10.03.2020

SE PREGĂTEȘTE LOVITURA FATALĂ PENTRU UE - Polonia și Ungaria vor preda UE o lecție de democrație și apoi o vor distruge !

 


Polonia și Ungaria intenționează să predea Uniunii Europene o lecție de democrație și stat de drept. Vor pleca dacă nu vor fi auziți.

Comisia Europeană în premieră a emis un raport cu privire la statul de drept în SUA. Documentul nu a fost unul senzațional. Așa cum era de așteptat, principalele ținte ale criticii au devenit statele din Estul Europei, care o bună vreme reprezintă o durere de cap pentru Bruxelles – Ungaria și Polonia. Acestora le sunt adresate acuzații care au devenit deja obișnuite – corupție, limitarea libertății cuvântului și lipsa unei justiții independente.

Varșovia și Budapesta erau pregătite de un astfel de scenariu. Cu câteva zile înainte, miniștrii afacerilor externe ale celor două state au anunțat înființarea unui institut care se va ocupa exact de subiectele raportului – monitorizarea statului de drept în Uniunea Europeană.


Liderul ungar a expediat o scrisoare în care cere demisia unuia din coautorii raportului – vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, pentru afirmațiile ei anti-ungare. Aceasta, în special, a numit Ungaria, condusă de Viktor Orban, “o democrație bolnavă”.


Este cunoscut faptul că Polonia și Ungaria au reușit să ocupe un loc avantajos în cadrul Uniunii Europene. Pe de o parte, aceștia beneficiază de fonduri, proporțiile cărora i-ar face invidioși vecinii regionali. Pe de altă parte, nivelul de suveranitate a politicii lor este de neatins chiar și pentru cei mai vechi membri ai uniunii. Cu alte cuvinte, ambele state fac ceea ce cred de cuviință, trimit cât mai departe Bruxellesul și obiecțiile lui, cerând în același timp cu tupeu continuarea chefului sub formă de alimentări cu subvenții grase.


O astfel de stare a lucrurilor provoacă nedumeriri multor observatori: de ce UE, care critică de mai mult timp și dur aceste state pentru necorespunderea lor standardelor democratice europene, cu toate acestea nu întreprinde măsuri semnificative pentru schimbarea situație, nu le-a pedepsi prin tăierea surselor finanțare?


Răspunsul este unul simplu: nu există astfel de instrumente. De fapt, teoretic, ele există, însă procedurile sunt atât de complicate și necesită un consens la nivel înalt, încât aplicarea lor devine imposibilă.

Însă acum Budapesta și Varșovia au acum un motiv de îngrijorare în acest sens. Mișcările lor spontane din ultimele zile trădează tocmai faptul că cele două capitale conștientizează situația proastă care se creează.


Europa urmează în curând să redistribuie mijloace din fondul de ajutorare pentru refacerea economiilor naționale, afectate de pandemie. În iulie a avut loc un summit extraordinar, dedicate bugetului UE, în cadrul căruia s-a convenit asupra condiționării oferirii fondurilor cu respectarea standardelor statului de drept și valorilor fundamentale europene.


Recent, Germania, care deține președinția în Consiliul UE, a elaborate un proiect al hotărârii cu privire la sancțiuni aplicate în raport cu statele membre ale UE care încalcă principiile supremației legii. Aici merită să atragem atenția asupra unui detaliu, aceste încălcări trebuie să fie “confirmate cât se poate de direct”. Am putea admite că raportul publicat de Comisia Europeană ar putea considerat drept o confirmate destul de directă.


Cu alte cuvinte, Polonia și Ungaria sunt pe cale să piardă o parte semnificativă a subvențiilor. Prin urmare, apare problema răspunsului la o astfel de evoluție a lucrurilor.


Duritatea ultimelor lor declarații, inclusiv promisiunile de a învăța Europa ce înseamnă statul de drept și democrația, face aluzie la faptul că Varșovia și Budapesta nu au de gând să cedeze presiunilor. Cea mai probabilă urmare ar putea fi una contrară – ieșirea acestora din Uniunea Europeană.


Dacă în trecutul apropiat pierderea unui membru de către Uniunea Europeană părea ceva de inimaginabil, în scurt timp lucrurile s-au schimbat – în sens politic, economic și ideologic.


Economiile Ungariei și Poloniei sunt printre cele mai dinamice nu doar în Europa de Est, dar și din toată Europa. Ambele state știu să-și gestioneze bine oportunitățile și ajutoarele financiare, pe care le-a oferit Bruxellesul. Aceștia au toate motivele să creadă că se vor descurca foarte bine și fără el. Însă ideea de a rămâne în componența UE fără a beneficia de injecții financiare devine tot mai neatractivă.


Desigur, Uniunii Europene îi vor rămâne mai multe mijloace de a provoca Varșoviei și Budapestei probleme financiare pentru deviationism. Iar Brexit, pe lângă multe alte aspecte, a eliminat tabuul psihologic al ieșirii din UE, demonstrând întregii lumi că cerul nu a căzut pe pământ.


De asemenea, și situația politică îi forțează pe polonezi și ungurii să escaladeze situația.


