9.01.2020

Șerban Nicolae își anunță demisia – lovitură pentru PSD

 


Acum puțin timp, senatorul Șerban Nicolae și-a anunțat demisia din Comisia Juridică – și, implicit, de la președinția acestei cea mai importantă comisie a Senatului.

Știrea a fost anunțată de Antena 3, citând un grup închis de socializare al senatorilor PSD. 


Știrea a fost comentată și de președintele interimar al Senatului, Roberta Cazanciuc.


Demisia lui Șerban Nicolae vine pe fondul nemulțumirilor senatorului pentru întârzierea stabilirii candidaturii pentru președinția senatului, vacantată după demisia lui Teodor Meleșcanu.

Șerban Nicolae a fost desemnat prin vot de grupul senatorilor PSD – dar numirea finală trebuie aprobată de CExN al PSD, actualul Consiliu Politic Național. Ei bine, aici nominalizarea a fost întârziată nepermis de noua conducere, fapt care l-a enervat pe Șerban Nicolae.

Desigur, dacă apreciatul senator Șerban Nicolae ar ocupa funcția – acesta ar avea o funcție mai înaltă decât a lui Marcel Ciolacu – președinția Senatului fiind considerată a doua poziție în stat.

Reamintim că aseară, la câteva ore după anunțarea moțiunii și după reacțiile liderilor PSD, Șerban Nicolae a scris un scurt comentariu în care își exprimă nemulțumirea.

”O mare și nescuzabilă rușine”, a scris Șerban Nicolae, un comentariu care exprimă nemulțumirea sa.

Pe surse, se pare că Marcel Ciolacu și ”echipa” sa vor să tragă de timp până la alegeri – și să nu numească un candidat la Senat, păstrându-l pe Robert Cazanciuc interimar.

Azi a avut loc ședința Biroului permanent al Senatului, dar PSD nu a nominalizat candidat pentru președinte – confirmând astfel zvonurile că vor să îl țină pe bară pe Șerban Nicolae.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200901/31506088/Demisie-de-top-in-PSD-Serban-Nicolae.html

Daniel Tudorache o acuză pe Clotilde Armand de FAKE NEWS

 


Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, respinge acuzaţiile cum că Poliţia Locală ar fi filat-o pe Clotilde Armand şi, în acelaşi timp, lansează un atac dur la adesa candidatei. 

"E FAKE NEWS, campanie electorala. Daca s-ar fi întamplat în 2017... în ce an suntem acum? Dacă era o faptă penală putea să facă plângere într-un timp scurt. Dar să spui dupa trei ani jumate că ai fost urmarită? Interesul ei este sa creeze o presiune.

Ar putea sa fie urmarită doar de SRI, pentru că ar fi agent străin. Nu poate sa o urmărească Poliţia Locală. Instituţile statului pot să acţioneze. Cine să o urmărească pe ea în 2017. Pierduse alegerile.

Nu ştie decât să facă plângeri penale. Bine că nu-şi aduce aminte că acum o sută de ani s-a intamplat ceva în Sectorul 1. Singurii abilitaţi să o urmărească sunt doar SRI şi sunt convins că o fac. Toată lumea consideră că este agent străin. Nu am probe, am zis toata lumea, este un zvon", a declarat primarul Daniel Tudorache într-o intervenţie televizată.


sursa:https://www.dcnews.ro/daniel-tudorache-o-acuza-pe-clotilde-armand-de-fake-news--nu-stie-decat-sa-faca-plangeri-penale_768628.html

Ce se întâmplă cu elevii înainte și după alegerile locale

 


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat ce se va întâmpla cu elevii, în zilele dinaintea şi de după ziua votului pentru alegerile locale, din 27 septembrie. 

Nelu Tătaru a avut o intervenţie televizată în cadrul căreia a vorbit, printre altele, şi despre măsurile care vor fi luate pentru ca votul pentru alegerea primarilor,  a preşedinţiilor de consilii judeţene, a consilierilor locali şi judeţeni să se desfăşoare fără probleme.

În acest context, ministrul Sănătăţii a anunţat că normele care se află în dezbatere publică în momentul de faţă prevăd ca elevii să aibă liber vineri - înaintea votului şi luni - după vot, pentru ca unităţile de învăţământ să fie pregătite pentru desfăşurarea votului dar şi pentru ca acestea să fie igienizate şi dezinfectate după votare. 


sursa:https://www.dcnews.ro/ce-se-intampla-dupa-alegerile-locale--tataru-anunta-cand-revin-copiii-la-scoala_768632.html

Liviu Vasilescu demisionează de la șefia Poliției Române

 


Liviu Vasilescu a anunțat marți seară că se retrage de la conducerea Poliției Române. Anunțul are loc în contextul scandalului generat de întâlnirea șefului IGPR cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.

