1.30.2021

Președintele, premierul, ministrul Sănătății și primarul general NU și-au asumat în nici un fel responsabilitatea, față de ceea ce s-a întâmplat la Matei Balș

 


Unul dintre cei care au participat la vizita președintelui Iohannis la locul tragediei de la spitalul ”Matei Balș” face o dezvăluire despre ce s-a întâmplat – este revoltător! Opinia publică a fost revoltată ieri după declarațiile principalelor autorități ale statului, în legătură cu tragedia de la ”Matei Balș” –președintele, premierul, ministrul Sănătății și primarul general NU și-au asumat în nici un fel responsabilitatea! Dimpotrivă, au trecut relativ repede peste tragedie, vorbind despre viitor, ba chiar au aruncat o umbră de vina pe funcționari și, desigur, pe cei 31 de ani în care ”nu s-a făcut nimic”. După ei NU a fost frig, nu s-au aglomerat pacienții pentru că acele spitale improvizate de ei sunt inutile, în ciuda cheltuielilor – și desigur, altcineva organizează tot, nu ei! E ciudat că nu au dat vina și pe regimul Nicolae Ceaușescu sau pe… ”propaganda rusă”!

O mărturie vine însă cu date care revoltă și mai mult: este vorba de cum a fost aranjată vizita lui Klaus Iohannis – și cum au fost evitați ziariștii care puteau pune întrebări deranjante.

Este mărturia reporterului de teren Cristi Popovici, de la Antena 3, care a notat pe Facebook chiar de la ”Matei Balș”, în momentul vizitei lui Iohannis.

”Sunt în curtea Institutului Matei Balș, unde a avut loc dezastrul. Vine președintele”, a scris reporterul – și, atenție acum: ”Jurnaliștii au fost selectați și primiți înăuntru, fără camere, fără a putea pune întrebări”.

Și, constată reporterul: ”Practic voi fi un martor al discursului acestuia, a vizitei de imagine pe care o face”.

”Ne este interzis de echipa de comunicare să-i adresăm întrebări, nu care cumva să-l deranjam”, scrie jurnalistul, încheind cu o concluzie – ”Nu știu de ce, dar mă simt ca în Coreea de Nord”.

Un singur comentariu – nu știm, de fapt, cum e în Coreea de Nord, dar, iată, vedem cum e în România, țară UE și NATO în care autoritățile vor din ce în ce mai puține întrebări.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20210130/33436544/Mrturie-revolttoare-despre-vizita-lui-Iohannis-la-Matei-Bal.html

Miliardarii își mobilizează armata din guvern, servicii și din presă. Așa se întâmplă când oamenii nu mai pot trăi de azi pe mâine

 


Ultimele zile au adus semnele unei revoluții în Statele Unite, una mai periculoasă pentru statul profund decât cea cu care amenința Donald Trump. De ce? Pentru că este o mișcare împotriva bursei, a Wall Stree-ului. Și nu este un protest în afara clădirii, precum mișcarea Occupy Wall Street, din 2008, ci un atac al celor mulți cu armele bursei și ale speculatorilor.

David de pe Reddit și Goliat de pe Wall Street

Totul a plecat de la un subgrup de pe platforma Reddit unde se pot face pariuri pe bursă, o platformă deschisă tuturor, nu numai celor 1%. În toamna anului trecut, un utilizator a pariat pe creșterea acțiunilor GameStop, un lanț de magazine fizice care comercializeză jocuri video, în timp ce două mari fonduri speculative (MelvinCapital și Citron) pariau pe scăderea acțiunilor, dată fiind izolarea la domiciliu și închiderea magazinelor. Treptat, subgrupul de pe Reddit a ajuns să ceara atât de multe acțiuni, încât prețul unei acțiuni a crescut de la 3 dolari (în septembrie), la 1.500 de dolari (în ianuarie).

