10.09.2020

„Nenorocirile bugetare, clasificate ca secrete de stat”

 


„Nenorocirile bugetare, împrumuturile masive cu dobânzi de 4 ori mai mari decât cele la care se împrumută Bulgaria, abuzurile în serviciu și corupția lui Cîțu vor fi clasificate secrete de stat”, acuză avocatul Gheorghe Piperea, prezentând o Hotărâre de Guvern în sprijinul afirmațiilor sale.
„Credeam că csat îl acceptă pe acest bufon ca pe unul nimerit din greșeală în fruntea finanțelor publice. Dar iată că nu. Orban, Johannis, csat, serviciile secrete, îi consideră pe Cîțu unul de-ai lor, de vreme ce îi camuflează miliardele de infracțiuni sub plapuma secretului de stat.
Votați Cîțu – falimentul total și preluarea gestiunii țării de către birocrații lui Merkel sunt aproape”, mai spune Piperea.
https://www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/3560480160684250



Azi în Bacău, mâine în toată țara ?

 


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău a decis, vineri, că toate școlile din orașul Bacău vor trece, începând de luni, pentru o perioadă de 14 zile, în scenariul roșu de funcționare.

Astfel, toate unitățile de învățământ din municipiul Bacău trebuie să țină cursurile on-line, potrivit scenariului 3, pe o perioadă de 14 zile. „Directorii unităților de învățământ preuniversitar, vor stabili pentru elevii din anii terminali (clasele a IV a, a VIII-a și a XII-a) un program de recuperare a materiei în format „față în față” care va fi implementat, după terminarea perioadei în care cursurile se vor efectua on-line”, se arată într-un comunicat.

CJSU Bacău a instituit și obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spațiile publice închise și deschise din județ.

„În cazul unei suspiciuni de infectare cu SARS-COV2, persoanele în cauză se izolează într-un spațiu ales voluntar sau într-o unitate medicală specializată, după caz, până la primirea rezultatului testului epidemiologic”, se precizează într-un comunicat de presă al Prefecturii Bacău.

Totodată, s-a decis suspendarea, pe o perioadă de 14 zile, a activității firmelor din domeniul jocurilor de noroc, dar și a restaurantelor și cantinelor care își desfășoară activitatea în spații interioare. „Fac excepție de la prevederile art. 2, alin (4), operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare și comercializare a produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice care deserversc unitățile de cazare specializate (hoteluri, pensiuni, cămine etc.) pentru persoanele cazate în unitățile respective”, au mai transmis reprezentanții Prefecturii.

În total, un număr de 394 de unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile în Scenariul 3, care presupune participarea tuturor elevilor la activităţi/lecţii online, informează, vineri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit ministerului, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, vineri, la ora 12,00, se înregistra următoarea situaţie:

* 12.368 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;

* 4.894 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

* 394 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

„Menţionăm că dintre cele 394 de unităţi aflate în această situaţie, 194 de unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 200 unităţi de învăţământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii şcolare/şcoli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, precizează MEC.

sursa:https://www.cotidianul.ro/azi-in-bacau-maine-in-toata-tara/

Atenție, șoferi, restricții în Capitală

 


Brigada Rutieră a Capitalei anunță că duminică vor fi instituite restricții pe mai multe străzi pentru desfășurarea Maratonului București.

Potrivit unui comunicat al polițiștilor, Maratonul Bucureşti va avea ca punct de plecare și de sosire Piaţa Constituţiei.

„În acest context, în intervalul orar 08.00 – 14.00, se va alerga pe următorul traseu: Start – Piața Constituției, Bd. Libertății până la intersecția cu Bd. 13 Septembrie, întoarcere, Bd. Libertății, dreapta bretea S.R.I. – Piața Constituției, dreapta Bd. Unirii, Rond Alba Iulia, dreapta Bd. Unirii, dreapta Bd. Brătianu, stânga Str. Halelor, continuare Splaiul Independenței, stânga Pod Hașdeu (fără a afecta traficul auto ce tranzitează Pod Hașdeu), stânga Splaiul Independenței, Piața Unirii, dreapta Bd. Unirii, dreapta brea Ministerul de Finanțe, stânga Bd. Libertății, Piața Constituției – Finish”, se arată în comunicat.

Astfel, începând cu ora 07.00, traficul rutier se va restricționa gradual, pe traseul de alergare și străzile care acced în acesta, până la finalizarea cursei. „Totodată se va restricționa traficul rutier din data de 10 octombrie 2020, începând cu ora 18.00, pe Bd. Libertății pe sensul dinspre Bd. 13 Septembrie către Bd. Națiunile Unite, în dreptul Pieței Constituției (între bretele), toate cele trei benzi, până duminica, 11 octombrie 2020, ora 14.00”, se mai arată în comunicat.