Are loc o degradare rapidă a sistemului politic mondial, puterile ambițioase s-au inclus în lupta pentru un loc sub soare și pentru un statut mai mare. Polonia și Ungaria deja participă în astfel de procese, chiar dacă utilizează cu totul alte strategii, care reprezintă o mare sursă a tensiunilor cu Europa unită.


Rezultatul, desigur, este impredictibil, însă variant “a face și apoi, probabil, a regreta” pentru actuala conducere a celor două state, fără îndoială, este mai atrăgătoare, decât resemnarea și acceptarea unei poziții de vasal al tovarășilor mai mari din capitalele vest-europene, capitulând înainte de vreme în curs geopolitică.


Însă UE nu poate permite în continuare celor două capitale est-europene obraznice să le submineze nepedepsite autoritatea, fiind nevoit să îi penalizeze dureros, spre a-și demonstra propria putere. Doar că  probabil ieșirea celor doi din UE ar putea lovi cu efectul bumerangului asupra Europei unite, ponderii ei, capacităților și prestigiului ei.


Cine va regreta, în cele din urmă, e un mare semn de întrebare.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201002/31893886/Polonia-Ungaria-vor-preda-UE-lectie-de-democraie-apoi-vor-distruge.html

”S-a dat marea lovitură contra României, de către Guvernul Orban”

 


Denunțul Florianei Jucan preluat de Carmen Avram a fost deja confirmat - în timp ce lumea e atentă la scandalurile electorale, s-a dat marea lovitură contra României, de către Guvernul Orban

Europarlamentarul Carmen Avram denunță un fapt despre care, în mod ciudat, PSD nu spune nimic. Și nu este vorba de o simplă informație de presă, ci o OUG pe care a dat-o aseară Guvernul Orban.

Pe locul trei din lista de proiecte de acte normative adoptate în ședința Guvernului României din 1 octombrie 2020 se află ”ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică” și a

Este o lege care a fost considerată de guvernul PNL ca afectând ”libertatea economică a operatorilor economici la care statul este acționar în sensul restrângerii pe o perioadă îndelungată a dreptului de dispoziție asupra activelor aflate în proprietatea acestora”, precum și a ”dreptului operatorului economic de a solicita și aproba programe de restructurare în vederea eficientizării activității”.


Ei bine, ”Q” Magazine spune clar: prin această Ordonanță de Urgență ”practic, se dă startul unei privatizări mascate la ultimele companii în care statul român mai este acționar”.

Concret, prin modificarea subtilă – în loc de „participații”, prin OUG se înlocuiește cu „acțiuni”, se ajunge la o manevră prin care se pot înstrăina multe – active, mărci, brevete.

”Participațiile includ și activele nu numai acțiunile”, explică publicația Florianei Jucan, care îl citează și pe cunoscutul analist  economic Adrian Câciu: ”Nici nu știți ce vi se pregătește. Pentru că nu pot vinde acțiunile la companiile de stat, bănci și alte entități economice de stat, vor vinde activele acestora.”

Carmen Avram pune punctul pe ”i”: ”România rămâne fără absolut NIMIC! Guvernul Orban vinde tot ce a mai rămas în țară!”.


Europarlamentarul citează semnalul de alarmă tras de ” Q Magazine” prin care ”"patrioții" şi "imaculații"” au pregătit respectivul OUG ”ca să "ne scape" de ultimele companii ale țării”.

”O miză uriaşă pentru cumpărătorii concurenți ar fi, printre altele, rețetele, mărcile şi brevetele României!”, scrie Carmen Avram, citându-l pe același Adrian Câciu: ”Participaţiile statului sunt de interes strategic în domenii economice strategice - energie, farma, petrochimie, armament etc.”.

În final, Carmen Avram pune în fața românilor adevărul, fără ocolișuri: ”Înțelegeți acum încrâncenarea de a se urca la butoanele puterii, chiar şi pe un eşafodaj de calomnii, ură şi minciuni?”.


Aici puteți găsi articolul din ”Q” Magazine, aici proiectul OUG adoptat ieri seară  de Guvernul Orban – și aici legea 173/2020.


sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201002/31886650/Floriana-Q-i-Carmen-Avram-denun-atentatul-anti-Romnia.html


”Nimeni nu s-a îmbolnăvit de CoVid !”

 


Dan Chitic aruncă o adevărată NUCLEARĂ – și o provocare pentru autorități! Niciunul dintre cei care au participat la manifestația de acum două săptămâni nu s-a infectat

Cunoscutul avocat Dan Chitic, unul dintre cei mai importanți critici ai măsurilor luate de autorități în pandemie, aruncă o veritabilă ”NUCLEARĂ”: în urma celei mai importante manifestații, cea de acum 2 săptămâni din Piața Universității, NU s-a infectat nimeni! Cel puțin asta susține avocatul.

”Știți, azi se fac fix 2 săptămâni de când ne-am “înghiorlăit” în Piața Universității pentru drepturile și libertățile voastre... pentru dreptul la educație și la dezvoltare normală a copiilor României”, atrage atenția Chitic, care spune clar: ”Nimeni de la acea manifestație nu s-a îmbolnăvit de CoVid. Nimeni: nici tineri, nici copii și nici vârstnici!”.

