10.08.2020

Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu ajung în instanţă, într-un dosar cu prejudiciu de peste 9 milioane de euro

 


Primarul în exercițiu al Timişoarei, Nicolae Robu, și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, ajung în instanţă alături de mai mulți funcționari. Curtea de Apel Timișoara a decis joi că poate începe procesul caselor naționalizate vândute ilegal, în care prejudiciul estimat de procurori depăşeşte 9 milioane de euro. 

Dosarul vizează vânzarea la prețuri modice a 207 de imobile, majoritatea din centrul vechi al Timişoarei.
Magistrații Curții de Apel Timișoara au decis că rechizitoriul DNA este legal, respingând astfel contestațiile inculpaților, trimişi în judecată în decembrie 2019, potrivit tion.ro.

Nicolae Robu, Gheorghe Ciuhandu şi alţi 7 funcţionari ai primăriei au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați), respectiv în formă simplă (4 inculpați).

Conform procurorilor, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 imobile care aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut niciun drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/timisoara-nicolae-robu-gheorghe-ciuhandu-dosar-case-nationalizate-583760.html

Listele pentru parlamentare ascut lupta între taberele din USR

 


Deputatul USR Cornel Zainea a anunțat joi că demisionează din Parlament și din partid, explicând pe Facebook, evaziv, că decizia sa are la bază faptul că „USR și se pare că și PLUS devin partide în care câștigă cine “are control pe filială”.


Ce s-a întâmplat, de fapt? Zainea a concurat pentru un loc pe listele pentru parlamentare ale USR Ilfov, pierzând însă, în filiala în care tabăra anti-Barna are mai mare influență.

Dan Barna a fost unul dintre susținătorii lui Zainea, participând chiar la lansarea candidaturii sale la locale unde a intrat în cursă pentru Primăria Chiajna.

Într-o postare pe Facebook, liderul USR scrie că regretă decizia lui Zainea și-l așteaptă din nou în partid. „E unul dintre cei mai activi parlamentari pe care i-am avut, de numele său legându-se inițiative importante ale USR pe zona de mediu și de IT. Am încercat să îl conving și sper să ia în considerare cât mai curând să revină”, a scris Barna.

De altfel, înainte de a părăsi grupul de whatsapp al parlamentarilor USR, Zainea a scris că nu l-a dat afară Barna din partid.

Listele, motiv de scandal. Presadă și Alexandrescu nu mai au loc, Coliban ar vrea demisia lui Barna

În ultima perioadă, taberele din USR sunt în conflict deschis, motivul fiind alcătuirea listelor pentru parlamentare.

Candidatura lui Vlad Teohari la alegerile parlamentare, susţinută de USR PLUS Diaspora, a fost invalidată după ce Comisia de arbitraj a partidului a dat un aviz negativ pentru integritate. Motivul: acesta a semnat anul trecut o scrisoare deschisă iniţiată de Mihai Goţiu şi în care peste 100 de membri USR reclamau execuţiile din partid. Biroul Naţional al USR a luat act de decizia Comisiei de Arbitraj.

Gestul lui Teohari venea după excluderea Olimpiei Ardelean ca urmare a unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care reclama nereguli din cadrul organizaţiei judeţene Ilfov.

Mihai Martin, membru în conducerea filialei Olt şi-a anunţat demisia, acuzând că echipa Barna continuă acţiunile care au dus USR la scorul mic pe care îl are acum.

Istoricul Bogdan Jitea îşi anunţă demisia din USR Sector 3, afirmând că şi el este semnatar al scrisorii generate de excluderea Olimpiei Ardelean şi deci pasibil de a fi acuzat de lipsă de integritate.

Pe un grup intern al partidului, primarul ales al Brașovului, Allen Coliban, i-a cerut indirect demisia lui Dan Barna, după invalidarea candidaturii lui Teohari, potrivit adevarul.ro.

Coliban este unul dintre contestatarii liderului USR, un grup din partid văzându-l chiar drept succesor al acestuia.

Nemulțumiri în partid sunt și în cazul Florinei Presadă și al lui Vlad Alexandrescu, care au criticat actuala conducere și nu mai au acum sprijin în filialele proprii pentru un nou mandat de parlamentar.

