7.21.2021

Florin Cîţu : „Se vor construi trei centre pentru îngrijirea marilor arşi, la Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara”

 


Florin Cîţu a participat miercuri la o scurtă conferinţă de presă, după şedinţa de guvern, în cadrul căreia a prezentat pe scurt deciziile luate şi actele normative aprobate.

„A fost aprobata OUG pentru controlul specie de urs brun. Am transmis, in afara de aceasta ordonanta, nevoia unei strategii pentru a controla populatia de ursi. Aceasta OUG e pe termen scurt, dar pe termen lung trebuie ca Ministerul Mediului sa vina cu masuri pe termen lung. Nu in ultimul rand, am cerut un raport in legatura cu capacitatea Romaniei de a ingriji marii arsi. Astazi a fost prezentat acest raport. Un semn bun este că se vor construi trei centre, la Bucuresti, Timisoara si Targu Mures. Am alocat 148 de milioane pentru repararea scolilor distruse de inundatii.”,a declarat premierul Florin Cîţu, după care a răspuns întrebărilor din partea mass-media.

Întrebat despre posibilitatea ca datoria publică să treacă de 50%, astfel încât guvernul să fie nevoit să îngheţe salariile, Cîţu a spus că acest lucru deja s-a întâmplat de la începutul anului.

„Sa ajunga la 50% intai. Este vorba de estimari deocamdata. Sunt doua componente, datoria publica si PIB-ul nominal. Oricum, este o recomandare, nu o lege. In sectorul public oricum sunt inghetate veniturile de la inceputul anului.”, a mai spus premierul.

Premierul a declarat că în continuare se fac eforturi de impulsionare a campaniei de vaccinare.

„Asa cum am facut si pana acum, vom face in continuare toate eforturile pentru a convinge cetatenii că solutia pentru a scapa de pandemie este vaccinarea.”

 Referitor la reforma sistemului de Justiţie, premierul a afirmat că se caută în continuare soluţii, pentru că o eventuală OUG nu a fost aprobată în coaliţie.

„Aceasta solutie cu OUG nu a fost aprobata in coalitie. Daca vor veni si alte solutii ne vom uita la ele. Eu ma uit in economie si sunt probleme in mai multe sectoare. Trebuie o strategie pe termen lung, cum aducem personal calificat in toate domeniile.”, a răspuns Cîţu.

Premierul Cîţu nu s-a arătat îngrijorat de uşoara creştere a numărului de cazuri de Covid din ultimele zile, cât despre eventuale măsuri de prevenţie, prim-ministrul a amintit că acestea sunt prevăzute deja, pentru momentele când, eventual, s-ar depăşi pragurile deja anunţate.

„Noi avem si in acest moment praguri la care nu am renuntat. Atunci cand se ajunge la praguri, intra in vigoare reguli, la care nu am renunţat niciodata. Vor functiona la fel cum au functionat si pana acum.”, a încheiat Florin Cîţu.

DANIEL DINES, cel mai bogat român : ”Nu merită să te lupți toată viața pentru a obține bani”

 


Daniel Dines, cofondator şi CEO al UiPath, a devenit cel mai bogat român. Compania sa, UiPath, este cotată la bursa din New York în aprilie la doar 36 miliarde de dolari. Tehnologia pe care a inițiat-o în ultimii ani este, probabil, ideală pentru zilele noastre.

Daniel Dines, cel mai bogat român, a acordat un interviu într-una din sălile de şedinţe spaţioase de la sediul central al UiPath din București. Masa a fost pregătită de bucătarul său privat grec şi a fost servită la birou. „Îmi place mâncarea bună şi să beau vin bun sau whisky”, spune Dines, pentru sifted.eu.

Fiind unul dintre jucătorii cheie din industria globală de automatizare a proceselor robotizate (RPA) în plină expansiune, care se concentrează pe automatizarea sarcinilor repetitive de birou, UiPath este deja câștigător.

„Nu văd că modul actual de efectuare a operațiunilor va exista peste 10 ani de acum înainte. Automatizarea va schimba complet modul în care lucrează oamenii. Ce rost are să faci sarcini manuale repetitive de valoare redusă pentru care nu suntem foarte bine echipați? Este obositor”, a declarat Daniel Dines.

Înainte de pandemie, Dines nu stătea niciodată mai mult de două săptămâni în același loc. Se afla la New York când a început pandemia, revenind în Europa în iulie anul trecut și de atunci este aici. „Am oprit regimul de călătorie care mă taxa pentru greutatea mea. Mă îngrăşasem zece kilograme. Am început să fac mai mult sport ”, spune el. Acum joacă tenis de cele mai multe ori. „Sunt în stare să mă deconectez. Dacă mă simt obosit, mă pot odihni. Îmi fac propriul program, oamenii își fac programul după al meu”, adaugă el zâmbind.

