9.01.2021

Codrin Ștefănescu : ”Zvonul că Dragnea are dosar nou la DNA, este un FALS lansat din PSD-Ciolacu”

 


Principalul colaborator al fostului președinte PSD dezminte o informație transmisă ieri de mass media din România din ”surse judiciare” – dar care ar fi fost lansat din interiorul PSD

Codrin Ștefănescu, dezmințire de maximă importanță despre Dragnea, un fals lansat din PSD

Principalul colaborator al fostului președinte PSD dezminte o informație transmisă ieri de mass media din România din ”surse judiciare” – dar care ar fi fost lansat din interiorul PSD

Fostul secretar general PSD Corin Ștefănescu a reacționat după ce mass media a anunțat că DNA i-ar fi deschis un nou dosar lui Liviu Dragnea, de data asta vizând ”vacanțe pe banii partidului”, la care ar fi participat Irina Tănase și prieteni care nu sunt membri PSD.

”A apărut o știre falsă și vreau să o dezmint ! Liviu n-a fost niciodată în vreo vacanță pe banii partidului, nici măcar la Olănești!”, scrie Codrin, subliniind – ”Cu atât mai puțin în locațiile exotice de care se vorbește, unde nu a fost în viața lui!”.

Codrin Ștefănescu face însă o dezvăluire importantă: știrea nu ar proveni din surse ”din procuratură”, ci ar fi fost lansată din PSD – și are un scop precis.

”Informația asta provine din interiorul PSD, în aceste zile când tulburările interne sunt majore!”, scrie Codrin, punctând: ”Știți cum acționează securistoizii: aruncă pe piață o mizerie, iar noi trebuie să dăm explicații !”.

Pe de altă parte, Codrin Ștefănescu e conștient că Dragnea rămâne o țintă a Sistemului: ”Sigur, lui Liviu Dragnea îi pot face dosar și că respiră, dar asta nu înseamnă că o prostie ca asta se susține!”.

”Nici că ne pot speria ! Mergem înainte, patrioți români !”, încheie Codrin Ștefănescu mesajul despre ”noul dosar” al lui Liviu Dragnea.

Știrea de ieri anunța că DNA îi deschide lui Liviu Dragnea un alt dosar. Antena 3 a anunțat că ar fi vorba de un dosar care vizează cheltuieli făcute de Dragnea, ca președinte al PSD, în perioada 2018 – 2019, pentru diverse ”călătorii în destinații exotice”.

Conform sursei menționate, procurorii anchetează deplasările în aceste destinații pe care Dragnea le-ar fi făcut însoțit de prietena sa, Irina Tănase, și de alte persoane care nu ar fi fost membri de partid – dar totul ar fi fost decontat la PSD!

Antena 3 transmitea că procurorii vizează faptul că decontarea banilor partidelor este avizată de instituții abilitate ale statului, iar respectivele deplasări ale lui Dragnea NU ar fi avut nicio legătură cu activitatea PSD.

IRLANDA RENUNȚĂ la RESTRICȚIILE împotriva COVID-19 pe 22 octombrie 2021

 


Cele mai multe dintre restricţiile asociate epidemiei de coronavirus din Irlanda vor fi anulate în data de 22 octombrie, a declarat marţi prim-ministrul irlandez Micheal Martin, care a anunţat astfel redeschiderea economiei ţării sale, informează AFP, citat de Agerpres. 

"A venit momentul să trecem de la reglementări şi restricţii generalizate asupra libertăţilor individuale ale oamenilor la o abordare definită de consilii de sănătate publică, atitudine, judecată şi responsabilitate individuală", a declarat premierul Martin într-o conferinţă de presă, după o reuniune a miniştrilor din guvernul său.

Relaxare progresivă a restricțiilor

Prim-ministrul irlandez a anunţat o relaxare progresivă a restricţiilor antiepidemice pe parcursul lunii septembrie şi o anulare aproape în totalitate a restricţiilor pe 22 octombrie, inclusiv a obligativităţii de purtare a măştilor sanitare în exterior şi de respectare a măsurilor de distanţare socială. Limitele privind numărul de persoane autorizate să se reunească în reşedinţe private sau să participe la ceremonii civile şi religioase vor fi de asemenea anulate.

Va fi însă menţinută obligativitatea de a purta măşti sanitare în spitale şi în centrele de sănătate, în magazine şi în transportul public.

Campania națională de vaccinare a fost un succes

Micheal Martin a justificat această etapă importantă din redeschiderea economiei Irlandei prin succesul campaniei naţionale de vaccinare şi prin eficacitatea "foarte clară" a vaccinurilor în ceea ce priveşte protecţia asigurată împotriva formelor grave de COVID-19 şi a deceselor asociate acestei maladii.