Până pe 12 octombrie, filialele USR trebuie să-și aleagă candidații pentru parlamentare.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24339133-listele-pentru-parlamentare-ascut-lupta-intre-taberele-din-usr-deputatul-cornel-zainea-demisionat-fierbere-toate-filialele.htm

Patru cetățeni moldoveni au fost răpiți de separatiștii transnistreni

 


Președintele comisiei parlamentare „Comisia securitate națională, apărare și ordine publică”, Alexandru Jizdan, a declarat joi, 8 octombrie că pe parcursul zilei de miercuri, 7 octombrie, în total, patru persoane au fost răpite de către așa-numitele forțe de ordine din stânga Nistrului.

Președintele comisiei parlamentare „Comisia securitate națională, apărare și ordine publică”, Alexandru Jizdan, a declarat joi, 8 octombrie că pe parcursul zilei de miercuri, 7 octombrie, în total, patru persoane au fost răpite de către așa-numitele forțe de ordin din stânga Nistrului.

„Astăzi, la 12:00, au fost organizate audieri unde au fost invitate toate instituțiile responsabile de gestionarea cazului răpirii a ofițerului de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești. Au fost invitați responsabili din cadrul Serviciului de Informații și Securitate, de la Ministerul de Interne, Biroul de Reintegrare, Procuratura Generală și Ministerul de Externe. În cadrul audierilor s-au confirmat faptele că au fost răpită două persoane, doi cetățeni ai Republicii Moldova în orașul Camenca, în regiunea din stânga Nistrului și suplimentar vreau să vă comunic că s-a mai raportat că au mai fost răpiți alți doi cetățeni. În total, sunt răpiți patru cetățeni ai Republicii Moldova.

Acest lucru s-a întâmplat în dimineața zilei de 7 octombrie, ni s-a raportat toate acțiunile care au fost întreprinse până acum. S-a stabilit că această operațiune a fost organizată de așa numitul serviciu KGB din regiunea transnistreană și s-a stabilit că este o operațiune bine organizată pentru că a fost o operațiune cu implicarea trupelor speciale. Se menționează că au fost răpiți pentru spionaj. Sunt deținute în penitenciarele din Tiraspol”, a declarat Jizdan.

„Procuratura Generală a raportat că inițial în baza sesizării soției victimei a fost intentat un proces penal în baza articolului 164 și 351. În cadrul acestui dosar a fost format un grup unde au fost incluse persoane din toate instanțele pe care vi le-am spus. Acest caz deja va fi gestionat de către Procuratura Generală. Noi suntem profund îngrijorați de acest incident foarte grav. Noi considerăm că au fost depășite toate liniile roșii. În cadrul Comisiei securitate națională noi vom monitoriza în continuare, iar eu voi solicita informații zi de zi de la toate entitățile pentru a ne asigura că cetățenii Republicii Moldova vor fi eliberați de către autoritățile neconstituționale. Totodată am solicitat ca cetățenii Republicii Moldova, oră de la oră, să fie informați despre acest caz ieșit din comun”, a mai menționat Jizdan, potrivit ZiaruldeGardă.

 

Doi din cei patru au fost eliberați
 

Doi din cei patru cetățeni răpiți de către așa-numitele forțe de ordine din regiunea transnistreană au fost eliberați. Anunțul a fost făcut de către așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol.

Sursa citată scrie, că polițiștii moldoveni au fost reținuți alături de alți bărbați, bănuiți de săvârșirea mai multor infracțiuni pe teritoriul regiunii transnistrene.

Reprezentanții așa-numitului minister susțin că, după ce președintele Igor Dodon a discutat cu așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, poliția transnistreană a decis să elibereze din arest preventiv doi polițiști moldoveni, informează ZDG.md.

 

În același timp, menționăm că președintele Republicii Moldova s-a declara „profund îngrijorat de incident”, potrivit purtătoarei de cuvânt a staff-ului prezidențial.

sursa:https://www.dcnews.ro/scenariu-halucinant-peste-prut-patru-cetateni-moldoveni-au-fost-rapiti-de-separatistii-transnistreni_776409.html


Poliţişti în civil, printre oameni. Avocatul Poporului intervine.

 


Avocatul Poporului îi cere ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca şi poliţişti în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.

"Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (...) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora", a transmis Avocatul Poporului, conform Agerpres. 

Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regula.

Totodată, arată Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.

De ce s-a făcut solicitarea


Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

"Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate", explică sursa citată.

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a anunţat, marţi, că Poliţia Română, alături de Poliţia Locală, intensifică activităţile de verificare a respectării normelor privind combaterea COVID-19, urmând ca şi poliţişti în civil să fie implicaţi în acest demers.

"Din experienţa acţiunilor desfăşurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 doar la vederea forţelor de ordine. Poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca, imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase", a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.

Potrivit acestuia, rolul acestor activităţi nu este neapărat acela de a aplica sancţiuni, ci de a explica necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară. 

sursa:https://www.dcnews.ro/politisti-in-civil-printre-oameni-avocatul-poporului-intervine-solicitare-ferma-pentru-marcel-vela_776427.html


PSD cheamă procurorii: „Tun” de 3 milioane de euro

 


După ancheta deschisă de DNA privitoare la „tunurile ”date în starea de urgență, un alt caz spre care procurorii trebuie să-și îndrepte urgent atenția este spitalul modular de la Bacău în care „Guvernul lui Iohannis a <investit> 3 milioane de euro”, susține PSD miercuri.

„În vreme ce numărul infectărilor a depășit 3.ooo de cazuri pe zi, iese la iveală ”lupta” guvernului cu pandemia. După ancheta deschisă de DNA privitoare la tunurile date în starea de urgență, un alt caz spre care procurorii trebuie să-și îndrepte urgent atenția este așa-zisul spital modular de la Bacău în care Guvernul lui Iohannis a <investit> 3 milioane de euro. <Investiția> a durat… până la prima ploaie”, se arată într-o postare pe Facebook a PSD. Potrivit social-democraților, spital modular de la Bacău „s-a prăbușit”.

Social-democrații mai spun că, la Iași, același guvern blochează de luni de zile darea spre folosință a unui spital modern, complet echipat.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-cheama-procurorii-tun-de-3-milioane-de-euro/


Răzvrătirea Mitropolitului

 


Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a acuzat, joi, că decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să participe la evenimentele dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva este discriminatorie.

Prelatul spune că măsura „încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”.

„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulţi semeni de-ai noştri sunt atinşi de noua epidemie se mai adaugă şi decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să pătrundă în spaţiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinţii care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-şi împlinească dorinţa închinării la sfintele moaşte, deşi au venit la Iaşi şi pentru aceasta. Nici studenţii şi elevii aflaţi în Iaşi care nu au încă viza de flotant nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană”, a transmis mitropolitul Teofan.

Înaltul prelat susţine, totodată, că „sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire”, iar acum au devenit „sursă de infectare”.

„Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă aşa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare. De şapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forţele sale pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor. Şi o va face în continuare. Credincioşii au suportat restricţii severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni”, a adăugat mitropolitul Moldovei.

El şi-a cerut scuze faţă de preoţi şi credincioşi pentru situaţia creată şi a făcut un apel către preoţi să oficieze zilnic Sfânta Liturghie.

„Îi rog pe preoţii şi credincioşii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi pe toţi închinătorii care obişnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputinţa de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toţi să transforme această durere în vreme de pocăinţă, de rugăciune şi de fapte bune. Pe preoţi îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie şi mănăstiri să se săvârşească slujba Paraclisului şi Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Psaltirea, mare izvor de mângâiere în vreme de încercare, să fie hrană sufletească pentru tot creştinul, mai ales în miez de noapte. Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie precedată şi urmată de câteva zile de post, dacă se poate, ajunare până la apusul soarelui din partea celor sănătoşi, precum şi de multe fapte de milostenie. Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor”, a conchis ÎPS Teofan.

sursa:https://www.cotidianul.ro/razvratirea-mitropolitului-foarte-greu-de-acceptat/

Adio călătorii doar cu buletinul în Marea Britanie

 


Marea Britanie a anunţat, joi după-amiază, că intenţionează să nu mai permită accesul cetăţenilor din statele Uniunii Europene în baza cărţilor de identitate începând din octombrie 2021, în contextul încheierii tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020.