Sunt recomandate următoarele rute ocolitoare:

– Șos. Viilor – Șos. Progresului – Șos. Grozăvești – Pasajul Basarab – Bd. Ion Mihalache – Piața Arcului de Triumf;
– Șos. Mihai Bravu – Pasajul Muncii – Șos. Mihai Bravu – Calea Vitan – Șos. Vitan Bârzești – Șos. Olteniței;
– Bd. Regina Maria – Str. 11 Iunie – Bd. Mărășești – Bd. Dimitrie Cantemir – Pasajul Unirea – Bd. I.C. Brătianu – Piața Universității – Bd. Carol;
– Șos. Nicolae Titulescu – Pasajul Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare;
– Calea Vitan – Șos. Mihai Bravu.

De asemenea, traficul mijloacelor de transport în comun de pe traseul maratonului va fi deviat pe rute ocolitoare.

sursa:https://www.cotidianul.ro/atentie-soferi-restrictii-in-capitala/

Daţi-ne-o pe Parascheva înapoi !

 


Protest la Iași vineri seara, în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Câteva zeci de persoane au venit să-și arate nemulțumirea față de interdicțiile impuse de autorități la pelerinajul Sfintei Parascheva.

Oamenii au venit cu lumânări în mâini, cu un spoi de pancarte, unii au stat în genunchi şi au intonat cântece religioase sau rugăciuni. Ei spun că vor libertate şi respectarea Constituţiei privind libertatea religioasă.

Printre cei care au venit în faţa Mitropoliei sunt persoane de toate vârstele, femei, copii şi preoţi.

Nu au fost lăsaţi să intre în curtea mitropolitană de jandarmi.

„Pelerinaj la metrou zilnic e permis! Pelerinaj la sfinţi o dată pe an – interzis! Chiar ne luaţi de proşti?”, „Guvern, avem libertatea religioasă garantată prin Constituţie. Nu poţi să îţi baţi joc de credinţa şi sufletul neamului românesc”, „Pas cu pas libertatea ni se ia. Mai întâi mişcarea, apoi exprimarea religioasă”, „Dumnezeu este cu noi, fiţi curajoşi”, sunt mesajele protestatarilor.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis pe 5 octombrie că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Patriarhia Română consideră că interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în Iași este o „măsură disproporționată, discriminatorie”. Oficialii BOR speră că „se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași”.

„Patriarhia Română își exprimă deplina solidaritate cu toți credincioșii ortodocși care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iași. Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Conform acestuia, Arhiepiscopia Iaşilor s-a pregătit intens pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

Reprezentanții Patriarhiei susțin că această pregătire temeinică şi cooperarea cu autoritățile locale erau „o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”.

„Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, se mai arată în comunicat.

Mitropolia Moldovei a solicitat, vineri, Prefecturii Iași să facă demersuri pentru anularea, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a restricțiilor privind pelerinajele, în condițiile în care doar ieșenii se pot închina la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva, zilele acestea.

Prefectura Iași a primit vineri o adresă oficială din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) prin care se solicită CJSU Iași să inițieze demersuri către CNSU pentru abrogarea Hotărârii nr. 47/05 oct 2020, ce privește, între altele, restricționarea accesului pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă.

De asemenea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35 din 6 octombrie 2020, în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sf. Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din anexa nr. 1 a hotărârii CJSU Iași.

„Cu referire la acest punct, MMB a precizat situații menite să asigure respectarea măsurilor de prevenție sanitară, situații care necesită un punct de vedere din partea DSP Iași”, anunță Prefectura Iași.

Astfel, Prefectura Iași a transmis adresele respective pentru a obține punctele de vedere avizate atât din partea CNSU, cât și din partea DSP Iași, dar și tuturor membrilor CJSU Iași.

După obținerea răspunsurilor de la CNSU și DSP Iași se va organiza o ședință punctuală pentru a aduce amendamente la decizia CJSU.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, a susținut că impunerea unor restricții la sărbătoarea Sf. Parascheva reprezintă o măsură discriminatorie, care încalcă numeroase prevederi legale, situația fiind foarte greu de înțeles și de acceptat.

În prezent, doar ieșenii pot intra să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinajul din anii trecuți nemaiavând loc.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, vineri, că au luat act cu „profundă mâhnire” de situaţia, fără precedent în istorie, „de îngrădire discreţionară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iaşiului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei şi a poporului român”.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Episcopiei Huşilor, se afirmă că toţi credincioşii din eparhie trăiesc aceeaşi dezamăgire ca şi cei din Arhiepiscopia Iaşilor şi din întreaga Moldovă, privind imposibilitatea participării la sărbătoarea ocrotitoarei lor.

„Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se îndreaptă ori de câte ori vin în Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esenţiale de pe harta trăirii actului credinţei. Acolo se simt ca acasă, chiar şi fără actul de identitate. Măsurile luate, în contextul pandemiei, pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor, au fost constant susţinute de Biserică, cu conştiinţa faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu. Din nefericire, observăm obstinaţia cu care ni se transmite mesajul explicit că slujbele sau manifestările religioase ar deveni spaţii predilecte de răspândire a virusului şi gesturi incompatibile cu sănătatea şi vecine cu iresponsabilitatea”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Huşilor.

Aceştia au afirmat că sunt solidari şi susţin mesajul transmis de mitropolitul Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, intitulat „Durere adăugată la durere”.

„În acelaşi duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curăţirii sufletului şi prin înmulţirea faptelor bune: ‘Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor’. Rugăm pe toţi preoţii din Episcopia Huşilor să slujească zilnic Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest acatist să fie introdus şi în programul personal de rugăciune al fiecărui creştin. Astfel, întreaga Moldovă va fi în rugăciune”, precizează comunicatul citat.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au reiterat îndemnul către cetăţeni de a trata cu maximă responsabilitate, fără a lăsa loc la panică, măsurile de protecţie sanitară împotriva infectării cu noul coronavirus, pentru a se proteja pe ei şi pe cei din jurul lor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/dati-ne-o-pe-parascheva-inapoi/

Zuckerman se șterge ”undeva” cu diplomația

 


Amabasdorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a făcut noi declarații controversate, cu iz de amestec fățiș în politica internă românească.

Într-un mesaj adresat participanților la Forumul Institutului Aspen de la București, Adrian Zuckerman a afirmat că „în urmă cu doar două săptămâni (la alegerile locale – nr.), am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și „baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român”. Cel mai probabil, Zuckerman a făcut referire la PSD, „baronii roșii” fiind titulatura atribuită social-democraților.

Pe de altă parte, în același mesaj, ambasadorul a salutat „viziunea și calitățile de lider ale Președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului Premierului Orban”

Mesajul a fost transmis de Adrian Zuckerman în timp ce se află  la Washington, împreună cu ministrul Apărării Nicolae Ciucă și ministrul Economiei Virgil Popescu, vizită în cadrul căreia americanii par să fi obținut ce și-au dorit.

Iată mesajul ambasadorului SUA integral, postat pe site-ul Ambasadei

Bună ziua tuturor! Regret că nu pot fi prezent, alături de dumneavoastră, la acest forum. Cu toate acestea, mă aflu la Washington D.C., unde finalizez anumite aspecte care vor consolida legătura dintre națiunile noastre mărețe, pentru ani buni de acum înainte. Deși ne aflăm la distanță fizică, am toată încrederea că Forumul de la București de anul acesta se va bucura de mare succes! Doresc să mulțumesc Institutului Aspen și German Marshall Fund pentru organizarea acestui eveniment. Doresc să îi mulțumesc și prietenului meu Mircea Geoană pentru sprijinul acordat acestui eveniment și pentru sprijinirea României și a NATO.

Toate eforturile mele în numele țărilor noastre nu ar fi fost posibile fără calitățile de lider, poziția fermă și viziunea Președintelui Trump. Viziunea Președintelui Trump și a altor state europene este cea a unei Românii puternice din punct de vedere economic și militar. Statele care dispun de instituții democratice puternice, care respectă principiului statului de drept și al economiei de piață sunt apărători ai valorilor și drepturilor fundamentale ale omului, pe care le împărtășim și prețuim. Le doresc Președintelui și Primei Doamne însănătoșire grabnică, după contractarea virusului COVID-19, un pericol care ne amenință pe toți.

Doresc să salut și viziunea și calitățile de lider ale Președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului Premierului Orban. Vă mulțumesc pentru efortul neîncetat de a asigura atât crearea unei Românii de excepție, cât și de a menține pacea și securitatea. Dumneavoastră făuriți legăturile care aduc Statele Unite și România mai aproape ca niciodată.

Momentan, mă aflu la Washington, D.C., împreună cu Ministrul Apărării Ciucă și Ministrul Economiei Popescu, în vederea consolidării relațiilor bilaterale dintre țările noastre. Ministrul Apărării Ciucă și Secretarul Apărării Esper se întâlnesc astăzi, pentru a semna un Acord bilateral de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acest acord strategic în materie de apărare va reitera angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva influenței maligne a puterilor străine și să își păstreze integritatea granițelor.

Mâine, Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre reactoarele nucleare și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică.

În partea a doua a zilei, Ministrul Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat.