"Aproape 90% dintre rezidenţii de peste 18 ani au fost vaccinaţi cu schemă completă, iar rata de vaccinare din rândul cetăţenilor noştri cu vârste sub 18 ani este, de asemenea, extrem de încurajatoare", a precizat prim-ministrul irlandez.

El a subliniat totuşi că este "foarte puţin probabil să putem să scăpăm complet de virus" şi spune că se aşteaptă chiar la "o creştere a numărului de cazuri pe parcursul săptămânilor următoare".

Premierul irlandez a subliniat că guvernul său rămâne "vigilent" şi va acţiona "cu promptitudine" dacă "o nouă variantă încurajatoare apare sau dacă spitalele vor fi supuse din nou unei presiuni intolerabile".

Irlanda, o ţară cu o populaţie de aproximativ 5 milioane de locuitori, a raportat 5.000 de decese asociate maladiei COVID-19. 

Kelemen Hunor : ”USR PLUS ne-a şantajat pe toţi. Pentru ei nu este o prioritate să dezvolţi România”

 


Vicepremierul Kelemen Hunor reacţionează în scandalul privind avizarea proiectului Anghel Saligny. Liderul UDMR, care susţine alături de PNL programul „Anghel Saligny”, acuză USR-PLUS de șantaj și spune că "nu se poate accepta ca cineva să blocheze la nesfârşit activitatea Guvernului".

Proiectul „Anghel Saligny” nu este pentru un anume partid, ci pentru dezvoltarea comunităţilor locale, dar pentru USR PLUS nu este o prioritate, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care speră însă că lucrurile se vor rezolva odată cu reluarea şedinţei de guvern de miercuri.

Liderul UDMR susţine că „USR PLUS i-a şantajat la un moment dat pe toţi”, legând proiectul „Anghel Saligny” de proiectul ministrului Justiţiei, Stelian Ion, privind desfiinţarea Secţiei speciale.

„A fost o iniţiativă susţinută de PNL şi de premierul Florin Cîţu. Am discutat încă de la începutul anului. Acum o lună, acest proiect a fost în primă lectură la şedinţa de guvern, după care a intrat pe circuitul de avizare. Noi credem că este necesar acest program, este un program diferit de PNDL, este un program care se referă doar la trei-patru obiective, şi anume drumuri judeţene şi drumuri locale, infrastructura de canalizare şi de apă potabilă şi reţeaua de gaze. Nu putem accepta ca în secolul XXI să existe în continuare 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de km de drumuri locale care nu sunt modernizare, asfaltate şi nu se poate accepta ca în 2021 şi în continuare cam 57% din populaţia României – vorbesc de UAT-uri – 57% din UAT-uri nu au canalizare şi 27% nu au apă potabilă. De asemenea, nu este de acceptat că nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze”, a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor acuză USR PLUS că se opune dezvoltării României.

„Şi USR-ul zice că pentru ei nu este o prioritate, pentru ei nu este o prioritate să dezvolţi România, să dezvolţi comunităţile locale şi să ridici aceste comunităţi din stadiul în care se află în acest moment. Sigur, ei la un moment dat ne-au şantajat pe toţi şi au zis: „Bani contra SIIJ”. Adică, dacă noi vom accepta fără niciun amendament proiectul ministrului Stelian Ion, atunci ei vor fi de acord cu ‘Saligny’, ceea ce nu am acceptat nici noi, nici premierul Florin Cîţu. Şi am spus că este un proiect nu pentru PNL, nu pentru UDMR, nu pentru PSD, şi nu pentru USR, este un program naţional pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate, de aceea nu e momentul să intrăm în alte discuţii”, a afirmat Kelemen Hunor.

În opinia liderului UDMR, procedurile legale de avizare sunt îndeplinite în cazul acestui proiect, introdus pe ordinea de zi a şedinţei de guvern.

