8.05.2021

Primăria Sectorului 4 sub teroarea vijeliei

 


Primăria Sectorului 4 va închide cele două parcuri pe care le administrează, Lumea Copiilor respectiv Orășelul Copiilor, din cauza vijeliilor.

Primăria Sectorului 4 a anunțat că va închide azi, joi, de la ora 17:00 și până mâine dimineață (vineri) la ora 06:00, cele două parcuri pe care le administrează, Lumea Copiilor și Orășelul Copiilor, din cauza vijeliilor.

„Măsuri speciale de siguranță în Sectorul 4, urmare a avertizării de vreme severă, emisă de meteorologi pentru Capitală.

Începând de astăzi (joi), de la ora 17:00 și până mâine dimineață (vineri) la ora 06:00, Primaria Sectorului 4 închide cele două parcuri pe care le administrează, Lumea Copiilor respectiv Orășelul Copiilor, pentru a evita eventualele accidentări ale persoanelor care se plimbă și se relaxează în cele două parcuri, cauzate de vremea severă, așteptată în acest interval în Capitală”, se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 4, relatează Gandul.

Doi pui de panda roşu s-au născut la ZOO Braşov. Premieră în România

 


Doi pui de panda roşu s-au născut la Grădina Zoologică din Braşov. Aceştia au aproximativ opt săptămâni şi au trecut cu bine de perioada critică.

Peggy şi Benji au adus pe lume primii pui de panda roşu născuţi în captivitate în România.

Cei doi pui sunt un mascul şi o femelă. Masculul cântăreşte 415 grame, iar femela 520. Aceştia au aproximativ opt săptămâni şi au trecut cu bine de perioada critică. Cei doi pui nu au primit încă nume.

„Avem marea bucurie astăzi (miercuri – n.r.) să vă prezentăm aceşti puiuţi de panda roşu, un mascul şi o femelă, primii pui de panda roşu născuţi în captivitate în România. De altfel şi cuplul pe care noi îl avem, Peggy şi cu Benji, sunt singurii din ţara noastră. Ne bucurăm foarte mult de acest eveniment unic, pentru că acesta este un semn că lucrurile merg foarte bine, condiţiile sunt propice, pentru că a avut loc această împerechere şi avem aceşti puiuţi care sunt sănătoşi – aţi văzut – unul are 415 de grame, masculul, iar femela 520. Lucrurile merg bine din acest punct de vedere.

Cred că cei mai fericiţi suntem pentru că reuşim practic să contribuim la conservarea acestei specii pe cale de dispariţie. Credeţi-mă că la nivel mondial este un lucru extraordinar şi ne bucură nespus de mult că Braşovul se află astăzi la acest nivel. Despre puiuţi pot să vă zic că până la vârsta de cinci luni ei voi fi alăptaţi, abia după aceea vor fi înţărcaţi, deci sunt dependenţi de mamă, motiv pentru care nu vom putea să-i vedem decât atunci când vor ieşi cu mama lor, lucru care se întâmplă practic undeva după două luni.

Nume încă nu le am dat, vom proceda exact ca şi în cazul părinţilor, vom merge pe propuneri din partea braşovenilor, după care vom supune la vot şi le vom da numele celor doi puiuţi. Pe mine cred că cel mai mult mă încântă faptul că efectiv suntem parte din conservarea acestei specii! Este un lucru extraordinar. Sunt curios unde se va hotărî că vor merge aceşti puiuţi, pentru că totul este coordonat la nivel european“, a declarat viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu.

Peggy  a ajuns la ZOO Braşov de la Kolsmarden Djupark, Suedia, în data de 6 aprilie 2019. În 24 iulie 2020, în colecţia grădinii zoologice a intrat şi un exemplar mascul de panda roşu, Benji, primit de la Zoo Zagreb, Croaţia.