Cu toate acestea, pentru UiPath pandemia a fost inițial mixtă, venind într-un moment dificil pentru companie în ceea ce privește creșterea. „A nu putea fi în persoană, a fost greu. Investitorii noștri ne-au spus că lipsa obiectivelor cu 30% va fi noua normă, 50% va fi medie. Am spus: „Dacă ne lipsesc 50%, suntem morți practic, ar trebui să concedim jumătate din companie pentru a supraviețui”.

Dines a fost crescut într-un mic sat din România comunistă, este fiul unui profesor și inginer civil, deși spune că a fost crescut în mare parte de bunicii săi. „A fost cel mai fericit moment din viața mea”, spune el despre copilăria sa, cu zile petrecute jucând fotbal și tenis, precum și înot. Odată cu vârsta, a devenit un cititor pasionat, încercând chiar să scrie un roman când avea 17 ani.

În 1990, Dines s-a mutat la București, la câteva luni după revoluţie, aparent pentru a studia matematica și informatica la universitate.

„Am fost la câteva cursuri, a fost groaznic. Acești profesori comuniști, această atmosferă, nu vă puteți imagina cât de plictisitor a fost totul. Scriau doar formule pe tablă. A fost foarte neinspirat, așa că, după câteva săptămâni, nu m-am mai dus deloc. Mi-am luat diploma, dar în termeni practici am mers doar la examene.”, spune el.

Dines a revenit în cele din urmă la studii, devenind, în cuvintele sale, un programator teoretic. Și la începutul anilor 2000, s-a mutat la Seattle pentru a lucra pentru Microsoft.

Cu toate acestea, mai degrabă decât visul american, SUA a fost o ajustare dificilă. Avea 29 de ani și învățase engleza în mare măsură studiind cărți.

„Când am ajuns pentru prima dată la Seattle, abia am înțeles oamenii când vorbeau. A fost greu. Nu am fost niciodată în SUA cu ideea că voi rămâne pentru totdeauna.”, spune el.

După trei ani, a decis să se întoarcă în România, dar îngrijorat că nu vor exista companii pentru care dorea să lucreze acasă, a mai durat doi ani pentru a-și face mutarea. Soluția sa : să-și înființeze propria companie.

„A fost o etapă cumplită. Nu am fost construit pentru acest tip de luptă și greutăți. A fost un proces lung, uneori foarte dureros. S-a simțit întotdeauna foarte periculos. Având mereu aceste experiențe ca și cum nu ai banii, cum le spui acestor oameni (angajaților)? Te simți responsabil pentru toate acestea”, spune el.

În 2012 a vrut să renunţe la afacere

Timp de aproape un deceniu a fost touch-and-go. Primul produs pe care l-au creat – un instrument simplu pentru Windows care permite utilizatorilor să extragă un cuvânt sau o propoziție și să caute cu un singur clic – nu a mers nicăieri.

În 2012, când un fost manager de-al său, de la Microsoft, s-a mutat la Amazon și i-a oferit un loc de muncă, Dines s-a gândit să renunțe.

„A fost unul dintre cele mai dificile momente, pentru că am avut un pic de oboseală după șapte ani. Nimic nu arăta într-adevăr ca o mare oportunitate. Am fost la începutul dezvoltării UiPath. Adevărata tehnologie care este UiPath, am construit-o după 2012.

Am avut întotdeauna o tehnologie bună, am știut asta. După 10 ani fără noroc am avut tot norocul din lume. Ca și cum ai zbura pe spatele unui unicorn”, spune el.

În ciuda faptului că are birouri în peste 40 de țări și un sediu principal în New York, UiPath a păstrat legături ferme cu România. Un sfert din angajații săi sunt români, iar Dines spune că se gândeşte să facă din București un centru mai mare pentru talentul european.

Acest lucru este în contrast puternic cu majoritatea ultimilor 30 de ani, atât de mult talent a părăsit țara. „Cel puțin jumătate dintre oamenii cu care am crescut au părăsit România”, spune Dines.

România de astăzi este un loc minunat de locuit, spune el, „și avem un ușor avantaj față de marile companii americane stabilite în Europa. De obicei, ei nu își fac cele mai tari proiecte în Europa, noi facem”.

Daniel Dines, cel mai bogat român: „Îmi plac hainele sportive ieftine”

În ciuda bogăției sale, Dines spune că nu a cheltuit mulţi bani pe obiecte. „Am descoperit cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii în această lume și nu sunt bunuri. Îmi plac hainele sportive ieftine. Cel mai bun lucru este îndrumarea și sfaturile unor oameni extraordinari. Am avut privilegiul să joc tenis cu Victor Hănescu, care era pe locul 26 în lume. Este un lucru important”.

