7.22.2020

Un act degradant, rasist, lipsit de etică pentru întreaga civilizație umană din Europa și din S.U.A. : GRĂDINILE ZOOLOGICE UMANE


La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, expoziția șocantă a oamenilor de diferite etnii a devenit la modă în Occident, în special în imperiile coloniale ale Marii Britanii, ale Franței și ale Germaniei, precum și în S.U.A.  

Unul dintre factorii care au contribuit la popularitatea acestor grădini zoologice umane, a fost faptul că aceștia au prezentat popoare „exotice” din diferite părți ale lumii. 





Deși grădina zoologică umană este un fenomen recent, rădăcinile sale pot fi urmărite mult mai departe în timp, începând cu expoziția ”artistică” a popoarelor exotice din alte regate. 





Pe mormântul dinastiei XIX, faraonul Seti I din Egipt, există o reprezentare murală cu cele patru rase diferite ale lumii, adică egiptene, libiene, asiatice și nubiene. O astfel de reprezentare este văzută și în arta Imperiului Ahemenid. 



Un nubian, un sirian și un egiptean, desenat de un artist necunoscut pe un mural din mormântul lui Seti I; Copie a lui Heinrich von Minutoli 1820. Rețineți că tonurile pielii se datorează ilustratorului secolului al XIX-lea, nu originalului din Egiptul Antic



Expozițiile de ”artă” au devenit ulterior expoziții regale  la Roma. Acest lucru a fost menit să arate victoria Romei asupra dușmanilor ei și să atragă curiozitățile oamenilor dornici să vadă acești oameni ciudați din alte țări. 

Unii dintre cei mai cunoscuți captivi, care au defilat în timpul unui triumf roman, au fost Cleopatra Selene a-II-a, Alexander Helios și Ptolemeu Philadelphus (fiii lui Mark Antony și Cleopatra), Caractacus (un șef britanic care a luptat împotriva Romei) și liderul lui Vercingetorix (galicul). care a fost învins de Iulius Cezar.

În timpul perioadei de explorare, exploratorii spanioli și portughezi adesea au adus plante, animale și chiar străini, pentru a demonstra că au avut succes în călătoriile lor.

Aceste exponate erau însă accesibile numai elitelor, întrucât erau afișate doar în curțile regale. 

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, a avea slujitori de descendență non-europeană a fost un semn al bogăției, pentru un aristocrat european. Încă o dată, numai elitele au avut contact cu acești „exotici”.

Lucrurile s-au schimbat la începutul secolului al XIX-lea. Între 1810 și 1815, o femeie sud-africană cu numele de Saartjie Baartman (peiorativ cunoscută sub numele de Venus Hottentot), a fost expusă la Londra și Paris ca un „spectacol anormal”. Aceasta a fost prima oară în care o persoană străină, a fost expusă pentru divertismentul maselor europene și a servit ca un precursor al grădinilor zoologice umane, care au fost numite „expuneri etnologice”.




În prima jumătate a secolului al XIX-lea, străini ca Baartman s-au prezentat la târguri și carnavaluri unde au fost expuse alte „spectacole anormale”. 

În această perioadă, a fost accentuată diferența dintre străini și publicul european. 

Distincția dintre „normal” și „anormal” a fost înlocuită cu una „civilizată” și „sălbatică” în a doua jumătate a secolului, ca urmare a Noului Imperialism.




Un grup de aborigeni prinși în Australia, care fac turnee în Europa și America la spectacolele „curios uman” ale PT Barnum & Bailey la circ, unde au fost înfățișați ca sălbatici și canibali înverșunați



Pe măsură ce puterile europene au început să înființeze colonii în întreaga lume, în special în Africa, a existat un apetit din ce în ce mai mare în rândul publicului din țara lor pentru afișarea popoarelor cucerite, care erau percepute ca fiind mai puțin civilizate decât ei înșiși. 

Guvernele europene erau mai mult decât gata să satisfacă această cerere, iar popoarele autohtone au apărut la majoritatea târgurilor și expozițiilor internaționale organizate în acea perioadă. 






Cu toate acestea, afișarea de „sălbatici” în grădinile zoologice umane nu s-a limitat doar la Europa. În Statele Unite, de exemplu, târgul mondial din St. Louis din 1904 a prezentat o serie de „exponate vii”, incluzând peste 1.000 de filipinezi dintr-o duzină de triburi situate în sate recreate. În Japonia, a fost organizată o expoziție de coreeni, care erau reprezentați ca fiind canibali, în 1903, cu șapte ani înainte de colonizarea japoneză în Coreea.






