1.14.2020

Blemmyes, Blemmyae sau Blemii - Bărbații fără cap ai miturilor antice și medievale






În perioada antică și medievală, se zvonea că diverse specii de creaturi uimitoare locuiau în părți îndepărtate ale lumii.

De la umanoizi cu capete de câine la bărbați unici, cu un picior unic și imens. 

De tot felul de ființe ciudate și fantastice, puteam auzi vorbind la vremea aceea. 

Blemii au fost una dintre acele specii.



 

Au provenit inițial dintr-un trib care a locuit în zonele joase ale Nubiei, pentru a apărea mai târziu în legende ca o rasă de creaturi monstruoase și fără cap, ai căror ochi și guri apăreau pe pieptul lor.

Blemii au fost descriși în acest fel, pentru prima dată, în urmă cu 2.500 de ani în „Poveștile” scrise din secolul al V-lea î.Hr.

Istoricului grec, Herodot, menționează: „creaturi fără cap cu ochii pe sâni (este ceea ce spun libienii)”. 

Potrivit lui Herodot însuși, aceste creaturi locuiau în partea de vest a Libiei, care este „foarte muntoasă, populată cu păduri dese și traversată de animale sălbatice”. 

În plus, față de aceste creaturi fără cap, acea parte a lumii ar fi, de asemenea, casa multor altor ființe ciudate, cum ar fi șerpi uriași, măgari cu coarne și creaturi cu cap de câine.







Termenul „Blemi” apare și în „Geografia” lui Strabo. 

Acest geograf grec din secolul I, descrie Blemii nu ca niște monștri ciudați, ci ca un trib care a locuit în zonele joase ale Nubiei, de-a lungul râului Nil și în direcția Mării Roșii. 







În „Istoria sa naturală”, Pliniu scrie: „așa-numiții Blemi nu au cap, dar au ochii și gura pe sâni”. 

Istoria Blemilor persistă în timpul Evului Mediu și, deși poate exista o ușoară variație în descrierea lor, sunt citate într-o lucrare a lui John Mandeville, din secolul al XIV-lea, intitulată „Călătoriile domnului John Mandeville”. 

Deși în textul acesta nu se referă la ele ca Blemi, Mandeville descrie aceste viețuitoare drept „o rasă blestemată de oameni, de ființe fără cap, iar ochii lor sunt pe umeri”. 

De asemenea, Mandeville nu îi plasează în Africa, ci pe o insulă din Asia. 






De-a lungul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea, exploratorul englez Sir Walter Raleigh a furnizat date despre un tip de creaturi foarte asemănătoare cu Blemii. 

Raleigh a relatat următoarele despre aceste creaturi: „sunt numite Ewaipanoma, au ochii pe umeri, gura în mijlocul pieptului.






În prezent, sunt foarte puțini cei care ar crede în existența unor creaturi precum Blemii. 

Cu toate acestea, nu a fost posibil să se explice care a fost cauza care a determinat atât de mulți autori antici să scrie despre astfel de ființe. 

Există chiar autori de ficțiune științifică, de exemplu, care în poveștile lor au ridicat posibilitatea ca Blemii să fie extratereștri. 

O altă explicație posibilă este că Blemii nu au fost altceva decât oameni ai căror umeri au fost ridicați la o înălțime disproporționată din cauza unei modificări anatomice cauzate în copilărie. 

Și totuși, cine au fost Blemii ? Mai trăiesc în zilele noastre astfel de ființe ?

In imaginea care urmează este o fotografie reală a unui Blem.