Dines spune că UiPath este acum într-o poziție foarte norocoasă. După atâția ani, își are destinul în mâinile sale. „Avem o echipă mare de dezvoltare. Ne propunem să obținem cea mai mare parte din această imensă industrie”, spune el.

În același timp, titlul de cel mai bogat om din România i-a creat doar dezavantaje, spune el. „La asta s-a concentrat presa românească. Nu și-au dat seama cât de mare era UiPath. Nu au înțeles că este cea mai mare companie din România.

Am trăit foarte prost la 20 de ani, apoi la Microsoft am trăit ca un american de clasă mijlocie, după ce m-am întors în România, am trăit din 2000 de euro pe lună în următorii 10 ani. Nu merită să te lupți toată viața pentru a obține bani dacă vrei o vacanță mai plăcută, acesta este cel mai prost lucru din lume „, spune el, adăugând că banii nu înseamnă atât de mult pentru el.

În cele din urmă, Dines spune că nu crede în construirea dinastiilor și intenționează să-și dea o mare parte din averea sa.

Acum doi ani, UiPath a început o fundație pentru a ajuta copiii defavorizați din România să prospere. „Este ca și cum ai plăti un impozit”, spune el.

Inundaţiile au făcut prăpăd în ţară. 36 de localităţi din 15 judeţe au fost afectate

 


Inundaţiile au făcut prăpăd în ţară. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 36 de localităţi din 15 judeţe au fost afectate de viituri, pompierii intervenind pentru evacuarea a zeci de turişti.

Potrivit Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), cele mai afectate judeţe au fost Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Hunedoara, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea şi Timiş.

IGSU anunţă că pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 19 case, 7 anexe gospodăreşti, 56 curţi, 70 beciuri/subsoluri.

20 de turişti cazaţi la o pensiune din localitatea Rucăr, judeţul Argeş, au fost temporar izolate din cauza unei viituri. Tot în Argeş  accesul către Cabana Voina a fost temporar blocat, fiind evacuate 60 de persoane care se aflau în proximitatea râului.

„În Campingul Zănoaga (Dâmboviţa), din cauza unei viituri produse în cursul nopţii, 25 de persoane au fost temporar blocate cu rulotele/autoturismele în camping. Apele s-au retras, ulterior persoanele au părăsit locaţia. Pompierii au intervenit şi în localitatea Buşteni (Prahova), unde, din cauza unei viituri, opt persoane au fost evacuate preventiv, fiind relocate la Mănăstirea Buşteni”, mai precizează IGSU.

De asemenea, traficul rutier a fost blocat pe un drum judeţean (DJ 714) şi restricţionat pe un drum naţional (DN 74A), din cauza unui podeţ avariat de viituri. De asemenea, a fost temporar afectată circulaţia pe patru drumuri naţionale (DN 75, DN 2D, DN 68A şi DN 1) şi trei drumuri judeţene, din cauza arborilor căzuţi, a apei şi a aluviunilor de pe carosabil.

Prognoza meteo a verii. Meteorologii anunţă fenomene meteo extreme

 


Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează că vara anului 2021 va fi o vară a extremelor la nivelul întregului continent, iar România nu va fi o excepţie.

Elena Mateescu avertizează că vara aceasta România va mai fi lovită de fenomene meteo extreme, precizând că se anunţă o vară a extremelor la nivelul întregului continent.

„Mențiunea „deosebit de accentuată” face referire la toate fenomenele asociate condițiilor de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, dar, în primul rând, cantitățile de apă acumulate pe secvențe scurte de timp. Nu în ultimul rând, fenomene de tipul vijeliilor, pentru că în urmă cu ceva timp a fost în vigoare pentru Galați avertizare de cod roșu ce viza intensificări de vânt la rafală de 100 km/h, izolat căderi de grindină și cantități de apă în limite de 40-50 l/mp pe secvențe de doar o oră.

Până dimineață la ora 3 discutăm de avertizări de cod portocaliu ce vizează Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, zona de munte, unde ne așteptăm să înregistrăm cantități de apă ce pot depăși local 50-60 l /mp. În mai puțin de 24 de ore ne apropiem sau chiar depășim media climatologică a unei luni iulie și trebuie să luăm în considerare că e a 2-a zi în care astfel de fenomene se întâmplă și dimineață vom actualiza avertizarea pentru zonele din centru, est, sud-est, cu siguranță codul galben pentru aceste zone va rămâne în vigoare,” a declarat Elena Mateescu la digi24.