A fost o luptă între David și Goliat, scrie presa americană. Fondurile speculative s-au specializat în ultima perioadă să parieze pe scăderea acțiunilor și au obținut profituri uriașe de aici. Au pariat pe închiderea economiei timp de 30 de zile în timpul pandemiei. Au pariat pe pierderea locurilor de muncă. Și nu s-au ferit să manipuleze bursa folosindu-se de portița legală oferită de platformele sociale din Silicon Valley, unde au postat mesaje negative care au fost rostogolite spre milioane de potențiali acționari. Acum, fondurile acestea au pierdut. Pe 27 ianuarie, fondurile speculative amintite au închis cu pierderi de miliarde de dolari, căci pariul lor a fost un mare eșec în fața ”gloatei” de pe Reddit.

Miliardarii își mobilizează armata din guvern, servicii și din presă

Însă lupta abia a început. Miliardarii și-au mobilizat trupele. Miercuri, oficialii statului american Massachusetts au cerut Wall Street-ului să suspende tranzacționarea GameStop timp de 30 de zile. Casa Albă a anunțat că ”monitorizează situația”. Joi, platforma Robinhood (platforma principală a investitorilor în domeniul retail) a decis să interzică utilizatorilor să cumpere acțiuni GameStop, permițându-le însă să vândă aceste acțiuni (o decizie în linie cu strategia fondurilor speculative care pariază pe scăderea acțiunilor). Și lucrurile nu s-au oprit aici. Aplicația Discord (folosită de comunitățile de jocuri video) a interzis serverul subgrupului de pe Reddit care a dat atacul pe Wall Street. Motivul oficial: ”postări care diseminează dezinformare, conțin incitări la ură și glorifică violența”. ”Să fim limpezi, nu am interzis acest server datorită fraudei financiare legate de GameStop”, mai arată comunicatul.

Presa de mainstream merge și mai departe și îi pune la zid pe cei care au îndrăznit să disturbe liniștea Wall Steet-ului. Bloomberg scrie că atacul la adresa fondurilor speculative este ”o rămășiță a trumpismului și a revoltei populare împotriva elitelor”. Această ideologizare și demonizare a unei acțiuni legale pe bursă îi va revolta pe americanii simpli, cei care văd cum le este interzis accesul miliardele pompate de Federal Reserve în marile companii, în timp ce ei sunt nevoiți să se mulțumească cu cecurile de o mie de dolari împărțite de guvern.

„Existența voastră ne arată ca vinovații pentru criză nu au fost pedespiți”

Membrii subgrupului Reddit au ripostat printr-o serie de mesaje. ”În timpul crizei din 2008 eram adolescent. Îmi amintesc de urmările acțiunilor celor de pe Wall Street asupra vieții mele personale și a celor apropiați. Pentru Melvin Capital: ați fost chintesența a ceea ce uram mai mult în acea perioadă. Sunteți o firmă care face profit exploatând o companie și manipulând piețele și presa. Existența voastră ne arată că vinovații pentru criza din 2008 nu au fost pedespiți”.

Un alt mesaj: ”Dorința mea cea mai mare este să cumpăr o Toyota pentru familie, prima noastră mașină”. Alții care au câștigat acum de pe urma GameStop se gândesc câte luni de chirie își vor putea permite și câte salarii minime au obținut astfel.

Situația creată de acțiunile GameStop au atras atenția congresmanilor americani, de la lidera democrată Nancy Pelosi, până la progresista Alexandria Ocasio-Cotrez și republicanul Ted Cruz. Soluția lor este una clasică – înființarea unei comisii care să studieze fenomenul în cauză. Nu se spune însă o vorbă despre cel care este considerat adevăratul vinovat – Federal Reserve, sistemul bancar central al SUA, de multe ori considerat adevăratul sediu al puterii în timpul administrației Trump.

