1.22.2021

Discursul inaugural al președintelui Joe Biden lasă loc vizunii pesimiste si nedemocratice. Succes ! Veți avea nevoie !

 


Statele Unite ale Americii pot trece peste vrajba de acum. Însă, pentru asta, este nevoie de mult spirit critic, de înfruntarea problemelor istorice. La fel cum SUA le cer celorlalte țări când vine vorba despre trecutul lor. Și mai este nevoie de multă coerență. Până acum însă, SUA nu au parte de spirit critic, ci de exerciții de idolatrie din partea politicienilor de la Washington și ale aliaților. Iar discursul inaugural al președintelui Biden a fost cel mai confuz și mai incoerent discurs rostit de pe treptele Capitoliului.

SUA trebuie să facă ceea ce Washingtonul le cere celorlalte țări

După protestele de la Washington și invadarea Congresului, o întreagă lume a început să se întrebe cum a ajuns în această situație țara care care s-a autointitulat liderul lumii ”libere”. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, este necesar să lăsăm deoparte idolatria și să ne întoarcem la istorie. În realitate, republica Statelor Unite a fost marcată de la începuturi de slăbiciuni, de violență și de mari inegalități.

Drapelul confederat, simbolul Sudului pro-sclavie din perioada Războiului Civil, nu a fost fluturat din întâmplare de protestatarii de la Capitoliu. El ne vorbește despre conflicte care trebuie în continuare abordate. Sistemul sclaviei a jucat un rol major în dezvoltarea SUA și a capitalismului vestic in ansamblu. Din cei 15 președinți care l-au precedat Lincoln, nu mai puțin de 11 erau stăpâni de sclavi, inclusiv Washington și Jefferson, ambii din Virginia, unde 40% din populație erau sclavi. În perioada 1800-1860, numărul sclavilor a crescut de patru ori, datorită creșterii cererii de bumbac din partea industriei textile din Europa.

După patru ani de Război Civil, care au costat viața a 600.000 de oameni (mai multe victime americane decât în toate celelalte conflicte la care au participat SUA, inclusiv Războaiele Mondiale, cele din Coreea, din Vietnam și Irak), armatele confederate au fost învinse. Însă cei din Nord nu au considerat că negrii pot deveni cetățeni, cu atât mai puțin proprietari. Controlul Sudului a fost lăsat pe mai departe albilor, care au fost impus sistemul segregării rasiale.

Între timp, SUA au devenit cea mai mare putere militară a lumii, contribuind la desființarea imperiilor coloniale europene. Democrații, inițial partidul pro-sclavie din Sud, a devenit Partidul New Deal. Au fost de acord să le ofere negrilor drepturi civile, însă fără reparații. Din 1968, președintele Nixon a recuperat votul albilor din Sud, denunțând beneficiile acordate de democrați negrilor drept o formă de clientelism. Vizibil în special la alegerea lui Ronald Reagan și Donald Trump, republicanii au primit majoritatea votului albilor, iar democrații au primit circa 90% din votul negrilor și 60-70% din votul hispanicilor. Între timp, proporția albilor în electoratul total a scăzut de la 89% în 1972, la 70% în 2016 și 67% în 2020 (când 12% din electorat au fost negri și 21% hispanici și alte minorități). Acum, administrația Trump are în vedere acordarea cetățeniei pentru milioane de imigranți ilegali. Asta aduce pericolul ca proteste precum cel de la Capitoliu să degenereze într-un conflict etno-rasial.

”Ce concluzii de pot trage?”, se întreabă economistul Thomas Piketty, pe blogul său?  Viziunea pesimistă, susținută de americanii cu educație superioară care votează cu democrații (ceea ce face ca republicanii să se prezinte ca fiind anti-elite, deși o buna parte din elita afacerilor este republicană), este că alegătorii republicani sunt ”deplorabili” și ”irecuperabili”. Această viziune susține că administrațiile democrate au făcut tot ce au putut pentru a-i ajuta pe cei dezavantajați, însă nu au reușit din cauza rasismului albilor”, scrie Pikkety.