Liviu Vasilescu a susținut marți seară declarații de presă alături de secretarul de stat de stat Bogdan Descpescu, anunțând "cea mai mare captură de pastile captagon și hașiș din istoria Poliției Române".
  • "As vrea să le mulțumesc acestor eroi ai zilei, pentru rezultatele obținute si să le transmit că, indiferent ce cred unele persoane care au văzut munca de Poliție mai mult din fața televizorului decât din teren sunt onorat că sunt colegul lor. În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor. Și totdeauna mi-au plăcut și surprizele. În același cadru, vă rog să îmi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector șef al Poliției Române, să rămân ofițer de Poliție și să îndeplinesc sarcinile ce îmi vor fi încredințate", a spus Vasilescu.
Anunțul are loc în contextul scandalului generat de întâlnirea șefului IGPR cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.
Scandalul legat de întâlnirea cu membri ai clanului Duduianu

Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 4 august, într-un conflict izbucnit la finalul unei partide de barbut. Principalul suspect, Gheorghe Richard Emanuel, membru al clanului Rinu, a fost reținut. Trupul neînsuflețit al lui Emi Pian a fost ținut o săptămână în casa familiei, timp în care sute de oameni au venit la priveghi fără a respecta normele sanitare, iar polițiștii au supravegheat din stradă, în toată această perioadă.

Ulterior, Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, a susținut că a avut o întâlnire, în noaptea de 8 spre 9 august, într-o biserică din București, cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, pentru a negocia condițiile de înmormântare. Adevărul a publicat imagini făcute pe timp de noapte, care confirmă versiunea relatată de Elvis Pian.

Joi, 27 august, șeful Poliției Române a avut prima reacție în acest scandal, el susținând o declarație de presă după ce cu o zi în urmă Klaus Iohannis ceruse clarificări publice.

Atunci, Vasilescu a confirmat întâlnirea pe care a avut-o cu membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. El a susținut că a fost o acțiune oficială a Poliției Române și "cea mai eficientă acțiune legală", pentru a preveni producerea unor incidente violente și răspândirea infecției cu coronavirus: "Primele arme pe care le folosim sunt prevenirea, dialogul, convingerea, nu direct pistolul", spunea Vasilescu.


IGPR mai susținea că clanurile nu au apărut în acest an și că de-a lungul timpului au fost organizate ample operațiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparținând unor generații consecutive, au fost închiși în penitenciare în mod repetat.

Poliția Română mai spunea că "acest eveniment nedorit a scos în evidență un aspect deficitar" al organizării în MAI - plecarea unui număr mare de profesioniști, a celor care "cunosc în mod sofisticat munca de poliție din teren, oameni care impuneau respect și teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative".

Răspunzând celor care au cerut demisia șefului Poliției Române, Liviu Vasilescu, IGPR susține că acesta "și-a făcut datoria în mod eficient", rezolvând în cinci ore "o problemă complicată, "conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituției".

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24262899-liviu-vasilescu-demisioneaza-sefia-politiei-romane.htm

Ciolacu i-a dat afară din partid pe trei dintre parlamentarii PSD care au lipsit la moțiune.

 


Parlamentarii PSD Cătălin Rădulescu, Adrian Todor și Roxana Paturcă au fost excluși marți din partid, după ce cu o zi înainte nu au participat la ședința privind moțiunea de cenzură inițiată de social-democrați. În cazul lui Carmen Dan nu s-a luat încă o decizie, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

Liderii PSD s-au întâlnit marți la șediul din Kiseleff pentru a face o analiză a eșecului de cu o zi înainte din parlament. La finalul ședinței în care moțiunea de cenzură nu a mai fost dezbătută și votată din cauza absenteismului, Marcel Ciolacu a anunțat că va propune excluderea din partid a parlamentarilor PSD care au lipsit. Chiar dacă aceștia au invocat probleme de sănătate, liderul PSD a susținut că „nu sunt bolnavi”.

Mai mult, social-democrații au acuzat presiuni ale PNL astfel încât să nu fie atins cvorumul de prezență.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24262804-ciolacu-afara-din-partid-trei-dintre-parlamentarii-psd-care-lipsit-motiune-carmen-dan-iertata-pentru-moment.htm

„Guvernarea Iohannis-Orban legalizează de azi furtul”

 


PSD susţine că Guvernarea Iohannis-Orban legalizează de azi furtul din banii copiilor și ai celor vârstnici.