Guvernul Boris Johnson a publicat o versiune actualizată a Modelului de administrare a frontierei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. „Astăzi, 8 octombrie, Guvernul a intensificat pregătirile pentru încheierea tranziţiei post-Brexit prin publicarea unei versiuni actualizate a Modelului de operaţionalizare la frontiere, care conţine detalii suplimentare despre modul în care va funcţiona frontiera dintre Marea Britanie şi UE şi despre măsurile pe care vor trebui să le ia companiile active în domeniul comerţului, transportatorii şi pasagerii”, anunţă Executivul de la Londra într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Noile reguli le oferă detalii suplimentare companiilor şi pasagerilor despre modul în care va funcţiona frontiera dintre Marea Britanie şi UE la finalul perioadei de tranziţie. Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărţile de identitate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru şoferi, începând din octombrie 2021”, precizează Guvernul de la Londra. Accesul cetăţenilor din ţările Uniunii Europene pe teritoriul Marii Britanii va fi permis doar în baza paşapoartelor începând din octombrie 2021, subliniază Guvernul britanic.

„Dat fiind că sunt mai puţin de trei luni până la expirarea tranziţiei post-Brexit, companiile trebuie să se pregătească pentru noile proceduri, indiferent dacă ajungem ori nu la un acord cu UE, pentru a putea profita de oportunităţile semnificative care vor apărea (…)”, a declarat ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, Michael Gove, responsabil de aplicarea Acordului Brexit.

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit par a fi în impas. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut miercuri după-amiază Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preţ un acord. „Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preţ. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărţile pe masă”, a transmis Charles Michel, prin Twitter.

Surse diplomatice citate de agenţia Reuters au declarat marţi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană s-au apropiat de un acord privind reciprocitatea drepturilor cetăţenilor în materie de securitate socială după Brexit. Totuşi, nu există progrese în principalele puncte de dispută: cotele de pescuit, garanţiile privind competiţia corectă şi modalităţile de soluţionare a litigiilor.

Uniunea Europeană vrea un acord cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la sfârşitul acestui an, a afirmat marţi Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
„În cazul în care ajungem la un acord, ceea ce este obiectivul nostru, ambele părţi vor trebui să asigure ratificarea în timp util, pentru a permite intrarea în vigoare a tratatului pe 1 ianuarie 2021. Dar procedura necesită timp. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom intra în zona lipsei unui acord. Dat fiind că suntem la mai puţin de 100 de zile distanţă de acest termen, nu putem exclude acest scenariu”, a declarat Sevcovic.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

sursa:https://www.cotidianul.ro/adio-calatorii-doar-cu-buletinul-in-marea-britanie/

„Nepăsarea de la guvernare naște decizii horror”

 


S-a schimbat schimbarea. Spitalul Colentina din București redevine spital suport COVID.

„Colentina redevine spital Covid! Din ordinul lui Orban”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Ea afirmă că viața a peste 20.000 de bolnavi cronici tratați în Spitalul Colentina, lunar, este în pericol.

„Nepăsarea de la guvernare naște decizii horror”, conchide Firea.

Managerul spitalului Colentina Remus Mihalcea, a declarat joi pentru site-ul Antenei 3: ”Da, este adevarat, așteptam hârtia DSP.  Spitalul va deveni COVID de când vom elibera de pacienții internați în prezent”.

Spitalul Colentina din București a fost redeschis în data de 31 august şi pentru pacienţii care suferă de alte afecţiuni decât COVID-19. Conducerea spitalului anunța că a amenajat un corp de clădire în care vor fi îngrijiţi în continuare pacienţii cu COVID care au la dispoziție circuite separate.

sursa:https://www.cotidianul.ro/spitalul-colentina-pe-aici-nu-se-trece/

Cu cine țineți în alegerile prezidențiale din SUA ?

 


Alegerile americane prezidențiale vor avea loc pe 3 noiembrie 2020, într-unul dintre cele mai încordate scrutine electorale din ultimii ani. Cine ați vrea să conducă SUA pentru următorii patru ani: 1. Donald Trump  sau 2. Joe Biden ?... NR.1 sau NR.2 ?