”Problema este că această viziune nu lasă loc unei soluții democratice. O abordare mai optimistă este una ce pleacă de la natura umană. De secole, de etniile diferite au trăit separat, fără contacte întrei ele, cu excepția dominației militare sau coloniale. Faptul că au început de relativ puțin timp să trăiască în aceleași comunități este un mare pas înainte. Însă asta creează tensiuni politice ce pot fi depășite doar prin mai multă democrație și egalitate. Dacă democrații vor să-i aibă de partea lor pe cei dezavantajați,  indiferent de originea lor, trebuie să facă mai multe în termeni de justiție socială si redistribuire a bogăției”, scrie Pikkety.

Președintele nu pare hotărât. Unitate sau ”noi” împotriva ”lor”?

Din păcate, discursul inaugural al președintelui Joe Biden lasă loc mai degrabă vizunii pesimiste si nedemocratice de mai sus. Discursul a început într-o binecunoscută notă avântată: ”Aceasta este o națiune măreață. Suntem oameni buni”. A încheiat în aceeași notă: ”Deci, cu voință și hotărâre, vom face față provocărilor. Susținuți de credință. Conduși de convingeri. Și devotați unul altuia și țării pe care o iubim din toată inima”.

În restul discursului, Biden a spus că el crede în crimele comise de națiunea lui și în păcatele de care sunt acuzați o bună parte dintre concetățeni. Printre aceste probleme de care suferă americanii, Biden a enumerat ”extremismul politic, supremația albilor și terorismul intern”. Cum să învingem aceste rele? ”Calea este unitatea”, a spus Biden.

”Însa cum s-ar putea uni americanii buni cu americanii care sunt pentru supremația albilor sau cu cei care sunt „teroriști”? Ar trebui să-i identificăm și să-i eliminăm? Cine sunt ei?”, se întreabă Pat Buchanan. ”Firește, printre acești ”teroriști” se numără cei care au invadat Capitoliu, pe 6 ianuarie. Însă sunt teroriști și sutele de mii care au venit la mitingurile lui Donald Trump? Sunt și cei 75 de milioane care au votat pentru Trump? Sunt cu toții niște „irecuperabili”, așa cum a spus despre ei Hillary Clinton?”

”Astăzi nu sărbătorim triumful unui candidat, ci al unei cauze, cauza democrației”, a spus Biden. ”Asta înseamnă însă că, dacă alegerile ar fi fost câștigate de Trump, am fi avut o înfrângere a democrației. Cât de unificator mai este discursul lui Biden?”, se întreabă Pat Buchanan.

Biden a enumerate caracteristicile dușmanului Americii: ”mânia, resentimentul și ura. Extremismul, violența și fărădelegea”. ”Ei bine, în noaptea zilei inaugurale, gloatele antifa au atacat sediul Partidului Democrat din Portland, au dat foc drapelului SUA, la fel cum au făcut protestatarii pe perioada verii, după moartea lui George Floyd, la Minneapolis. I-a condamnat Biden măcar o dată pe acești oameni, așa cum a făcut-o cu cei care au invadat Capitoliul?”, se întreabă iarăși Buchanan.

Biden a descrie istoria Americii ca pe o luptă între bine și rău. ”Dar, dacă istoria noastră este o luptă continuă împotriva rasismului, a nativismului și demagogiei, împotriva extremismului, a urii, a violenței și fărădelegii, împotriva supremației albilor și a teroriștilor interni, cum se face că ne mai putem numi ”o națiune măreața” și oameni buni?”, scrie Buchanan.

”Biden știe că avem un dușman demonic, însă nu-i spune pe nume. Cine este el? Cum îl putem învinge dacă președintele nu-l identifică? Iar dacă dușmanii sunt răi și noi suntem buni, cum ne putem uni cu dușmanii? De ce să nu-i ostracizam, să-i zdrobim?”, se mai întreabă jurnalistul.