Când piața devine un cazino

Bursele cresc atunci când există productivitate, inovație, profitabilitate, locuri de muncă. ”Atunci când bursele cresc în timp ce angajații sunt disponibilizați pe bandă rulantă și se înmulțesc cozile la alimente gratuite înseamnă că avem de-a face cu o piață care a devenit un cazino și cu investitori care au devenit pariori”, scria site-ul American SovereignMan, la finalul anului 2020. Pe ce se pune pariu în SUA și în lume? Care sunt motivele de optimism? Se pune pariu pe cât de multe mii de miliarde de dolari va hotărî să tipărească în viitorul apropiat Federal Reserve. ”Adevărata avere vine din producție și de crearea de valoare. Nu vine de la un bancher central care apasă pe un buton și tipărește milioane de bancnote. Bogăția nu se creează atunci când guvernul îi plătește pe cetățeni pentru a nu merge la muncă. Chiar dacă covid-19 ar dispărea brusc din lume, tot ar rămâne o moștenire grea de pe urma datoriilor de mii de miliarde de dolari. Datorii guvernamentale, corporatiste, ale cetățenilor simpli – toate au ajuns la niveluri record în perioada pandemiei. Iar datoria nu este bogăție. Datoria înseamnă că ne împrumutăm de la o prosperitate viitoare pentru a consuma azi. Datoriile trebuie plătite, alături de dobândă. Asta înseamnă opusul bogăției”, scria SovereignMan.

Așa se întâmplă când oamenii nu mai pot trăi de azi pe mâine

De fapt, scrie analistul Michael Every, de la Rabobank, avem de-a face cu o revoltă împotriva unui neoliberalism dus la extrem. Avem de-a face nu cu o revoluție propriu-zisă, ci cu împingerea sistemului până la limitele sale, pentru a arăta cât de ridicol și de inconsistent este întreg acest sistem. ”Asta se întâmplă atunci când ai zeci e milioane de oameni închiși în case, cărora statul le dă un stimul financiar cu care să se joace. Pe de altă parte, asta se întâmplă când zeci de milioane de oameni văd că nu sunt locuri de muncă bine plătite decât pe Wall Street; asta se întâmplă când televiziunile sunt pline de reclame care te invita să joci pe bursă și îți arată cât de bine este să fii bogat, în loc să se preocupe de serviciile publice sau de cultură; asta se întâmplă când lumea nu-și mai permite să plătească chiria; asta se întâmplă când până și cei mai simpli cetățeni înțeleg cum Wall Street-ul este conectat la un furtun prin care banca centrală îi oferă miliarde de dolari timp de ani de zile și aceeași bancă îl împrumută și îl salvează de fiecare dată când dă de greu”, scrie Every.

”Haideți să ne imaginăm o utopie neoliberală în care nimeni nu face altceva decât să joace pe bursă șapte zile din șapte, într-o economie condusă numai și numai de manipularea prețului acțiunilor, cu o bancă centrală care susține sistemul tipărind bani de fiecare dată când apar probleme. E ridicol? Da. Dar acesta este sistemul financiarizat pe care l-am construit pentru cei câțiva norocoși. Situația de acum nu face decât să arate cât de disfuncțional este acest sistem”, încheie Michael Every.

Iar ceea ce se întâmplă cu acțiunile GameStop este doar vârful aisbergului, atât în SUA, cât și în restul lumii. Lupta dintre traderii de retail şi fondurile de hedging care a zguduit pieţele din Statele Unite şi Europa s-a mutat ieri în Asia, în condiţiile în care preţurile acţiunilor mai multor companii pentru care erau deschise poziţii de vânzare în lipsă (short selling) masive au crescut cu peste 5%, chiar dacă indicele ASX 200 din Sydney a scăzut cu 2%, notează Reuters.

sursa:https://www.cotidianul.ro/criza-care-vine-ii-o-poveste-de-pe-wall-street/

Sistemul periclitând siguranța publică, își arată incapacitatea de reformare prin el însuși

 


Avem o problemă de fond cu sistemul, care, periclitând siguranța publică, își arată incapacitatea de reformare prin el însuși. După improvizațiile campaniei de vaccinare, fără indiciile unor îndreptări, drama din spitalele răvășite de uzură morală, indisciplină, politicianism, continuă prin atmosfera funebră deschisă de cazul “ Colectiv”.

