1.20.2021

Se schimbă vectorul interacțiunii dintre SUA și Federația Rusă

 


Administrația președintelui ales, Joe Biden, intenționează să ia în considerare o posibilă prelungire a Tratatului New START imediat după inaugurare. În emisie directă la radio Sputnik, aceste intenții au fost comentate de către politologul militar Andrei Koșkin.

Administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, imediat după inaugurare, se va ocupa de problema Tratatului privind măsurile pentru reducerea și limitarea ulterioară a armelor strategice ofensive (New START), a declarat candidatul la funcția de secretar de stat, Anthony Blinken.

Potrivit acestuia, noua echipă din Casa Albă va căuta prelungirea acestui tratat. Candidatul la funcția de secretar de stat a asigurat că administrația nu va accepta orice restricție în ceea ce privește sistemul de apărare antirachetă.

În emisie directă la radio Sputnik, politologul militar, șeful catedrei de politologie și sociologie de la Universitatea Rusă de Economie Plehanov, Andrei Koșkin a comentat aceste intenții.

"Putem doar încuraja administrația Biden în intenția ei dea a extinde Tratatul New START. Într-o anumită măsură, acest lucru schimbă vectorul de interacțiune dintre Statele Unite și Federația Rusă. Aceasta – dorința de a păstra totuși mecanismul de reținere a cursei înarmărilor nucleare – va fi probabil începutul unei alte politici a administrației Statelor Unite în ceea ce privește conținerea armelor strategice. Și, cel mai probabil, ar trebui să ducă la crearea altor acorduri, care ar putea permite pe deplin controlul asupra mijloacelor nucleare ale statelor, inclusiv ale Statelor Unite", a spus Andrei Koșkin.

Tratatul New START dintre Rusia și Statele Unite a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede că ambele părți își vor reduce arsenalele nucleare, astfel încât, peste șapte ani și ulterior, numărul total de arme să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfășurate și ne-desfășurate.

În prezent, Tratatul New START este singurul tratat activ de limitare a armelor între Rusia și Statele Unite; expiră pe 5 februarie 2021.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20210120/33312549/Politolog-militar-se-schimba-vectorul-interactiunii-dintre-SUA-si-Federatia-Rusa.html

RĂZBOIUL Trump - Biden și absența președintelui de la învestirea de astăzi au un precedent: momentul 1869

 


Donald Trump nu este primul președinte care nu participă la ceremonia de învestire a lui succesorului. S-a mai întâmplat un episod similar și în urmă cu 150 ani.

Pe data de 4 martie 1869, Andrew Johnson a rămas în Casa Albă în timpul învestirii succesorului său, Ulysses S. Grant, care refuzase să împartă trăsura cu el în drum spre Capitol Hill. De la acea dată, toți președinții au participat la învestirea succesorului lor.

Andrew Johnson era atunci atât de nepopular încât nici măcar nu a reușit să candideze pentru nominalizarea partidului său la alegerile prezidențiale din noiembrie 1868. Și în cele din urmă generalul republican Ulysses S. Grant a fost ales președinte. Cei doi bărbați, care se urau reciproc, respinseseră amândoi ideea unei tranziții cordiale a puterii.

Andrew Johnson a fost cel de-al șaisprezecelea vicepreședinte (1865) și cel de-al șaptesprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii (1865 – 1869), succedând la președinția Statelor Unite după asasinarea celui de-al șaisprezecelea președinte american, Abraham Lincoln

Johnson a fost președinte în timpul Reconstrucției care a urmat Războiului Civil American. Din cauza numeroaselor sale acte de tratare extrem de îngăduitoare a rebelilor înfrânți, precum și a respingerii prin veto a proiectelor de lege privind schimbarea drepturile civile, a fost pus în situația de a avea o lungă dispută amară cu republicanii din Congresul SUA ducând, în final, la judecarea sa în Congres în 1868, devenind astfel primul președinte judecat de Congres. A fost achitat de acuzațiile aduse cu doar un singur vot în cadrul Senatului.


sursa:https://www.dcnews.ro/razboiul-trump-biden-si-absenta-presedintelui-de-la-investirea-de-astazi-are-un-precedent-momentul-1869_796873.html

Razie a poliţiei în gări şi trenuri

 


În perioada 19 - 20 ianuarie 2021, poliţiştii de la transporturi au desfăşurat activităţi în cadrul acţiunii "RAIL ACTION DAY- Active Shield", organizată la nivel european, sub egida RAILPOL.