Statele Unite și România au realizat multe împreună! România este la un pas de a păși în calea unor oportunități extraordinare! Pe măsură ce Statele Unite și România continuă să lucreze împreună, vom vedea cum România își va asuma rolul de lider în Europa, care îi revine de drept. România a demonstrat și continuă să demonstreze că are un spirit ce nu poate fi dominat, precum și o dedicare de neclintit față de valorile democratice. A venit momentul României, iar perioada Renașterii în România se derulează sub ochii noștri!

Poporul român continuă să se elibereze din cătușele moștenirii corupte lăsate în urmă de regimul comunist. În urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și „baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească. România continuă să ia măsurile necesare pentru a atrage investițiile străine care îi sunt necesare pentru a-și revendica locul care îi revine de drept în fruntea unei Europe revigorate! Este foarte clar că România este deschisă negocierilor, dar nu este de vânzare!

La fel ca fiecare națiune reprezentată la acest forum – și ca orice altă țară de pe mapamond – România a căzut pradă virusului COVID-19. Până la acest moment, majoritatea dintre noi cunoaștem pe cineva care s-a luptat să învingă acest virus, sau chiar am pierdut pe cineva drag din cauza bolii. Dacă sunteți în această situație, vă transmit sincere condoleanțe! Nu îi vom uita pe cei care nu mai sunt și nici nu vom uita lecțiile pe care le-am învățat! Țările noastre vor ieși din această situație afectate, dar mai puternice!

România a gestionat criza generată de acest virus cu rigurozitate și cu hotărârea fermă de a-și proteja cetățenii, câștigându-și astfel respectul Statelor Unite și al altor aliați din lume. A trimis ajutoare și personal medical în țările vecine și în Statele Unite – vă mulțumesc! Armata română a fost în fruntea coordonării eforturilor acestei națiuni, prin crearea și furnizarea de tărgi și aparate de ventilare și dând dovadă de spirit de conducere. Lumea întreagă a văzut o națiune care luptă să își salveze cetățenii și în același timp își asumă locul care îi revine de drept, de lider în regiune și de forță care va contribui la conturarea lumii moderne, renăscute, în care trăim. Orice țară ar fi mândră să se numească prieten și aliat al României, cu siguranță Statele Unite se mândresc cu acest lucru!

Pe măsură ce țările și popoarele noastre își revin din această perioadă incredibil de dificilă, este mai evident ca niciodată că națiunile noastre își influențează reciproc viitorul și suntem norocoși să avem astfel de Aliați de bază în aceste vremuri.

România și-a regăsit vocea furată de comuniști și este acum membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană și în NATO și protejează flancul sudic. În cei șaisprezece ani de la aderarea la Alianță, România a evoluat de la un stat care primea ajutoare în materie de securitate la o entitate care exportă securitate și o forță redutabilă în cele mai periculoase teatre de operațiuni ale lumii. Prin Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est, Unitatea de Integrare a Forțelor NATO și o Brigadă Multinațională complet operațională, România își respectă partea de înțelegere și face chiar mai mult. Scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, care contribuie la protejarea Europei de amenințarea rachetelor balistice și recenta achiziționarea a primei din cele șapte baterii de rachete „Patriot” atestă faptul că România este pregătită să se apere și să îi apere pe aliații săi.

România și Polonia sunt puncte esențiale pe Flancul Estic al NATO. Cele două țări împărtășesc un istoric comun de oprimare pe fondul regimului comunist și al influențelor maligne provenite din Rusia. Au existat multă vreme într-o zonă periculoasă, și, contrar tuturor așteptărilor, acum luptă umăr la umăr împotriva acelorași amenințări, sub același drapel și afirmă: „Nu se va mai întâmpla niciodată!”. Este lăudabilă interoperabilitatea multilaterală pe care aceste națiuni o vizează și o și obțin. Există o multitudine de exemple în acest sens – de la companiile din Polonia, care fabrică elicoptere americane a căror mentenanță va fi efectuată în România, la schimburile militare dintre națiunile noastre, ne suntem alături reciproc! Poziționarea geografică a condamnat România și Polonia să treacă cu greu prin secolul al-XX-lea; însă, în prezent, se asigură că aceste națiuni joacă un rol esențial în apărarea libertății, a vieții și a prosperității în Europa. Potențialii inamici ar trebui întâmpinați și cu ramura de măslin și cu poziție fermă, de forță; România dispune de toate cele necesare pentru a face ambele lucruri, atât la nivel regional, cât și european. Slavă Domnului pentru acest lucru! După cum ne-au arătat din nou evenimentele recente din regiunea Mării Negre, această zonă are nevoie de parteneri NATO reali, de bază. Eforturile României de modernizare militară și angajamentul de a se încadra în marja de 2% stabilită la Summitul NATO din Țara Galilor reprezintă un model pentru multe națiuni.

