6.23.2021

INCIDENT RUSIA - NATO - Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

 


Bogdan Chirieac a analizat incidentul militar din Marea Neagră, unde o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti.

"Acest incident nu va avea nicio influenţă asupra României acum. Dar nu cred că s-a întâmplat în istorie ca URSS sau Federaţia Rusă să deschidă focul asupra unei nave NATO. Avem de-a face cu un fapt unic. Ne aflăm în Europa, în Marea Neagră, în secolul XXI, iar când Rusia deschide focul asupra unei nave britanice, înseamnă că lucrurile merg din rău în mai rău, la modul propriu. Nu e un fapt normal. 

Că avioanele NATO şi ale Rusiei se intersectează zilnic deasupra Mării Negre, au loc interceptări şi de o parte, şi de alta e una. Dar să deschizi focul, acesta e un fapt deosebit de grav. Sigur, nimeni nu trebuie să se sperie, ruşii nu vor ataca România, nici NATO nu va ataca Rusia, dar gândiţi-vă că Vladimir Putin a fost la summit la Geneva, a discutat cu Joe Biden, după care o navă rusească deschide focul asupra unei nave britanice", subliniază analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenţie la România TV.

Chirieac: Nivelul de tensiune şi îngrijorare este foarte ridicat la nivel internaţional

"În cazul de faţă nu s-a folosit un canal diplomatic. Între Moscova şi Londra dura câteva clipe să spună: 'o navă de-a voastră a intrat în apele noastre teritoriale'. Sau o navă rusească putea să-i însoţească, ori avionul rusesc putea să zboare pe deasupra navei respective. Totul se opreşte atunci când se deschide focul. Acesta este ultimul stadiu în afară de a trimite racheta direct în corpul navei respective. Fapt care ar putea să provoace un conflict despre care nimeni nu ar putea să spună  cum se va termina.

Asta înseamnă o agresivitate fără precedent a Rusiei, un semnal că este foarte obosită de prezenţa NATO tot mai puternică în Marea Neagră - deşi Marea Neagră nu aparţine, totuşi, Federaţiei Ruse, sunt mai multe ţări riverane acolo, iar NATO e prezentă în Turcia, Bulgaria şi România. Deşi pentru ţara noastră nu sunt consecinţe imediate, nivelul de tensiune şi îngrijorare este foarte ridicat acum la nivel internaţional", a atras atenţia Bogdan Chirieac.

Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS. Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, a adăugat ministerul rus.

Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece graniţa Federaţiei Ruse. El nu a reacţionat la avertisment, mai menţionează acelaşi minister.

De asemenea potrivit acestuia, un avion rus de bombardament a lansat în calea distrugătorului britanic patru bombe înalt explozive cu fragmentaţie, ca avertisment. Incidentul a avut loc în partea de nord-vest a Mării Negre. Distrugătorul a pătruns în apele teritoriale ruse în apropierea capului Fiolent, la sud de peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Ministerul britanic al Apărării încă nu a transmis o reacţie, relatează Agerpres.

Mugur Isărescu s-ar putea să piardă funcția de guvernator al BNR

 


Mugur Isărescu, care urmează să împlinească 72 de ani pe 1 august, a transmis o solicitare de modificare a proiectului de lege ce interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel încât să îi includă la excepţii şi pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care urmează să împlinească 72 de ani pe 1 august, a transmis o solicitare de modificare a proiectului de lege ce interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel încât să îi includă la excepţii şi pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Conform proiectului de lege, cei care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

S-au stabilit și excepții de la interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membri ai Academiei Române, dar nu și pentru cei din conducerea BNR.

Guvernatorul BNR a arătat că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi cu privire la persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui act de numire în funcție de cadrul autorităților şi institutiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, şi care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii, așa cum este cazul său.

Isărescu explică că lipsa acestor prevederi poate duce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcţie încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu menţiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcţie.

”Nefiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepție de la regulă, aceasta este aplicabilă și membrilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în funcție la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României”, a spus Isărescu pentru Profit.

Alertă la Kaufland. Magazinul RETRAGE de la vânzare un produs destinat copiilor

 


Kaufland a anunțat miercuri că retrage de la vânzare un leagăn pentru copii, comercializat în perioada 6 martie 2017-26 august 2020. Cei care au achiziționat produsul vor primi în magazine contravaloarea acestuia.

„Kaufland retrage voluntar și preventiv, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, următorul produs:

Leagăn pentru copii 3 In 1

GTIN 4337185020933

Articolul menționat a fost comercializat în magazinele Kaufland în perioada 06.03.2017 – 26.08.2020.

În anumite circumstanțe, la produsul menționat, clemele de prindere ale piesei din mijloc se pot rupe (a se vedea marcajele din fotografia articolului), existând astfel posibilitatea de accidentare a copilului (6 – 36 luni).

