5.23.2021

„Dansurile Ursului și ale Dragonului” : SUA prevestesc probleme din cauza Rusiei și a Chinei

 


„Dansul dragonului chinezesc cu ursul rus” nu va permite Statelor Unite să asigure securitatea în mai multe regiuni în același timp, a declarat Brian Karlson, specialist la Centrul pentru Studii de Securitate de la Școala Superioară Tehnică Elvețiană.

În caz de război, Statele Unite vor trebui să lupte pe două fronturi din cauza puterii în creștere și a consolidării cooperării dintre Rusia și China. Această opinie este împărtășită de Brian Karlson, specialist la Centrul pentru Studii de Securitate de la Școala Superioară Tehnică Elvețiană.

El menționează că Moscova și Beijingul nu vor planifica să efectueze operațiuni militare comune în regiunea euro-atlantică, dar parteneriatul în creștere dintre cele două țări complică strategia globală a SUA.

Autorul atrage atenția asupra apropierii celor două țări pe probleme diplomatice, precum și în domeniul securității. Poziția sa este confirmată de faptul că aceste state ocupă adesea aceleași poziții în timpul discuțiilor din Consiliul de Securitate al ONU.

În ceea ce privește sfera militară, expertul atrage aici atenția asupra vânzării de arme ruse de înaltă precizie către partea chineză, precum și asupra unui număr impresionant de exerciții navale comune.

"Având în vedere vulnerabilitatea părților din Orientul Îndepărtat al țării, Rusia își poate permite cu greu o pauză cu China. În același timp, Beijingul este îndemnat să depună eforturi pentru relații de prietenie cu Moscova, chiar și din cauza tensiunilor din statele vecine", a adăugat el.

Potrivit lui Carlson, ritmul în creștere de înarmare al Rusiei și al Chinei exercită presiuni asupra Statelor Unite în regiunile indo-pacifice și euroatlantice, interferând astfel cu îndeplinirea obligațiilor față de aliații săi din regiune.

Specialistul concluzionează că un război împotriva uneia dintre cele două țări, de exemplu, împotriva Rusiei pentru statele baltice sau o confruntare cu China pentru Taiwan, va crea dificultăți enorme pentru Washington.

În același timp, conform Strategiei de securitate națională din 2018, Statele Unite trebuie să fie gata să se confrunte în orice moment cu o putere majoră, în timp ce acolo nu este prevăzută o victorie simultană asupra a două țări majore.

„Washingtonul trebuie să păstreze capacitatea de a învinge o mare putere și, până atunci, să o păstreze cu succes pe cealaltă de la intervenția militară”, scrie el cu referire la prevederile Strategiei.

Expertul concluzionează că „dansul dragonului chinezesc cu ursul rus” nu va permite Statelor Unite să asigure securitate în mai multe regiuni în același timp, ceea ce va duce la o slăbire generală a țărilor occidentale.

Avertizare meteo de vreme severă imediată ! Furtuni, ploi torenţiale şi grindină - vedeți județele afectate

 


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de vreme severă imediată de furtuni, ploi torenţiale şi grindină în mai multe judeţe din ţară.

Avertizare meteo de vreme severă imediată emisă de ANM în intervalul 18.30 - 23.00, în judeţe din vestul ţării.

Astfel, în intervalul menţionat sunt aşteptate intensificări ale vântului cu rafale de 55-65 km/h şi izolat peste 70-75 de km/h, vijelie, local averse ce vor depăşi 15-20 l/mp, descărcări electrice şi grindină.

Judeţele afectate de avertizarea meteo de vreme severă imediată sunt: Satu Mare, Arad, Bihor şi Timiş.

Totodată, ANM a emis o avertizare tip cod galben pentru mai multe localităţi din judeţele Iaşi şi Botoşani.

Astfel, sunt aşteptate averse ce vor depăşi 25 l/mp, gridină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Lista localităţilor afectate de avertizarea tip cod galben:

Județul Botoşani: Flămânzi, Albești, Ștefănești, Lunca, Copălău, Călărași, Hlipiceni, Todireni, Prăjeni, Sulița, Santa Mare, Românești, Răușeni;

Județul Iaşi: Deleni, Popricani, Șipote, Vlădeni, Bivolari, Andrieșeni, Focuri, Victoria, Probota, Țigănăși, Rediu, Trifești, Gropnița, Plugari, Coarnele Caprei, Golăiești, Movileni, Aroneanu, Românești, Fântânele, Roșcani.