Ministerul Sănătății, garantul standardelor de funcționare și exercitare a competențelor în domeniu, în perioade de criză se manifestă ca un ONG lipsit de resurse și imaginație, total contrar legii de funcționare și responsabilităților directe. S-a ajuns aici prin lungile diluări ale competențelor în favoarea afacerilor private cu bani publici. Practic, Ministerul Sănătății nu arată o minimă capacitate de reacție nici pentru explorarea și adoptarea soluțiilor de urgență privind validarea unor banale medicamente.

Criza sanitară, atipică, mult mai gravă decât este aprofundată de Guvern, și aflată probabil la început, nu mai poate fi rezolvată cu persoane de conjunctură și nici cu înstelați, de prin toate instituțiile, scoși la gestionarea în beneficiu propriu al dezastrului.

Repetițiile criminale din spitale nu mai pot fi puse iresponsabil, eludant, pe seama unor disfuncționalități, ci direct în numele unor persoane.

Președintele statului după deplasarea în teren, la spitalul “ Matei Balș”, din București, avea obligația să convoace CSAT și să solicite Parchetului General clarificări care să ducă la măsuri în consecința tragediei, care să ajungă, în special, la vârfurile sistemului.

Președintele caută el însuși să tragă de timp, pentru a obține un folos politic într-o situație în care el însuși prin simetrie instituțională, având în vedere repetiția evenimentelor, devine parte a unei vinovății.

În timp ce toată Europa se află în alertă maximă, Președintele Iohannis continuă jocul de glezne care a dus la mascarada guvernelor pe care le construiește ca un monarh scăpătat, ca unic obiectiv de interes al unei viziuni practic monstruoasă.

Pare tor mai evident că, așa cum alegerile au fost posibile în plină pandemie, ne aflăm în fața revocării mandatului prezidențial, exact în aceleași condiții și imperative.

sursa:https://www.cotidianul.ro/tragedii-in-rem/

Ce credeți că face președintele Iohannis la o zi după incendiul de la ”Matei Balș” ?!

 


Klaus Iohannis, filmat la schi la o zi după tragedia de la „Matei Balş”, transmite Antena 3.

Iohannis a fost surprins în timp ce cobora pârtia de la Păltiniş (Sibiu). Președintele a avut un dialog cu corespondentul Observator de la Sibiu.

„Cameraman: Cum e la schi, domnule preşedinte ?

Klaus Iohannis: Bună ziua. E foarte bine. Vă invit să veniţi

Cameraman: Cum e zăpada la Păltiniş ?

Klaus Iohannis: Astăzi e destul de bine. Vă doresc o zi frumoasă !”

sursa:https://www.cotidianul.ro/ce-credeti-ca-face-presedintele-iohannis-la-o-zi-dupa-incendiu/

DEMISIA ! Au încurcat morții în urma incendiului de la Matei Balș

 


A şasea victimă în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş” este un bărbat de 70 de ani, anunţă Ministerul Sănătăţii, care a rectificat informaţia iniţială potrivit căreia era vorba de o femeie de 58 de ani.

„Rectificăm informaţia. Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – aparat pentru terapie de somn – n.r.), fără leziuni cauzate de incendiu, intubat. Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunţate de situaţia pacienţilor”, precizează ministerul.

Iniţial, Ministerul Sănătăţii a anunţat într-un comunicat de presă că al şaselea deces în urma incendiului este cel al unei femei în vârstă de 58 de ani, transferată la Spitalul Universitar, care se afla în stare gravă, fiind intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalare de fum şi cu arsură de 2% din suprafaţa corporală.

sursa:https://www.cotidianul.ro/breaking-news-balbe-cu-mortii-de-la-matei-bals/

POPOR ROMÂN, REVOLTA se FACE în STRADĂ !