Pentru a proteja siguranța consumatorilor, Kaufland a reacționat și a retras de la comercializare produsul respectiv.

Clienții care au achiziționat produsul sunt rugați să acorde atenție informării și să nu îl mai utilizeze. Ei se pot prezenta în orice magazin Kaufland pentru a-l returna și vor primi contravaloarea sa, fără a mai fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Kaufland își cere scuze clienților pentru situația creată.

Pentru informații, clienții au la dispoziție numărul de telefon al Centrului Relații Clienți, 0800 080 888, apelabil gratuit (număr apelabil doar din rețelele Vodafone, Orange, Telekom, Upc România şi RCS&RDS), de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00, iar sâmbăta în intervalul 08.00 – 17.00 sau în scris accesând www.kaufland.ro/contact.”, informează reprezentanții Kaufland într-un comunicat de presă.

Dacă anumiți producători își retrag de pe rafturile magazinelor produsele pentru a nu-i pune pe clienți în pericol, alții le vând românilor adevărate mizerii. Inspectorii OPC Brașov au descoperit, într-o brutărie, că pâinea și celelalte produse de panificație erau fabricate în condiții mizere și depozitate la întâmplare, potrivit realitateadebrasov.net. Totodată, inspectorii au mai descoperit că, pe lângă produsele expirate și refolosite, în brutărie erau și instalații electrice și de gaz improvizate și deteriorate, lucru care pune în pericol atât viața clienților, cât și pe cea a angajaților.

„Exista încă agenți economici care pun mai presus câștigul financiar in detrimentul respectării prevederilor legale, punând în pericol sănătatea consumatorilor prin modul în care înțeleg sa-si desfășoare activitatea. Este inacceptabil sa existe materii prime neconforme din care se realizează produse de panificație, spații total improprii de depozitare și producție, produse expirate și refolosite, instalații electrice și de gaz improvizate și deteriorate. Nu poate exista toleranta pentru astfel de situatii! Tote produsele neconforme au fost retrase de la comercializare iar verificarea legalității funcționarii continuă”, a declarat Sorin Claudiu Susanu, șeful CRPC Brașov.

India se teme de un atac armat al Chinei. India și China au cea mai lungă frontieră din lume

 


Guvernul de la Beijing a masat trupe la graniţa celor două tări.

Zonele în care sunt masați militarii chinezi și suplimentarea trupelor trimise de China la granița comună dau motive de îngrijorare în rândul conducătorilor din India.

Ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar este îngrijorat de evoluția  relaţiilor  bilaterale cu China. Poziţionarea trupelor chineze în zonele disputate ale frontierei cu India, în Himalaya, ca şi refuzul de reducere a efectivelor militare constituie o problemă, afirmă acesta.

„Problema este dacă Administraţia Chinei va respecta angajamentele asumate în comun, de a nu permite acumularea semnificativă a efectivelor militare în zona frontierei”, a declarat Subrahmanyam Jaishankar într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.

Declaraţiile survin după confruntările militare produse în urmă cu câteva luni într-o zonă disputată a frontierei comune. Violenţele s-au soldat cu moartea a 20 de militari indieni şi a cel puţin patru militari chinezi, scrie Stiripesurse.ro.

În contextul amplificării tensiunilor cu Beijingul, Guvernul Indiei a intensificat relaţiile cu organizaţia QUAD, din care mai fac parte Statele Unite, Australia şi Japonia.

Subrahmanyam Jaishankar a participat recent la reuniunea Grupului statelor puternic industrializate (G7). Ministrul a semnalat intenţia Indiei de a contribui la construirea unor reţele internaţionale de aprovizionare sigure şi de a suplimenta propriile capacităţi de producţie.

India și China au cea mai lungă frontieră din lume

India și China împart cea mai lungă și disputată frontieră din lume. Ambele state revendică zone mari din teritoriul celuilalt. Și ambele state aruncă vina pentru escaladarea tensiunilor pe vecin.

Autoritățile indiene acuză trupele chineze că au desfășurat un cort militar pe partea indiană a graniței, că au îndiguit un râu, au adus utilaje și că au așteptat înconjurați de sârmă ghimpată pentru a lansa o ambuscadă.

În noaptea de luni, a izbucnit un incident în care 20 de soldați indieni au murit iar 76 au fost răniți. Acesta fost cel mai violent act care a avut loc între cele două țări în ultimii 45 de ani. Autoritățile chineze nu au precizat dacă printre militarii săi au fost victime. 

Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege al senatoarei Diana Sosoaca privind restituirea amenzilor din starea de urgenta

 


Consiliul Legislativ condus de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache vine cu o veste buna pentru romanii amendati in timpul starii de urgenta. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege initiat de senatoarea Diana Sosoaca privind restituirea amenzilor contraventionale aplicate pe durata starii de urgenta si care au fost achitate, in tot sau in parte, de catre debitori.

Asa cum se poate citi in documentul atasat la finalul articolului, avizul Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul senatoarei Diana Sosoaca, facand insa o serie de propuneri si observatii.

Anterior, proiectul de lege al Dianei Sosoaca a primit aviz pozitiv de la Consiliul Economic si Social.

CCR a distrus „dictatura”

Initiva legislativa a Dianei Sosoaca vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca dispozitiile art. 28 din OUG nr. 1/1999 (in baza carora erau aplicate amenzile) sunt neconstitutionale, la fel ca si OUG nr. 34/2020, ordonanta care prevede modificarea sau completarea unor articole existente in OUG nr. 1/1999 printre care si articolul 28 referitoare la amendarea populatiei.

Iata ce prevede proiectul de lege initiat de senatoarea Diana Sosoaca:



PSD a depus moţiunea împotriva guvernului Cîţu

 


PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, a anunţat miercuri prim-vicepreşedintele partidului Sorin Grindeanu, care a a afirmat că Guvernul actual este un dezastru pentru români şi pentru firmele româneşti şi şi-a exprimat speranţa ca, spre binele României, moţiunea să treacă.

Sorin Grindeanu a fost întrebat ce şanse are moţiunea să treacă, acesta spunând că sunt informaţii că sunt mai mulţi parlamentari din coaliţia de guvernare care ar urma să „întoarcă armele”. Grindeanu a explicat şi care sunt variantele pe care PSD le-ar lua în calcul, dacă moţiunea ar trece şi guvernul Cîţu ar cădea.

„Guvernul acesta este un dezastru. Noi suntem pregătiţi de guvernare. Singurele variante pe care PSD le ia în calcul sunt un guvern cu prim-ministru PSD, ori alegeri anticipate, altă soluţie nu există.

Au fost înghetaţe pensiile, au fost înghetaţie salariile, au fost îngheţate alocaţiile, iar pe partea cealaltă, în PNRR, vedem doar reforme catastrofale pentru România şi bani foarte mulţi pentru clientela lor politică. Românii, în aceste luni, au sărăcit, doar în mintea premierului Cîţu românii o duc mai bine. Aproape s-au dublat facturile la energie, preţul pe litrul de benzină a ajuns la şase lei, 70% dintre români spun în acest moment că România merge într-o direcţie greşită. Sperăm că printre cei 70% să se găsească şi parlamentari ai actualei coaliţiei de guvernare care să voteze”, a spus Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a explicat că în cursul săptămânii viitoare va fi votată moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Grindeanu a precizat că social-democrații îl vor susține pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier.

”Asta denotă o teamă, o teamă față de proprii parlamentari. Eu aș face un apel la parlamentarii puterii: să facă ceea ce este corect pentru România și să trimită în istorie acest premier arogant, să îl trimită în lanul de lavandă.

Probabil că moțiunea va fi votată săptămâna viitoare, după calendarul pe care îl avem.

S-au purtat negocieri de către președintele partidului. Colegii de la AUR vor vota această moțiune, probabil și din grupul minorităților vom avea voturi. Despre parlamentarii din arcul guvernamental nu aș vrea să discut foarte mult, dar mă pun în locul parlamentarilor PNL, care își doresc ca partidul să rămână la guvernare, deși văd care sunt problemele actualei guvernări.

Avem propunerea de premier în persoana colegului nostru Alexandru Rafila.”, a spus Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă au avut loc discuţii cu parlamentari, chiar şi cu cei din coaliţia de guvernare, pentru a vota această moţiune, Sorin Grindeanu a răspuns: “S-au purtat negocieri în această perioadă de către preşedintele partidului. Din câte ştiu, şi ştiu bine, probabil colegii de la AUR vor vota această moţiune, probabil vor fi colegi parlamentari şi din grupul minorităţilor care vor vota această moţiune. În ceea ce priveşte parlamentari din arcul guvernamental, nu aş vrea să intru în amănunte, dar cred că tot ceea ce înseamnă această guvernare Cîţu îi pune, cel puţin pe o parte importantă din parlamentarii PNL într-o situaţie extrem de dificilă pentru că pe de o parte realizează că acest guvern este un dezastru, pe de altă parte şi-ar dori ca PNL să rămână la guvernare”.

Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare şi este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă, se arată în moţiunea de cenzură pe care PSD urmează să o depună la Parlament, intitulată „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.

„Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai ‘lucruri fantastice’! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?”, conform documentului făcut public, luni, de PSD, potrivit Agerpres.