"Te părăsesc, dragă PNL pentru că ai închis din nou teatrele și cinematografele, te părăsesc pentru că oamenii din Cultură nu te interesează"

 


Ada Solomon nu este împotriva purtării măștii. Crede că există COVID-ul, crede că-i obligatoriu să avem grijă de noi și ai noștri. Și cu toate astea scrie ieri pe pagina sa de Facebook un text vitriolant, un text "pe viață și pe moarte". Ce-i cu Ada Solomon? De ce plasează o "bombă" cu vorbe grele într-un moment atât de plin de COVID? într-un moment în care orice gest te aruncă într-o extremă sau alta? Într-un abis sau altul. Citește textul! E plin de nuanțe. Nuanțe de care tot mai puțini suntem capabili. Ada Solomon vorbește despre apocalipsa venită din această închidere a instituțiilor de cultură. Închidere fără multe explicații. Ada Solomon explică cum urmează o condamnare a breslei sale la comă profundă.


Februarie. România, țară mică, care se vinde pe bani puțini, a fost închisă. Banii din buget au cârpit Sănătatea care ne vindecă de rău. Apoi, business-urile care circulă banu'. Lumea artei a fost ultima la care s-a gândit cineva. La ce ne trebuie măscăricii ? La nimic. Am net gratuit aproape, stau în casă și mă belesc pe net.

Ada Solomon a fost printre singurii care au dus negocieri zdravene cu Ministerul Culturii pentru ajutoare, pentru ca lumea aceasta să iasă din foame.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-perspektiva-24337642-ada-solomon-producator-film-parasesc-draga-pnl-pentru-inchis-din-nou-teatrele-cinematografele-parasesc-pentru-oamenii-din-cultura-nu-intereseaza.htm

Rusia a emis un mandat de arestare

 

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, provocând reacții rapide din partea unor miniștri de externe ai Uniunii Europene, relatează Politico.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania la câteva zile după scrutinul prezidențial din 9 august, amplu criticat de opoziție și comunitatea electorală ca fraudat, care a declanșat proteste masive în țara condusă de președintele Alexandr Lukașenko.

Agenția de presă a Kremlinului, TASS, a anunțat miercuri că inițial mandatul de arestare a fost emis în Belarus dar că a fost extins și în Rusia datorită unui acord bilateral dintre cele două țări.

TASS a precizat că nu este vorba de un mandat internațional de arestare și că Tihanovskaia este căutată pentru încălcarea unui articol din codul penal, fără a menționa însă despre care este vorba.

Ministrul de externe leton Edgar Rinkevics a afirmat pe Twitter că este „uluit” să afle de mandat, adăugând că „ea n-a comis nicio infracțiune. Aceasta este o ingerință directă și nejustificată în problemele interne ale #Belarus și afectează și mai mult posibilitatea unui dialog politic”.

Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei, a pus de asemenea sub semnul întrebării mandatul de arestare.

„Svetlana #Tihanovskaia insistă pentru dialog cu #Rusia. Rusia în schimb emite un mandat pentru arestarea sa. Ciudat, chiar nu știu unde se afllă? Interogarea este singurul form de dialog pe care îl cunosc?”, a scris acesta pe Twitter.

Proteste fără precedent au cuprins Belarusul după ce Lukașenko a fost declarat câștigător cu 80% al alegerilor din 9 august, acesta fiind susținut de Rusia dar nerecunoscut de către Uniunea Europeană.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24337741-rusia-emis-mandat-arestare-svetlana-tihanovskaia.htm

ALDE și Pro România fuzionează

 


Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta au bătut palma pentru fuziunea ALDE cu Pro România, un anunț oficial urmând a fi făcut în cursul zilei de joi, au declarat pentru Hotnews.ro surse politice.

În urmă cu două zile, Victor Ponta vorbea despre această variantă în perspectiva colaborării celor două partide la parlamentare. „Eu i-am ( lui Tăriceanu - n.r.) spus că dacă putem să unim niște forțe destul de mici, că până la urmă Pro România a luat 7 și ceva, ALDE a luat 4 și ceva, și dacă ne batem pentru același lucru, are sens. Dacă va fi problema să fim împreună, va fi o fuziune”, a declarat Ponta.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24337803-surse-alde-pro-romania-fuzioneaza.htm

Sărbătoarea Sf. Parascheva, dată peste cap de COVID

 


Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la Sfânta Liturghie din data de 14 octombrie, anunță Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Reprezentanții Prefecturii spun, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.

Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Dacă racla va mai fi scoasă pe 13 sau pe 14, răspunsul purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a fost, citat de Mediafax, a fost: „Dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în Catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc. Vom informa din timp asupra oricăror decizii în acest sens”.

Reprezentanții Prefecturii Iași au declarat, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.

„Se intră în plan din noaptea asta de la 12. Sunt legitimați cei care se așează la rând sau vor în incinta MMB”, au spus aceștia.

sursa:https://www.cotidianul.ro/sarbatoarea-sf-parascheva-data-peste-cap-covid/

Previziunile lui Kelemen Hunor despre viitorul Parlament

 


Liderul UDMR Kelemen Hunor a spus în emisiunea „Ochii pe mine”, de la Aleph News, că Parlamentul care va fi ales în 6 decembrie va fi dominat de PNL și USR.

Kelemen Hunor a comentat rezultatul alegerilor locale din România, considerând că partidul pe care îl conduce a ieşit onorabil în urma acestui tur de scrutin.

„Avem patru consilii judeţene şi am păstrat raportul de forţe. Harta naţională arată apropierea dintre PNL şi PSD. În câteva oraşe a câştigat USR, dar a avut rezultat mai slabe decât cel aşteptat”, a spus Hunor.

Hunor a mai spus că „a mai câştigat cineva aceste alegeri în Bucureşti: PMP şi Băsescu. A avut o tactică bună să intre în cursă (Băsescu – n.r.)”.

Liderul UDMR Kelemen Hunor amai spus în emisiunea „Ochii pe mine”, de la Aleph News, că Parlamentul care va fi ales în 6 decembrie va fi dominat de PNL și USR, iar Nicuşor Dan se va apropia de PNL, aceasta fiind „o mişcare absolut firească”.

„Dacă nu va exista o stabilitate politică după parlamentare, iarăşi vom avea în 4 ani 5 guverne şi economia va avea de suferit. Stabilitatea depinde de electorat, dar necesitatea coaliţiei de guvernare va exista”, spune Kelemen Hunor.
Alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie 2020.

sursa:https://www.cotidianul.ro/previziunile-lui-kelemen-hunor-despre-viitorul-parlament/

Nu iese la socoteală postul pentru PMP

 


Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că și-ar dori o majoritate formată din PNL, USR PLUS și PMP în Consiliul General, dar al treilea post de viceprimar, dorit de PMP nu poate fi înființat, pentru că nu permite legea.

Nicușor Dan spune legea nu permite al treilea viceprimar la Primăria Capitalei, pentru a permite să aibă și PMP un viceprimar.

„În acest moment, noi funcționăm după o lege, Codul Administrativ și Codul Administrativ spune că Primăria Capitalei are doi viceprimari și protocolul semnat de PNL și USR PLUS vorbește de un viceprimar de la PNL și un viceprimar de la USR PLUS. PNL și l-a desemnat pe Sebastian Bujduveanu acum câteva zile, USR PLUS și l-a desemnat încă de acum câteva luni pe Vlad Voiculescu. Deci pe ceea ce înseamnă viceprimari discuția este închisă”, a spus Nicușor Dan, la RFI.

În privința majorității din Consiliul General, Dan a spus că sunt 55 de consilieri, majoritatea simplă este de 28 de consilieri, iar PNL și USR PLUS au împreună 29 de consilieri.

„PMP are cinci consilieri și da, mi-aș dori ca în majoritatea care va guverna Consiliul General să facă parte și PMP-ul, dar asta este o decizie pe care trebuie să o ia împreună, după ce este stabilită definitiv componența Consiliului General, e o decizie pe care s-o ia împreună consilierii celor trei partide. Mi-aș dori să fie și PMP-ul, din două motive. Unul: pentru a avea o majoritate mai largă, care să preîntâmpine absențe sau incidente, care pot să apară oricând. Doi: pentru că împreună cu PMP-ul putem să avem majoritatea și la Consiliul Local al Sectorului 5, singurul la care în momentul ăsta PNL și USR PLUS nu pot să facă singuri majoritatea”, a precizat primarul ales al Bucureștiului.

sursa:https://www.cotidianul.ro/nu-iese-la-socoteala-postul-pentru-pmp/