1.18.2022

Facturile românilor vor scădea imediat, ca urmare a propunerilor PSD

 


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că facturile românilor la curent electric şi gaze naturale vor scădea ca urmare a propunerilor făcute de social-democraţi în acest sens şi agreate în coaliţia de guvernare.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, preşedintele PSD Marcel Ciolacu avertizează asupra faptului că măsurile trebuie adoptate cât mai repede de Guvern prin ordonanță de urgență.

„Facturile românilor vor scădea imediat – ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri în coaliţie. Pachetul de măsuri al PSD duce preţul la energie electrică la nivelul de dinainte de liberalizarea sălbatică făcută de dreapta, respectiv 0,68 lei/kWh. De asemenea, am crescut plafonarea la 0,31 lei/kWh şi am aplicat o compensare de 40% la gaze naturale, astfel încât preţurile finale să fie mai mici”, a scris Ciolacu, marţi, pe Facebook.

Potrivit acestuia, măsurile PSD au vizat şi creşterea volumelor de consum, atât la electricitate, cât şi la gaze, pentru ca 90% dintre cetăţeni să beneficieze de preţuri scăzute, spre deosebire de doar 20%, ca până acum.

„Propunerile PSD agreate de întreaga coaliţie trebuie să fie adoptate cât mai repede prin ordonanţă de urgenţă de către Guvern, astfel încât să fie aplicate de la 1 februarie (inclusiv la factura din ianuarie)”, a menţionat Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG. El a explicat că, în urma unui acord al coaliției, plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.

Lista documentelor OBLIGATORII pentru ȘOFERI, în 2022

 


Dacă intenționați să vă schimbați permisul de conducere din motive legate de valabilitatea acestuia, veți avea nevoie de multe acte şi de multă răbdare.

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații : dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care poate fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

Acte necesare pentru schimbarea buletinului străin cu unul românesc:

-Cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul

-Documentul de identitate al solicitantului: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România; în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;

-Fişa medicală, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

Eliberarea unui carnet de conducere românesc are loc, în primul rând, după achitarea unei taxe în valoare de 89 de lei, la sediul unei bănci sau pe ghiseul.ro. Trebuie subliniat de la bun început că livrarea unui nou permis de conducere se face prin poștă, la adresa indicată de solicitant atunci când depune documente pentru realizarea demersului cu pricina.

În cazul permiselor noi de conducere, românii nu vor primi dovadă de circulație pentru o perioadă de 15 zile, așa cum primesc șoferii care prezintă deja vechime în domeniu.

Livrarea actelor necesare se face în termen de 5-15 zile la adresa de domiciliu a șoferului, care – atenție! – nu poate fi modificată. În cazul în care curierul nu poate livra permisul de conducere solicitantului, acesta va ajunge din nou la sediul serviciului public comunitar.