Africani expuși la Expoziția Jubileului din 1914 în Christiania Oslo, Norvegia.



Grădinile zoologice umane au început să-și piardă popularitatea în secolul XX. 

Unul dintre ultimele cazuri ale fenomenului s-a produs în 1958, la Târgul Mondial de la Bruxelles, unde a fost prezentat un sat congolez. 

Grădinile zoologice umane au fost criticate, pentru că erau degradante, rasiste și lipsite de etică, dar aceste critici nu par să facă acest fenomen să-și piardă atracție. 



Expoziția din 1958, la Bruxelles, Belgia,





sursa:https://www.ancient-origins.es/historia-tradiciones-antiguas/zoologicos-humanos-005147

𝐀𝐓𝐄𝐍𝐓𝐈𝐄 - 𝐓𝐑𝐄𝐙𝐈𝐓𝐈-𝐕Ă...!!! "Poliția Franceză a spus: ”𝐒𝐭𝐨𝐩, 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 î𝐧 𝐬𝐥𝐮𝐣𝐛𝐚 𝐜𝐞𝐭ăț𝐞𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐧𝐮 𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫"...!!! 𝐏𝐄 𝐂Â𝐍𝐃 și în ROMÂNIA, POLIȚIA VA FI ÎN SLUJBA CETĂȚEANULUI, CEL CARE LE PLĂTEȘTE SALARIILE ?



Candidat surpriză la Primăria Capitalei: numele care răstoarnă toate calculele


Potrivit jurnalistului Dan Andronic, Pro România ar fi gata să îl arunce în bătălia pentru Capitală pe doctorul Alexandru Rafila.

Un candidat propriu al partidului condus de Victor Ponta ar însemna că negocierile dintre Pro România și PSD s-au blocat, participarea cu un candidat separat față de PSD însemnând o lovitură împotriva candidatului PSD Gabriela Firea.

Știrea a fost lansată de Dan Andronic în Evenimentul Zilei și s-ar putea ca scurgerea informației să fie o ultimă încercare a lui Ponta de a forța mâna PSD-ului la negocieri, arătând că are o alternativă care îi va încurca foarte tare pe social-democrați la alegerile din București.

Negocierea nu se face, desigur, doar pentru alegerile locale, ci are în vedere scrutinul parlamentar, iar Ponta cere mult, având avantajul că Pro România culege voturi în principal din bazinul PSD.

Candidatul pe care l-ar propune Pro România la Primăria Generală București, prof. dr. Alexandru Rafila, a devenit cunoscut publicului larg o dată cu epidemia de coronavirus, dar are un CV impresionant.

Prof. Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Prin introducerea lui în jocul politic, calculele pentru București sunt date peste cap, și apare și o nouă formulă de candidat, selectat din rândurile cadrelor medicale care au apărut în prim plan o dată cu epidemia.


sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200722/31028725/Candidat-surpriza-Primaria-Capitalei-numele-rastoarna-calculele.htm


Liderul ALDE face o analiză nemiloasă a mult lăudaților bani europeni și spune că aceștia vor fi aprobați doar dacă o parte din banii daţi se vor întoarce, sub forma unor contracte grase, către companiile din acele ţări. ”Lipsit de vână, de inspiraţie şi de echipă, dl Iohannis nu a cerut nimic, nu a spus nimic şi a acceptat ce i s-a dat! Deci nu vorbim de nici un fel de succes personal al dlui Iohannis, aşa cum trâmbiţeaza presa de partid, ci vorbim despre un eşec de proporţii care ne va urmări mult timp de acum chiar şi dupa ce actualul preşedinte va părăsi Palatul Cotroceni!”, își încheie Tăriceanu observațiile pe marginea summit-ului de la Bruxelles


Călin Popescu Tăriceanu a publicat pe Mediafax o analiză a acordului european în care spune că preşedintele Klaus Iohannis a suferit la Bruxelles un eşec de proporţii la negocierea sumelor care vor reveni României prin bugetul multianual şi prin programul de relansare.