Poliţiştii au acţionat pentru siguranţa călătoriilor cu trenul şi a transporturilor feroviare, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în trenuri şi staţiile de cale ferată. Astfel, au efectuat verificări în 333 de staţii de cale ferată şi 465 de trenuri de călători.

De asemenea, poliţiştii au legitimat 1.428 de persoane şi au controlat 89 de bagaje. Pe parcursul activităţilor, au fost aplicate 309 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 45.425 de lei, fiind constatate şi 4 infracţiuni (furt-2, însuşirea bunului găsit-1 şi deţinere de substanţe interzise-1). O persoană a fost reţinută.

Poliţia Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, a fost afiliată, în anul 2007, la organizaţia profesională RAILPOL, transmite IGPR.

sursa:https://www.dcnews.ro/razie-a-politiei-in-gari-si-trenuri-sute-de-controale_796852.html

Noul început, după epoca Trump, privește toată omenirea

 


Analistul de politică externă Iulian Chifu a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre modul în care noua administrație Biden se va raporta la politica externă a Statelor Unite ale Americii.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbi despre cum noua administrația Biden va trata problema Iranului, dar și problema Chinei, în contextul în care Donald Trump a aplicat sancțiuni dure celor două state. De asemenea, Iulian Chifu a vorbit despre reconectarea SUA cu Europa, pe fondul invitației pe care Joe Biden a primit-o de la șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

„Și în cazul Iranului, dar și în cazul Chinei, va exista o continuitate în politici, chiar dacă nuanțele și tipul de comportament va fi diferit. Va fi mult mai diplomatic și mai apropiat establishment-ului american. În ceea ce privește relația cu Iranul, dorința lui Joe Biden va fi să revină în acordul nuclear cu Teheranul. Totuși, nu o va putea face până când Iranul nu va intra în regulile jocului în privința cantității de uraniu îmbogățit pe care o are în dotare. Sunt probleme mari pentru că Teheranul pare să aibă cantitatea pentru o bombă nucleară. Ar trebui să scape de acest uraniu. De asemenea, mai există două precondiții care țin de ingerința și acțiunile sale din Orientul Mijlociu, interpretate și ca susținere a terorismului, iar echilibrele ar trebui să fie reașezate astfel încât SUA să poată reveni în cadrul acordului, lucru pe care Joe Biden și-l dorește.

În relația cu China, vorbim de o variantă de continuitate. Acest lucru nu înseamnă că Joe Biden va relansa războiul economic, dar nici nu va face pași în spate în privința multora dintre punctele puse pe masă în dezbaterile bilaterale și care au fost sancționate în epoca Trump. Sunt multe teme de discutat, iar schimbările vor fi moderate în sensul în care establishment-ul american are evaluările cele mai clare în ceea ce privește evoluția Chinei și contondența între Washington și Beijing. Nu mă aștept la o schimbare de profunzime la 180 de grade, ci doar la o schimbare de nuanțe, de tonalități, de exprimare. Evaluările sunt aceleași și vin de la instituții indiferent de președinte, cu atât mai mult în cazul lui Biden care este legat de toată această infrastructură instituțională.

Totuși, există o discuție în privința eficienței măsurilor Trump, a sancțiunilor și creșterilor de taxe, în privința importurilor și exporturilor. Totul depinde de evaluările establishment-ului american, iar deciziile se iau în comun în funcție de evaluările de acolo.“

Relația cu Uniunea Europeană

 L-am întrebat pe Iulian Chifu cum vede relansarea relațiilor dintre UE și SUA, pe fondul unei abordări diferite a pandemiei de coronavirus între Bruxelles și fosta administrație de la Washington, D.C.:

„Modul de a trata pandemia de către administrația Trump a fost privită cu reticență peste ocean, iar lucruri precum libera circulație poate fi afectată de modul în care funcționează combaterea pandemiei pe cele două maluri ale Atlanticului. Eu cred că este cea mai mică dintre preocupări. Vom avea o detensionare profundă și o reangajare a Americii, o reconectare transatlantică pe care o așteptăm. Am văzut declarațiile lui Josep Borell în care acesta a spus că îl așteaptă pe Joe Biden în Europa, iar această reconectare înseamnă foarte mult în privința coeziunii și forței Occidentului“, a punctat Iulian Chifu.

sursa:https://www.dcnews.ro/chifu-cum-ne-va-influenta-noua-administratie-biden-noul-inceput-dupa-epoca-trump-priveste-toata-omenirea_796838.html

Ce se întâmplă noaptea la metroul bucureştean

 


Metrorex a publicat imagini cu ceea ce se întâmplă după ce se închid staţiile de metrou. 