Într-o postare pe Facebook, Partidul Social Democrat precizează că prin dublarea alocațiilor impusă de PSD prin lege, de la 1 ianuarie, copiii ar fi avut până azi suficienți bani încât să-și cumpere fiecare câte o tabletă.

„Liberalii le-au anulat acest vis legitim. Le toacă banii de alocații pentru a se îmbogăți trucând licitații!”, spun social democraţii.

În aceeaşi postare, PSD arată că prin majorarea pensiilor cu 40%, seniorii ar fi avut siguranța că explozia prețurilor din această toamnă nu le va eroda nivelul de trai.

„Liberalii i-au condamnat însă la sărăcie! Guvernul PNL taxează fiecare vârstnic cu pensia medie cu aproape 4500 de lei pe an – din care aproape 1500 de lei numai până la finalul lui 2020!! PNL fură mii de lei anual de la fiecare copil și pensionar al României ca să-și hrănească firmele de partid!”, se arată în postarea PSD.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-guvernarea-iohannis-orban-legalizeaza-de-azi-furtul/

Din gafă-n gafă

 


Din gafă-n gafă. Este parcursul din ultimele săptămâni al ministrului Educației, Monica Anisie. După ce, la mijlocul lunii august, a făcut deliciul tuturor vorbind despre plăcuțe de pecsiglas sau pepsiglas, în loc de plexiglas, astăzi a mai comis-o o dată. de data aceasta nu a rostit greșit vreun cuvânt ci a greșit chiar data de începere a anului școlar.

Așa cum știe toată lumea, la 1 septembrie începe un an școlar, numai că acesta e un alt fel de alt an școlar, cu noi provocări”, a spus Monica Anisie la începutul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi alături de ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Culmea, asta se pare că a fost cea mai mică problemă de la acest eveniment. Fiindcă tot astăzi, Monica Anisie, s-a cam supărat când a fost întrebată dacă nu s-a gândit să îşi dea demisia pentru că tabletele nu vor ajunge la elevi la începutul anului şcolar.

„Am realizat eu această achiziţie ca să pot să spun lucrul acesta? Având în vedere faptul că la Ministerul Educaţiei în toată această perioadă am făcut eforturi susţinute ca unităţile de învăţământ să aibă toate cele necesare pentru începutul de an şcolar, vorbim aici de proces de învăţământ, Ministerul Educaţiei se ocupă de procesul de învăţământ, atâta timp cât ne-am preocupat, avem astăzi rezultate, nu văd de ce mi-aţi pune o astfel de întrebare. Responsabilitatea Ministerului a fost să acorde banii necesari achiziţiei”, a afirmat Monica Anisie.
(…)
Noi ne-am pregătit, iar ceea ce a făcut ONAC se vede astăzi, adică nu a reușit să ducă la bun sfârșit întreaga licitație, ci doar avem un singur câștigător, pentru trei loturi din nouă și încă procedura nu a fost încheiată. Suntem în perioada de contestație. Prin urmare, s-ar putea să nu fie declarat câștigător până la final operatorul economic care a câștigat inițial.(…)“ a declarat Anisie.
 Modul în care a acționat Monica Anisie nu a fost văzut cu ochi buni de ALDE. Reprezentanți ai formațiunii politice scriau pe pagina de FB:

În loc să recomande demiterea altora, dna #Anisie ar trebui să își dea singură demisia din funcția de ministru al Educației pentru tot haosul creat, pentru toată debandada existentă în sistem, pentru faptul că tabletele promise nu vor ajunge la copii, pentru că salariile profesorilor nu vor fi majorate, pentru că profesorii și elevii nu vor primi măști gratuite.(…)

În cazul achiziției de tablete pentru copii, să vii în luna septembrie să spui că e vina Oficiului Naţional de #Achiziţii Centralizate pentru că nu au fost achiziționate 250.000 de tablete, înseamnă că îi iei peste picior pe părinți, pe copii și profesori. Demersurile pentru achiziționarea tabletelor au fost începute în luna mai! Sunt 3 luni de zile din acel moment. Dacă tu, ministru al #Educației, nu ai reușit să rezolvi această problemă în 3 luni de zile înseamnă că ești incompetent și că trebuie să pleci din funcție.

Acuzațiile pe care Guvernul Orban și mai ales dna Anisie le aduc ONAC reprezintă o încercare pentru a-și acoperi propria incapacitate de a se ține de cuvânt.

În acest moment, este evident că elevii nu vor beneficia de tabletele promise de Guvern, ci aceștia trebuie să se bazeze, în cel mai bun caz, pe tablete achiziționate de autoritățile locale. Oare cum e posibil ca autoritățile locale să poată cumpăra tablete pentru copiii din localități, dar numai #Guvernul întâmpină probleme?