”Ca o primă remarca m-aş opri la strategia 'marelui licurici' pe care văd că domnul Iohannis a preluat-o din mers de la predecesorul său. Ideea de a nu avea opinii proprii, de a nu îţi susţine cauza bazându-te pe 'fratele mai mare' nu prea functionează, mai ales în vremuri de criză”, arată Tăriceanu în editorialul său.

El observă că subiectul principal nu a fost despre câţi bani ia fiecare ţară, ci mai ales despre cum controlează cei mari banii pe care îi vor lua cei mai mici.

”Aşa că 'donatorii' au inventat un sistem de clauze destul de vagi şi imprecise care condiţioneaza primirea acestor bani. Ştim cu toţii despre clauza respectării statului de drept! Sperăm doar că statul de drept nu este cel în care serviciile, instanţele şi parchetele sunt într-o mare frăţie şi trag, împreună, sforile justiţiei! Mai sperăm şi că liderii Uniunii recunosc, chiar dacă le e ruşine să admită, că reîntoarcerea la protocoalele secrete este împotriva unui stat de drept şi nu în favoarea lui!”, atrage atenția Tăriceanu.

Dar liderul ALDE atrage atenția și asupra clauzelor mai puţin spectaculoase, dar mult mai periculoase, cum e de exemplu faptul ca aceşti bani, chiar alocaţi fiind, sunt supuși aprobării ulterioare, adică trebuie validaţi de 55% din ţările membre care să reprezinte minimum 65% din populația totală a Uniunii!


”Vă las pe dvs să socotiţi care ar fi aceste ţări, dar în traducere liberă eu citesc cam aşa: dacă o parte din banii daţi se vor întoarce, sub forma unor contracte grase, către companiile din acele ţări, atunci o să se aprobe aceste cheltuieli. Dacă nu, alocarea o să se blocheze! Prietenii ştiu de ce!”, pune Tăriceanu punctul pe i.

Mai departe, liderul ALDE spune că se știu care sunt ţările care au companii naţionale sau multinaţionale care lucrează în România.


”Că fac şosele, poduri, căi ferate, spitale sau vând echipamente, ele sunt beneficiarele indirecte ale acestor bani europeni. Ce fel de companii capabile să presteze contracte în alte ţări are România? Probabil că le numărăm pe degetele de la o mână!”, face Tăriceanu calculul banilor europeni.

El mai observă că întârzierea în adoptarea sumelor alocate nu a venit de la îngrijorarea că aceste fonduri vor pune pe butuci Uniunea, ci de oportunitatea folosită de unele ţări de a-şi mai micşora contribuţia la bugetul UE.

”Nu pot decât să privesc cu invidie şi chiar admiraţie felul în care Olanda, Austria, Suedia, Finlanda şi Danemarca, subtil şi ingenios împinse în faţă de “fratele mai mare”, şi-au jucat cărţile obţinând în final, pentru ele şi doar pentru ele, reduceri importante la contribuţiile pentru UE”, își continuă Tăriceanu analiza.

Dar, aceste reduceri obţinute de ei le vom compensa cu toţii prin mărirea procentului din PIB pe care îl vom plăti la bugetul UE, arată liderul ALDE.

El mai face comparații și cu privire la suma obţinută de România: suntem a şasea ţară ca populaţie, a şaptea ca suprafaţă şi am primit aproximativ 4% din alocări. Polonia, care este într-adevăr mai mare decât noi, a obţinut dublul sumei noastre. Grecia care este jumătate cât noi a obţinut cam aceeaşi sumă ca noi (72 miliarde euro).


”Probabil că am fi putut obţine mai mult dacă nu am fi stat cu capul plecat, dacă dl Iohannis ar fi avut competenţa si dorinţa să facă ceva pentru România!”, remarcă supărat Tăriceanu.

Liderul ALDE atrage atenția că modelul de a trimite un 'Preşedinte Ficus' să negocieze la Bruxelles continuă să fie o idee foarte proastă!

Pe fostul premier îl deranjează însă nu doar suma alocată mă deranjează, ci faptul că aceşti bani au foarte multe condiţionări politice şi mai ales că aceşti bani întârzie nepermis de mult.