Metrorex a publicat un video în care se văd utilajele care lucrează, noaptea, pe magistralele din Bucureşti. 

"Metroul nu ia pauză niciodată. Pe timp de noapte, mentenanța infrastructurii rețelei de metrou se realizează cu ajutorul unui utilaj multifuncțional de ultimă generație, pentru ca pe timpul zilei, trenurile de metrou să circule în siguranță cu călători", transmite Metrorex.




sursa:https://www.dcnews.ro/ce-se-intampla-noaptea-la-metroul-bucurestean--iata-ce-utilaje-trec-prin-statii---video_796846.htm

DONALD TRUMP, în discuții pentru lansarea noului „PARTID PATRIOT”

 


Președintele SUA, Donald Trump, a discutat despre planurile de a crea o nouă construcție politică - Partidul Patriot - pe măsură ce administrația sa se va încheia, o mișcare care ar putea duce la schimbări în Partidul Republican deja divizat.

Trump a vorbit cu mai mulți asistenți și confidenți apropiați despre ideea unui nou partid politic, în ultima săptămână, a raportat marți Wall Street Journal, citând „oameni familiarizați cu problema”.

Informația neconfirmată vine în timp ce președintele discută cu liderii republicani în legătură cu gestionarea urmărilor revoltei de la Capitolu din 6 ianuarie, în care o mulțime de susținători ai săi au asaltat sălile Congresului pentru a protesta împotriva mersului cursei prezidențiale din 2020. Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell (R-Kentucky), de exemplu, l-a acuzat marți pe Trump că „a provocat” revolte în timp ce a insistat că „mulțimea a fost hrănită cu minciuni”, referindu-se la acuzațiile repetate ale lui Trump de fraudă electorală.

În ciuda fricțiunilor cu conducerea republicană, totuși, membrii de bază ai partidului s-au menținut ferm în sprijinul lor față de Trump, sondajele recente arătând că mai mult de 80% dintre alegătorii republicani se opun atât acuzațiilor, cât și acuzării în adresa președintelui privind tulburările din DC.

Deși WSJ a menționat că nu este clar cât de serios vorbește președintele în legătură cu noul partid, iar Trump însuși nu a discutat încă public niciun plan pentru unul, el sugerează că ceva ar putea fi în lucru în zilele următoare, spunând țării în discursul său de adio de marți că „mișcarea pe care am demarat-o abia începe”. 

sursa:https://ro.sputnik.md/International/20210120/33307700/Trump-n-discuii-pentru-lansarea-noului-Partid-Patriot---surse-media.html

Iată ce dă în vileag decorarea lui Zuckerman

 


Decorarea ambasadorului Adrian Zuckerman scoate la iveală un aspect care trebuie să dea de gândit în privința modului în care este selectată clasa politică, mai ales parlamentarii.

Mulți au observat că ambasadorul Zuckerman a fost cel mai dezastruos ambasador al SUA în România.

Practic, Zuckerman a făcut mari deservicii SUA – a cărei imagine scăzuse mult, din cauze obiective: sumele enorme impuse pentru inutila înarmare, pătrunderea în afaceri pe cale „strategică”, nu concurențială, promisiuni nerespectate – vize, investiții – tupeu, imixtiuni, diverse scandaluri, implicare în Servicii și în Justiției etc.

Ei bine, la capitolul tupeu și imixtiuni ilegale a excelat Zuckerman, un ambasador care ori nu are habar de normele diplomatice, ori nu-i pasă. 

În acest condiții, mulți analiști l-au făcut praf atât în perioada mandatului, cât mai ales la anunțarea plecării.

Dar, cu toate astea, președintele Iohannis i-a înmânat decorația de cel mai înalt rang!.

Și, surpriză, nimeni din Parlament nu ripostează, nu critică gestul lui Iohannis! Nici din PSD, nici din AUR – cel puțin nici un lider marcant al ”surprizei” așa zis conservatoare.