„Trebuie să luăm în considerare vara anului 2021 la nivelul întregului continent, o vară a extremelor meteo. Dacă țările scandinave s-au confruntat timp îndelungat cu valuri de căldura, România nu a făcut excepție. Ne amintim sfârșitul lunii iunie, apoi și în iulie și iată aceste alternanțe care ne aduc de la caniculă la fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, când schimbările de mase de aer diferite și cu cât diferențele de temperaturi sunt mai mari, cu atât violența fenomenelor specifice condițiilor de instabilitate este mai mare. Avem sisteme noroase bine organizate, datorită acestei pătrunderi de masă de aer rece, după mai multe zile de caniculă.

Ce s-a întâmplat în vestul Europei s-a datorat unui ciclon de altitudine. În sud-estul Europei vorbim de un transport de masă de aer rece, venit după o masă de aer foarte cald și care a adus sisteme noroase foarte bine organizate, cu ploi abundente, intensificări ale vântului. Aceste alternanțe rămân de interes, dacă luăm în considerare și estimarea pentru următoarele 4 săptămâni. Săptămâna viitoare vorbim de o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, 26 iulie-2 august, cu tendință spre deficit a precipitațiilor toată săptămâna, după care săptămâna 2-9 august e posibil să consemnăm din nou o tendință spre excedent a cantității de precipitații. Ce a mai rămas din vară va mai aduce în atenție astfel de perioade” a mai precizat meteorologul.

Bătaie în direct între politicieni

 


O bătaie între doi politicieni a avut loc în direct, la Jurnal TV. Fostul consilier prezidențial, Sergiu Tofilat l-a trântit la pământ pe fostul polițist, Ghenadie Cosovan.

Cauza altercației a fost un schimb de replici acid, demne de o piesă de Caragiale. Politicienii și-au aruncat acuzații unul altuia, iar situația a degenerat.

„Domnule Cosovan, dar eu am o întrebare la dvs, nu vă e rușine că ați deservit regimul lui Plahotniuc, ați făcut mitinguri pentru susținerea sistemului mixt, ați ieșit la miting în fața sediului PAS în 2019”, a spus Tofilat.

„Da, am strigat jos ciuma roșie!”, a răspuns Cosovan.

Tofilat: „Ani de zile ați ros pantalonii pe la televiziunile lui Plahotniuc, dvs sunteți complice la uzurparea puterii în stat. Trebuie să fiți cu gura mică domnu Cosovan!”

Cosovan: „Iată comisarul bolșevic, care vrea să facă ordine în țară. Mie tancurile rusești nu mi-au închis gura, da tu niciodată nu ai să mi-o închizi!”

Tofilat: „Eu nu am probleme cu auzul, o să răcniți în pădure e clar? Niște lepădături, care l-au apărat pe Plahotniuc!”

Cosovan: „Am să-ți dau una în bot băi, eu am apărat patria! Nu mă fă lepădătură, mudacule ce ești!”

Cosovan i-a aruncat cu apă în față și a sărit la bătaie, iar Tofilat l-a pus la pământ cu tot cu sacunul din studiou.

„Ești nebun?”, îl întrebau alți invitați.

„Dă-l nafig, băi, s-o a*herit!”, a răspuns supărat Tofilat, membru al Partidului Schimbării.

România învinge SUA pentru prima dată în 30 de ani. BRAVO ROMÂNIA !

 


România învinge SUA pentru prima dată la Campionatul Internațional de Robotică, după ce echipa țării noastre a ocupat locul întâi în cadrul concursului.

România învinge SUA pentru prima dată, în cadrul Campionatului Internațional de Robotică, unde echipa țării noastre a câștigat primul loc. La Finala Mondială a concursului adolescenții români au demonstrat nu numai că sunt cei mai buni din lume, în domeniul roboticii , dar au doborât și un record mondial.

„A fost o experiență de neuitat, noi am tras tare. Am făcut sacrificii foarte, foarte mari ca să ajungem la campionatul de robotică din Chicago. Eram foarte, foarte încrezători. În aprilie am doborât toate echipele din Rusia și fix cu două zile înainte de plecare am avut și un concurs online cu cele mai bune echipe din zona Asia Pacific, și parcă simțeam că ăsta e momentul nostru. Copiii erau foarte, foarte motivați și ne doream foarte mult o victorie. A fost foarte greu, a trebuit să luptăm împotriva celor mai bune echipe din America, a fost extraordinar de solicitant, dar am avut un ajutor neașteptat din partea comunității de români din Chicago. A fost un sentiment de nedescris în momentul în care am reușit nu doar să-i batem pe americani, dar să doborâm recordul mondial. I-am demoralizat complet, nu știau ce să mai facă, nu se așteptau la un rezultat atât de bun din partea noastră, doar că au fost o grămadă de luni de muncă, de pregătire, așteptări și a fost ceva de nedescris.”, a declarat Ionuț Panea, coordonatorul echipei României, potrivit Digi 24.