E un mister pentru toată lumea, dar care are la bază incompetența și disperarea celor din #PNL de a-și umple buzunarele din licitațiile pe care le realizează. “, susține ALDE.

De ce recomandă Rafila cursurile faţă în faţă

 


Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, îi încurajează pe părinți să îi trimită pe copii la școală, la cursuri față în față.

“Indiferent cum va fi situația epidemiologică în septembrie, octombrie, noiembrie, această epidemie va continua. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulți de-acum încolo și va trebui să învățăm să trăim în această situație”, a afirmat Alexandru Rafila la Digi 24.

În aceste condiţii, spune Rafila, soluţia o reprezintă aplicarea unor măsuri care să-i protejeze atât pe copii cât şi pe dascăli.

„Va trebui să organizăm activitatea didactică, dar și activitatea para-didactică, adică accesul în școală, dezvoltarea circuitului sanitar, organizarea în școli trebuie să țină cont de faptul că atât infecția cu noul coronavirus, cât și gripa se pot preveni dacă avem un sistem funcțional. Îngrijorarea mea este legată de funcționalitatea acestor măsuri. Aceste măsuri trebuie verificate, pilotate, astfel încât orice punct slab să fie identificat și copiii să se ducă în siguranță la școala, dar și cadrele didactice, pentru că trebuie protejate”, a spus Alexandru Rafila.

sursa:https://www.cotidianul.ro/de-ce-recomanda-rafila-cursurile-fata-in-fata/

ALERTĂ ANM în 16 județe din țară. MARE ATENȚIE !

 


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă alertă Cod galben de vreme rea, pentru 16 județe din ţară.

ANM anunță instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30...40 l/mp.

Codul galben este valabil de marți ora 16 până miercuri ora 3.00 în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în zona de munte și nordul Moldovei, respectiv marți ora 18 până miercuri ora 3.00 în Oltenia.

Alerta vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt.

Se menține avertizarea Cod galben de caniculă în regiunile sudice și estice.


sursa:https://www.dcnews.ro/alerta-anm-in-16-judete-din-tara-mare-atentie_768579.html

Ce se întâmplă cu tramvaiul 41 şi metroul Drumul Taberei din Caitală

 


Referitor la comunicatul difuzat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor cu privire la situaţia actuală a magistralei M5 de metrou, conform căruia Societatea de Transport Bucureşti ar amâna suspendarea liniei de tramvai 41 în vederea executării unor lucrări de suprafaţă la pasajul de acces în zona staţiei Drumul Taberei, facem o serie de precizări.

"Primăria Capitalei respinge ferm afirmațiile lansate în spațiul public de Ministerul Transporturilor, care acuză pe nedrept STB că blochează finalizarea lucrărilor la magistrala Drumul Taberei – Eroilor. Contrar celor prezentate de Ministerul Transporturilor, Societatea are toată deschiderea pentru susţinerea proiectelor de infrastructură, finalizarea acestora fiind în beneficiul tuturor cetăţenilor.

STB SA nu poate fi învinuită pentru întârzierea lucrărilor la metrou, iar încercarea de a pasa vina pentru nefinalizarea acestora de către Metrorex ascunde propria incompetență.

Metrorex a solicitat STB să suspende timp de 10 zile circulația tramvaiului pe linia 41, pentru a realiza unele lucrări la suprafață. Solicitarea poate fi onorată de STB în luna octombrie, atunci când are loc recepția pentru un nou lot de autobuze hibrid achiziţionate de Primăria Capitalei. Demersul pentru suspendarea liniei de tramvai presupune alocarea a minim 42 de autobuze, ținând cont că este vorba despre o linie foarte solicitată, cu o capacitate de transport de aproximativ 200.000 de călători zilnic", se arată în comunicatul transmis de către Primăria Capitalei.

 

"Întregul parc circulant al STB este scos în traseu"
 

"În contextul pandemiei de coronavirus întregul parc circulant al STB SA este scos în traseu, astfel încât să ofere posibilitatea călătorilor să respecte distanţarea fizică. Mai mult, din informațiile comunicate de Metrorex reiese foarte clar că metroul poate fi pus în funcțiune pe noua magistrală și fără a întrerupe circulația tramvaielor pe linia 41.

Reamintim faptul că Metrorex nu a dat curs solicitării noastre de a ne sincroniza lucrările ce ar afecta circulația tramvaiului pe linia 41, pentru a reduce la maxim disconfortul celor care folosesc acest mijloc de transport.