„Nu se poate accepta ca cineva să blocheze la nesfârşit activitatea Guvernului, fiind în acelaşi timp în Executiv şi de aceea am propus astăzi introducerea pe lista suplimentară a acestui proiect. Vom vedea ce se va întâmpla, dar eu cred că până la urmă, la ora 19,00, vom găsi o soluţie. Sunt convins că ei (USR PLUS – n.r.) vor formula nişte observaţii, până la ora 19.00, oricum, propunerile lor, care nu au fost niciodată făcute scris, că n-au vrut să scrie pe hârtie, dar au spus la o şedinţă a coaliţiei, au fost preluate în proiectul de ordonanţă – tot ce vizează transparenţa, tot ce vizează controlul lucrărilor, tot ce vizează digitalizarea şi posibilitatea de a urmări fiecare proiect în ce fază este. Au fost preluate toate aceste propuneri, sugestii, observaţii şi eu sunt convins că în această seară, când vom relua şedinţa de guvern, se poate merge mai departe, fiindcă trebuie să înţelegem că într-o coaliţie, mai ales în această formulă de trei partide, indiferent de unde am lua, avem o singură obligaţie – a face ca lucrurile să meargă mai bine, să ridicăm nivelul de trai şi să încercăm să asigurăm o speranţă pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate”, a concluzionat preşedintele UDMR, citat de Agerpres.

George Simion strânge semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură

 


Lovitură pentru Guvernul Cîţu. 

După scandalul din şedinţa de Guvern, după introducerea proiectului Anghel Saligny pe ordinea de zi suplimentară şi ameninţările USR PLUS privind ieşirea de la guvernare, AUR aruncă bomba. 

Co-preşedintele AUR George Simion a anunţat că strânge semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

Câţi români vor beneficia de COMPENSAREA FACTURILOR

 


Legea consumatorului vulnerabil

ATENȚIE ! 

LEGEA INTRĂ ÎN VIGOARE cu 1 ianuarie 2022

Cererile pentru acest timp de ajutor vor fi depune la primării, însă aceste instituţii nu vor da banii pe loc.

Între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului dacă Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că este vorba de de oameni cu contracte de muncă, persoane aflate în asistenţă socială şi pensionari.

„Vom avea aproximativ 500.000 de gospodării, cu 2,5 oameni pe gospodărie, respectiv între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului dacă această lege (Legea consumatorului vulnerabil n.r.) va intra în vigoare. Dacă nu va intra în vigoare oricum vor fi ajutaţi. Pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari”, a precizat Raluca Turcan, la Digi 24.

Ea a subliniat că este un moment dificil, „în care plătim o factură cumulată”. „Nu plătim doar creşterea preţurilor ci plătim indiferenţe acumulate în timp”, a transmis Turcan.

Ministrul Muncii a explicat ce măsuri vor fi luate pentru a aplica legea consumatorului vulnerabil de la 1 ianuarie 2022 şi cum se va derula sprijinul pentru persoanele afectate de majorările facturilor la energie şi gaze naturale.

„Vom depune un amendament prin care Legea consumatorului vulnerabil, care trebuia să intre în vigoare la începutul sezonului rece 2022, să fie devansată şi să se aplice de la 1 ianuarie 2022 şi în acelaşi timp va avea două componente. Una de subvenţie la factură, în funcţie de consumul de energie pe care şi-l asumă consumatorul. Această subvenţie se face diferit în funcţie de preţurile de referinţă pentru diferitele tipuri de energie: energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid şi în acelaşi timp va exista un supliment care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a adăugat Raluca Turcan.

Potrivit sursei citate, pentru un pensionar cu o pensie minimă, dacă pentru sezonul rece sprijinul la factura de energie era în prezent de aproximativ 100 de lei, pe noua lege a consumatorului vulnerabil sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, „prin cele două formă de sprijin: subvenţie şi supliment”.

Întrebată ce se va întâmpla dacă legea nu trece la timp, Turcan a răspuns: „Se va găsi o nouă formula în Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru partea de compensare”. „Sunt două tipuri de acţiune, legea consumatorului vulnerabil care va acţiona pe termen lung, indiferent de ceea ce se va întâmpla de acum încolo şi avem sprijin pentru acest sezon rece (…) şi unde Ministerul Energiei va propune un set de măsuri de compensare pentru acest sezon rece”, a punctat oficialul de la Muncă.

Cererile pentru acest timp de ajutor vor fi depuse la primării, însă aceste instituţii nu vor da banii pe loc. „Subvenţia se decontează în preţul facturii şi se aplică invers proporţional în funcţie de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 pe membru de familie şi de la 1.042 la 1.450 de lei pentru o persoană singură, deci creşte şi sprijinul financiar şi plaja de oameni care pot accesa acest sprijin suport din partea statului”, a transmis Raluca Turcan.

Nu în ultimul rând, ministrul Muncii îi sfătuieşte pe oamenii care se trezesc cu facturi exagerate să urmărească cu maximă atenţie dezbaterea publica să îşi ia informaţiile corecte şi în momentul în care vor fi puse la dispoziţie aceste instrumente de sprijin să le acceseze.