Potrivit textului, în timp ce camarila politică şi firmele de partid au profituri grase”, „majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare”.

„În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ‘fantastice’! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi! Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducerea a risipei banului public”, susţin social-democraţii.

PSD menţionează în moţiune că guvernarea are „zero credibilitate internă şi externă”.

„România se împrumută la dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE. Atenţie, de 21 de ori mai scump decât Bulgaria, de 3 ori mai scump decât Grecia – ţară trecută prin faliment – şi de 2 ori mai scump decât Polonia. Şi nu doar prin împrumuturile imense, prin scăderea exporturilor şi prin anularea programul de internaţionalizare a companiilor româneşti, practic vindeţi România la bucată. În timp ce Germania, Franţa, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Polonia, chiar şi Bulgaria îşi consolidează sistemul companiilor strategice deţinute de stat, guvernarea Cîţu face fix pe dos. Deşi v-aţi bătut cu pumnii în piept, deh ‘vine Dreapta la putere!’, niciun moment nu v-aţi propus să consolidaţi capitalul românesc – mic sau mare, de stat sau privat! Doar aţi dat un brânci în prăpastie capitalului privat şi aţi urzit planuri de vânzare a ceea ce a rămas profitabil în domeniile de importanţă strategică în România – energie, comunicaţii, transport, bancar! Dacă nu vă blocam planurile, noi, cei de la PSD, prin Legea de interzicere a vânzării companiilor de stat profitabile, până acum statul român nu mai avea nimic”, se mai arată în moţiune.

Social-democraţii afirmă că „atitudinea de vătafi îmbuibaţi care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului” a guvernanţilor „este înspăimântătoare”.

„Aţi abandonat sloganul liberal ‘prin noi înşine’ în favoarea celui pedelist ‘pentru noi înşine’. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ‘fantastice’, aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată! Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru ‘împărţirea prăzii’ între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul… mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul! Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ‘fantastice’ a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă”, se mai spune în moţiune.

Procedura pentru dezbaterea moţiunii şi votul asupra acesteia

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Conform aricolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

„În România sunt cele mai ieftine alimente din UE” ... DAR și PENSIILE cele mai MICI din UE, ZIC !

 


Florin Cîţu a anunţat că Eurostat confirmă faptul că în România sunt cele mai ieftine alimente din UE. Potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul European de Statistică, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii  în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România.

„EUROSTAT confirmă – în România sunt cele mai IEFTINE alimente din UE !”, a scris premierul pe Facebook.

Potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul European de Statistică, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE. Cele mai mici preţuri se găsesc în România (55% din media UE), fiind urmată de Bulgaria (56%) şi Polonia (58%).

Cele mai mari preţuri din 2020 s-au înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Per ansamblu, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin şi cel mai scump stat membru UE.

În 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa nivelului preţurilor se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel al preţurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%).

Alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).

Averea românilor a crescut cu 9% anul trecut, o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest, de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, iar bunăstarea globală a atins un nou record, pe fondul pandemiei, arată un raport al Boston Consulting Group (BCG). Până la sfârşitul deceniului, China va depăşi SUA şi va ţara cu cea mai mare concentraţie de persoane a căror avere individuală depăşeşte 100 milioane dolari.

”Bunăstarea financiară globală a înregistrat un nou record în 2020, în creştere cu 8,3%. Pe fondul pandemiei Covid-19, performanţa puternică a pieţei bursiere şi creşterea economiilor de către persoanele fizice au alimentat un progres al bunăstării”, potrivit unui nou raport al Boston Consulting Group (BCG).

Această evoluţie este în contrast cu impactul recentelor crize globale: în timpul crizei din 2008, bunăstarea financiară globală a scăzut cu 7,8% şi a stagnat când a izbucnit bula dot-com din 2002, relevă raportul.

Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9% faţă de 2019, calculată la o monedă constantă. Este o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, care include şi Ţările Baltice şi Rusia, se arată în raportul BCG, Global Wealth Report.

„În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puţin polarizată decât în ​​alte părţi ale Europei de Est. Un puternic segment de oameni, care deţine mai puţin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală. În acelaşi timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% faţă de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est”, a declarat Nimrod Pais, director general şi partener BCG.

Conform raportului, America de Nord, Asia (cu excepţia Japoniei) şi Europa de Vest vor fi principalii generatori de bunăstare financiară la nivel global, reprezentând 87% din noua creştere a bunăstării financiare la nivel mondial, din prezent până în 2025. BCG preconizează că, datorită creşterii financiare înregistrată de Asia, până în 2023 Hong Kong îi va lua locul Elveţiei ca lider de piaţă pentru administrarea bunăstării transfrontaliere, potrivit News.