„De fiecare dată când trec pe lângă acest ţarc, îmi amintesc cu plăcere când am început discuţiile cu cei de la Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi le-am spus că ne-am dori această specie. A fost un pic riscant, pentru că noi am am propus construcţia acestui spaţiu când încă nu aveam acordul coordonatorului pentru a găzdui această specie. În România nu mai există niciun astfel de exemplar. De fiecare dată când întrebam – am avut multe conversaţii destul de lungi cu coordonatorul speciei – ne întâmpina cu un refuz, diplomatic de altfel, şi el ne-a spus că dacă nu suntem membri cu drepturi depline ai EAZA (Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice) nu ne pot da, indiferent cât de mult ne am dorit noi sau cât de bune sunt condiţiile.

Însă după mai multe discuţii, mai ales pentru că, comparativă cu orice orice altă grădină zoologică din România, am fost susţinuţi de către municipalitate şi s-au făcut toate demersurile pentru ca noi să îndeplinim toate condiţiile, nu numai pentru această specie, ci şi pentru alte specii care au venit la Braşov, coordonatorul, într-un final, a hotărât ca Peggy să vină în Braşov. După un an, cu şi mai mare bucurie, am aflat din raportul pe care coordonatorul speciei îl dă la început de an că ne-a fost alocat un mascul, din Zagreb.

Chiar fusesem în vizită la Grădina Zoologică Zagreb şi am văzut puiuţii. Îi văzusem, şi am zis «Uite ce fain ar fi să avem şi noi pereche». A venit Benji. Am zis că cine ştie când, după cât timp, se vor împerechea sau nu ştiu, şi am avut o altă mare bucurie când am fost anunţat de către colegii mei că avem pui”, a explicat Alin Pânzaru, directorul Grădinii Zoologice Braşov, potrivit Mediafax.

Programul Zoo Brașov pentru perioada de vacanță este de luni până duminică, între orele 09.00 – 20.00.  Prețul biletelor este de 20 lei (adulți) și 10 lei pentru copii cu vârsta mai mare de 2 ani, elevi, studenţi şi persoane de peste 65 ani.  Copiii cu vârsta mai mică de 2 ani beneficiază de gratuitate.

Rectificarea bugetară aruncă în aer coaliţia

 


Liderii USR-PLUS sunt foarte nemulţumiţi de suma pe care Ministerul Transporturilor a primit-o la rectificarea bugetară, de zece ori mai puţin decât ceruse ministrul Drulă pentru proiecte de infrastructură. Barna şi Cioloş se vor întâlni joi cu premierul Cîţu.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a solicitat la rectificarea bugetară o suplimentare de 2,9 miliarde lei, dar a primit doar 300 de milioane, alocare considerată inacceptabilă de Barna şi Cioloş, care au cerut să se întâlnească joi cu premierul Cîţu.

Suma reprezintă creşteri faţă de alocarea iniţială din bugetului anului 2021 la patru capitole: Întreţinerea infrastructurii feroviare; Întreţinerea infrastructurii rutiere; Investiţii de capital în companiile subordonate pentru eficientizare şi redresare după pandemia COVID-19; Obligaţii de plată.

Liderii USR PLUS contestă faptul că Ministerul Transporturilor a primit o sumă infimă, în timp ce premierul a alocat nu mai puţin de 3 miliarde de lei pentru Fondul de Rezervă Bugetară, bani destinaţi autorităţilor locale, potrivit News.ro.

Cele 3 miliarde puse deoparte pentru primari înseamnă, practic, o treime din suma totală de 8,99 miliarde prevăzută pentru rectificarea bugetară. Fondul de rezervă de la Ministerul Finanţelor, alimentat acum de premierul Florin Cîţu, era prevăzut la începutul anului la numai 590 milioane de lei.

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.

Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înrgistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus interimar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

”Cer responsabiltate şi performanţă de la miniştri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuţia, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiţi”, a transmis, miercuri, premierul Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că a făcut o primă variantă a rectificării bugetare şi va transmite documentul către liderii coaliţiei de guvernare.

Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată în luna august.

Starea de alertă se prelungeşte cu încă 30 de zile

 


Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele zile. Raportul GCS indică faptul că de două zile se înregistrează peste 200 de cazuri noi pe zi.