Angajamentul ferm al României față de dezvoltare, principiul aplicării statutului de drept, securitate europeană și față de aliații săi sunt evidente…atât pentru prieteni, cât și pentru inamici. România este ținta campaniilor neîncetate de propagandă și a acțiunilor maligne din partea Rusiei și a Chinei. Mass-media controlată de Kremlin și Huawei și stăpânii săi comuniști de la Beijing se încăpățânează să refuze să permită României să meargă pe căile democratice pe care le-a ales poporul român. România este un aliat puternic. România setează standardele în Europa – prin cooperarea cu Statele Unite – în ceea ce privește securitatea rețelelor și infrastructurii 5 G necoruptibile. În prezent, colaborăm cu Polonia și alți aliați NATO pentru a-i asista să atingă nivelul la care a ajuns România. Toți aliații noștri ar trebui să calce pe urmele României și să se asigure că cetățenii și economiile lor nu suferă de subjugare sau amenințări din partea entităților străine. În situația în care totul, de la transport, până la mișcările de trupe militare se bazează pe rețele partajate, este esențial ca aceste rețele să fie necoruptibile, construite și menținute de către companii din state democratice care împărtășesc valorile noastre democratice. România înțelege acest lucru.

Rusia, China și alte forțe maligne încearcă să destabilizeze Europa și lumea, jubilează când reușesc să semene discordie și haos. Rusia și fantomele revanșismului bântuie România, și chiar toată Europa de Est. Moscova învață în ritm foarte lent faptul că lumea nu va accepta agresiunea „sferelor sale de influență” și acțiunile sale rău-intenționate, hibride. Lumea veghează, Bruxelles-ul veghează, Bucureștiul veghează și, cel mai important, Washington-ul veghează! Lumea liberă nu va mai tolera această conduită malignă!

Perioada Noii Renașteri în România este susținută de o economie înfloritoare, care se bucură de un potențial magnific. Infrastructura modernă, transparența corporativă din ce în ce mai accentuată, privatizarea și aplicarea principiului statului de drept vor debloca adevăratul potențial economic al României. România este binecuvântată cu cel mai bun port de mare adâncime de la Marea Neagră și cu acces direct la piețele din nordul și vestul Europei. Pe măsură ce UE se adaptează la noile realități, România, un producător de seamă de petrol și gaze naturale, este pregătită să se afirme și să conducă. Națiunile noastre colaborează strâns pentru a continua să ajute România să atingă la maximum potențialul vastului teren arabil de care dispune – are cel mai ridicat nivel pe cap de locuitor din UE. Cu ajutorul cunoștințelor tehnice și a tehnologiei americane în materie de irigații, România va redeveni „Grânarul Europei”, așa cum era odată. România dispune de rezerve vaste de cupru, aur, magneziu și metale rare, precum și de posibilități hidroenergetice nemaipomenite.

Cu toate acestea, cea mai valoroasă resursă a României sunt generațiile sale tinere, educate și ambițioase. Sfera tehnologiei este în plină dezvoltare, iar tinerii programatori români de la București la Cluj se bucură de o reputație excelentă la nivel mondial. România reprezintă un model de incubator pentru afacerile din domeniul tehnologiei. Este deja un lider la nivel regional și cu sprijinul și parteneriatul nostru puternic, va deveni lider la nivel european și mondial.

În ultimul rând, trebuie să abordez și măsurile pe care România continuă să le ia pentru a se elibera de ultimele rămășițe de corupție și tâlhărie, caracteristice regimului comunist. Regimurile tiranice au furat vieți, averi și aspirații. Astfel, au generat corupție persistentă. Din nefericire, nicio națiune nu este liberă de corupție – însă națiunile care au suportat regimul comunist timp de decenii au fost forțate să o tolereze la nivel profund. Cu fiecare condamnare, fiecare extrădare și fiecare proces electoral, România transmite un mesaj clar, epoca însușirii de foloase necuvenite, a traficului de influență și a fraudării proceselor electorale a apus. Un stat democratic, măreț și liber la granița Europei de Est poate fi perceput ca amenințare de către statele vecine rău-intenționate, însă noi și aliații noștri europeni suntem extrem de mulțumiți să vedem România cum își ocupă locul de drept la masa națiunilor democratice care respectă principiul aplicării statutului de drept și care dezavuează fraudele la nivel municipal, electoral și pe scară largă. Fiecare pas înainte consolidează încrederea investitorilor străini în piețele din România și arată lumii ce națiune atractivă, bogată în profesioniști și resurse este România.