Desigur, este afirmația avocatului, dar cert este că un om de prestigiul și seriozitatea sa nu ar risca să dea infirmații neverificate. Și, probabil, se referă la cei care au stat acolo mai mult, nu la cei care au fost în treacăt pe la manifestație.

”Se pare că CoVidul (sic!) nu se apropie de oamenii demni și curajoși!”, continuă Chitic, adăugând mai în glumă, mai în serios – ”Probabil că asta e rețeta, ăsta e “vaccinul” antiCoVid: #FițiDemni și #FițiCurajoși și virusul vă va ocoli!”.

Menționăm că, la ora actuală, curg mesajele în care se confirmă, de către cei care au fost la cea manifestație, că nu s-au îmbolnăvit.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201003/31906493/Chitic-arunc-NUCLEARA-Nimeni-nu-s-a-mbolnvit-de-CoVid.html

Miting cu sute de persoane în Capitală. Care sunt cerințele protestatarilor

 


Sute de persoane au ieșit în stradă în București, pentru a protesta împotriva măștilor de protecție, despre care aceștia susțin că ar fi nocive, și în dezavantajul sănătății românilor.

Sute de persoane au ieșit în stradă în București. Este un miting intitulat a fi „pentru libertate”.

Protestatarii au plecat în marș în urmă cu câteva minute. Sunt câteva obiective pe care le cer protestatarii, printre care se numără și problemele legate de purtarea măștii.

Participații susțin că purtatul măștii ar fi nociv pentru sănătate, și că ar fi în dezavantajul sănătătții românilor. Marșul continuă la acest moment în Capitală.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/miting-cu-sute-de-perosane-in-capitala-care-sunt-cerintele-protestatarilor-583390.html

Povestea primului român care a mers cu trenul acum aproape 190 de ani

 


Acum 190 de ani se deschidea în Anglia prima cale ferată în adevăratul sens al cuvântului, iar la un an de la acel moment unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai momentului mergea cu trenul și intuia cât de mult se va schimba lumea datorită acestui mijloc de transport. ”Douăzeci de vagoane legate unul de altul, în care au intrat 240 de persoane, sunt trase, toate deodată, de către o singură mașină cu abur”, scria Petrache Poenaru, la 1831. Mai jos puteți citi despre ce impresii i-a lăsat călătoria lui Poenaru și despre așteptările sale. Tot în articol puteți citi despre această cale ferată istorică.





O cale ferată legendară și descrierea unui român încântat de ce vede

Linia Manchester - Liverpool este importantă fiindcă este prima linie de cale ferată ce a legat două orașe mari, prima dedicată exclusiv locomotivelor cu abur, prima linie dublă pe toată lungimea ei, prima linie cu un mers clar al trenurilor și prima care beneficia de un sistem de semnalizare (rudimentar).

”Întreaga lume este o ramură a liniei Manchester-Liverpool”, spunea în 1980 președintele British rail, la împlinirea a 150 de ani de la deschiderea liniei. În prezent, trenurile fac 37-40 de minute între cele două orașe.

Liverpool are acum aproape 500.000 de locuitori, iar Manchester are 550.000 de locuitori.

Liverpool avea aproape 140.000 de locuitori la 1831, iar Manchester avea peste 200.000, deși în 1717 avea doar 10.000 de locuitori. Manchester a fost în secolul 19 al doilea mare oraș al Angliei, după Londra, și a crescut datorită comerțului cu bumbac. Liverpool a devenit bogat datorită docurilor și comerțului cu produse manufacturate, zahăr și sclavi.



Deschiderea căii ferate (foto scienceandindustrymuseum.org.uk)

La un an după deschiderea acestei căi ferate, un român mergea cu trenul pe cei 50 km, și nu un om simplu, ci Petrache Poenaru, cunoscut inginer, inventator, cartograf, pedagog și revoluționar. Se presupune că este primul român care a călătorit cu trenul fiindcă nu există dovezi despre un alt român care să o fi făcut înaintea lui Ținând cont că Poenaru a călătorit la un an după deschiderea liniei, mărturia sa este extrem de valoroasă.

Petrache Poenaru s-a născut în 1799 în satul vâlcean Benești, loc cunoscut pentru familia boierilor Otetelișeni din care făcea parte și mama sa. El a avut cinci frați.

Studiile secundare le-a făcut la Craiova, iar studiile superioare le-a făcut la trei universități străine (două la Viena și una la Paris).

Poenaru este celebru pentru faptul că în mai 1827, când studia la Paris, a obținut brevet de invenție pe 5 ani pentru ”condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”. Practic era vorba de un toc rezervor, precursorul stiloului de mai târziu.

Poenaru a fost și secretar al cancelariei lui Tudor Vladimirescu, un atuu fiind că știa limba greacă. El îi redacta documentele și ”cizela” scrisorile pe care Tudor le-a trimis în diverse părți.

Poenaru a stat un an în Anglia unde se afla la specializare în industriile minieră și metalurgică, vizitând, printre altele o fabrică de motoare și o filatură de bumbac pentru a trage învățăminte despre Revoluția Industrială.