Dacă circuli, în București, cu mijloacele de transport în comun, trebuie să știi asta

 


Controlul biletelor şi al abonamentelor în mijloacele de transport în comun va fi intensificată, începând de miercuri, având în vedere că foarte mulţi călători circulă fără titluri de călătorie valabile şi numai circa 10% din încasări acoperă costurile acestui serviciu în regiunea Bucureşti - Ilfov.

Într-un comunicat transmis de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) în data de 19 august, TPBI preciza că numărul călătorilor plătitori a scăzut constant în ultimii doi ani, deşi capacitatea de transport a fost îmbunătăţită prin creşterea vitezei comerciale odată cu reorganizarea şi optimizarea transportului public din regiune şi prin înnoirea flotei operatorilor.

În prezent, capacitatea de transport oferită zilnic de toţi cei patru operatori se ridică la 2,172 milioane călători, în vreme ce numărul de călători plătitori (deţinători de abonamente sau persoane care au validat biletele în vehicule) ajunge la circa 210.500.

Pentru a diversifica opţiunile de plată, TPBI a introdus, la 1 august 2021, o ofertă tarifară nouă, care este integrată cu transportul regional şi cu metroul şi face apel la călători să nu mai circule cu mijloacele de transport în comun fără bilet sau abonament.

Potrivit sursei citate, facilităţile de plată sunt multiple, iar publicul poate opta pentru cumpărarea unui card de transport sau pentru plata biletului sau a abonamentului prin intermediul aplicaţiei gratuite de mobil 24Pay. În situaţia în care nu beneficiază de internet pe telefonul mobil, călătorul poate trimite un mesaj prin SMS şi îşi va plăti astfel biletul de 90 de minute cu orice mijloc de transport de suprafaţă sau cel de 24 de ore. De asemenea, dacă are un card bancar contactless, călătorul poate plăti cu acesta direct la validator în toate autobuzele Otokar şi Mercedes Hibrid sau pe liniile de tramvai 1/10 şi 41.

Transport gratis și agresivitate

"Cu toate aceste posibilităţi oferite, foarte mulţi petenţi reclamă faptul că, în rândul călătorilor, există persoane care nu deţin titlu de călătorie, dar, printr-un comportament agresiv faţă de echipele de control, nu sunt sancţionaţi. Pentru a evita potenţialele conflicte, TPBI a obţinut sprijinul autorităţilor locale, care vor asigura prezenţa unor reprezentanţi ai poliţiei în cadrul echipelor de control", susţin reprezentanţii TPBI, scrie Agerpres. 

Suprataxă mărită la 80 de lei

Asociaţia menţionează că, prin noua politică tarifară, suprataxa a fost mărită la 80 de lei (echivalentul unui abonament lunar pe toate liniile), iar călătorii frauduloşi care acceptă să o plătească pot utiliza cardul de suprataxă ca titlu valabil de călătorie în ziua respectivă.

De asemenea, a fost mărită şi amenda pentru contravenienţii care nu achită suprataxa, aceştia fiind obligaţi să plătească între 300 şi 500 de lei după încheierea procesului verbal.

TPBI este primul organism, creat la nivel regional, care a fost constituit sub forma unei structuri de cooperare a celor 42 de autorităţi publice locale din regiune, primind mandat din partea acestora pentru înfiinţarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea serviciului de transport public de călători pe toată aria de competenţă, conform Regulamentului CE 1370/2007.

Ion Cristoiu și LOVITURA de STAT din decembrie 1989 - ”Un talmeș-balmeș bine regizat”

 


Cu certitudine, Ion Cristoiu a fost primul care a avansat ipoteza unei lovituri de stat. 

În februarie 1990, pentru primul număr al revistei Expres, mi-a dat un material mai lung care se numea „22 decembrie 1989- o după-amiază cu prea multe întrebări”. Cînd l-am citit mi-a căzut fața. Eu eram după întoarcerea în țară din turneul cu Victor Rădulescu pe la șantierele românești din Orientul Mijlociu. Încă mai trăiam sub impresia revoluției și a mîniei proletare împotriva dictatorului care avea „cîntar de aur“ pentru mîncarea cîinilor și „robinete de aur pe la băi”. Dintr-o dată, ca un ciomag în moalele capului, Ion Cristoiu punea sub semnul întrebării toată desfășurarea Revoluției. Toate întrebările sale din acest prim articol tipărit într-un tiraj de o jumătate de milion de exemplare a fost un prim cutremur important pentru idea de revoluție. Cine a avut nas sau doza de luciditate a înțeles repede și a dus mai departe întrebările lui Cristoiu.