Ori, pentru Liviu Pleșoianu asta spune multe despre felul în care au fost „cernuți” parlamentarii – astfel încât să nu intre niciunul dintre cei care au criticat SUA sau pe ambasadorul lor!

”Ați observat că NICIUNUL dintre actualii parlamentari NU a spus absolut NIMIC despre oroarea decorării Guvernatorului Zuckerman cu "Steaua României"?”, scrie Pleșoianu, completând ”Ați observat și că cei care au vorbit și vorbesc LIBER despre asta NU mai sunt în actualul Parlament?”.

Concluzia fostului deputat: ”...Dacă ați observat asta, ați înțeles ESENȚIALUL”.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20210120/33306806/Liviu-Pleoianu-iat-ce-d-n-vileag-decorarea-lui-Zuckerman.html

Donald Trump, discurs magistral de adio, dar tăios cu Biden

 


Cel mai neobișnuit președinte al SUA își încheie mandatul la fel de original, cu un discurs magnific – un manifest al credinței și speranței - și câteva mesaje cheie.

Încă preşedinte pentru o zi… Dar ce final ! 

Donald Trump a impresionat printr-un discurs superb, plin de speranță – sau, mai bine zis, lansând un adevărat manifest al speranței. 

”Acum, în timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administrații miercuri la prânz, vreau să știți că mișcarea pe care am început-o abia începe - NU a existat niciodată ceva asemănător”, a spus Trump. ”Credința că o națiune trebuie să-și servească cetățenii nu va dispărea, ci va deveni doar mai puternică”.

Președintele care a dorit să facă America „din nou măreață” spune că ”atâta timp cât poporul american ține în inimile lor dragostea de țară profundă și devotată, atunci nu există nimic din ce această națiune nu poate realiza”.

”Comunitățile noastre vor înflori, oamenii noștri vor fi prosperi, tradițiile noastre vor fi prețuite, credința noastră va fi puternică, iar viitorul nostru va fi mai luminos decât înainte”, spune Trump.

Donald Trump declară, în stilul său original și plin de patos, că pleacă de la Casa Albă, ”din acest loc măreț, cu o inimă loială și veselă, cu spirit optimist și încredere supremă că pentru țara noastră și pentru copiii noștri, cel mai bun trebuie încă să vină”.

”Cei care avem credință nu ne îndoim niciodată!”, este concluzia acestui magnific discurs al lui Donald Trump.

În privința instalării lui Joe Biden, de remarcat că Trump NU i-a pomenit niciodată numele! Dar, a cerut națiunii „să ne rugăm pentru succesul noii administrații în păstrarea unei Americi sigure şi prospere și le dorim să aibă noroc”.

”Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect”, a transmis Donald Trump un mesaj tăios noii administrații.



sursa:https://ro.sputnik.md/International/20210120/33306783/Donald-Trump-discurs-adio-dar-taios-cu-Biden.html

E oficial, EL va fi în locul lui Zuckerman

 



În prezența prim ministrului Florin Cîțu, Adrian Zuckerman l-a prezentat pe cel care îi va ține locul a precizat când va pleca din Români.

Încă ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman a efectuat o vizită de rămas-bun la Guvern, unde s-a întâlnit cu premierul Florin Cîțu.

Ambasadorul a mers alături de cel care va ține locul până la o altă numire - adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice, David Muniz, care devine, din 20 ianuarie, însărcinatul cu afaceri al SUA în România – „Chargé d’Affaires”.

Într-un comunicat al Ambasadei SUA, se arată că ”prim-ministrul i-a mulțumit Ambasadorului Zuckerman pentru implicarea sa în relația bilaterală și a adăugat că așteaptă cu interes să lucreze cu domnul Muniz”.

„Domnul Muniz l-a asigurat pe Prim-ministru că relația româno-americană va rămâne una strânsă sub conducerea Administrației Biden și și-a exprimat interesul cu privire la continuarea consolidării Parteneriatului Strategic”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Conform datelor oficiale, David Muniz, lucrează de peste 19 ani în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Diplomat de carieră, înainte de sosirea la Bucureşti, a fost Adjunctul interimar al Asistentului Secretarului de Stat pentru Afaceri Regionale şi Multilaterale, în cadrul Biroului pentru contraterorism, unde a deţinut şi funcţia de director al Oficiului de afaceri regionale pentru Asia Centrală/de Sud şi Orientul Apropiat.