În octombrie 1831 a călătorit cu trenul între Manchester și Liverpool

Iată cum descria experiența, citatele sunt din volumul scris de Radu Mârza - Călători români privind pe fereastra trenului, editura Polirom, 2020

”Douăzeci de vagoane legate unul de altul, în care au intrat 240 de persoane, sunt trase, toate deodată, de către o singură mașină cu abur și cu o asemenea viteză, că cel mai bun cal de curse nu le poate urmări la mare galop, iar mișcarea este atât de lină, că nu-ți dai seama că vagoanele se mișcă, pentru că calea nu face zgomot; obiectele dispar tot atât de repede cum au apărut și crezi că ele se mișcă și că vagoanele rămân nemișcate”.





Poenaru a făcut și comparație de cost cu diligența: cei 50 km sunt parcurși într-o oră de către tren, în timp ce diligența face, în cel mai bun caz, patru ore. La capitolul cost, trenul câștigă și mai clar, călătoria fiind de zece ori mai ieftină decât diligența.
Poenaru descrie și greutățile întâmpinate de constructorii acestei căi ferate:

”Calea, care este cu linie dublă, este peste tot orizontală și când vezi lucrările uluitoare care se execută pentru a o aduce la forma aceasta, te pierzi în cifre, numărând câte persoane au fost angajate și calculând sumele cheltuite. În primul rând, o mare parte a căii ferate traversează o mocirlă de mare întindere și a trebuit săpat foarte adânc pentru a găsi o bază solidă: atunci au trebuit umplute văi adânci, pentru a aduce calea la nivel, apoi au fost străpunse câteva locuri înalte și s-au construit pasaje subterane, luminate cu gaz”.

El și-a dat seama că trenurile vor schimba lumea, că vor fi esențiale în transportul mărfurilor și că este în fața unui mijloc de transport care ”oferă comerțului avantaje enorme”. El a mai prevăzut și că se va putea ajunge de la Sibiu, la Londra, în mai puțin de trei zile, iar acest lucru s-a adeverit încă dinainte de 1900.

Pe la 1935 drumul Sibiu - Londra putea fi parcurs cu trenul în cam 51-54 de ore (evident cu vaporul între Calais și Dover).

Ca fapt divers, drumul Sibiu - Londra poate fi în prezent parcurs cu trenul în 34 de ore, schimbând de patru ori: la Budapesta, la Munchen, la Frankfurt și la Bruxelles.

Căile ferate urmau să se extindă puternic: spre exemplu, în 1870 erau în Marea Britanie 21.000 km de cale ferată, iar la 1914 erau 32.000 km.


Istoria primei căi ferate adevărate

Linia a fost deschisă oficial pe 15 septembrie 1830, dar festivitățile au fost umbrite de moartea parlamentarului William Huskisson care a fost lovit de locomotiva Rocket fiindcă, se spune, a vrut să se dea jos din vagon pentru a-l saluta pe premierul britanic (Duke of Wellington) și nu a fost atent. Locomotiva i-a retezat piciorul și a fost dus de urgență cu o locomotivă către cea mai apropiată localitate, dar a pierdut prea mult sânge și a murit. Presa vremii relatează că în încercarea de a-l salva pe parlamentar, locomotiva ar fi parcurs 24 km în 25 de minute (așadar cu o viteză medie de 55 km/h), dar informația este contestată de mulți.

Linia a fost un mega-succes și a transportat 188.000 de pasageri în prima jumătate a lui 1831, dar în premieră s-au construit și primele containere standardizate de marfă, gândite să încapă în vagoanele mici. S-a introdus și un vagon de poștă, dar erau transportate și vite într-un fel de vagoane - cuști.

La clasa a 2-a vagoanele erau deschise la început, amănunt deloc plăcut pe vreme rea. Vagoanele de clasa I-a aveau trei compartimente a câte șase locuri, iar bagajele se puneau pe acoperiș. Uneori exista și un însoțitor de vagon. În 1834, unul dintre vagoanele puse în circulație s-a numit Huskisson, după numele parlamentarului mort în ziua deschiderii.

Pentru construirea acestei căi ferate - Liverpool & Manchester Railway (L&MR) - era nevoie de o hotărâre a Parlamentului și prima oară opoziția a fost puternică și votul a fost împotriva și din cauza lobby-ului extrem de puternic al companiilor de transport pe apă. Inițial, George Stephenson a fost extrem de neconvingător în fața comisiei parlamentare care l-a audiat și apoi compania l-a concediat și a angajat cei mai cunoscuți ingineri ai epocii. Aceștia au obținut aprobarea parlamentară și fiindcă au oferit acțiuni la viitoarea cale ferată celor care dețineau companiile de transport maritim.

Apoi, compania care urma să se ocupe de construcția liniei a renunțat la inginerii care au ajutat-o să obțină aprobarea parlamentară și l-au readus pe Stephenson și din cauză că acesta promitea costuri de construcție mai mici.

