1.11.2020

Seară plină de relaxare





Seara parcă totul se învăluie într-o aură de mister și pace, atmosfera creată tinde să devină una demnă de relaxare profundă.


Fapte șocante de vandalism în prima săptămână a anului 2020



Sculpturi în rocă, în Pangaion Hills înainte de vandalism - Grecia



Prima săptămână a lunii ianuarie aduce trei acte șocante de vandalism pe monumentele antice din Grecia, Anglia și Țara Galilor, iar vandalii ignoranți sunt acuzați de lipsă de educație, de cunoaștere și de înțelegere a istoriei.

”Grecia High Definition” împărtășește un raport al Agenției de știri Atena-Macedonia ( ANA-MPA ), care spune cum arheologii și istoricii din Grecia evaluează nivelul de distrugere cauzat de mai multe sculpturi de roci vechi de 3.000 de ani pe dealurile din Pangaion, lângă Kavala, în nordul Greciei. 

Descoperită în 1966 de Nikolaos Moutsopoulos, profesor la Universitatea Aristotel, arta antică nu a fost încă listată pentru conservare și, prin urmare, a fost vulnerabilă, vandalizată.

Se crede că unele dintre gravurile rupestre antice au fost executate în epoca preistorică de Hedones, un trib trac care a trăit în regiune în timpuri străvechi, iar situl a fost adăugat în Evul Mediu. 

Vandalii, încă necunoscuți, au desfigurat, folosind o perie de sârmă,  diverse gravuri, inclusiv figuri umane care fac lucruri de zi cu zi, animale și plante. 

 

Sculpturi în rocă, în Pangaion Hills, după vandalism - Grecia


Arheologii nu au specificat câte sculpturi individuale au fost distruse sau câte rămân intacte, ei solicită protecție imediată pentru supraviețuirea operelor de artă antice.

Theodoros Lymberakis, avocat și istoric local, a declarat pentru ANA-MPA că sculpturile în rocă fac parte din „bogatul și semnificativul nostru patrimoniu cultural” și ne informează despre modul în care oamenii au trăit în urmă cu 3.000 de ani. 

Înfuriat, istoricul a adăugat: „cultura nu este doar Acropola și alte monumente celebre, ci și aceste desene” și insistă că acestea ar trebui protejate ACUM !. 
Lymberakismay consideră că operele de artă ar fi putut fi distruse de săpătorii de aur care încearcă să confunde concurența lor, deoarece mulți oameni cred că foștii coloniști au făcut sculpturile pentru a identifica depozitele de aur în ceea ce el numește dealuri bogate în minerale. 

Potrivit avocatului, este trist că acești petroglife sunt distruse de „oameni lipsiți de scrupule și ignoranți de pe altarul a ceea ce este în general o comoară inexistentă” și că făptuitorii nu au „educație, cunoaștere și înțelegere a istoriei”.

Săptămâna aceasta, o altă persoană sau grup, cu niveluri reduse de educație, cunoaștere și înțelegere a istoriei au pictat „extratereștrii” pe pietrele străvechi din Mulfra Quoit, un mormânt megalitic, în apropierea orașului Penzance, în sud-vestul Angliei. 

 

Vandalismul cauzat mormântului antic Mulfra Quoit, pictat în graffiti cu extratereștri. (Rețeaua de protecție a siturilor antice din Cornwall )



Un articol de la Coast to Coast spune că rețeaua de protecție a site-urilor antice din Cornwall a postat o fotografie cu vandalism în grupul său de Facebook care scrie „te minunezi de mentalitatea oamenilor care vor respecta un site antic în acest fel ! "

Se crede că figurile ciudate stereotip pictate pe rocă în Mulfra Quoit au fost inspirate de teoria marginală conform căreia structurile antice au fost construite de extratereștri sau de oameni care onorau vizitatorii străini în preistorie. 

Wentwood reprezintă cea mai mare secțiune de păduri străvechi din Țara Galilor și mai multe movile de înmormântare din epoca bronzului înglobează crestele sale, iar echipa de crimă rurală a Poliției Gwent a spus că distrugerea a fost cauzată de vehicule pe tot terenul care au circulat în mod repetat peste movila veche.




Vandalismul Movilei de Înmormântare din epoca bronzului, care a fost distrusă cu anvelope, în Țara Galilor, Regatul Unit. 




Administratorul site-ului  ”Centre în aer liber Gwent”, Rob Davies, a declarat că acest tip de vandalism a fost „o problemă continuă cu daune aduse acestei caracteristici și caracteristici similare în Wentwood”, iar poliția a replicat: „investigarea daunelor atroce cauzate unui mormânt din epoca bronzului de vehicule off-road. Sunt introduse măsuri de intervenție imediată pentru a evita daunele suplimentare.”