În anul 2019, linia de tramvai 41 a fost suspendată pe o perioada de două luni, timp în care Primăria Capitalei a derulat lucrări de construire a Pasajului Ciurel peste Şos. Virtuţii şi de reabilitare a Pasajului Grant. La acea dată, au fost trimise solicitări către reprezentanţii Metrorex pentru a executa lucrările de suprafaţă de la magistrala M5, în zona Drumul Taberei, în intervalul respectiv. Metrorex nu a dat curs acelei solicitări la momentul respectiv.

Reiterăm faptul că interesul STB SA nu este acela de bloca proiectele menite să vină în ajutorul cetăţenilor şi Societatea consideră că prin eforturi conjugate pot fi găsite soluţii fiabile pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură", transmite Primăria Capitalei.


Trei lucruri care intră în vigoare de la 1 septembrie și trebuie știute de către pensionari

 


Data de 1 septembrie vine cu modificări în privința pensiilor și medicamentelor compensate. Dacă pentru pensii actul normativ este cel care include rectificarea bugetară, pentru medicamentele compensate s-a făcut unul nou ce a fost publicat luni în Monitorul oficial.



Trei lucruri pe care trebuie să le știe pensionarii


1. Punctul de pensie urcă cu 14%, la 1442 lei

2. Nivelul indemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) crește la 800 lei, cu 13,63%.

3. Compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari. Guvernul a modificat o Hotărâre din 2009, ce a mai suferit intervenții de-a lungul timpului. Astfel, trebuie știut că, începând cu 1 septembrie, beneficiarii sunt pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1.299 lei/lună (anterior era 1.139 lei), indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

Este vorba de medicamentele din sublista B din HG 720 din 2008. Acolo sunt medicamente precum: Pantoprazolum, Esomeprazolum, Otilonium bromidum și altele.

sursa:https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24261716-trei-lucruri-care-intra-vigoare-1-septembrie-trebuie-stiute-catre-pensionari.htm

Consiliul Fiscal ne spune cât va scădea PIB-ul

 


Consiliul Fiscal (CF) estimează o scădere a PIB pentru acest an cuprinsă între 4 și 6% precum și un deficit bugetar cuprins între 8,6 și 9,4% din PIB, însă admite că în acest context exonomic, context economic, sanitar și electoral caracterizat de incertitudini neobișnuit de mari nu pot fi excluse evoluții mai nefavorabile decât cele anticipate în acest moment. Punctul de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 ar fi de cel puțin 7,5% din PIB, chiar admițând revenirea economiei previzionată de Comisia Națională de Statistică și Progrnoză – creștere economică de 4,9% pentru anul 2021. Aceste perspective ale bugetului public reclamă o prudență sporită în adoptarea oricăror măsuri de politică fiscal-bugetară și identificarea din timp a unei strategii graduale și coerente de consolidare bugetară, care să minimizeze costurile economice și sociale asociate. Procentul de majorare de 14% a pensiilor implică un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei în anul 2020 și respectiv 10,92 miliarde de lei în anul 2021. O astfel de măsură, cu impact important asupra construcției bugetare pe anul 2021, ar trebui inclusă într-un cadru fiscal bugetar pe termen mediu, se arată într-o analiză făcută de Consiliul Fiscal pe marginea rectificării bugetare.

CF apreciază că o abordare bazată pe reguli în ceea ce privește indexarea pensiilor (prevăzută de altfel de lege) ar aduce beneficii multiple din perspectiva stabilității sistemului de pensii și ancorării așteptărilor participanților, sustenabilității fiscale și programării bugetare. Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstracție de situația bugetului general consolidat, al cărui
deficit primar și structural se plasează în prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclamă inițierea unui proces de corecție, ecartul față de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind însemnat. În condițiile noilor parametri bugetari, dimensiunea necesarului de finanțare public al României pentru anul 2020 este de circa 13% din PIB.

Deși acoperirea necesarului de finanțare pentru acest an este asigurată în largă măsură, mult mai problematică ar putea fi acoperirea acestuia pe termen mediu. Este greu de crezut că piețele financiare vor tolera pentru o perioadă îndelungată niveluri înalte ale deficitului bugetar, chiar dacă regulile fiscale în UE vor rămâne suspendate și în 2021. Capacitatea de finanțare a
deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice care ajunge la scadență reprezintă oconstrângere foarte „dură” asupra politicii fiscal-bugetare. În acest context, o corecție care să conducă pe termen mediu la niveluri mult diminuate ale deficitului bugetar și care să ancoreze așteptările creditorilor către o traiectorie sustenabilă a politicii fiscal-bugetare este obligatorie. Anunțarea unui plan multianual credibil de consolidare fiscală ar putea să ofere răgazul necesar pentru o abordare graduală, care să afecteze cât mai puțin revenirea economiei.