Acordul a fost până la urmă obținut și lucrările au început în 1827, dar problemele din teren cereau soluții inginerești noi și îndrăznețe pentru vremea aceea. Trei ani s-a lucrat, dar problemele au început în teren încă de prin 1820-1822 când ideea exista și fuseseră trimiși topografi să facă măsurători. Oamenii din sate i-au primit în multe cazuri cu dușmănie, au fost și bătăi, li s-au distrus instrumentele și măsurătorile s-au făcut și cu escortă armată.

În teren lucrurile erau complicate și calea ferată a fost, fără exagerare, o super-minune inginerească, dovadă că o bună parte din traseu este folosit și acum, chiar dacă evident că liniile au fost de mai multe ori modernizate. Pe 56 km au fost 64 de poduri, un viaduct, un tunel și traversarea unei mlaștini ce a trebuit serios consolidată.

Cea mai dificilă porțiune a fost mlaștina Chat Moss din apropiere de Manchester (26 kmp), un loc cu o faimă nefastă fiindcă se spunea că o mulțime de vite care s-au rătăcit au fost înghițite de noroaie. Alte proiecte susțineau că mlaștina trebuie ocolită, dar linia ar fi fost prea lungă și vitezele prea mici. Stephenson a trasat linia prin mlaștină (6 km), scufundând în ea o fundație plutitoare din lemn, uscături și piatră. Soluția a fost luată în derâdere de alți ingineri ai vremii, dar s-a dovedit excelentă.


O epocă ieșită din comun

Poenaru avea ce să vadă în Anglia, țară care era deja în a doua etapă a Revoluției Industriale ce debutase cu aproape un secol în urmă. Schimbările au fost fantastice: populația Marii Britanii s-a dublat de la 1750, la 1840 (de la 13 milioane la 27 de milioane de locuitori, iar speranța medie de viață a crescut de la 36 de ani, la 41 de ani în acest interval.



De ce a apărut Revoluția Industrială în Anglia și nu în alte state mai mari. Sunt multe lucruri ce au contat. ”La începutul secolului al XVIII-lea Marea Britanie era cu mult timp înaintea celorlalți - în producția confecțiilor la domiciliu, sămânță de progres; la folosirea combustibililor fosili; în privința tehnologiei acelor ramuri cruciale care aveau să devină nucleul Revoluției Industriale: textile, fier, energie și putere. La aceasta se adaugă eficiența transporturilor și agriculturii comerciale britanice”, explică David S Landes în cartea ”Avuția și sărăcia națiunilor”.

A contat și faptul că britanicii au făcut, încă înaintea Revoluției Industriale, progrese importante în dezvoltarea transporturilor terestre și maritime - de exemplu au fost construite străzi și canale care să servească industriei în general și mineritului în special.

Landes mai explică faptul că a contat mult istoria regatului ”Marea Britanie nu a fost o națiune ca oricare alta. A fost o națiune industrială și modernă de timpuriu”. Anglia a avut capacitatea de a se transforma și a se adapta la lucruri și metode noi, explică el. În plus, Anglia avea un nivel de trai mai ridicat decât Franța și alte state europene, asta și datorită coloniilor (nu de puține ori exploatate nemilos).

Petrache Poenaru, românul care a ”testat” linia Manchester - Liverpool la un an de la deschidere, a revenit în țară în 1832 și a avut o activitate intensă în multe domenii timp de patru decenii. Spre exemplu a fost cofondator al Școlii de Poduri și Șosele, a fost director al Eforiei Școalelor (un fel de minister al Învățământului) și s-a îngrijit de tipărirea unor reviste muzeale și de învățământ.

A contribuit la introducerea sistemului metric zecimal, a încurajat realizarea de măsurători meteorologice și a adus în țară și manuale despre creșterea viermilor de mătase.

A ieșit la pensie în 1859, din 1870 este ales membru al Academiei Române. A participat și la revoluția din 1848 și a făcut parte din Comisia pentru liberarea robilor.

A murit la București, în 1875.

Stația de metrou Semănătoarea a fost redenumită în 2009 Petrache Poenaru.

sursa:https://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-24326832-povestea-primului-roman-care-mers-trenul-acum-aproape-190-ani.htm?pbox

Mii de persoane aşteptate la protestele „anti-mască” pe malul lacului Constance (Konstanz)

 


Mii de opozanţi faţă de purtarea măştilor şi măsurile restrictive împotriva pandemiei sunt aşteptaţi la Konstanz (sud-vestul Germaniei) la un weekend de proteste sub înaltă protecţie a poliţiei, relatează sâmbătă France Presse, citată de Agerpres.

Foarte aşteptat în această sâmbătă este un uriaş lanţ uman pe malul lacului Constance la iniţiativa „gânditorilor liberi”, o adunare pestriţă de oponenţi ai măsurilor legate de pandemia de Covid-19 care au organizat deja două manifestaţii cu zeci de mii de persoane la Berlin în timpul verii.

Obiectivul lor este să strângă suficientă lume pentru a ajunge în Austria şi Elveţia, malurile lacului Constance fiind situate în trei ţări.

Sâmbătă, la Konstanz sunt programate 17 manifestaţii sau mitinguri. Duminică, 12 mitinguri sunt anunţate de asemenea şi în centrul oraşului, chiar dacă majoritatea nu au loc la iniţiativa "anti-măşti", ci pentru exprimarea solidarităţii în aceste vremuri de pandemie mondială.