A doua mare lovitură avea să vină de la traducerea și publicarea în revista Expres, tot în 500.000 de exemplare, a articolului scris de Radu Portocală și publicat în săptămînalul francez Le Point. L-am retipărit în 300.000 de exemplare după o săptămînă tot în Expres. Se smulgea din mîini pe la Universitate. Acestea au fost cele două materiale care au șubrezit definitiv ideea de revoluție din 1989. Ce a urmat n-a făcut decît să mai lămurească din întrebările și supozițiile de atunci. Unele persistă și astăzi, fiind marile secrete nedezlegate (sau bine păstrate) ale căderii lui Nicolae Ceaușescu.

În aceste zile, Ion Cristoiu a reunit în două volume intitulate „Decembrie 1989 - Un talmeș-balmeș bine regizat” (Editura Mediafax, 2021) toate articolele sale despre decembrie 1989. Volumele debutează cu un haz nebun. Cartea lui Ion Cristoiu se deschide cu umorul involuntar al articolelor din acele zile, cu poeme și cu pamflete anti-Ceaușescu, dar și cu înfierări și cu apeluri patetice ori cu prefacerile spectaculoase ale presei foste comuniste, chinuită să se transforme în „organe democratice”. Așa a apărut Scînteia Poporului din Scînteia, devenită mai apoi Adevărul, așa s-a născut Libertatea din Informația și Tineretul Liber din Scînteia tineretului.

Cu ironia și umorul de rigoare, Ion Cristoiu deschide subiectul decembrie 1989 cu aceste transformări de circ, așa ca la hopa Mitică. „Victoria Adevărului” și ”Stilul chemărist al României libere” reconstituie o parte caricaturală a „revoluției” și merită citite de toți cei care vor să înțeleagă trecerea de la presa de partid și de stat la presa cu pretenții democratice de mai apoi.

Vreme de trei decenii Ion Crstoiu s-a învîrtit în jurul subiectului decembrie 1989 de parcă ar fi vrut să scrie o monografie sau să își dea doctoratul în căderea comunismului și a lui Nicolae Ceaușescu. Cele două volume alcătuiesc o monografie caleidoscopică a evenimentelor. Mai rar, asemenea încăpățînare. Poate că numai Alex Mihai Stoenescu să se fi ținut de subiect cu o așa insistență! Misterul nedezlegat al mitingului din 21 decembrie 1989, diversiunile din stradă, jocul de șah al generalilor Stănculescu și Stefan Gușă, rolul lui Sergiu Nicolaescu, dedesubturi ale procesului de la Tîrgoviște, reacțiile, traseul și punctele de vedere ale lui Nicu Ceaușescu, toate sunt captivante. Inspirat, Cristoiu a preluat în Zig-Zag (unde a plecat după primele numere de la Expres) un interviu luat de doi ziariști de la ziarul Tribuna din Sibiu (Lucian Jiman și Rudolf Kmala) lui Nicu Ceaușescu. Acesta este, de altfel, și singurul interviu acordat de Nicu Ceaușescu presei din România. Ion Cristoiu l-a reprodus în Zig Zag stîrnind un mare scandal la vremea respectivă și îl reproduce și în volumul 1 din „Un talmeș-balmeș bine regizat”. Abia acum se poate vedea că Nicu Ceaușescu era un om destul de limpede la minte, că a înțeles corect căderea sistemului și că toată isteria propagandistică a acelor zile a generat o confuzie în jurul persoanjului.

Pe nesimțite, cele două volume ale lui Ion Cristoiu trec pe la toate personajele implicate în răsturnarea regimului Nicolae Ceaușescu, prin toate momentele cheie ale loviturii de stat, adună mărturisiri și documente și contribuie la o mai corectă cunoaștere a desfășurării „revoluției”.

Cred că în cele trei decenii de jurnalistică postdecembristă, Ion Cristoiu a pariat corect. Pe lîngă politică și evenimente de tot soiul, a revenit și s-a aplecat mereu asupra unor necunoscute din calendarul evenimentelor din decembrie 1989. Și, pic cu pic, a mai făcut puțină ordine și lumină, cu o întrebare după altă întrebare, cu mărturie după mărturie, el a construit un dosar monografic impresionant. Se citește ca un roman polițist, ca un dosar istoric sau ca o investigație jurnalistică de proporții, făcută de un veteran al presei (activ în două epoci) pe seama unui subiect care a contrariat, a atras și a rămas de referință în istoria României.

Cu această carte de istorie și jurnalistică, Ion Cristoiu s-a „lipit” ca o marcă de o scrisoare pe dosarul răsturnării lui Nicolae Ceaușescu.

CORNEL NISTORESCU

https://www.cotidianul.ro/ion-cristoiu-si-revolutia-din-decembrie-89/