Obiectivul ambițios de aderare la zona euro (și, în prealabil, de intrare în Mecanismul Cursurilor de Schimb – ERM2) nu este compatibil cu deficite bugetare structurale de peste 1% din PIB, ca să nu mai vorbim de peste 4% din PIB, cu deficite externe considerabile, cum era situația României la începutul anului 2020.

Conform Consiliului Fiscal, momentul cel mai acut al crizei actuale, determinat de restricțiile de ordin sanitar (efectul shutdown, de închidere parțială a economiilor), pare să fi trecut, iar procesul de revenire economică a început la nivelul majorității economiilor naționale, inclusiv în România. Vor exista efecte persistente ale crizei pe plan economic si social; efectele depind mult de refacerea lanțurilor de producție, de comerț, de sprijinul băncilor centrale și guverne. Intervin modificări în inclinația spre consum și cea pentru investiții (productive) existând o aversiune la risc crescută pe fondul marilor incertitudini și al schimbărilor structurale, al extinderii utilizăriitehnologiilor noi, inclusiv a inteligenței artificiale. Ciclul epidemic condiționează viteza de revenire, pot exista „reînchideri” locale. Războiul cu COVID-19 nu este terminat, el este unul de uzură.

Exista un trade-off (cost al renunțării la alternativă) major între, pe de o parte, spațiul de manevră pentru a face față la crize majore, ceea ce reclamă cheltuieli tip one-off și deficitul structural, pe de altă parte (România are cel mai înalt deficit structural în UE). Aceasta explică îndrăzneala mare a altor țări de a merge cu deficite spre și peste 10% fără a avea grija unor corecții macro inevitabile în anii următori.

Situația bugetară a României a fost și este foarte încordată, fapt reflectat și de plasarea singulară a României în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene la începutul acestui an. Dezechilibrele macroeconomice – deficitul de cont curent (4,6% din PIB in 2019) și deficit bugetar structural (peste 4% din PIB) relativ mari și persistența unor presiuni mari pe buget pentru creșterea de cheltuieli permanente, reclamă o corecție macroeconomică în viitorul nu îndepărtat pentru a păstra accesul la finanțare pe piețe și ratingul de țară. Această situație se reflectă și în costurile de finanțare considerabil mai ridicate ale României pe
piețele financiare, comparativ cu cele ale altor țări din regiune – Cehia, Ungaria, Polonia.

O absorbție masivă de resurse europene din cadrul financiar multianual și din Planul european de redresare vor reduce nevoia de finanțare de pe piețele financiare și vor susține cererea și oferta agregate interne, permițând, astfel, o traiectorie de corecție macroeconomică mai lină. Absorbția de fonduri europene este o „bătălie pentru apa grea”, în anii ce vin. Contracția PIB, ce este revizuită de CNSP, pentru 2020, la 3,8%, este în imediata vecinătate a pragului de jos al scenariului de bază al CF.

sursa:https://www.cotidianul.ro/consiliul-fiscal-ne-spune-cat-va-scade

„Cineva, totuși, a câștigat ieri!”

 


Prim-vicepreşedintele PSD, primarul Capitalei Gabriela Firea, comentează marți într-o postare pe Facebook eșecul moţiunii de cenzură, concluzionând că a câștigat totuși cineva luni: „impostura, „haosul”, „panica indusa” de actualul Guvern.

„Triumful imposturii! Decalogul Motiunii! Ce-am avut si n-am pierdut, dupa ziua de ieri. Avem in continuare un guvern unic in Europa care :
1. A facut afaceri in starea de urgenta cu masti si materiale sanitare cumparate la suprapret
2. A promis tablete copiilor. Incepe scoala si nu vor primi nimic. La fel si cu mastile promise
3. Vrea sa dea vina pe parinti, impunand semnarea unei Declaratii pe proprie raspundere privind starea de sanatate a copiilor
4. A deschis jocurile de noroc si a tinut teatrele incuiate
5. A deschis pacanele si a tinut terase si parcurile inchise
6. A refuzat si blocat din start testarea persoanelor fara simptome, ca sa izoleze focarele si acum avem explozie de contaminari
7. Pretinde ca nu are bani pentru dublarea alocatiilor dar gaseste fonduri pentru baronii galbeni, sa le dea fonduri pentru achizitii de lux
8. Sustine ca nu are bani pentru cresterea punctului de pensie dar isi permite sa plateasca sume enorme pentru despagubiri anticipate unor prieteni politici
9. A trimis romani la munca in strainatate, in plina stare de urgenta, punandu-le viata in pericol
10. Are cei mai incompetenti ministri ai Educatiei si Sanatatii, care sunt total depasiti ca reactie si actiune in pandemie.