Poliţia aşteaptă un total de aproximativ 30.000 de persoane şi a prevăzut "o desfăşurare semnificativă" de forţe de ordine în faţa riscului ca manifestaţiile să nu degenereze în ciocniri.

Aceste manifestaţii au loc în plină recrudescenţă a infecţiilor în Germania, o ţară care a fost relativ scutită de noul coronavirus până acum.

Sâmbătă, numărul de noi infecţii în 24 de ore a depăşit pragul de 2.500, nivelul din aprilie.

Municipalitatea Konstanz a interzis manifestanţilor să fluture semne distinctive ale regimului nazist sau "steaguri ale Reichului" german în amintirea Imperiului ce a dispărut după Primul Război Mondial, aşa cum au făcut-o la Berlin.

La acest ultim miting de la sfârşitul lunii august, câteva sute de manifestanţi au forţat barierele de securitate pentru a urca pe treptele Reichstagului, sediul camerei deputaţilor (Bundestag), marcând o nouă etapă în radicalizarea mişcării.

Aceste manifestaţii reunesc o mulţime eteroclită compusă din militanţi anti-vaccin, complotişti, cetăţeni cu adevărat preocupaţi de restricţiile legate de COVID-19, dar şi, din ce în ce mai mulţi potrivit autorităţilor, simpatizanţi ai extremei drepte.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24327542-germania-mii-persoane-asteptate-protestele-anti-masca-malul-lacului-constance.htm

Poliţiştii au ridicat 16 picturi, ce par a fi realizate în sec. XIX-XX

 

Poliţiştii bucureşteni au identificat sâmbătă două persoane care vindeau într-un târg din Sectorul 6 mai multe picturi, posibil datate în perioada celei de a doua jumătăţi a secolului XIX - prima jumătate a secolului XX şi atribuite, conform semnăturilor, unor artişti plastici cunoscuţi, pentru care cei ce le vindeau nu aveau acte de provenienţă şi nici rapoarte de expertiză, oamenii legii precedând la ridicarea obiectelor de artă.



„Direcția Generală de Poliției a Municipiului București - Serviciul de Investigații Criminale, în acord cu operațiunea desfășurată la nivel european, sub coordonarea Europol, pentru prevenirea si combaterea infracțiunilor care aduc atingere patrimoniului cultural național mobil și imobil, in urma unei acțiuni de verificare a persoanelor care comercializează bunuri culturale mobile, desfășurată astăzi, 03.10.2020, într-un târg din sectorul 6, au identificat 2 persoane care ofereau spre vanzare mai multe bunuri de semnificatie culturală, respectiv picturi realizate, în diferite tehnici, pentru care nu aveau acte de proveniență si nici rapoarte de expertiză conform normelor privind comercializarea bunurile culturale mobile. În acest sens, s-a procedat la ridicarea a 16 picturi, posibil datate în perioada celei de a doua jumătăți a secolui XIX - prima jumatate a secolului XX, atribuite conform semnaturilor unor artisti plastici cunoscuți”, a informat Poliția Capitalei într-un comunicat.




Potrivit sursei citate, cercetările sunt continuate în vederea stabilirii provenienţei, cât şi a însemnătăţii culturale a acestora.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24327738-politistii-ridicat-16-picturi-fara-acte-provenienta-dintr-targ-din-sectorul-6.htm

Aici este România !

 


Am înțeles că noul primar ales al Timișoarei, se mai gândește dacă va face demersuri să aplice pentru cetățenia română. Că poți să candidezi pentru o demnitate publică în România, fără să fii cetățean român, atâta vreme cât nu există legiferată cetățenia europeană, asta mi se pare o noutate în ordinea destabilizării în totalitate a statului român.

Demnitarii publici depun un jurământ nu numai față de entitățile pe care le reprezintă, ci față de statul român. Oricât ar fi de avansat sub aspect comunitar dispozitivul legislativ al României, acesta nu poate acoperi pe cel legat de regulile existente privind cetățenia. Primarul Timișoarei, mai mult decât stimabil sub aspecte socio-intelectuale, ar fi trebuit să aplice pentru cetățenie înaintea candidaturii electorale, având în vedere ca aceasta nu se obține în regimul obținerii unui bilet de avion spre Berlin, și are obligații și consecințe juridice.

Dacă legea română a mandatului permite o asemenea situație, ne aflăm în fața reformării întregului sistem public, care se află situat într-un context neconstituțional. Cetățenia română, prin cazul noului primar de la Timișoara, devine inadmisibil o formalitate, chiar dacă legea permite o asemenea situație cu consecințe grave asupra perspectivei statale.

Cert este un fapt. Primarul Timișoarei ar trebui de îndată să facă demersurile pentru acordarea cetățeniei române, calitate pe care nu știm dacă o poate dobândi.

Nu cred că interesele comunităților locale din România pot fi încredințate unor persoane, care în situații la limită, nu pot răspunde în fața legii, având în vedere lipsa capacității statului român de a-i avea în juridiscție.

