1.06.2022

RUSIA reia livrările de GAZ către ROMÂNIA prin Ucraina

 


Rusia a reluat furnizarea de gaze naturale către România prin Agenția Ucraineană de Transport de Gaze, a declarat miercuri operatorul de stat ucrainean de transport de gaze TSOUA, citat de Reuters.

Rusia reia livrările de gaz către România prin Ucraina, scrie Reuters. TSOUA a anunţat într-un raport că un total de 152 de milioane de metri cubi de gaze vor fi transportate în România în ianuarie.

Gazprom a suspendat tranzitul de gaze către România prin Ucraina în aprilie anul trecut și de atunci a furnizat gaz prin conducta turcească.

Compania a anunţat, săptămâna trecută, că volumul de gaz rusesc transportat prin Ucraina către Europa a scăzut cu 25% în 2021, reducând principalul flux de venituri pentru economia ucraineană aflată în dificultate într-o perioadă de tensiuni sporite cu Rusia.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au deteriorat după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și izbucnirea războiului în estul Ucrainei. Kievul a acuzat Rusia că a întrerupt aprovizionarea cu gaze prin Ucraina pentru a crește prețurile și a face presiuni asupra Uniunii Europene pentru a certifica o altă conductă – Nord Stream 2, care este gata să pompeze gazul rusesc în Europa, ocolind Ucraina. În replică, președintele rus Vladimir Putin a negat că Rusia a încercat să umfle prețurile și spune că Nord Stream 2 ar putea ajuta la calmarea piețelor prin creșterea ofertelor.

Protest la ALRO Slatina

 


Este din nou revoltă la ALRO Slatina. Sute de angajați protestează după ce compania a anunțat că anumite activități se vor închide din cauza prețului crescut la energia electrică. Peste 1000 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic.

Angajaţi ai producătorului de aluminiu Alro Slatina protestează joi în faţa sediului Prefecturii Olt, faţă de închiderea unor activităţi din cadrul companiei, pe fondul creşterii preţului energiei.

„Atragem, din nou, atenţia factorilor de decizie că odată închise procesele de producţie, fie şi parţial, redeschiderea lor este extrem de costisitoare. Astfel, dacă nu se găsesc rapid soluţii pentru continuarea activităţii, locurile de muncă pierdute au toate şansele să rămână pierdute, cu toate consecinţele ce decurg de aici: sărăcie şi şomaj, pierderea de competenţe formate, efecte economice în lanţ în regiune”, a declarat preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Sindicaliştii cer Guvernului să se „implice de urgenţă în stoparea închiderii SC Alro SA Slatina, în identificarea şi adoptarea de măsuri care să protejeze economia în contextul evoluţiei preţurilor la energie”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că Alro Slatina va avea sprijinul său, menţionând că s-a întâlnit cu liderii sindicali pentru a le transmite că îi va sprijini să reia producţia.

„Alro Slatina va avea parte de sprijinul meu! Astăzi am avut o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alroproduct pentru a le transmite că îi voi sprijini să reia producţia. Totodată, alături de colegii din Guvern la sfârşitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la posibilitatea încheierii contractele Bilaterală bursiere şi extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligaţia ca minim 40% din producţie să o vândă în afara pieţelor PZU, ID şi echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a preţului pe termen lung”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook.

Producătorul de aluminiu Alro a anunţat, în 28 decembrie, că activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, ca urmare a creşterii preţului la gaze şi energie electrică. De asemenea, compania va implementa măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii.

„Se naşte un fenomen imposibil de oprit, şi anume trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic, oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari”, acuzau sindicaliştii la finalul anului trecut.

Atenţie ce mască alegi pentru a te proteja împotriva COVID

 


InfoCons a transmis o nouă alertă privind măştile neconforme: sunt 284 de tipuri de măşti neconforme, dintre care 61,26%, respectiv 174, sunt măşti FFP2.

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme. Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021.

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

25 %  au fost emise de Belgia

18.66 % au fost emise de Germania

9.85 % au fost emise de Romania

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea :

84.50% Republica Populara Chineza

6.33%  necunoscuta

4.22 % Turcia

Din punct de vedere al contrafacerii mastilor :

59.50 % nu este cunoscut faptul daca sunt nu nu contrafacute;

39.08 % sunt contrafactute;

1.40% nu sunt contrafacute.

Mastile de tip filtre de particule, asa cum sunt descrise de catre standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestora se determina pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de:

80% (pentru FFP1);

94% (pentru FFP2) ;

99% (pentru FFP3).

De regula, mastile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevazute cu valve de expiratie.

Prezenta acestor valve asigurand doar protectia celui care poarta masca fata de aerosolii din atmosfera, insa aerul expirat (potential contaminat) nu este filtrat inainte de a fi eliberat in atmosfera.

Marcarea acestor masti se face pe cea mai mica unitate de ambalare sau direct pe masca.

Principalele informatii ce trebuie sa se regaseasca sunt:

– numele, marca comerciala sau orice alt mijloc de identificare a producatorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizeaza clasa corespunzatoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmata de un spatiu liber si apoi:

– ,,NR’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este limitata la utilizare intr-un singur schimb;

Exemplu: FFP3 NR;

– ,,R’, atunci cand semi-masca filtranta impotriva particulelor este reutilizabila;

Exemplu: FFP2 R.


CEA MAI SIGURĂ MASCĂ ESTE MASCA CHIRURGICALĂ, cu 3 PLIURI, 3 STRATURI, cu elastic alb, CEA MA IEFTINĂ și foarte UȘOR de GĂSIT.

Masca chirurgicală poate fi găsită și în alte culori.





„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine!”, a avertizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Un autocar cu români a luat foc pe o autostradă din Austria

 


Un autocar în care se aflau doi șoferi și 11 pasageri, toți români, a luat foc în mers pe Autostrada A1 lângă Kirchstetten (districtul St. Pölten-Land), în Austria. S-a întâmplat marţi seara. Potrivit cotidianului regional austriac Oberösterreichische Nachrichten, autocarul s-a făcut scrum.

Din fericire, şoferul a reuşit să oprească autocarul într-o zonă de urgenţă, iar toţi pasagerii au coborât şi s-au salvat la timp.

Mai multe echipaje de pompieri au intervenit şi au stins focul. Deocamdată nu se ştie cauza care a dus la izbucnirea incendiului în mers. Din pacate, autocarul a fost distrus în totalitate fiind ridicat de pe drum cu o macara.

PREZIDENȚIALE - SONDAJ la 31 DECEMBRIE 2021