Ma opresc la 10 puncte. As putea continua pana la minimum 50. Ceea ce este circumstanta agravanta.

Deci, dupa ce, aseara, dupa discutiile despre Motiune, guvernul a deschis sampania iar opozitia isi numara oastea, tragem linie si concluzionam.

Intr-o societate normala, acest guvern isi prezenta demisia de onoare.

Intr-o tara cu experienta democratica mai consolidata, acest guvern nu se mai putea salva prin pasivitatea partidului minoritatilor.

Intr-o lume responsabila, noi toti ar trebui sa devenim constienti ca fiecare ora in plus la guvernare inseamna adancirea prapastiei economice.

Avem, oricum, numar record de someri si mii de firme intrate in insolventa si faliment, concomitent cu un deficit urias.

Pentru tara, e pierdere pe toata linia. Regres.

Cineva, totusi, a castigat ieri? Da, ati ghicit! Impostura! Haosul! Panica indusa!

Un guvern care nu gaseste solutii pentru nimic si da vina mereu pe populatie.

Da, pe romani, pe care ii linistea in martie ca vine doar o gripa usoara iar acum ii sperie ca nu mai sunt locuri in spitale!”, a scris Firea.

sursa:https://www.cotidianul.ro/firea-fata-cu-motiunea-cineva-totusi-a-castigat-ieri/

Ciolacu: „Va fi vot pe moţiune. Că va fi pe această moţiune, că va fi…”

 


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că nu a fost eșec faptul că moțiunea de cenzură nu s-a dezbătut deoarece nu a existat un vot în Parlament.

Ciolacu a declarat luni că Guvernul nu va putea evita un vot pentru o moţiune de cenzură din partea PSD, fie că se va vota actuala moţiune, fie că va fi vorba de una depusă în sesiunea ordinară.

„Suntem în opoziţie, am introdus o moţiune de cenzură. Cu adevărat, pentru prima dată în România a fost introdusă în sesiune extraordinară. Nu consider că este un eşec, deoarece în acest moment nu avem un vot. Nu ne aşteptam ca parcursul până la votul pe moţiune să fie atât de lung. (…) Ştim şi noi şi domnul Orban că dacă această moţiune ajunge la vot, trece. (…) Avem dreptul, constituţional, ca să depunem o moţiune de cenzură în sesiune ordinară. Nimeni nu poate să ia acest drept opoziţiei. Noi, începând cu ziua de mâine, intrăm în sesiune ordinară. (…) Va fi vot pe moţiune. Că va fi pe această moţiune, că va fi pe o moţiune în sesiunea ordinară, până la urmă nu vor putea evita”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o emisiune la Antena 3.

Acesta a adăugat faptul că din punct de vedere politic, pentru actuala moţiune se aşteaptă decizia CCR, pentru care un prim termen este fixat pe 15 septembrie, context în care probabil se va prefera soluţia depunerii unei noi moţiuni, în sesiunea ordinară.

Ciolacu a reiterat, în acelaşi context, că cei cinci parlamentari PSD care nu au fost prezenţi luni la şedinţa în care urma să fie votată moţiunea urmează să fie excluşi din partid.

„Decizia mea este clară. Mâine vom face un comitet politic naţional şi o să propun excluderea tuturor celor cinci. Eu nu cred în îmbolnăviri de azi de dimineaţă până la ziua votului”

Moțiunea de cenzură depusă de 205 parlamentari PSD, nu a putut fi dezbătută şi votată din cauza lipsei cvorumului, fiind prezenţi doar 226 de senatori şi deputaţi.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ciolacu-va-fi-vot-pe-motiune-ca-va-fi-pe-aceasta-motiune-ca-va-fi/

Moțiunea dirijată din cer

 


Ne poartă Dumnezeu de grijă ca să nu intrăm într-o criză politică majoră? Planeta este plină de crize și mă îndoiesc că El a avut timp pentru rezolvarea favorabilă a situației din țara noastră. De asemenea, nu cred că neîntrunirea cvorumului este rezultatul hazardului sau al contaminărilor. Blocarea moțiunii PSD este o operațiune complexă, desfășurată pe mai multe planuri. Nu cred că indivizii de la casieria PNL și cîțiva samsari au bătut pe la porțile pesediștilor și le-au oferit funcții și marafeți. Pe la unii o fi fost așa, pe la alții, a fost reamintit cîte un dosar, la alții s-a insistat pe slăbiciuni cunoscute, iar în cazul altora, pur și simplu, a fost transmis un ordin.