”Chemarea la unitate a lui Biden este urmată în discurs de apelul la «respingerea culturii în care faptele sunt manipulate și chiar fabricate». «Există adevăr și există miciuni. Minciuni spuse pentru putere și profit», zice Biden. Liderii, spune el, trebuie «să apere adevărul și să învingă minciunile». Însă cine sunt mincinoșii? Iar, dacă este să ne luptăm cu mincinoșii dintre noi, de ce Biden a spus, un minut mai târziu? «trebuie să încetăm acest război urât»”?

”S-a pus mereu că discursul inaugural al președintelui Warren Harding, din 1921, a fost «o armată de fraze pompoase mărșăluind în căutarea unei idei». Ei bine, discursul lui Joe Biden a fost cel mai confuz, mai contradictoriu și mai incoherent discurs inaugural rostit pe treptele Capitoliului, un discurs care a reflectat ce se întâmplă în mintea autorului și ce se întâmplă acum cu Uniunea pe care o conduce.

Succes, domnule Președinte. Veți avea nevoie, la fel și noi”, încheie Pat Buchanan.

sursa:https://www.cotidianul.ro/bide-cel-mai-contradictoriu-debut/

PSD a măsurat „ticăloșia lui Cîțu”: „Negru pe alb!”

 


Social-democrații îl acuză pe premierul Florin Cîțu că a crescut datoria publică a României cu 24 de miliarde de euro anul trecut, iar pandemia a costat 3 miliarde de euro, și întreabă unde sunt banii împrumutați: „Fiecare român are de plătit 1.300 de euro pentru prostia și ticăloșia lui Cîțu”.

„Cîțu se face că nu înțelege în ce gaură a adus România. Dincolo de glumițe puerile, realitatea este că actualul premier a crescut datoria publică a României cu 24 de miliarde de euro anul trecut. Negru pe alb! Asta îi interesează pe români! Că fiecare are de plătit 1.300 de euro pentru prostia și ticăloșia lui Cîțu”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Social-democrații afirmă că pandemia a costat România 3 miliarde de euro.

„Ce a făcut Cîțu cu cele 21 de miliarde de euro cu care ne-a îndatorat suplimentar pe trei generații?! Unde sunt banii? Pentru că acești bani nu au ajuns nici la salariați – de la stat sau privat, nici la pensionari, nici la copii și nici la firmele românești! Cu asta ar trebui să înceapă actualul premier: să le spună românilor ce a făcut cu banii! De ce ne-a îndatorat într-un singur an, cât în primii 20 de ani de după Revoluție?!”, se menționează în finalul postării.

sursa:https://www.cotidianul.ro/psd-a-masurat-ticalosia-lui-citu-negru-pe-alb/

„Je suis Orban” !

 


Oamenii lui Ludovic Orban încep să strângă rândurile după atacurile lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău la adresa liderului partidului.

Preşedintele filialei Mureş a liberalilor, Cristian Chirteş, a anunţat, vineri, că Biroul Politic Judeţean al PNL Mureş a adoptat cu unanimitate de voturi rezoluţia de susţinere a preşedintelui formaţiunii, Ludovic Orban, şi a întregului Birou Politic Naţional.

„Biroul Politic Judeţean al Partidului Naţional Liberal, filiala Mureş, a adoptat în unanimitate de voturi rezoluţia de susţinere a preşedintelui Partidului Naţional Liberal, domnul Ludovic Orban şi a întregului Birou Politic Naţional. În 2017, Ludovic Orban a preluat Partidul Naţional Liberal aflat în opoziţie, a reuşit alături de echipa Partidului Naţional Liberal performanţa câştigării alegerilor europarlamentare, prezidenţiale, locale şi a reuşit să coaguleze în jurul Partidului Naţional Liberal o majoritate şi o coaliţie de guvernare care să asigure reformarea şi modernizarea României. Ludovic Orban este Prim Ministrul care, în cea mai neagră şi tensionată perioadă din istoria postdecembristă a României, şi-a asumat responsabilitatea de a guverna o ţară care se confruntă cu o pandemie inimaginabilă, ce a pus la grea încercare atât populaţia, cât şi mediul de afaceri, reuşind împreună cu echipa sa performanţe remarcabile, atât în domeniul sănătăţii, cât şi economic”, a transmis Cristian Chirteş.