Până la admiterea cererii de cetățenie, promițătorul primar al Timișoarei ar fi mai prudent să se autodeclare și să se considere manager ales al orașului de pe Bega. Ar fi în ordinea respectului de sine și, în principal, al României.

sursa:https://www.cotidianul.ro/aici-este-romania/

Orban a intrat în conflict cu sindicaliştii din învăţământ

 


Premierul Ludovic Orban a declarat că profesorii au obligaţia să se adapteze oricărei situaţii.

„Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să-şi exercite profesia şi misiunea. Dacă din 10 ore face numai şase ore, patru ore nu trebuie plătit, iar dacă refuză să predea online, din punctul meu de vedere, nu mai are ce căuta în sistemul de educaţie. Toţi avem conturi de Facebook, ştim ce înseamnă live-uri, cum să nu poţi să te adaptezi să predai online?”, a spus Ludovic Orban.

Declarația premierului Ludovic Orban este criticată de liderii sindicali din învățământ.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Lăcusta, spune că anul acesta este o provocare pentru profesori, mai ales că Ministerul Educației nu a pus la punct toate procedurile, iar lipsurile tehnice sunt multe.

„Eu cred că este o declaraţie puţin cam hazardată şi tranşantă. Probabil sunt şi cazuri izolate de acest fel, la care face referire premierul, dar trebuie văzut şi concret contextul în care vorbim de un profesor care nu intră online. Nu în orice context putem spune că, pur şi simplu, un cadru didactic a refuzat să predea online. Ştiu foarte multe cazuri de colegi care s-au plâns că nu există, din punct de vedere tehnic, suficiente instrumente care să susţină nişte transmisiuni. Să nu uităm. Şcoala, din punct de vedere al pregătirii tehnice, a început foarte prost. Nu avem laptopuri, tablete, sunt foarte multe localităţi unde conexiunile sunt foarte slabe sau chiar inexistente la internet”, a spus Lăcusta.

Potrivit acestuia, Ministerul Educației ar fi trebuit să pregătească din vară acest an școlar.

„În această vară, ar fi trebuit, probabil, ca Ministerul să fi făcut mai multe pregătiri pentru începerea acestui an şcolar. Ne-ar fi trebuit acele coţinuturi pregătite, împachetate astfel încât să poată fi transmise elevilor prin această modalitate online”, a mai spus liderul sindical.

sursa:https://www.cotidianul.ro/orban-a-intrat-in-conflict-cu-sindicalistii-din-invatamant/

Germania cere sancţiuni UE împotriva Rusiei

 



Uniunea Europeană trebuie să aibă o reacţie proporţionată faţă de Rusia după atacul care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi, afirmă ministrul german de Extene, Heiko Maas, apreciind că nu vor putea fi evitate sancţiunile împotriva Mosvovei.

„Statele membre UE vor decide de comun acord reacţia faţă de Rusia. Eu sunt convins că nu vor mai putea fi evitate sancţiunile”, a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat site-ului T-Online.de.

„Sancţiunile trebuie să fie mereu punctuale şi proporţionate. Însă o încălcare atât de gravă a Acordului internaţional privind interzicerea armeor chimice nu poate să rămână fără reacţie. Europa este unanimă în această privinţă”, a subliniat Heiko Maas. Germania exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Consiliul European a condamnat, cu ocazia summitului desfăşurat joi şi vineri, „tentativa de asasinare” a disidentului rus Aleksei Navalnîi şi a cerut Rusiei să coopereze în investigaţie.

„Consiliul European condamnă tentativa de asasinare care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi prin utilizarea unei substanţe chimice din gama Noviciok. Utilizarea de arme chimice reprezintă o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale”, se arată în concluziile summitului UE, publicate pe site-ul Consiliului European. „Consiliul European îndeamnă autorităţile din Federaţia Rusă să coopereze deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a asigura o investigaţie internaţională imparţială şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili”, anunţă instituţia, subliniind că tema va fi analizată din nou pe 15-16 octombrie.

Aleksei Navalnîi a fost internat 32 de zile în Clinica universitară Charité din Berlin, dintre care 22 de zile s-a aflat la terapie intensivă. Disidentul rus a fost externat săptămâna trecută.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost transferat în comă în Germania. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.

sursa:https://www.cotidianul.ro/germania-cere-sanctiuni-ue-impotriva-rusiei/

România se află într-o situație mult mai gravă decât orice altă țară din fostul lagăr comunist.

 


Echilibrarea politică a României nu se poate realiza altfel decât printr-o reformare a partidelor politice ca entități de utilitate publică, funcționând în regim special însă prea puțin sau deloc supuse standardelor constituționale. Exemplul UDMR, care nu este constituit ca partid politic însă este admis pe listele electorale, reprezintă un aspect care va trebui sancționat la viitoarele alegeri, în sensul respingerii sau, în consecință, admiterea altor ONG-URI să poată participa la alegeri.

Modul de funcționare și reacție a Biroului Electoral Central nu oferă deocamdată garanții nici asupra corectitudinii procesului de vot, nici asupra gestionării contestațiilor. Principiul abuzului ca formă de autoritate se regăsește în rezolvarea cererilor. Având în vedere fraudele electorale implicite, din care a rezultat corupția actuală, care a dus la captivitatea statului român, denunțarea unor situații concrete de falsificare a rezultatelor ar trebui să ducă la repetarea alegerilor, renumărarea lor fiind o validare a fraudei.