”Lipsit de vână, de inspiraţie şi de echipă, dl Iohannis nu a cerut nimic, nu a spus nimic şi a acceptat ce i s-a dat! Deci nu vorbim de nici un fel de succes personal al dlui Iohannis, aşa cum trâmbiţeaza presa de partid, ci vorbim despre un eşec de proporţii care ne va urmări mult timp de acum chiar şi dupa ce actualul preşedinte va părăsi Palatul Cotroceni!”, își încheie Tăriceanu observațiile pe marginea summit-ului de la Bruxelles.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20200722/31029010/Tariceanu-parte-banii-europeni-dati-Romaniei-intoarce-companiile-straine.html

Preşedintele Uniunii Sindicale ”Sanitas” - Bucureşti, Viorel Huşanu, a făcut declarații incendiare la protestul medicilor organizat în fața sediului Guvernului.


Cadrele medicale din secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) din Spitalul Victor Babeş din Bucureşti - cel mai mare spital covid din ţară - au avut veniturile diminuate cu până la 30% în luna iulie, a declarat, miercuri, preşedintele Uniunii Sindicale 'Sanitas' - Bucureşti, Viorel Huşanu, în timpul protestului organizat în faţa sediului Guvernului de mai multe cadre medicale care fac parte din acest sindicat.

Acordarea sporurilor prevăzute de lege pentru cadrele medicale şi rezolvarea suprasolicitării personalului medical pe timpul pandemiei au fost solicitările principale ale sindicaliştilor care au protestat.

'Cea mai importantă unitate sanitară de covid din ţară, cu cei mai mulţi pacienţi, este Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, care, până în februarie, avea dreptul la ATI la un spor de până la 85%.



Şi luna aceasta cei din ATI au salariile diminuate

 

Conducerea unităţii şi-a zis: 'haideţi să le tăiem din sporuri!' Şi luna aceasta cei din ATI au salariile diminuate, au luat cu până la 30% mai puţin, iar ei îngrijesc doar pacienţi covid, iar spitalul este plin. De neimaginat! În moment de epidemie, spitalul îngrijeşte doar pacienţi covid, aceşti salariaţi din ATI să câştige cu până la 30% mai puţin decât în luna februarie! Este un exemplu în care într-adevăr au primit bani în minus', a afirmat Viorel Huşanu.

Ulterior, preşedintele 'Sanitas' Bucureşti a explicat că Primăria Bucureşti, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), s-a angajat să rezolve această situaţie începând din luna august.

'După ce am protestat la Guvern, am fost la Primărie, şi promisiunea Primăriei este că luna viitoare se vor recupera aceste sporuri. Avem promisiunea că luna viitoare se va repara situaţia. Singurul spital din Bucureşti care a diminuat veniturile salariaţilor a fost Victor Babeş. Managerul (spitalului Victor Babeş, n.r.) nu a înţeles situaţia, dar cei de la ASSMB au înţeles şi ne-au promis că vor recupera luna viitoare', a precizat Viorel Huşanu.


Liderul sindical a rezumat raţionamentul prin care autorităţile au ajuns să diminueze veniturile pe luna iulie ale medicilor de la Terapie Intensivă din spitalul Victor Babeş

 

'Potrivit legii salarizării, sporurile sunt plafonate la 30% din masa salarială, pe ordonator principal de credit. Toate spitalele trebuiau să se încadreze într-un anumit procent ca ordonatorul principal de credite să se încadreze în acest 30%, şi atunci fiecare unitate sanitară a avut dreptul la un procent.

În cazul Victor Babeş, să spunem 30%. Ca să se încadreze în acest procent de 30%, salariaţii din Victor Babeş aveau 85% (spor, n.r.) la ATI, că atât le dădea dreptul legea, şi 15-20% la Infecţioase. Între aceste limite mai existau şi alte sporuri. Explicaţia lor (a Primăriei, n.r.) a fost că venind acum un alt spor suplimentar pentru covid, au considerat că trebuie să se încadreze în acelaşi procent, şi atunci au dat unora care aveau sub 55% un spor mai mare, şi ca să se încadreze a trebuit să scadă de undeva - aceasta a fost explicaţia lor. În aceste condiţii, salariaţii care lucrează cu pacienţi covid intubaţi, unde este cel mai greu, adică cei din ATI, au avut venitul diminuat cu până la 30% în această lună', a menţionat Viorel Huşanu.