Starea de alertă se prelungeşte cu încă 30 de zile, începând cu data de 11.08.2021, a anunţat premierul Florin Cîţu la finalul şedinşei de Guvern de la Palatul Victoria.

„În şedinţa de Guvern de astăzi, cel mai important lucru, bineînţeles, prelungirea stăriii de alertă şi nu se modifică nimic. În acest moment, lucrurile rămân cum au fost ele prezentate până acum”, a anunţat Florin Cîţu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile în condiţiile în care numărul cazurilor COVID-19 în România este în creştere. În trend crescător sunt şi ţările vecine României.

Vă reamintim că persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate.

De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

(n.m.) Pentru cultura noastră generală, din aceste 200 de persoane care au făcut covid câte sunt vaccinate și câte nevaccinate ? 

Despre buletinele electronice - S-ar putea reintroduce rubrica „sex” și se va renunța la „gen”

 


Buletinele electronice ar putea include din nou rubrica "sex" și s-ar putea renunța la termenul "gen", a declarat, miercuri, la Antena 3, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.

Buletinele electronice ar putea include din nou rubrica „sex” și s-ar putea renunța la termenul „gen” care figurează la momentul de față în document, a declarat chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, la Antena3.

La momentul actual, pe cărțile de identitate pe acre le dețin toți românii este trecut sexul persoanei, masculin sau feminin. În schimb, în cărțile electronice de identitate lansate în teste la Cluj-Napoca, rubrica „sex” a fost înlocuită cu rubrica „gen”. Ministerul Afacerilor Interne a invocat regulament european pentru această inițiativă, totuși contestatarii au reproșat că autoritățile din România ar urma agenda persoanelor transgender.

„Am vazut ce ecou are acest cuvânt și deja luăm în calcul să reconsiderăm această opțiune. Cu siguranță o decizie trebuie luată în acest sens și vă promit ca o vom dezbate”, a spus chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.

Întrebat dacă în opinia sa șansele sunt peste 50% să se revină la mențiunea sexului în buletin, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns afirmativ: „Da, as putea sa spun da”.

Noua carte  electronică de identitate mai are de aşteptat. Deşi conform reglementărilor UE, noile cărţi electronice de identitate ar trebui emise în mai puțin de o săptămână, Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, abia a lansat o primă licitație pentru materialele necesare, potrivit hotnews.ro.

Instituția vrea să cumpere acum opt milioane de elemente de securitate pentru noile buletine electronice și mai pregătește o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții publice (SEAP), consultate de HotNews.ro, arată că Imprimeria Naţională a lansat o licitație cu o valoare estimată la peste 8,6 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția de elemente de tip DOVID ce vor fi utilizate pentru securizarea noilor carţi electronice de identitate.

La solicitarea HotNews.ro de a preciza când vor fi puse în circulație noile cărți electronice de identitate, Imprimeria Națională a comunicat marți, 27 iulie, că „pe măsura definitivării specificațiilor tehnice pentru elementele ce intră în componența sistemului pentru emiterea și producerea noii cărți de identitate, Compania Națională Imprimeria Națională va demara procedurile de achiziție”.

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

(n.m.) SCOATEȚI TOATE CIPURILE DE PE CARTEA de IDENTITATE ! DE CE ESTE NEVOIE DE CIPURI ? GĂSIȚI ALTĂ FORMULĂ împotriva FALSIFICĂRII CĂRȚILOR... BANII nu pot fi falsificați, de exemplu.

Avocatul lui Dan Tudorache aruncă bomba: „Legea stabileşte foarte clar : reluarea alegerilor”

 


Avocatul Mihai Drăgan a declarat, miercuri, la România TV, Dan Tudorache a câştigat alegerile la Primăria Sectorului 1, aşa cum reiese din "procesele verbale plecate din secţii, atât la PSD, cât şi la PNL". Apărătorul susţine că "nimeni nu a contestat verdicitatea" imaginilor surprinse de camerele de supraveghere cu momentul în care ar fi fost furaţi sacii cu voturi, iar, din punctul său de vedere, "legea stabileşte foarte clar ce se întâmplă într-o astfel de situaţie: reluarea alegerilor !"