Biroul Electoral Central ca entitate cu atribuții procedurale dovedește o pasivitate suspectă, în slujba puterii. Această modalitate de aliniere la comandamente politice are consecințe pentru perspectiva gestionării atmosferei electorale. Faptul că din urne au ieșit buletine cu numele unor persoane decedate nu reprezintă simple incidente, așa cum pare la prima vedere. Procesul electoral permite tot felul de excepții în ordinea celor care se regăsesc la baza corupției instaurată prin lipsa rigorilor presupuse de legislație.

Harta post-electorală arată un PSD slăbit, însă nu trebuie subestimat fostul partid totalitar și fosta Securitate, instituții care se regăsesc prin arborele genealogic al familiei în toate structurile actuale. Pierde sau câștiga PSD, demagogia și populismul trec pe alte ulițe. Partidul totalitar număra peste 4 (patru) milioane de membri, dintre care mai mult de jumătate reprezenta cam 60% din populația onorabilă a României, însă în profundă eroare politică și avantaje social- economice antidemocratice. Acest prag nu a fost depășit și nu sunt șanse cât responsabilizarea instituțiilor și funcționarilor publici nu devine literă de lege.

Sistemul mafiot se regrupează cu fiecare sezon electoral, România aflându-se într-o situație mult mai gravă decât orice țară din fostul lagăr comunist.

sursa:https://www.cotidianul.ro/harta-post-electora

Pelerinajul la Sf. Parascheva, un risc asumat de autorități

 


Să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate și în măsura în care putem să păstrăm niște precauții, le transmite ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pelerinilor care vor participa la manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Nelu Tătaru a declarat, sâmbătă, la Iași, că a reevaluat capacitatea de paturi, precum și capacitatea spitalului de la Lețcani de a prelua pacienți.

„Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel nivel local, descentralizat”, cu supraveghere de la autoritățile naționale, a afirmat ministrul.

„La începutul acestei pandemii spuneam că nu vom avea un an normal, nu am avut Sărbători Pascale, nu am avut Rusalii ca în alți ani, nu am avut concedii, nici aceste sărbători nu vor fi ca în ceilalți ani. Trebuie să respectăm reglementările din prespital. Pandemia se tranșează în prespital”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat ce sfaturi are pentru pelerini, ministrul a răspuns: portul măștii, distanțare și dezinfectant.

„În același timp, să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate. Să evităm acele locuri aglomerate, în măsura în care putem păstrăm niște precauții”, a spus Tătaru.

Întrebat, de asemenea, dacă se va putea gestiona număr mare de pelerini, Tătaru a răspuns că are încredere în autoritățile locale: „Vrem, nu vrem, suntem în timp de pandemie. Vrem, nu vrem, sunt sărbătorile Iașului, dar va trebui să le adaptăm contextului”.

Sărbătorile Iașului și manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva trebuie gestionate „cu anumite rețineri” și atunci vom vedea că această creștere (a numărului de infectări – n.r.) va fi ușoară și va putea fi gestionată „de noi, ca și corp medical. Gestionare înseamnă nu suprapopularea unităților de primire urgențe, nu suprapopularea terapiilor intensive, ține doar de noi dacă acest număr de cazuri va crește”, a mai declarat ministrul.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ce-spune-ministrul-sanatatii-despre-pelerinajul-la-sfanta-parascheva/

Încă o minivacanţă pentru elevi. De ce nu se fac cursuri luni

 


Anul 2020 este cel mai relaxat an din istorie pentru elevi şi pentru profesori. Pe lângă întreruperile dese cauzate de pandemia de coronavirus şi alegerile, care au făcut ca elevii să stea acasă din nou, pentru câteva zile.

În plus, acum urmează încă o mini vacanţă pentru elevi, pentru că după acest week-end, luni, 5 octombrie este Ziua Educaţiei, iar elevii şi profesorii nu merg la şcoală. Astfel, elevii vor avea din nou o minivacanţă de trei zile.

După două săptămâni de şcoală, "minivacanţa" de alegeri

Anul şcolar a început pe 14 septembrie şi la doar două săptămâni distanţă, elevii au avut acea pauză de trei zile solicitată de guvern pentru pregătirea alegerilor locale care au avut loc pe 27 septembrie.

Pe reţelele de socializare, părinţii s-au plâns că elevii abia dacă au făcut cursuri pentru 2-3 discipline principale, în rest totul a arătat ca o minivacanţă.

Când mai sunt vacanţe

Luna aceasta, de pe 26 octombrie până pe 1 noiembrie, elevii de la clasele primare au o nouă vacanţă, iar dacă alegerile parlamentare rămând pe 6 decembrie, va mai fi nevoie de două zile libere pentru instalarea urnelor şi dezinfecţia şcolilor.

Apoi, pe 23 decembrie urmează vacanţa de iarnă.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/inca-o-minivacanta-pentru-elevi-de-ce-nu-se-fac-cursuri-luni-583355.html