În mod normal, după modul catastrofal în care PNL a gestionat țara de la instalarea lui Ludovic Orban, moțiunea de cenzură ar fi trebuit să treacă. Situația s-a agravat, improvizațiile au fost cumplite și ridicole, iar economia a dat în brînci. Sunt argumente suficiente pentru o cădere politică. Și, cu toate acestea, cîrpitul guvern PNL n-a căzut. Ludovic Orban a supraviețuit, iar Marcel Ciolacu și PSD s-au făcut de rîs. Au fost împinși în situația cea mai penibilă dintre toate cele posibile. Nici măcar n-au izbutit să mobilizeze parlamentari pentru un cvorum. Și-au mușcat limba și au rămas cu toate cuvîntările în buzunare. Spectacolul critic plănuit la adresa PNL s-a întors împotriva inițiatorului.

Explicația este complexă. Pîrghiile folosite au fost multiple și multe dintre ele vor rămîne necunoscute. Cu siguranță, Binomul a lucrat la greu pentru a face voia președintelui Iohannis. Numai cu SRI și cu SPP, Klaus Iohannis ar fi rămas doar cu pază pe traseu și cu băieții plasați prin instituții. Fără „guvernul meu”, președintele ar fi rămas neajutorat la cele două runde de alegeri, iar rezultatele de pe tablete ar fi trebuit să fie mai aproape de realitate. Fără guvernul Orban, Klaus Iohannis ar fi devenit figurant pe scena politică românească. Drept pentru care, trîntirea moțiunii a devenit și o soluție imperioasă de a conserva puterea și liniștea președintelui Iohannis!

Cel mai elecovent mesaj rezultat din acest demers politic eșuat îl vizează pe Marcel Ciolacu. Abia ales președinte prin corespondență și sms, pe skype și pe mîini ridicate, Ciolacu a fost pus în situația neplăcută de a vedea că, în ciuda numărului copleșitor al voturilor primite, nu controlează PSD în aceeași proporție. Mai este cineva care are coada strecurată în acest partid (ca și în celelalte!) și atunci cînd este nevoie, cînd țara o cere, coada serviciilor se mișcă patriotic în favoara cui trebuie. Nu neapărat în interesul României sau al poporului său! Cu alte cuvinte, 

PSD-ul este un partid păpușat așa cum este și PNL-ul și cum sunt și ziarele, televiziunile sau ONG-urile. Este vorba de un fenomen generalizat, nu neapărat din cauza abilității serviciilor noastre secrete, cît mai ales din nevoia menținerii unui control strict al echilibrului politic pe teritoriul celui mai avansat cap de pod al NATO. Importanța României și a Poloniei se vede chiar și la moțiuni de cenzură, la alegeri și la orientările din mass-media.

Marcel Ciolacu, atît de tămîiat într-o emisiune de Mădălin Voicu, a fost pus în situația de a trăi pe viu o demonstrație cruntă. Și implicit, o umilință. O fi stînd el la volanul PSD, dar, de condus, deciziile și orientările partidului vin și din altă parte.

Din cer, nu de pe Bulevardul Kiseleff !

sursa:https://www.cotidianul.ro/motiunea-dirijata-din-cer/

Piperea pune punctul pe i: Partidul securiștilor de „bine” !

 


Avocatul Gheorghe Piperea rezumă scurt și la obiect eșecul moțiunii de cenzură. În opinia sa, în acest moment, în Parlament există doar un partid unic, „partidul securiștilor de “bine” din România”,  „cu câteva sucursale cu diverse denumiri – pnl, psd, usr, pmp, pro-România”.

„În acest moment, peste 66,6% din electorat – mă refer la clasa de mijloc, la profesiile liberale, la consumatori, la pensionarii lăsați fără majorarea pensiei, la conservatori, la suveraniști – este fără reprezentare în Parlament. 

În acest moment, există doar un partid unic, PSBR (partidul securiștilor de “bine” din România), cu câteva sucursale cu diverse denumiri – pnl, psd, usr, pmp, pro-România. Iar aceștia reprezintă doar corporațiile globale și captivii lor, adică cei pe care presa globalistă îi denumește “nou-normali”. 

Acesta este punctul de cotitură, de unde nu mai poate fi concepută întoarcerea”, a scris Piperea luni pe Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/piperea-pune-punctul-pe-i-partidul-securistilor-de-bine/