Preşedintele Uniunii Sindicale 'Sanitas' - Bucureşti a mai dat un exemplu în care personalul medical a ajuns în situaţia de a avea veniturile diminuate chiar în perioada pandemiei

 

'În asistenţa socială: o dată cu apariţia ordonanţei militare numărul 8, de a doua zi, salariaţii trebuiau să fie carantinaţi la locul de muncă pentru 14 zile, urmate de alte două săptămâni de izolare la domiciliu, deci o lună de zile ei au fost cumva arestaţi la domiciliu sau la locul de muncă. Au fost rupţi de familii, adică a trebuit a doua zi să-şi lase copii, mamele bolnave, şi să se ducă la muncă, iar o dată ajunşi în acele cămine de asistenţă socială nu au avut unde să doarmă şi şi-au întins eventual saltelele în sălile de mese, nu au avut ce să mănânce şi au mâncat în primele zile din mâncarea pacienţilor... Era în perioada Paştelui.

Ei au lucrat în aceste două săptămâni non stop, au avut probabil şi perioade de odihnă, dar lucrând non-stop au acumulat peste 200 de ore de muncă. În prima fază angajatorul a plătit aceste ore, pentru că efectiv s-a lucrat, după care a venit Curtea de Conturi şi efectiv a spus: 'Nu puteţi să plătiţi ore suplimentare, trebuie să vă luăm banii înapoi'. Şi au fost cazuri, în asistenţa socială, când oamenii au trebuit să dea anumite sume înapoi', a adăugat Viorel Huşanu, potrivit Agerpres.

Alertă CNAIR, autostradă ÎNCHISĂ ! Traficul este deviat de polițiști


Joi, 23 iulie 2020, începând cu ora 07.00, se închide circulația rutieră pe Autostrada A1, între Nodul Rutier Cunța și Nodul Rutier Sebeș Vest (Vintișoara), pentru 24 de ore, respectiv până în data de 24.07.2020, ora 07.00, anunță CNAIR. 

Traficul este deviat 

 

Traficul se va desfășura deviat pe DN1 (E81) și DN 7 (E68). Închiderea circulației rutiere este necesară pentru lucrări de construcție ale Autostrăzii A10 la conexiunea cu A1, care se desfășoară în cadrul contractului “Proiectare și execuție Autostrada Sebeș-Turda Lot 1, km 0+000 – km 17+000”.

”Precizăm că, în cazul în care condițiile meteorologice nu vor fi favorabile, lucrările menționate și, implicit, închiderea circulației pe autostrada A1 vor fi reprogramate”, mai spun reprezentanții CNAIR. 


CUTREMUR de 7,8 grade. A fost emisă ALERTĂ de tsunami



Un cutremur cu o magnitudine preliminară de 7,8 grade s-a produs în largul coastei Alaska, astăzi de dimineață, scrie CNN. Cutremurul a fost unul de suprafață, fiind înregistrat la numai 10 km adâncime. 

Un avertisment de tsunami a fost emis în urma cutremurului, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice. Avertismentul este în vigoare pentru Alaska de Sud și Peninsula Alaska, coastele Pacificului de la intrarea Kennedy, Alaska (40 km sud-vest de Homer) până la Unimak Pass, Alaska, potrivit Centrului de avertizare Tsunami.

Cutremurele cu magnitudinile de la 7,6 la 7,8 au potențialul de a produce tsunami distructive.


CÂTEVA SFATURI UTILE, LA BUCĂTĂRIE



1. Pâinea se reîmprospătează dacă o înfăşurăm într-un tifon sau şervet umed şi o ţinem 10-15 minute la cuptor.

2. Ouăle se folosesc cu succes în hrana celor care vor să slăbească. Ele nu îngraşă, dar prin conţinutul în fier (asimilabil total în organism) combat anemia.

3. Roşiile se curăţă de coajă mai uşor dacă le punem la fiert în apă clocotită câteva minute, apoi le trecem sub un jet de apă rece.

4. Ardeii copţi nu se curăţă sub apă pentru că îşi pierd din vitamine şi din valoarea nutritivă. Se pun într-un vas acoperit, până se răcesc.

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro! Proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ se desfășoară astăzi, de la ora 10:00, în 42 de centre de examen.


DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro! 6.776 de candidați au fost admiși din 7105, la 95 de discipline de examen. 

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro!  Subiectele precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Acestea se afișează după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro! Primele rezultate vor fi afișate în data de 29 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro!  Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 30 iulie, până la ora 12:00.

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro!  Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 4 august 2020.

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro!  Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului, conform Ministerului Educației. 