Potrivit comunicatului, PNL Mureş a decis, joi seara, că va continua alături de preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, şi va susţine proiectul liberal de reformare şi modernizare a României.

„Condamnăm atacurile publice, susţinem şi recomandăm ca problemele de natură internă să fie dezbătute doar în forurile statutare ale Partidului Naţional Liberal”, se mai afirmă în documentul transmis de către liderul PNL Mureş.

sursa:https://www.cotidianul.ro/je-suis-orban/

Află răspunsul: Pacienții cu tratament anticoagulant se pot vaccina ?

 


Ministerul Sănătății a făcut vineri precizări în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid a persoanelor care se află sub tratament anticoagulant sau antiagregant.

Potrivit unui comunicat al ministerului, pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a se întrerupe tratamentul anticoagulant.

De asemenea, MS anunță că pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare, iar în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant

„Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant. Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant”, a transmis Ministerul Sănătății.

Totodată, pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.

„Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri). Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute. În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Aceștia precizează că informațiile au fost validate de prof. univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății.


sursa:https://www.cotidianul.ro/afla-raspunsul-pacientii-cu-tratament-anticoagulant-se-pot-vaccina/

Copiii români, a doua cea mai mare populaţie rezidentă din Germania. Nr.copiilor născuți în România a scăzut

 


La sfârşitul anului 2019, mai mult de 708.300 de români erau rezidenţi în Germania, a cincea cea mai numeroasă populaţie rezidentă după nemţi, turci, polonezi şi sirieni, conform datelor de la institutul naţional de statistică al Germaniei, citat de ZF.

Dintre ţările europene, copiii români sunt a doua cea mai numeroasă populaţie rezidentă cu vârsta de până la 10 ani în Germania, după nemţi, un semn că românii care aleg să se stabi­lească în Germania sunt tineri, care fie vin aici cu copii mici, fie aleg să îşi întemeieze o familie aici.

Numărul copiilor născuţi în România a scăzut cu mai mult de 11% în ultimii 10 ani, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), o scădere de mai mult de 24.000 de copii, de la 212.199 în anul 2010 la 188.135 în 2019. Cea mai mare scădere a numărului de copii născuţi în România a fost între 2018 şi 2019, o scădere de mai mult de 18.400 de nou-născuţi.

Sociologul Alfred Bulai spune că există o legătură între migraţie şi scăderea natalităţii din România. „Evident că migraţia are consecinţe directe asupra natalităţii pentru că pleacă în ge­neral populaţia tânără, activă din punctul de vedere al natalităţii. În general, cei care pleacă în străinătate pleacă piramidal, de regulă pleacă o persoană, vârful unei piramide, şi apoi aduce alţi membri ai familiei sau prieteni. Mulţi dintre ei preferă să vină şi cu copiii pentru că statele europene sprijină familiile cu copii. Chiar dacă nu sunt cetăţeni, pentru ei există foarte multe facilităţi, mult mai multe decât există în Româ­nia“, a spus Alfred Bulai pentru ZF.

sursa:https://www.dcnews.ro/copiii-romani-a-doua-cea-mai-mare-populatie-rezidenta-din-germania_797228.html

Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare

 


Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre campania de vaccinare.

Medicul Valeriu Gheorghiță și-a manifestat speranța că nu va mai dura mult până când compania AstraZeneca va avea autorizație de a-și pune vaccinul pe piață, ceea ce va ajuta foarte mult UE, inclusiv România.