În ultimii treizeci de ani România s-a reinventat. De la ruina economică în flăcări de la începutul anilor ‘90 la liderul european de astăzi. România a arătat lumii că este pregătită să dea formă unei Europe moderne și unei lumi moderne. Statele Unite sprijină întrutotul România în acest demers. Parteneriatul nostru strategic nu a fost nicicând mai puternic – Statele Unite și România sunt cei mai buni prieteni.

Vă mulțumesc pentru atenție! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

sursa:https://www.cotidianul.ro/zuckerman-se-sterge-cu-diplomatia-baronii-talhari-rosii-si-calitatile-de-lider-ale-lui-iohan

Mesaj RoAlert pentru bucureșteni

 


Mesaj RoAlert pentru bucureșteni. Locuitorii Capitalei au primit un mesaj prin care sunt înștiințați că nivelul de răspândire al noului coronavirus (SARS-COV2) este unul ridicat, peste doi la o mie de locuitori: „Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol”.

Atenție! În municipiul București nivelul de răspândire al noului coronavirus (SARS-COV2) este unul ridicat, peste 2 la mia de locuitori. Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol, a dumneavoastră sau a celor din jur. Purtați corect masca, acoperind nasul și gura. Păstrați distanța și evitați aglomerațiile. Mențineți igiena mâinilor, evitați contactul cu suprafețele comune și dezinfectați-vă după fiecare obiect posibil contaminat. Încarajați-i și pe cei din apropierea dvs. să respecte cu strictețe regulile”, este mesajul RoAlert transmis de DSU – IGSU.

Bucureștiul a înregistrat vineri un nou record al cazurilor noi de coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost raportate 579 de infectări, aproape 20% din totalul cazurilor confirmate în țară.

sursa:https://www.cotidianul.ro/mesaj-roalert-pentru-bucuresteni/

Încă o localitate în carantină

 


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Dâmbovița a propus instituirea carantinei pentru satul Dobra, unde rata de infectare cu virusul SARS-COV-2 a ajuns la 7,3 la 1.000 de liocuitori.

Propunerea de instituire a carantinei zonale trebuie aprobată prin ordin al Departamentului pentru Situații de Urgență.

„În ceea ce privește propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița, de instituire a carantinei zonale, precizăm că măsura inițială de a carantina comuna Dobra a fost reanalizată, astfel că propunerea de carantină este valabilă doar pentru satul Dobra. Până la aprobarea prin Ordin al Departamentului pentru Situații de Urgență a măsurii de carantinare, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, precum și restricționarea, în sensul interzicerii activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor atât în interior cât și în exterior, precum şi a activităţilor operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Dâmbovița.

În satul Dobra rata de infectare cu virusul SARS-COV-2 a ajuns la 7,3 la 1.000 de locuitori.

De asemenea, CJSU Dâmbovița a decis, vineri, închiderea restaurantelor, cafenelelor care funcționează în interiorul clădirilor și a sălilor de noroc din localitățile Răzvad, Târgovişte, Văleni-Dâmboviţa.

„De asemenea, începând cu data de 09 octombrie 2020, în intervalul orar 06:00 – 18:00, de luni până vineri, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie (astfel încât să acopere nasul şi gura) în toate spaţiile publice de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale în care rata incidenței cumulate a cazurilor depășește 1,5/1000 de locuitori, respectiv: Moţăieni, Crevedia, Ulmi, Ocniţa, Perşinari, Glodeni, Răzvad, Târgovişte, Titu, Văleni-Dâmboviţa, Bezdead”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

sursa:https://www.cotidianul.ro/pas-cu-pas-inca-o-localitate-in-carantina/

Rămâne cum am stabilit !

 


Klaus Iohannis a declarat, vineri, că, din discuţia pe care a avut-o la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), nu a rezultat nevoia amânării alegerilor parlamentare.

„Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul naţional ne spune că, din acest moment, nu se mai poate face o anumită acţiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuţia de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”, a zis Iohannis.

Iohannis a mai declarat, vineri, că nu trebuie să se exagereze cu închiderea şcolilor, susţinând că măsurile restrictive trebuie impuse acolo unde nu mai există altă soluţie.

„Închiderea şcolii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranţă în şcoli. Sigur, acolo unde, din nefericire, în şcoală apar cazuri de boală nu există alternativă, dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situaţii care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la şcoală să înveţe. Părinţii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală ca să poată să meargă şi ei la serviciu şi aşa mai departe”, a explicat Iohannis, după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), împreună cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

sursa:https://www.cotidianul.ro/klaus-iohannis-ramane-cum-am-stabilit/

Se ia în calcul închiderea tuturor școlilor din Capitală

 


O ședință de ultim moment a Comitetului pentru Situații de Urgență din București va avea loc în scurt timp. Ședința a fost stabilită după ce a fost trimisă către Prefectură o adresă din partea Inspectoratului Școlar.

umărul cazurilor de coronavirus din Capitală a crescut extrem de mult în ultima vreme, depășind cu mult pragul de 1.5 infectări la 1000 de locuitori. 