DEFINITIVAT 2020, subiecte și BAREME pe edu.ro!  Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Subiectele și baremele se afișează AICI



Vreme de 30 de ani, Germania a violat în mod sistematic legile privind exportul de arme, arată un studiu al Institutului pentru Cercetare a Păcii de la Frankfurt, potrivit Deutsche Welle. ”Germania oferă licențe și exportă arme în țări afectate de războaie și crize, în țări în care se înregistrează violări ale drepturilor omului”, arată studiul amintit.


Criteriile UE pentru exportul de arme includ ”respectarea drepturilor omului și a legilor umanitare în țara de destinație finală” și ”menținerea păcii, securității și stabilității în regiune”. Germania a violat în mod repetat aceste criterii.

”Armele germane au apărut sistematic în zone de război, în mâinile dictatorilor”, spune expertul în dezarmare Greenpeace Alexander Lurz, citat de AFP. ”Avem nevoie imediat de o lege care să interzică exportul în țări în curs de dezvoltare și care să oprească această subminare sistematică a criteriilor de export”.

Studiul institutului din Frankfurt că în razboiul din Yemen sunt folosite arme germane, că o revoltă a sustedenților mexicani din 2014 a fost înăbușită de politie cu arme de asalt germane. Studiul mai arată ca o parte din arsenalul vechi al Bundeswehr-ului și al forțelor armate din fosta RDG a fost transferată în țări care nu sunt membre nici ale UE, nici ale NATO. Asta s-a făcut cu încălcarea unei interdicții generale impuse în 1971, care împiedică transferul de armament din Germania către țări non-NATO.

După 1990, guvernul a aprobat tot mai multe exporturi de arme către țări în curs de dezvoltare. ”Asemenea cazuri nu sunt o excepție, licențele fiind acordate în circa 60% din cazuri”.

Partidul Die Linke, de opoziție, a solicitat impunerea unei interdicții generale privind exportul de arme. ”Întregul sistem de control este putred, indiferent de ce coaliție a fost la putere”, a spus Sevim Dagdelen, expertă în politică externa în cadrul partidului.

Ministerul german al Economiei, care se ocupă de licențierea exporturilor de arme, a refuzat să comenteze pe marginea studiului. ”Guvernul federal aplică o politică responsabilă și restrictivă pentru exportul de arme”, se arată într-un comunicat citat de DW.


Localități din județele Argeș și Brașov sunt sub monitorizare și dacă va crește numărul de persoane infectate cu noul coronavirus ar putea intra în carantină, a declarat, marți, premierul Ludovic Orban. Carantina zonală se impune dacă sunt minim 3 cazuri la 1.000 de locuitori.


Întrebat dacă există posibilitatea ca localități din țară să intre în carantină, premierul Ludovic Orban a declarat, într-o conferință de presă, că odată cu intrarea în vigoare a legii, acest lucru este posibil, dar încă nu este cazul niciunde în țară.

„Cu siguranță, odată cu intrarea în vigoare a legii, există această posibilitate, de a dispune carantina zonală pentru comunități locale sau pentru zone, în cazul în care este o răspândire a virusului semnificativă, care nu este focar. Nu are nicio legătură cu marea și cu muntele. Este vorba doar de localitate. De exemplu, de un sat sau de un cartier sau o localitate, o comună sau un oraș, unde există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depășește minim trei cazuri la 1.000 de locuitori. Atunci se poate dispune carantinarea zonală și se pot dispune măsuri restrictive”, a răspuns premierul.

Acesta a precizat că „nu suntem în situația de a carantina un județ” dar că, la în prezent, există un număr de localități care sunt sub supraveghere.

„Încă nu este demarată procedura pentru carantinare a niciunei comunități, dar sunt, în Argeș, de exemplu, trei localități sub evaluare și în cazul în care continua răspândirea virusului se poate dispune suspendarea. În Brașov sunt trei sau patru localități. Se face o evaluare pe localități. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură”, a mai spus premierul.


Liderul opoziției din Italia, Matteo Salvini, a avertizat într-o conferință de presă, că Italia nu ar trebui să se aştepte să primească bani gratuit de la Uniunea Europeană în urma acordului convenit la summit-ul UE. De ce România nu se gândește și ea la aceste condiții și la ce va trebui să accepte în schimbul împrumuturilor ?


Matteo Salvini i-a trezit din visare pe cei care cred că UE dă bani degeaba.