Întrebat dacă putem să suplimentăm numărul de doze de vaccin, Gheorghiță a răspuns:

"Din păcate, nu. Suntem... Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte. Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță, în direct la B1 TV.

sursa:https://www.dcnews.ro/valeriu-gheorghita-despre-campania-de-vaccinare-primele-doua-saptamani-din-februarie-vor-fi-complicate_797225.html

Deschidere restaurante București - Contre Berbeceanu - Nicușor Dan

 


Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență intră în ședință chiar astăzi, la ora 13:00, când discută despre restricțiile din București. Capitala a ieșit din scenariul roșu al infectărilor cu coronavirus și a intrat, de miercuri, în scenariul galben. 

Contre Berbeceanu - Nicușor Dan

 De miercuri a anunțat și prefectul Traian Berbeceanu că măsurile de relaxare pot intra în vigoare chiar de sâmbătă, dacă incidența va fi sub 3 la mie joi și vineri. ”Reglementările în vigoare prevăd că, într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență, gradul de infectare și, în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care și mâine, și poimâine incidența va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare la acest moment, atât cât reglementările legale ne permit să o facem”, spunea Traian Berbeceanu la Digi24. 

În urmă cu o zi, joi, primarul Capitalei, Nicușor Dan, afirma: ”Să mai aşteptăm câteva zile, ca să vedem că această situaţie se stabilizează. Aşa, pe cifre, am fost la 1.000 pe zi, am fost la 2.000 pe zi şi acum pare că suntem undeva la 200-300-400 pe zi”.

Primarul, pas în spate în fața prefectului

 În contextul contrei cu prefectul, primarul a revenit cu precizări pe Facebook: ”Sunt pe aceeaşi lungime de undă cu prefectul Capitalei în privinţa relaxării restricţiilor legate de COVID-19. Suntem amândoi membri în Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi acolo, împreună cu specialiştii, vom lua curând decizia oficială. Îmi doresc să relaxăm cât mai repede restricţiile şi, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm pe cât posibil că nu ne întoarcem în scenariul negativ. Bucureştenii (inclusiv oamenii din domeniul educaţiei, culturii, HORECA etc) vor predictibilitate şi trebuie să ne străduim să oferim asta”. 

Dacă astăzi, la ora 13:00, se va lua decizia ridicării restricțiilor, vor funcționa, la o capacitate de 30% sălile de spectacole, cinematografele, restaurantele, cafenelele și barurile.

sursa:https://www.dcnews.ro/deschidere-restaurante-bucuresti-se-ridica-restrictiile-decizie-pentru-capitala-dupa-ce-a-intrat-in-scenariul-galben_797272.html

Învestitură Biden: Pe străzile din Washington au fost mai mulți soldați decât are SUA în teatrele de război

 


Analistul H.D. Hartmann a comentat modul în care a fost organizată ceremonia de învestire a președintelui american Joe Biden.

"Începutul fiecărei președinții americane de patru ani este un eveniment pentru întreaga lume. Au fost pe străzile Washingtonului mai mulţi soldaţi decât are, astăzi, SUA în teatrele de război. Au fost 25.000 de soldaţi americani, iar SUA, la ora actuală, nu mai au decât aproape 12.000 de soldaţi în teatrele de război. 

În rest, totul s-a desfăşurat conform normelor, conform Constituţiei, conform tradiţiei. Este interesant că, în afară de jurământ, tot evenimentul inaugurării unui preşedinte este dominat de tradiţii şi nu de solicitări constituţionale, legale", a spus  H.D. Hartmann, la DCNews TV.

sursa:https://www.dcnews.ro/investitura-biden-ceremonie-atipica-h-d-hartmann-pe-strazile-din-washington-au-fost-mai-multi-soldati-decat-are-sua-in-teatrele-de-razboi_797270.html