 


Popor român, REVOLTA se FACE în STRADĂ, NU în fața TELEFONULUI, sau în fața TELEVIZORULUI, pe FACEBOOK sau în fața COMPUTERULUI ...

RIDICAȚI-VĂ KURURILE din PATURI și din  FOTOLII, NU mai fiți VITEJI doar în CAPUL VOSTRU, LEPĂDAȚI-VĂ de LENE, PASIVITATE, INDIFERENȚĂ și REPARAȚI cu ADEVĂRAT PROBLEMELE ROMÂNIEI !

DEGEABA ARE ROMÂNIA O MÂNĂ DE LIDERI CAPABILI și PATRIOȚI, dacă ACEȘTIA NU SUNT SPRIJINIȚI de ÎNTREGUL POPOR !

Se caută cu disperare un VINOVAT, pentru a repara nepriceperea și indolența unora și pasivitatea noastră, a tuturor

 


Încă o nenorocire pe capul nostru. Nu din cer, ci, din noi înșine. O dimineață fără soare. Focul țîșnește printr-o fereastră de spital ca la o bombă și toată țara devine o scenă pe care năvălesc mii de apucați. Parcă ar fi milioane de C.T. Popescu, ridicați la rangul de procurori cu scrîșnit în măsele, cu degete împungînd aerul spre oricine le iese în cale. Tot natu (pentru proletariatul digital-popor) are cîte o explicație și un vinovat. Și cîte o soluție de salvare.

Unic și aiuritor: nu există doi cu aceleași gînduri. Numai „eu” și iar „eu”. Restul nu contează. Televiziunile se înghesuie să transmită de la poarta Institutului Matei Balș, încercînd să sugereze că o fac din inima realității. „Matei Balș”, fanionul medical al combaterii SARS-COV 2, primește contaminați și bolnavi și livrează prăjiți și îngroziți. Dacă la „Balș” este așa, cu prelungitoare, cu aeroterme, cum este în celelalte? Cu un pas înainte! Primul ministru este mîndru. Am progresat! Evacuăm morții și răniții cu o viteză și cu o dexteritate mai mari decît înainte. Și președintele României mulțumește pentru promptitudinea intervenției. Înainte ardeau și se afumau cu orele. Acum trece cît ai zice pește. Ministrul Sănătății -o floare-n glastră- se uită la toată nenorocirea ca rața la avion ! Acum prăjesc la cronometru. La minut și după ceas ! Asta este România normală !? Televiziunile înfometate de audiență se agață de fiecare detaliu.

– Exclusivitate, exclusivitate, avem exclusivitate ! De ce nu vin bucureștenii să aprindă lumînări ?

Asistentele dau declarații ! Medicii dau socoteală. Aparținătorii își caută morții ! Ca la Giulești, ca la Piatra Nemț ! Ca la Colectiv ! Politicienii sar flămînzi pe detaliile tragediei. Orice dramă de proporții este pentru ei un pretext de defilare și de maimuțăreală. Cu fiecare orăcăială sunt din ce în ce mai agresivi. Se zbat ca Paolo Malatesta în Infernul lui Dante. Mai iute de picior și de gură decît toți s-a arătat a fi Diana Soșoacă. De pe statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la Iași, cucoana a sărit direct la Poarta Infernului de la „Matei Balș”. Cu lătrăturile sale din ce în ce mai dogite, madam Soșoacă hămăîie la oricine cu un lătrat politic de Cațavencu (sau de Vadim Tudor) feminin, dezlănțuit în fața armatei de gură-cască. Poporul o savurează. Este numărul lui gratuit de circ ! Amestecă prostiile cu adevărul și veninul cu strigătele ca nimeni altul.

-Jos Arafat ! Trăiască Șoșoacă !