Anterior, în perioada iulie 2015-august 2018, el a fost Adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice la Ambasada SUA de la Tirana, în Albania.

În prezentarea Amnasadei se mai menționeză printre funcţiile ocupate anterior:

-Director adjunct al Oficiului pentru afaceri nordice şi baltice din cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia.

-ofiţer principal adjunct şi şef al Secţiei politice la Consulatul SUA de la Kirkuk, Irak.

-Adjunct interimar al Şefului Misiunii Diplomatice şi şef al Secţiei politico-economice la Ambasada SUA de la Podgoriţa, Muntenegru.

-ofiţer politic la Ambasada SUA de la Priştina, Kosovo.

-activitate diplomatică la Kuala Lumpur, Malaezia şi Ekaterinburg, Rusia.

Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Georgia, este licenţiat în istorie şi ştiinţe politice de la Universitatea James Madison din Virginia.

David Muniz a studiat limbile albaneză, sârbo-croată şi, atenție – rusă !

A primit numeroase premii acordate de către Departmentul de Stat, inclusiv mai multe Superior Honor Awards şi Meritorious Honor Awards.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20210119/33300506/E-oficial-EL-va-fi-n-locul-lui-Zuckerman-stie-rusa.html

Peste 50% din personalul didactic refuză vaccinarea

 


Peste 50% dintre profesori nu vor să se vaccineze împotriva virusului Sars-Cov-2, rezultă din datele transmise de Inspectoratul Școlar Județean Dolj către Ministerul Educației. De acord cu vaccinarea au fost 49,53 % dintre profesori. Astfel, din totalul profesorilor de 6.652, doar 3.295 de cadre didactice vor să se vaccineze.

Procent mai mare în favoarea vaccinării este la personalul didactic auxiliar, respectiv 57,07%. Asta înseamnă 468 de angajați din 820 existenți în unitățile școlare din Craiova și restul județului Dolj. La personalul nedidactic, disponibilitatea pentru vaccinare este de 49,83%, adică sunt 869 de persoane care și-au exprimat dorința de a se vaccina din totalul de 1.744.

Ca o concluzie, cadrele didactice din orașe vor să se vaccineze, în schimb, mai reticente în privința vaccinării anti-Covid 19 sînt cadrele didactice din mediul rural.

Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj, a precizat pentru „Cotidianul”: „În mediul rural și-au exprimat dipsonibilitatea pentru vaccinare anti-COVID 19, 46,33% din personalul didactic de predare, 54,54% din personalul didactic auxiliar și 42,48% din personal nedidactic. În mediul urban, și-au exprimat disponibilitatea 51,15% personal didactic de predare, 58% personal didactic auxiliar și 53,11% personal nedidactic”. Așadar, profesorii din Craiova sînt mai deschiși la ideea de vaccinare, față de restul profesorilor din județ Dolj.

Potrivit managerilor unităților școlare, în Craiova, procentul cadrelor didactice care vor să se vaccineze este mult peste 50%. Pentru ziarul „Gazeta de Sud”, directorul Colegiului Național „Elena Cuza” a precizat: „Se vor vaccina 61 din 94 de angajați. Am făcut și programarea pentru vaccin pentru marți, 19 ianuarie, la Sala Polivalentă. Cea de a doua doză va fi administrată pe 9 februarie”. Din aceeași sursă aflăm că la Colegiul Național „Frații Buzești” s-a făcut programarea pentru vaccinare și și-au arătat disponibilitatea pentru vaccinare 89 de cadre didactice și 11 persoane din rîndul personalului didactic auxiliar și nedidactic.

În Craiova sînt și unități școlare în care procentul profesorilor care doresc vaccinarea anti-Covid-19 depășeste 90%.  Genoveva Ioana, directoarea școlii gimnaziale „Mircea Eliade“, a precizat: „Avem doar cinci angajați care nu se vor vaccina. Unul are Covid-19, iar ceilalți patru au probleme medicale care nu le permit administrarea vaccinului. Procentul angajaților din școală care au disponibilitate pentru vaccinare anti-Covid 19 este de 94%. Am și făcut programările pentru vaccinare, pentru 2 februarie și, respectiv, pe 23 februarie”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/peste-50-din-personalul-didactic-refuza-vaccinarea/