De asemenea, tot mai multe unități de învățământ trec în scenariul roșu.

11 școli din Capitală intră în scenariul roșu! Cazurile de COVID la copii au crescut cu peste 22%

Numărul elevilor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 a crescut cu aproape un sfert în ultima săptămână. Sunt deja aproape 2.800 de cazuri noi raportate de la începutul anului școlar. De astăzi, încă 11 școli din București intră în scenariul roșu, printre care și Colegiul ”Tudor Vianu” unde predă ministrul Educației, Monica Anisie.

Îngrijorarea crește atât în rândul părinților, cât și în rândul profesorilor.

Profesorii de la Colegiul Tudor Vianu au fost anunțați încă de ieri că, începând de astăzi, unitatea de învățământ va intra în scenariul roșu. Printre profesorii care își desfășoară orele aici se află și ministrul Educației, Monica Anisie, care predă Limba și literatura română.

De asemenea, alte 10 unități de învățământ din Capitală intră în scenariul roșu. Printre acestea se află liceele Spiru Haret, Cervantes și Emil Racoviță.

La nivel național, în prezent, sunt peste 380 de școli în această situație. Totodată, în a treia săptămână de școală, numărul cazurilor de coronavirus înregistrate în rândul copiilor și al adolescenților a crescut cu 22% față de prima săptămână din anul școlar. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/sedinta-de-urgenta-a-cnsu-bucuresti-se-ia-in-calcul-inchiderea-tuturor-scolilor-din-capitala-583810.html

Lista galbenă afectează cursele aeriene

 


Zborurile spre şi dinspre ţările aflate pe lista galbenă au fost anulate.

Listă a fost aprobată joi, iar decizia a intrat în vigoare miercuri, data de la care toate persoanele care ajung în România din una dintre ţările din zona galbenă sunt obligate să intre în carantină 14 zile.

În privinţa anulării zborurilor, s-a decis să existe şi o serie de excepţii. Este vorba despre statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite şi Qatar.

Iată ţările aflate pe lista galbenă, din care vor putea fi operate în continuare zboruri în România: Spania, Cehia, Franţa, Olanda, Gibraltar, Belgia, Marea Britanie, Luxembourg, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Ungaria, Slovacia, Austria, Qutar.

sursa:https://www.cotidianul.ro/lista-galbena-afecteaza-cursele-aeriene/

Cum stă nefolosit un spital de 14 milioane de euro

 


Scandalul din jurul spitalului modular de la Iaşi, atât de necesar în condițiile numărului tot mai mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, este departe de a fi terminat.

Spitalul are 256 de paturi, dintre care doar o parte au fost autorizate de DSP. Adică mai puțin de jumătate: 113 – 70 pentru cazuri uşoare şi încă 48 pentru ATI.

Chiar şi la jumătate, spitalul de la Leţcani ar fi de mare folos, având în vedere că în Iaşi numărul cazurilor creşte de la o zi la alta, iar locuri la ATI nu mai sunt.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, spune că spitalul nu primeşte pacienţi pentru că autorizaţiile solicitate au întârziat să apară. Mai mult decât atât, susţine că cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului i-au spus după 3 luni că nu mai are nevoie de aviz. Tot el afirmă că, dacă nu depune nimeni nicio contestaţie la un anunţ privind avizul de mediu, spitalul ar putea funcţiona.

„Dacă tu, autoritate de mediu, prima dată îmi spui că trebuie evaluare şi am intrat în ciclul de evaluare şi am intrat în ciclul de evaluare şi am început demersul de evaluare care este durată, după 3 luni îmi spui că nu mai trebuie evaluare… Ne întrebăm cât a durat, păi a durat construcţia 4 luni, autorizarea 3 luni, oare nu spune nimeni nimic? În momentul de faţă toate avizele sunt primite, mai trebuie dezbaterea publică pentru mediu, de 10 zile. Mediul ne-a dat că nu trebuie evaluare după 3 luni de zile”, spune Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

În schimb, APM explică faptul că s-a cerut doar acord de mediu pentru amenajarea terenului si pentru amplasarea modulelor. Autorizaţia de mediu pentru funcţionarea spitalului nu a fost încă solicitată.

