel. Multi dintre ei de-abia asteapta sa-si cheltuie energia in confruntari, daca situatia o impune. Acum nu mai au nimic de pierdut. Vreme de prea multiani, nu au avut nimic de castigat. Sunt mii de copii in aceasta situatie, in Braila; copii crescuti de strada, in proximitatea gastilor consacrate, pentru care viitorul a fost trasat cu cinism de artizanii puterii.

Copii care vorbesc firesc despre impartirea vietii lor intre libertatea relativa si stagiile la puscarie. Acesti tineri, pe care nimeni nu-i ia in serios deocamdata, sunt, de fapt, barosul ce va lovi napraznic la temelia imposturii politice din Romania. Braila s-a trezit!

Cutremurati-va!

D.V.

sursa:https://www.activenews.ro/opinii/Braila-s-a-trezit-Cutremurati-va-Din-Braila-cu-dragoste-pustiitoare.-CUVANTUL-CITITORULUI-165967

16 sibieni vaccinați anti-Covid au ajuns la spital cu Covid. Unul a murit, doi se aflau vineri la Terapie Intensivă

 


Un pacient vaccinat anti-Covid, atât cu prima doză cât și cu cea de rapel, s-a îmbolnăvit de COVID-19 și a decedat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. În total, în secția de Boli Infecțioase au fost internați 5 pacienți vaccinați și confirmați pozitiv ulterior vaccinării. Dintre aceștia, 2 aveau la activ ambele doze de „vaccin” Covid. Unul dintre ei e cel care a decedat.

„Un singur caz dintre cei vaccinați complet, infectat la scurtă distanță de la rapel sau anterior acestuia, cu multiple comorbidități, a evoluat nefavorabil. Vârsta acestuia este de aproximativ 80 de ani. Este vorba despre infecție cu COVID, orice asociere a decesului cu vaccinul fiind pur speculativă”, consideră dr Victoria Bîrluțiu, șefa Secției de Boli Infecțioase a SCJU Sibiu.

„De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase a SCJU Sibiu au fost internați cinci pacienți vaccinați și confirmați pozitiv ulterior vaccinării. Dintre aceștia, trei au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin și doi cu ambele doze efectuate. Un singur caz dintre cei internați este cadru medical, contact la domiciliu cu mama infectată SARS-CoV2”, a transmis dr. Bîrluțiu, vineri, pentru Agerpres.

Și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu au fost internați 11 pacienți vaccinați împotriva coronavirusului și care, în ciuda așa-zisei „imunizări”, au făcut boala împotriva căreia credeau că sunt protejați.

„De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu - secția COVID-19 au fost internați 11 pacienți care fuseseră vaccinați doar cu prima doză. Dintre aceștia, 5 au fost vaccinați cu serul de imunizare de la Pfizer, 4 cu Astra Zeneca și 2 cu ModeRNA”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a spitalului, Odeta Veștemean.

Aceasta precizează că doi dintre vaccinații Covid care au fost internați bolnavi de COVID-19 au suferit o agravare a stării de sănătate, fiind mutați la Terapie Intensivă în alte spitale.

„Dintre cei 11 pacienți internați, două persoane au fost transferate către ATI, din cauza agravării stării de sănătate. Ambele persoane sufereau și de alte comorbidități - de natură cardio-vasculară și hepatică. Este vorba despre o pacientă de sex feminin - o persoană în vârstă de 80 de ani, care fusese vaccinată în data de 19.01.2021 și internată în data de 3.02.2021 (transferată în data de 7.02.2021) și un bărbat în vârstă de 64 de ani, care fusese vaccinat în data de 1.03.2021 și internat în 14.03.2021 (transferat în data de 15.03.2021)”, a detaliat Purtătoarea de cuvânt a Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu.

Managerul SCJU Sibiu, Florin Neag, arată că numărul infectaților cu Covid post-vaccinare este mic în comparație cu zecile de mii de persoane cărora li s-a administrat vaccinul în centrele din județ.  Au fost înregistrate 39.711 persoane vaccinate cu prima doză și 18.069 persoane care au făcut și rapelul.