Mihai Drăgan a făcut noi dezvăluiri în scandalul fraudării alegerilor la Primăria Sectorului 1. Avocatul lui Dan Tudorache a declarat, miercuri seara, faptul că procurorul care instrumentează acest caz a cerut sprijinul Poliţiei Capitalei.

„Din fericire, există Poliţia Capitalei. Vă daţi seama dacă o secţie de Parchet de o asemenea importanţă a ajuns să se roage de Poliţia Capitalei să-i ajute. Dacă cei de Poliţia Capitalei nu îi ajutau, nu aveam această renumărare niciodată. Procurorul este practic singur în această anchetă şi apelează la organele din alte structuri”, a declarat avocatul Mihai Drăgan, la România TV, în emisiunea „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu.

Mai mult, apărătorul îi acuză pe jandarmi că au permis accesul unor persoane neautorizate într-o încăpere a Biroului Electoral Sector 1 în care se aflau sacii cu voturi şi vrea să ştie cine le-a dat ordinul.

„Jandarmii au permis accesul unor persoane. Respectă ordine, iar cel care dă dispoziţie este preşedintele Biroului Electoral de sector, respectiv domnul procuror Sprâncu. Dacă a fost altcineva mandatat sau împuternicit, cred că jandarmii trebuie să spună.

Jandarmii au dat la o parte manifestanţii şi le-au făcut cale liberă celor care fugeau cu maşinile!”, a mai spus Mihai Drăgan.

Avocatul lui Dan Tudorache: „Vorbim despre o fraudă la vot”

De asemenea, avocatul lui Dan Tudorache nu are încredere că voturile rezultate în urma renumărării vor fi cele care au „plecat din secţie”.

„Atâta timp cât avem pe imagini şi nimeni n-a contestat veridicitatea lor. Faptul că sunt persoane neautorizate care intră în acea incintă unde nu are voie să intre şi scot sacii afară!

Nu mă interesează ce va ieşi la numărătoare, pentru că acel vot nu am încredere că este cel care a plecat din secţie.

Pe procesele verbale plecate din secţii, atât la PSD, cât şi la PNL, Daniel Tudorache a câştigat.

Se zvonea în acea seară că se va face o renumărare pentru că erau o grămadă de secţii care nu ieşeau pe cheie. În acea noapte şi-au luat măsurile de siguranţă şi au înlocuit sacii cu voturi. Asta s-a întâmplat!

Vorbim despre o fraudă la vot şi legea stabileşte foarte clar ce se întâmplă într-o astfel de situaţie: reluarea alegerilor !”, a conchis avocatul Mihai Drăgan.

Laura Vicol: „Se întâmplă lucruri ilegale care nu sunt sancţionate de nimeni”

La rândul ei, Laura Vicol, deputat PSD, a afirmat că „se întâmplă lucruri ilegale care nu sunt sancţionate de nimeni, cu protecţia cuiva”.

„E mizerabil tot ceea ce se întâmplă şi nu vreau să cred că numai PSD-iştii, aşa cum s-a anunţat anterior, sunt interesaţi de ceea ce s-a întâmplat acolo. Cred că fiecare român care îşi exercită dreptul la vot şi care încă mai crede în integritatea unui proces electoral corect vrea să vadă ce s-a întâmplat.

Mihai Drăgan îmi spunea în acea seară că vin listele electorale greşite, şterse, modificate şi că e clar că se va întâmpla ceva. Dacă adevărul nu iese la iveală, e clar că deja nu mai credem într-o teorie a conspiraţiei.

Se întâmplă lucruri ilegale care nu sunt sancţionate de nimeni, cu protecţia cuiva. Urmează să aflăm dacă jandarmii sunt corecţi şi spun adevărul în declaraţii, cine anume i-a protejat. Cineva care a dat un ordin i-a protejat să comită o ilegalitate”, a mai precizat Laura Vicol.