„Nu exclud o candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale”

 


Prim-vicepreşedintele PSD a declarat că vrea ca social-democraţii să câştige toate alegerile în anul 2024, inclusiv cele prezidenţiale.

„Mă bate gândul ca împreună cu echipa pe care o avem în conducerea PSD-ului acum, Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Gabi Firea, Paul Stănescu şi ţinta mea pentru 2024, ţinta mea personală, este următoarea: să câştigăm toate alegerile, toate: europarlamentare, parlamentare, locale şi prezidenţiale”, a afirmat Grindeanu, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, conform News.ro.

Prim-vicepreşedintele PSD consideră că mai întâi trebuie stabilit profilul candidatului care s-ar potrivi cel mai bine social-democraţilor în 2024.

„Sigur că lucrurile acesta nu se fac, vrea Grindeanu să candideze, vrea Firea. Cred că lucrurile trebuie abordate într-un mod profesionist. Trebuie să vedem profilul care s-ar potrivi cel mai bine, pentru că PSD-ul ştie sau cel puţin a arătat că din 2000 încoace, de când nu a mai câştigat alegerile prezidenţiale, ştie foarte bine să îşi ducă candidatul în turul doi.

E evident că PSD-ul, indiferent de candidat, şi-l duce în turul doi. Dar tot aşa de evident e că nu a ştiut să câştige turul doi. Noi trebuie să învăţăm din greşeli şi atunci trebuie să construim, din punctul meu de vedere, în alt fel aceste alegeri prezidenţiale din 2024. Cum? Haideţi să vedem cam ce profil ar vrea nu pesedistul, e important, sunt importanţi votanţii PSD, dar nu ajung ca să faci 50 un pic. Şi atunci asta este abordarea pe care va trebui să o avem şi care să ne ducă la câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Dacă în 2024 câştigăm europarlamentare, locale şi parlamentare şi nu câştigăm prezidenţialele, eu, Sorin Grindeanu, consider că vom avea un eşec. Deci ţinta noastră este să câştigăm toate alegerile mai ales cele prezidenţiale”, a explicat prim-vicepreşedintele PSD.

De asemenea, Sorin Grindeanu nu exclude o candidatură a cuiva din afara PSD la alegerile prezidenţiale din 2024.

„Dacă nu încercăm să fim deschişi şi la alte abordări s-ar putea să facem încă o dată o greşeală”, argumentează el.

Prim-vicepreşedintele PSD a mai fost întrebat dacă este de acord cu ideea lui Marcel Ciolacu de a organiza alegeri interne în PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, după modelul american.

„Facem alegeri interne, dar facem alegeri interne urmare a studiilor, a profilării pe care e obligatoriu să le facem. Şi atunci profilul care ar putea părea că e cel câştigător, dincolo de ce îi place lui Grindeanu, Dîncu, Firea, Ciolacu, s-ar putea să nu fie cel care ne duce la câştig”, a precizat Grindeanu, potrivit sursei citate.

Întrebat cum vede o candidatură a lui Mircea Geoană din partea PSD la alegerile prezidenţiale din 2024, Sorin Grindeanu a răspuns: “Nu o exclud, nu pot să spun că aduce victoria sau nu. E un fost lider al PSD, care sunt convins că a câştigat alegerile în 2009. E convingerea mea personală şi nu cred că doar a mea. În acest moment ocupă o funcţie extrem de importantă, e secretar general adjunct al NATO, care are un profil european, euro-atlantic, care e un om de stânga”.

Guvernul Cîţu face primele concedieri. Zeci de oameni din Galaţi, daţi afară după ce a fost interzis cumulul pensiei cu salariul

 


Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați a constatat că un număr de 18 angajați cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul. Aceştia nu anunţaseră Filiala, în vederea încetării contractelor individuale de muncă.