Cu toate acestea, faptul că o parte din cei care se cred „imunizați”, ba poate vor primi și pașaport european de liberă circulație pe criteriul vaccinării, dezvoltă totuși boala, ajungând chiar în stare gravă la spital, după ce au relaționat ca niște „super-imuni” cu toți cunoscuții lor, ne arată încă o dată cât de „sigură și eficientă” e vaccinarea în masă.

sursa:https://www.activenews.ro/stiri/16-sibieni-vaccinati-anti-Covid-au-ajuns-la-spital-cu-Covid.-Unul-a-murit-doi-se-aflau-vineri-la-Terapie-Intensiva-165951

Amenințarea antisemită la adresa Maiei Morgenstern nu este scrisă de un vorbitor de limbă română ci este tradusă cu Google Translate

 


Când a fost dat afară din Guvern singurul fost deținut politic care mai exista într-o funcție publică a actualei administrații PNL-UDMR-PLUS-USR, dl. Octav Bjoza, am semnalat că „mișcarea brutală se înscrie într-o operațiune de sorginte străină care se desfășoară de ceva vreme în spațiul public și politic pentru stârnirea antisemitismului în România”. Cine are interesul incitării - mai precis a inventării - antisemitismului în România?, ne întrebam atunci. CUI PRODEST? În nici un caz românilor.

Mai multe fapte petrecute în ultima perioadă, care au culminat, pentru moment, cu o scrisoare antisemită de amenințare a marii actrițe Maia Morgenstern, ne fac să ne alăturăm avertismentului finului și atentului observator Ion Cristoiu, o adevărată bufniță veghetoare a spațiului public românesc, dacă ne gândim și la ora la care difuzează pastila sa video, în miez de noapte. Ion Cristoiu se adresează în Jurnalul său TV de ieri, cu toată seriozitatea, organelor statului, cu mesajul de atenționare „Nu vă jucați cu focul !”.

Interesul acordat de publicistul-veteran Ion Cristoiu acestui caz ne-a făcut să ne aruncăm și noi un ochi pe el. Că este o făcătură, nu este nici o îndoială. Penibil, cazul se descifrează foarte simplu: cu Google Translate. Ca unul care a trăit o perioadă bună în Statele Unite ale Americii, deprins așadar cu limbajul cotidian, și ca ziarist obligat de meserie să citesc zilnic în limba engleză zeci de texte, mi-au sărit în ochi imediat formulări care nu pot fi scrise în limba română - pentru că nu au nici un sens - ci sunt mai degrabă traduceri proaste printr-un motor de tipul Google Translate, din limba engleză.

Ziare.com anunță azi că ar fi fost depistați doi tineri, unul din București, altul din Timiș, care ar fi implicați în caz. Întrebarea e: de unde le-a venit mesajul ? Pentru că, după părerea noastră, nu pare a fi al unui vorbitor de limba română.  

O să redau mai jos, pe scurt, observațiile mele, direct pe textul mesajului de amenințare, așa cum a fost răspândit de Maia Morgenstern și Institutul Elie Wiesel pe rețeaua Facebook (vedeți captura foto mai jos). Notez că multe publicații au făcut greșeala de a  româniza/corectat textul în transcrierile lor, ceea ce nu ar fi trebuit să facă, pentru a-i păstra fondul original și... originar. Dar un procuror de caz știe că trebuie să lucreze cu materialul clientului.

Haideți să intrăm împreună pe el, frază cu frază. Notele noastre sunt evidențiate cu bold și roșu.

„Sunteți o adunătură de proști și am vrut să vă anunț că intenționez s-o omor pe nenorocita aia de Maia Morgenstern pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva prietenului meu, pentru că a "stârnit" ceva.”

Nimeni nu spune/scrie în limba română „o adunătură de proști”. Este vorba de expresia originală „a bunch of fools”.

Nici „stârnit” nu cred că este bine ales de motorul de traducere. Mai curând, probabil, autorul a vrut să spună „pentru că a creat agitație”.

„Tipa asta nenorocită, târfa asta a avut tupeul să vorbească împotriva prietenului meu, ey?”

„This f***ing... , this bitch” - argou. Îl semnalăm pentru că se repetă frecvent mai jos. Unde ați auzit de „ey” pe la noi?