Toți se înghesuie să fie văzuți, să se afirme, să acuze, să declare, să posteze și să protesteze, să ia fața celorlalți. Solidaritate, compasiune, durere, bine că nu suntem noi, demisia, demisia, demisia ! alte spitale, alți manageri, alte legi, altă țară, breaking news, procurori, polițai, alți politicieni, bani, bani, alte investiții de parcă strigătele tuturor ar pregăti reconstrucția României de la zero. Între aerotermă, ca argument al dezastrului, și soluțiile tembele de redresare a țării se întinde toată vorbăria disperată a acestor zile. O luăm de la capăt cu fiecare nenorocire. Unii se întorc la Ceaușescu.

-Nu putem zugrăvi ce ne-a lăsat el.

-El n-a construit nimic. El a condus. De făcut, tot noi le-am făcut. Este dovada că putem, dar ne lipsesc conducătorii ! Ca o pătură groasă și mițoasă, de lînă proastă, mirosind a jeg, peste toată țara se întinde un strat gros de mediocri și impostori. Artiștii politici ai eschivei și marii producători de iluzii acoperă totul. Cu polei, cu procurori, cu judecători, cu masoni. Mereu, ies din încurcătură. Dintre ei se aleg campionii descurcărelii. Cer inspecții, anchete, comisii, măsuri, sancțiuni pe capul nenorocitului de Păun și apoi al lui Moțoc, și alte planuri de redresare puse peste cele de lunile trecute, deja acoperite de praf la Cotroceni, proiecte, contracte, prețuri umflate, aparatură inutilă, consumabile mai scumpe decît aparatura de bază, mentenanță din paradisuri fiscale, toate șmecheriile posibile aplicate la București ! Scapă cine poate și cîștigă cine are tupeu și pile !

Se caută cu disperare un vinovat. Cît de mic, cît de prost, cît de nevinovat o fi el, ca nu cumva să ajungem la noi toți !

sursa:https://www.cotidianul.ro/se-cauta-cu-disperare-un-vinovat/

Colectiv, Piatra Neamț, Matei Balș, Siutghiol, Apuseni, se întâmplă deoarece oamenii sunt pasivi

 


Oana Gheorghiu, unul dintre fondatorii Asociației Dăruiește Viața, susține că tragedii precum cele de la Colectiv, Piatra Neamț și Matei Balș se întâmplă deoarece oamenii sunt pasivi, Revolta este doar în capul nostru, „câțiva se revoltă, cei mai mulți în capul lor”.

Oana Gheorghiu a scris mesajul după producerea tragediei de la Matei Balș și a amintit despre accidentele de la Siutghiol și Colectiv.

„Așa e, REVOLTA E DOAR ÎN CAPUL NOSTRU. Pentru că acolo am decis noi s-o ținem. Au murit oameni în Apuseni. Ne-am revoltat în capul nostru. Au murit oameni la Siutghiol. Ne-am revoltat în capul nostru. Au murit oameni la Colectiv. Au murit în spitale, răniți din Colectiv, din cauza ambiției de a nu-i duce afară, pentru că avem de toate. Ne-am revoltat în capul nostru”, scrie în mesaj fondatoarea Asociației Dăruiește Viața.

Oana Gheorghiu vorbește și despre investițiile ineficiente făcute în sistemul medical.

„Se strică avioane și elicoptere care transportă pacienți grav. Ne revoltăm în capul nostru. S-au plătit în avans 4.000.0000 de euro fără a mai primi vreodată echipamentele medicale. Ne-am revoltat ? Măcar în capul nostru am făcut-o ? S-au achiziționat zeci de camioane, de așa-zisă terapie intensivă, imposibil de folosit iarna și pe termen lung. Nici măcar în capul nostru nu ne-am revoltat. Acceptăm, mergem mai departe și sperăm mereu că nouă nu ni se poate întâmpla nimic așa de rău. Câțiva se revoltă. Prea puțini pe bune, cei mai mulți în capul lor”, mai spune Oana Gheorghiu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/revolta-despre-revolta-e-doar-in-capul-nostru/