În urma controlului, Filiala Galați a solicitat Casei Județene de Pensii Galați verificarea unui număr de 25 de persoane care se încadrau în această categorie. În urma răspunsului transmis de aceasta, s-a constatat că un număr de 18 salariați erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă.

Aceștia nu au informat conducerea ANIF ca sunt beneficiarii dreptului de pensie, desi legislația actuală prevede că obligația cu privire la acest lucru revine salariatului”, se arată într-un comunicat al ANIF.

În urma celor constatate, Filiala Teritorială Galați a emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă, iar Agenția Națională va dispune măsurile legale care se impun.

La sfârşitul lunii februarie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că, în condiţiile în care există ”un trend considerabil” privind angajaţii din sistemul public ieşiţi la pensie şi reangajaţi tot la stat, intenţionează să le dea bugetarilor posibilitatea de a lucra până la vârste mai înaintate, însă fără a mai putea cumula pensia cu salariul de la stat.

Florin Cîţu a declarat că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. Proiectul de lege pregătit de Ministerul Muncii este considerat de primul-ministru ”foarte bun”.

România a câştigat AURUL la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna

 


România a cucerit şase medalii, una de aur, una de argint şi patru de bronz, duminică, la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna (Elveţia).

România are echipaje calificate la JO de la Tokyo în toate cele şapte probe în care a evolua la Cupa Mondială de la Lucerna, la care se adaugă cele de 8+1 (feminin şi masculin).

Performanţă remarcabilă a României la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna. În clasamentul pe medalii, România a ocupat locul 7, devansată de Marea Britanie (3-1-1), China (3-0-0), Olanda (2-1-2), Italia (1-3-2), Irlanda (1-3-1) şi Germania (1-2-1).

Aurul a fost obţinut la dublu vâsle feminin, de Nicoleta-Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş, în 06 min 46 sec 72/100, transmite Agerpres.

Medalia de argint a fost câştigată de Ionela-Livia Cozmiuc şi Gianina-Elena Beleagă, la dublu vâsle feminin, categorie uşoară, cu timpul de 07 min 02 sec 09/100, în urma Marii Britanii (07:00.33).

Bronz au câştigat Adriana Ailincăi şi Iuliana Buhuş, la dublu rame feminin, cu timpul de 07 min 22 sec 23/100, devansate de Spania (07:17.93) şi Irlanda 1 (07:22.17).

Şi la dublu rame masculin s-a obţinut bronzul, prin Marius-Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, în 06 min 38 sec 45/100, în urma Serbiei (06:36.84) şi Italiei (06:38.26).

La patru rame feminin, România 1 (Nicoleta Paşcanu, Elena Logofătu, Cristina-Georgiana Popescu, Roxana-Iuliana Anghel) a câştigat medaliile de bronz, în 06 min 36 sec 99/100, iar România 2 (Beatrice-Mădălina Pascari, Alina-Maria Baleţchi, Mădălina Hegheş, Roxana Parascanu) a încheiat pe locul cinci, în 06 min 41 sec 84/100. Olanda a fost prima (06:30.24), iar Marea Britanie a doua (06:34.57).

O altă medalie de bronz a fost obţinută la patru rame masculin, de echipajul compus din Mihăiţă-Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan-Constantin Berariu şi Cosmin Pascari, în 05 min 58 sec 19/100. Marea Britanie a ocupat primul loc (05:53.73), iar Africa de Sud s-a clasat pe doi (05:57.21).

La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu şi Marian-Florian Enache s-au clasat pe locul secund în Finala B (06:28.77), după Polonia (06:27.53), ocupând locul 8 la general.

Baza militară rusească de ultimă generație din regiunea arctică

 


Baza „Arctic Shamrock” a Rusiei este cea mai nordică unitate militară cu personal permanent din lume, reflectând puterea militară a Moscovei în regiunea bogată în resurse. RT a făcut un tur al acesteia. Imagini impresionante.

Baza „Arctic Shamrock” a fost dezvăluită oficial acum câțiva ani și de atunci a dobândit câteva capacități suplimentare, potrivit armatei ruse. Acum se mândrește cu o unitate dedicată pentru supravegherea electronică și și-a consolidat aerodromul pentru a permite aterizarea avioanelor mai grele, precum bombardierele Tu-95 cu capacitate nucleară. Baza și-a sporit capacitățile defensive împotriva atacurilor navale cu o baterie de rachete mobile anti-nave Bastion.