 „O să-ți spun că acest jidanca are zilele ei numărate. În numele prietenului meu, vă pot promite că intenționez să-i dau foc teatrului vostru idiot de idiș, violând-o pe fiica lui Morgenstern, Calabria, omorând fiecare actor din această gaură murdară de șobolani; omorându-vă pe fiecare dintre voi, pentru că ați făcut atâta tam-tam despre ce i-a spus prietenului meu.”

 Acest în loc de această - traducere greșită a motorului. „Are zilele numărate” - idiom original „her days are numbered”. „Vă pot promite” - „I can promise” - idiom curent în limbajul american. „Gaură murdară” - „dirty hole” - uzual în limbajul de stradă. La noi ar fi fost suficient „gaura de șobolani”.

„Nenorocit-o de jidanca, pleacă naibii din țara mea, Maia.Vreau să-i spui cât de murdară și inumană este.”

„Nenorocit-o de...” - mai curând „F***ing ....” - expresie care se tot repetă. Următoarea propoziție - Traducere greșită, fără sens.

„Și nu mă voi opri până nu va fi jupuită de vie. Până termin de măcelărit. Până când escapada ei murdară de viață va fi complet întoarsă cu susul în jos, familia ei aruncată într-o nenorocită de tabără de muncă, intenționez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor murdar unde o voi arde pe ea și pe copiii ei murdari după ce-i termin de violat.”

„Până termin de măcelărit” - traducere greșită. Probabil originalul era „Până termin măcelul.”

„escapada ei murdară de viață va fi complet întoarsă cu susul în jos”

 a) „escapada” este în mod cert traducerea greșită în context a cuvântului „escape” în sensul de evadare

 b) „complet întoarsă cu susul în jos” - expresie neromânească. La noi se spune „cu fundul în sus”. Dacă tot a băgat la greu expresii de la marginea societății nu cred că s-ar fi jenat de cuvântul „fund”. În engleză însă este un idiom uzual - „completely turned upside down”.

c) „o nenorocită de tabără de muncă” - nimeni în România nu a spus vreodată lagărelor - „tabere de muncă”. TABĂRĂ DE MUNCĂ?!!! În schimb aceasta este formula prin care sunt definite lagărele de concentrare în limba engleză - „labor camps”.

Observăm repetiția expresiei argotice „F***ing labor camp”.

„E moartă, jidanca asta e mort, îți spun eu.”

Acord greșit la traducere completat cu idiomul „I'm telling you”.

„Adun o mică comunitate de oameni cu minte similară, indivizi și oameni din cartierul meu și vă anunț, dacă îndrăznește să vorbească din nou despre antisemiți, o voi face să tacă pentru totdeauna de data asta.”

„oameni cu minte similiară”? Serios, cine vorbește așa în România?

„indivizi și oameni”? Chiar ar mai trebui ajustat motorul de traducere.

„Nimeni din țara asta nu va mai vorbi despre târfa asta urâtă și dezgustătoare atâta timp cât trăiesc. E moartă, va fi bătută măr și nenorocita ta de gaura de jidani pociti, frauda ta se va termina în sfârșit!”

 a) „nenorocita ta de gaura” = „Your f***ing hole” - argou, uzual

 b) „de jidani pociti” = ugly

 c) „frauda ta se va termina în sfârșit!” - „Fraudă”? A furat ceva Maia? Nu. E vorba de cuvântul înșelătorie tradus greșit prin fraudă

„Tu și toți cei implicați în teatru sunteți morți!”

Formulare inexistentă în limba română tradusă ca atare și expresia uzuală din limba engleză „you're dead”.

 „Din partea partidului AUR!”

 Aici au nimerit cel mai ușor traducerea. Au brodit-o bine, ca să zic așa...

Cu toate acestea, se observă și foarte puține expresii românești - cum ar fi tam-tam și bătută-măr -, care pot proveni însă din memoria tinereții persoanei care a scris misiva ori de la o altă mână.

Observăm, de asemenea, că până și „numele românesc” Andrei Ilarie este scris greșit ILLARIE.