"Nu există cadouri pentru nimeni, este un împrumut", a spus Salvini presei la Roma, el arătând că este vorba de o "capitulare necondiţionată" în faţa ideii unui control al UE asupra politicilor naţionale italiene.

Avertismentul lui Salvini este valabil pentru toate țările europene, România de exemplu neavând nimic de obiectat în fața condiționărilor europene.

Potrivit primelor calcule, Italia ar putea primi 209 miliarde de euro, dintre care 82 miliarde ca granturi şi 127 miliarde cu împrumut.

Dar Salvini arată că şi granturile vor trebui rambursate în cele din urmă, pentru că ele ar urma să fie acoperite prin emisii de obligaţiuni ale UE rambursabile în 30 de ani.


El a sugerat că, în schimbul banilor de la UE, Italia va trebui să angajeze reforme dureroase fiscale şi a sistemului pensii.

Astfel, pentru a solicita împrumuturi şi granturi de la UE, guvernul italian trebui să prezinte propriul plan de reforme, care va trebui aprobat de către o majoritate calificată a statelor membre UE.

Odată ce banii încep să curgă, există de asemenea o prevedere ca unul sau mai multe state să poată ridica obiecţii cu privire la modul în care o ţară beneficiară cheltuieşte banii pe care îi primeşte de la Bruxelles, a mai spus liderul Ligii.

Liderul opoziției din Italia atrage atenția că, în aceste condiții, "şoimi fiscali" precum premierul olandez Mark Rutte ar putea "spune în primăvara următoare: Eu nu dau niciun ban Italiei dacă nu reduce pensiile".

De ce România nu se gândește și ea la aceste condiții și la ce va trebui să accepte în schimbul împrumuturilor?


sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200721/31014847/Salvini-tranant-despre-banii-europeni-Nu-exist-cadouri-pentru-nimeni-e-un-mprumut.html

Căldură record în Siberia: 38 de grade


Valul-record de căldură din Siberia, cu temperaturi care au ajuns la 38 de grade Celsius, ar fi fost „aproape imposibil” fără influența schimbărilor climatice provocate de om, scrie Science Alert. Explicaţiile specialiştilor.

BUCUREŞTI, 20 iul – Sputnik. O echipă internațională de cercetători a descoperit că temperatura din Siberia este cu 2° C mai caldă decât ar fi fost dacă nu ar fi existat emisiile de gaze cu efect de seră, relatează Science Alert.

Astfel, în orașul Verkhoiansk, în Yakutia, mercurul în termometre a crescut la 38° C, cea mai mare dintre toate înregistrările anterioare.

Andrew Ciavarella, cercetător senior la British Met Office, a comentat rezultatele cercetării.


„Aceasta este o dovadă în plus că ne putem aștepta mai frecvent la temperaturi extreme într-o lume în care clima se încălzește”, a spus specialistul, citat de Sputnik France

Impactul schimbărilor climatice, care pot provoca fenomene meteorologice extreme, precum superfurtunile și seceta, este acum bine cunoscut, dar până nu demult oamenii de știință nu au reuşit să facă legătura definitivă între un eveniment individual de acest fel şi încălzirea globală.

Făcând parte dintr-un proiect de cercetare climatică sub numele de știința atribuției, echipa a efectuat simulări de temperatură pe computer cu o climă așa cum avem astăzi, care este cu aproximativ 1° C mai caldă decât cum era în era preindustrială.

Apoi au comparat-o cu un model care generează temperaturi precum cele din acest an în Siberia, dar fără influență umană, adică fără acel grad în plus.


După cum au constatat cercetătorii, căldura prelungită ar apărea aproximativ o dată la 80.000 de ani fără a fi implicată activitatea umană.

Acest lucru face ca valul de căldură să fie „aproape imposibil într-un climat care nu a fost încălzit de emisiile de gaze cu efect de seră”, a constatat echipa, care a adăugat că probabilitatea poluării cu carbon a crescut cu aproximativ 600.

Potrivit observaţiilor echipei, 1,15 milioane de hectare de pădure incendiată în Siberia au eliberat milioane de tone de CO2 în atmosferă, accelerând astfel topirea permafrostului în regiune.


sursa:https://ro.sputnik.md/society/20200722/31019768/Cldura-record-n-Siberia-38-de-grade--explicaiile-specialitilor.html