Baza servește în primul rând ca parte a sistemului integrat de apărare anti-aeriană al Rusiei. Igor Zhdanov de la RT a efectuat o vizită la bază şi a vorbit cu personalul militar de acolo.

Baza este situată în arhipelagul Țării Franz Josef și a fost construită ca parte a efortului Rusiei de a-și asigura frontiera de nord. A fost, de asemenea, un loc de testare a tehnologiilor care au fost folosite pentru a construi „Trifoiul din Nord”, noua bază cu aspect mai utilitar de pe insula Kotelny. Ambele unităţi au fost proiectate pentru a funcționa în mod autonom pentru perioade lungi de timp în climatul dur, cu impact minim asupra mediului.

Turul pe care RT l-a desfășurat, împreună cu alte agenţii media internaționale, a avut loc înainte de o sesiune a Consiliului Arctic din Reykjavik, Islanda. Consiliul include opt națiuni care au pretenții asupra apelor arctice datorită locațiilor lor geografice, Rusia având cea mai mare parte datorită teritoriului ei vast.

Înainte de summit, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a respins ceea ce a numit a fi „lamentări” ale SUA și aliaților săi cu privire la prezența militară rusă în regiune. „Toată lumea știe de mult timp că acesta este teritoriul nostru, acesta este pământul nostru şi suntem responsabili să ne asigurăm securitatea coastei arctice. Și tot ceea ce face țara noastră acolo este absolut legal și legitim”, a declarat ministrul rus.



Peste 40.000 de oameni au participat la pelerinajul de Rusalii, la Şumuleu Ciuc

 


La pelerinaj au fost prezenţi ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, şi primarul oraşului Miercurea Ciuc, Attila Korodi.

Peste 40.000 de credincioşi au venit la pelerinajul organizat cu prilejul Rusaliilor la Şumuleu Ciuc. Evenimentul a fost anulat anul trecut, în contextul masurilor de prevenire a extinderii pandemiei de coronavirus, conform Aleph News.

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a fost prezent la evenimentul care s-a desfășurat sâmbătă, la Şumuleu Ciuc. Acesta a menţionat că pelerinajul reprezintă un pas important către normalitate şi îndeamnă oamenii să meargă la vaccinare.

"Este o imensă bucurie să fiu astăzi aici la Pelerinajul de Rusalii, de la Şumuleu Ciuc, să fiu iarăşi parte a acestei tradiţii atât de importante pentru noi. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc este cel mai important eveniment pentru maghiarii de pretutindeni, găzduind anual sute de mii de oameni.

Chiar dacă anul acesta nu suntem atât de mulţi cum ne-am obişnuit, energia locului este una aparte. Bucuria este cu atât mai mare, cu cât anul trecut evenimentul a fost suspendat din cauza pandemiei. Mă bucur că UDMR a făcut posibil acest lucru. Le mulţumesc colegilor din Coaliţie, Consiliului Local şi Consiliului Judeţean”, a scris Novak pe Facebook.

"Este un pas important către normalitatea căreia i-am dus dorul cu toţii. Haideţi să ne-o recâştigăm, fiind responsabili! Vaccinarea este soluţia de a reveni la vieţile noastre de dinainte de pandemie”, a completat el.

La eveniment a fost prezent şi primarul din Miercurea Ciuc, Attila Korodi, notează Mediafax.

Pelerinajul Rusaliilor catolice organizat la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi a început în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

EUROVISION 2021 FINALA. Italia este marea câștigătoare a acestei ediții

 


Italia este fericita câștigătoare a Eurovision 2021. Marea finală a Eurovision 2021 a avut loc sâmbătă seara, la Rotterdam, în fața unui public restrâns din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

Italia a câștigat Eurovision 2021. Trupa Måneskin a cucerit publicul cu o piesă rock, „Zitti E Buoni” și cu un show de zile mari. Marea câștigătoare a acestei ediții a adunat 524 de puncte. Pe locul al doilea s-a situat Franța, cu 499 de puncte, iar pe locul al treilea s-a impus Elveția, cu 432 de puncte.