Dacă nu ar fi o chestiune gravă ar putea fi... ilară.

În concluzie, recomandăm mai mult discernământ când se propagă astfel de mesaje. 

Capturile antisemite, mai jos:









sursa:https://www.activenews.ro/stiri/Amenintarea-antisemita-la-adresa-Maiei-Morgenstern-nu-este-scrisa-de-un-vorbitor-de-limba-romana-ci-este-tradusa-cu-Google-Translate.-ANALIZA-DE-TEXT-165953

Mii de oameni în stradă, protest împotriva noilor restricţii: "Ajunge ! Vrem să fim liberi"

 


Mii de oameni au ieşit în stradă, în această noapte, în ciuda noilor restricţii impuse de Guvern, pentru a protesta faţă de măsurile care interzic circulaţia după ora 20.00 şi închiderea magazinelor la ora 18.00.

La Galaţi, câteva mii de tineri s-au mobilizat şi au pornit în marş pe marile bulevarde ale oraşului. Protestul a fost unul spontan, iar jandarmii şi poliţiştii nu au putut face nimic pentru a-i opri pe manifestanţi, astfel că i-au escortat pe toată durata marşului.

Tinerii au scandat împotriva Guvernului şi a noilor restricţii care interzic circulaţia după ora 20.00.

Imaginile din Galaţi au fost transmise live pe Facebook de Ionuţ Stoian, clipul video fiind distribuit de peste 13.000 de oameni.

Şi în Bucureşti, sute de oameni au ieşit în stradă, astăzi, iar după miezul nopţii, oamenii încă mai protestau la Universitate. Sătui de restricţiile impuse de Guvern, aceştia au scandat împotriva clasei politice şi au cerut să fie liberi.

La Constanţa, aproximativ 800 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii, acolo unde au scandat împotriva restricţiilor, iar apoi au plecat în marş pe marile bulevarde ale oraşului.

Escortaţi de jandarmi, oamenii s-au adunat în număr mai mare. La final, jandarmii au anunţat că organizatorii vor fi amendaţi.

"Precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil. Totodată, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile H.G. nr.293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

Având în vedere nerespectarea acestor obligațiilor legale, organizatorii vor fi sancționați contraventional. De asemenea, sunt participanți la această manifestare care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare. Aceștia vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Şi în Brăila, sute de oameni au ieşit pe stradă şi au strigat împotriva Guvernului şi a noilor restricţii de circulaţie.

"Referitor la afirmațiile din spaţiul public privind incidente de ordine publică la protestul organizat în această seară la Brăila, facem precizarea că, până la această oră, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente.

Mai mulţi protestatari au încercat să blocheze circulaţia rutieră, prin traversarea repetată a carosabilului, pe o trecere de pietoni. Jandarmii, împreună cu poliţiştii rutieri, au intervenit şi au organizat traversarea la intervale de timp astfel încât să se poată desfăşura fluent circulaţia rutieră. De asemenea, infirmăm informaţiile privind folosirea gazelor lacrimogene sau a oricăror mijloace de intervenţie", se arată într-o informare a jandarmilor din Brăila.

Tot în această noapte, oameni din Arad au ieşit în stradă pentru a protesta.


sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/mii-de-oameni-in-strada-protest-restrictii-597198.html

Protest la miezul nopții în Piața Universității din București: Libertate !

 


Peste 100 de persoane au protestat la miezul nopții în Piața Universității din București împotriva restricțiilor.

Protestatarii au strigat: 'Jos Guvernul !', 'Toate partidele, aceeași mizerie !', 'Libertate !', 'Jos cu starea de alertă !', 'Criminalii !'. Oamenii au spus că este un miting spontan, bucureștenii nefiind anunțați. Proteste la miezul nopții se desfășoară și în alte orașe din țară.

Amintim faptul că mii de persoane au protestat duminică în mai multe orașe din România, printre care Constanța, Brăila, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați, Arad. Românii ieșiți în stradă sunt profund nemulțumiți de noile măsuri restrictive impuse de Guvern.


sursa:https://www.dcnews.ro/protest-la-miezul-noptii-in-piata-universitatii-din-bucuresti-libertate_810705.html