„Am emis proiectul de decizie pentru amenajarea spitalului mobil, însă conform procedurii trebuie să mai aşteptăm zece zile, timp în care acest proiect de decizie poate fi consultat de către cei interesaţi. După care o să urmeze emiterea actului final pentru amenajare. În ceea ce priveşte autorizaţia de funcţionare, încă nu avem o solicitare de acest fel”, afirmă Galea Temneanu, director al Agenţiei pentru protecţia Mediului Iaşi.

Spitalul modular a costat peste 14 milioane de euro.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-sta-nefolosit-un-spital-de-14-milioane-de-euro/

Suplimentare de posturi în educaţie şi sănătate

 


Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede suplimentarea cu 750 de posturi a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, decizia este complementară celei luate la începutul anului școlar 2020-2021, când numărul de posturi a fost suplimentat cu 500. În total, schema de personal în sistemul de învățământ preuniversitar în acest an școlar a fost suplimentată cu 1.250 de posturi.

Conform MEC, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat este de 286.710 posturi.

„Reglementarea stabilită de Executiv are ca scop asigurarea dreptului la educație al elevilor, în contextul în care, noul an școlar a început în condițiile prevăzute de starea de alertă. Mai exact, organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă și creșterea numărului de clase, implicit a numărului de posturi”, se arată în comunicat.

În anul 2020, cheltuielile bugetare se vor face cu încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Educației și Cercetării, iar în viitorii ani, cheltuielile bugetare se vor realiza cu încadrarea în fondurile aprobate prin legile bugetare anuale.

Guvernul a mai adoptat o hotărâre care prevede prelungirea măsurii de suplimentare cu 2.000 de posturi la direcțiile de sănătate publică și la serviciile de ambulanță.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, măsura este necesară având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de creșterea semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, care duce și la suplimentarea atribuțiilor personalului medical din cadrul direcțiilor de sănătate publică și serviciilor de ambulanță în această perioadă.

„Astfel, începând cu data de 12 octombrie 2020, pe o perioadă de 6 luni, numărul maxim de posturi din directiile de sănătate publică și serviciile de ambulanță se suplimentează cu 2.000 de posturi, din care: 1000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; 1000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov”, se arată în comunicat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/suplimentare-de-posturi-in-educatie-si-sanatate/

Foaie de parcurs pe 10 ani între România şi SUA

 


Foaie de parcurs pe 10 ani între România şi SUA

„Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”, care avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, dar și alte priorități româno-americane, a fost semnată, joi, la Washington.

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat joi, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.

Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.
„Țările noastre se bucură de un Parteneriat Strategic excepțional și durabil, construit în timp și în multe misiuni în teatrele de operații, unde militarii noștri au luptat împreună. Statele Unite sunt partenerul nostru de încredere și aliatul de nădejde”, a spus ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în debutul întâlnirii.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

Întrevederea a reprezentat, de asemenea, o oportunitate pentru un schimb de opinii asupra principalelor transformări de securitate din mediul regional și internațional, precum și un prilej de discuție a aspectelor concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

„România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate”, a mai spus ministrul Ciucă, accentuând faptul că intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic.

Ministrul a subliniat preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.
O altă temă importantă dezbătută a fost contribuția României la eforturile de partajare echitabilă a responsabilităților, pe toate dimensiunile sale – resurse alocate, capabilități dezvoltate şi participare la operațiuni, misiuni şi activități aliate. A fost subliniat faptul că țara noastră este un aliat responsabil care menține alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare.
Cooperarea bilaterală pe linia investițiilor în domeniul achiziției de echipamente constituie un element ce consolidează Parteneriatul Strategic.

„Acum câteva săptămâni, în România a fost recepționat primul sistem PATRIOT, țara noastră fiind primul stat din Flancul Estic care are în dotarea forțelor sale armate sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare. Alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare a oferit, începând cu 2017, predictibilitate politicii Armatei României de dotare cu tehnică modernă de luptă și ne-a permis să demarăm și să susținem programe credibile de înzestrare”, a menționat ministrul Ciucă.
Secretarul american al apărării a declarat că SUA apreciază faptul că România este un aliat robust, iar legătura dintre cele două națiuni a devenit, în timp, mai puternică, reiterând angajamentul substanțial al României la apărarea antirachetă aliată, prin găzduirea sistemului Aegis Ashore.

De asemenea, Mark T. Esper a subliniat că SUA rămâne angajată ferm alături de România în promovarea păcii, democrației și libertății.

La întrevedere au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, George Maior, ambasadorul României în SUA, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

În marja întâlnirii de la Pentagon, delegația condusă de ministrul Ciucă a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Cimitirul Militar Național Arlington.

sursa:https://www.cotidianul.ro/foaie-de-parcurs-pe-10-ani-intre-romania-si-sua/