Concursul Eurovision a ajuns la cea de-a 65-a ediție, după ce ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei. Țările care au reușit să se califice în marea finală de anul acesta sunt: Cipru, Albania, Israel, Belgia, Rusia, Malta, Portugalia, Serbia, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Elveția, Islanda, Spania, Republica Moldova, Germania, Finlanda, Bulgaria, Lituania, Ucraina, Franța, Azerbaidjan, Norvegia, Țările de Jos, Italia, Suedia, Suedia, San Marino.

Organizatorii evenimentului au fost nevoiți să adopte anumite reguli pentru a asigura buna funcționare a concursului și siguranța publicului, Astfel, doar 3.500 de spectatori, testaţi înainte, au fost autorizaţi să asiste la cele două semifinale, la finală şi la cele şase repetiţii generale. Acest număr reprezintă 20% din capacitatea sălii de spectacole în care se desfăşoară Eurovision 2021.

De la începutul competiției, concurenții au fost testați în fiecarre zi. Cu toate acestea, câteva cazuri de coronavirus au fost raportate în mai multe delegații, inclusiv în cea a Islandei, obligată să se întoarcă în țara natală și să participe la eveniment prin videoclipuri înregistrate.

Reprezentanta României, Roxen, care a cântat piesa „Amnesia” la Rotterdam, în prima semifinală a Eurovision 2021, a ratat, marţi seară, calificarea. Este al treilea an consecutiv când România nu ajunge în finala concursului european.

Ion Dichiseanu a fost înmormântat, sâmbătă, la cimitirul Bellu din Capitală

 


Copleşită de durere, familia a făcut tot posibilul ca regretatul actor să aibă o ceremonie onorabilă. Ioana Dichiseanu, fiica îndrăgitului artist, i-a adus tatălui o coroană de flori albe.

Cu ochii în lacrimi, oamenii veniţi cu zecile la înmormântarea artistului au văzut mesajul cutremurător de pe coroana lui Ion Dichiseanu.

„Cel mai bun tătic, soț și bunic din lume”, este mesajul de „adio” al familiei.

Ioana și Simona au ales pentru ultimul drum al lui Ion Dichiseanu o coroană în formă de inimă, din trandafiri albi și cale, scrie Click.ro.

Împietrită de durere, Ioana Dichiseanu a găsit forţa necesară de a se ocupa de cele creştineşti.  Ajutată de soțul ei, Adrian Artene, de mama Simona Florescu, dar și de prieteni apropiați, Ioana a încercat să îndeplinească toate dorințele pe care le-a avut tatăl ei, legate de ultimul său act pe acest pâmânt.

Simona Florescu, fosta soție a lui Ion Dichiseanu, este devastată după moartea bărbatului cu care a fost căsătorită 23 de ani și cu care are o fiică, pe Ioana. Simona Florescu a dezvăluit că Ion Dichiseanu a murit în brațele fiicei lor, Ioana.

„A murit în bratele Ioanei, asa cum și-a dorit să se întâmple, să fie alături. A murit la ora 3, atunci s-a constatat decesul. Nu ne vine să credem, se simțea mai bine până ieri. Chiar făcusem demersuri să îl ducem în Turcia, făcusem analize… De ieri se simțea mai rău, s-a decompensat și… a murit. Am sperat până în ultimul moment, credeam că totuși se va recupera, dar organismul lui nu a mai avut putere sa lupte. Acum, tot greul cade pe Ioana și pe Adi, cu toate formalitățile… Nu pot să spun cât suferim cu toții”, a spus Simona Florescu, pentru Fanatik.ro. Ion Dischiseanu şi Simona Florescu (45 de ani) s-au despărţit în 2009, după o căsnicie de 23 ani.

BUNĂ DIMINEAȚA, DRAGII MEI ! Astăzi vom avea, cu toții, o zi frumoasă de vară

 


BUNĂ DIMINEAȚA, DRAGII MEI !  Astăzi vom avea, cu toții, o zi frumoasă de vară. În rest, mai depinde și de noi cum va fi zua.